Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Μια ματιά στην εξέλιξη του καιρού στα μέρη μας ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας... 

ΔΕΝ αλλάζει κάτι φίλες και φίλοι ΟΥΤΕ και τις αμέσως επόμενες ημέρες !

Έτσι ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 23/07/2023 διατηρείται η λαμπρή λιακάδα σε καθημερινή βάση , με άφθονες ώρες έντονης ηλιακής ακτινοβολίας από την ανατολή μέχρι ΚΑΙ την δύση του ηλίου κάθε μέρα!

Κατά τα άλλα όλο το καιρικό ενδιαφέρον θα συνεχίζει να επικεντρώνεται γύρω από το "θερμοκρασιακό κομμάτι" ΟΧΙ μόνο για το υπόλοιπο ΚΑΙ αυτής της εβδομάδας ΑΛΛΑ όπως όλα δείχνουν και για... Αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη μπροστά μας!!

Δυστυχώς λοιπόν για όλες και όλους εκείνους που εργάζονται κάτω από αυτές τις αντίξοες / δύσκολες για τον ανθρώπινο οργανισμό συνθήκες (αναφέρομαι ΚΥΡΙΩΣ στην "χειρωνακτική εργασία" που είναι ότι χειρότερο / σκληρό με τις παρούσες συνθήκες, για τον ανθρώπινο οργανισμό), όπως επίσης για τους ηλικιωμένους μας και γενικότερα τις "ευπαθείς ομάδες" (άτομα με καρδιακά, αναπνευστικά προβλήματα κτλ.) ΔΕΝ έχω κάτι το "ιδιαίτερα αισιόδοξο" να σας πω ΟΥΤΕ και σε αυτή εδώ την ανάρτηση (καθώς πολλοί από εσάς που ανήκετε στις παραπάνω "ομάδες ανθρώπων" μου στέλνετε προσωπικά μηνύματα ρωτώντας με ,πότε θα "δροσίσει αισθητά")....

Οπότε ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ θα εξακολουθήσουμε στο "ίδιο θερμοκρασιακό μοτίβο" ... Δηλαδή με ΤΙΣ ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας να κυμαίνονται ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ αργά το μεσημέρι μεταξύ 35 C. με 36 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και 37 C. με 38 C. 

Ωστόσο ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΙΟ ΕΠΙΡΡΕΠΗ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΠΕΔΙΝΑ τμήματα ΚΥΡΙΩΣ στο νησί της Κέρκυρας ο υδράργυρος θα "σκαρφαλώνει" καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά ΚΑΙ στους 39 C. έως ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΚΑΙ στους 40 C. (μάλιστα δεν αποκλείεται ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ να προκύψουν και 41 C.)

ΚΑΠΩΣ περισσότερη "δροσιά" ΑΛΛΑ με υψηλότερη υγρασία εκεί (άρα και με πιο αυξημένο τον δείκτη δυσφορίας) θα έχουν ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ οι παραθαλάσσιες περιοχές ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ κατά μήκος της δυτικής και βορειοδυτικής πλευράς του νομού μας (οπότε ΟΧΙ όλα τα παραθαλάσσια τμήματα του τόπου μας)...

Μιας και εκεί ο υδράργυρος μέσα στην ημέρα ΔΕΝ θα ξεπερνά τους 31 C. με 32 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και τους 33 C. (πάντα ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ).

Ακόμη και στα "ψηλά" της Κέρκυρας , δηλαδή σε "κατοικημένες περιοχές" στα 400 με 650 μέτρα υψόμετρο από την επιφάνεια της θάλασσας τα θερμόμετρα αργά τα μεσημέρια θα πρέπει να δείχνουν ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ μεταξύ 32 C. με 33 C. και ΤΟΠΙΚΑ έως και 34 C. (δεν αποκλείεται όμως ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ να παρατηρούνται και ΚΑΠΟΙΑ 35αρια C. στα "χαμηλότερα" από τα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ προαναφερθέντα υψόμετρα). 

Ακόμη ένα στοιχείο ΟΧΙ και "τόσο ευχάριστο" για τον ανθρώπινο οργανισμό ,  θα είναι η διατήρηση των υψηλών ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ!

Έτσι ακόμη και αργά τη νύχτα / το ξημέρωμα ΣΕ ΠΟΛΛΑ  ΠΕΔΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ (ΟΧΙ παντού βέβαια) οι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΔΕΝ θα πέφτουν κάτω από τους 25 C. με 27 C. ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ Ενώ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ΟΥΤΕ ακόμη και κάτω από τους 28 C. έως ΣΕ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΠΛΑΙΣΙΑ και τους 29 C.

Πάντως ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ "κλειστές ΠΕΔΙΝΕΣ λεκάνες" ΚΥΡΙΩΣ μακριά από την θάλασσα , όπως και στην πολύ ορεινή ζώνη της βόρειας Κέρκυρας θα μιλάμε για ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες ΚΑΤΩ από το "φράγμα" των 25 C. (ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ γύρω στους 23 C. με 24 C. εκεί).

Οι άνεμοι ΔΕΝ θα δημιουργήσουν απολύτως ΚΑΝΕΝΑ θέμα τόσο στην θάλασσα , όσο και στην στεριά , αφού θα συνεχίσουν να πνέουν με ΧΑΜΗΛΕΣ γενικά εντάσεις.

Μέσα στην ημέρα (το μεσημέρι - απόγευμα) από δυτικές έως ΚΥΡΙΩΣ βορειοδυτικές διευθύνσεις ΓΕΝΙΚΑ στα 3 με 4 μποφώρ (δεν αποκλείεται ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ να "βγάζει" και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ στιγμιαίες ριπές στα 5 μποφώρ εκείνες τις ώρες). Ενώ τη νύχτα και τα πρωινά ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ σημεία του νομού μας (ΟΧΙ παντού βέβαια) θα επικρατεί νηνεμία ή σχεδόν νηνεμία.

Βαδίζοντας ΠΡΟΣ ΚΑΙ ΕΝ ΜΕΡΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ του ερχόμενου Σαββατοκύριακου υπάρχουν ενδείξεις για ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ επικράτηση ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ στο τόπο μας (ΟΧΙ παντού) ενός νοτίου ή και δυτικού ρεύματος με περίπου τις προαναφερθείσες εντάσεις (αλλού πιο δυτικοί - νοτιοδυτικοί και αλλού πιο νοτιοανατολικοί άνεμοι). Εάν τελικά συμβεί πράγματι αυτό ... "Εκεί που θα συμβεί" η ΑΙΣΘΗΣΗ της δυσφορίας "θα ανέβει περισσότερο"(από την ερχόμενη Κυριακή φαίνεται να στρέφονται σταδιακά παντού σε πιο δυτικούς - βορειοδυτικούς. Θα δούμε στην πορεία με τα πιο "φρέσκα στοιχεία" πόσο θα "μπορέσουν" να ενισχυθούν και τι αντίκτυπο ή όχι θα έχει αυτό στην θερμοκρασία έστω και ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΚΥΡΙΩΣ στην αρχή της νέας εβδομάδας ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ τμήματα της Χώρας των Φαιάκων)!! 

Μάλιστα ΠΡΟΣ / ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ του ερχόμενου Σαββατοκύριακου εάν δυστυχώς επαληθευτούν τα στοιχεία για ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ περαιτέρω αύξηση της σχετικής υγρασίας (άρα και την δυσφορίας στον ανθρώπινο οργανισμό) τότε υπάρχει πιθανότητα να κάνουν την εμφάνισή τους και ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΟΜΙΧΛΕΣ ΚΥΡΙΩΣ σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ θαλάσσια / παραθαλάσσια σημεία ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ της δυτικής πλευράς ("πιο επιλεκτικά" ΙΣΩΣ και σε "κομμάτια στα ενδότερα" του νομού).

Συμπερασματικά λοιπόν...

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΝΤΟΝΗ ΖΕΣΤΗ σε ΟΛΟΚΛΗΡΟ το νομό Κέρκυρας ΚΑΙ τις επόμενες ΑΡΚΕΤΕΣ ημέρες!

Παράλληλα σαφώς και ΚΑΠΟΙΑ ΠΕΔΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ πάνω ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ (ΤΟΝΙΖΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ... ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΑΛΛΑ ΣΕ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ και εξαιτίας ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ συγκεκριμένων ΤΟΠΙΚΩΝ παραγόντων σε αυτές τις περιοχές) θα έχουν να κάνουν ΚΑΙ με συνθήκες "ελαφριού / ήπιου" καύσωνα!!! 

Λιγάκι υπομονή φίλες και φίλοι και θα περάσει και αυτό... ;) :) 

Τέλος πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα , θέλω να επισημάνω κάποια πράγματα!

Η έντονη ζέστη , όπως ΚΥΡΙΩΣ και οι ΥΨΗΛΕΣ ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών ΔΕΝ αποτελούν κάτι το πρωτοφανές ή το ακραίο για τα μέρη μας (τόσο για την Χώρα των Φαιάκων, όπως φυσικά γενικότερα και για την Ελλάδα μας) την ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ χρονική περίοδο του έτους που διανύουμε, όπου και παραδοσιακά είναι ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΤΕΡΗ για την πατρίδα μας!!

Στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε ΣΥΝΟΛΙΚΑ διανύσει "πολύ χειρότερα / θερμότερα" Καλοκαίρια, απ 'ότι είναι το φετινό έως τώρα!! 

Γι ' αυτό μην δίνετε βάση στις διάφορες "υπερβολές" που ακούγονται και γράφονται δεξιά και αριστερά στα ΜΜΕ και στις σελίδες του διαδικτύου , αφού στο μόνο που αποσκοπούν κάθε φορά , είναι να "κερδίζουν τις εντυπώσεις παραμυθιάζοντας τον κόσμο με έντονη παραπληροφόρηση"!!     

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! ;) 


http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/
































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου