Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Σάββατο 1 Ιουλίου 2023

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Καλό μήνα φίλες και φίλοι!!

Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ "ημερολογιακά" μήνας του Καλοκαιριού είναι πλέον εδώ (Ιούλιος)! :) 

Για να δούμε λοιπόν... Τι μας "περιμένει" στο άμεσο καιρικό μας μέλλον ΑΛΛΑ και τι ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ να "ψελλίζουν" τα μακροπρόθεσμα στοιχεία για ΛΙΓΟ παρακάτω ;  ;)

Και ενώ η σημερινή ημέρα Σάββατο θα κυλήσει ΚΑΙ θα "τελειώσει" ΠΑΝΤΟΥ στα μέρη μας καταπληκτικά από καιρικής πλευράς... Ωστόσο μέσα στη νύχτα που θα ακολουθήσει (απόψε αργά τη νύχτα βαδίζοντας ΠΡΟΣ την Κυριακή) ΚΑΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ !!

Τι θα είναι αυτό ; Θα σας πω αμέσως!! :)

Διαταραχή στην γειτονική μας Ιταλική χερσόνησο κινούμενη ανατολικότερα θα μεταβάλλει ΣΤΑΔΙΑΚΑ τις καιρικές συνθήκες σε ΜΕΓΑΛΟ κομμάτι των Βαλκανίων μέσα στο επόμενο 24ωρο (και όχι μόνο).

Εμείς εδώ , ευρισκόμενοι στο βόρειο άκρο του Ιονίου θα επηρεαστούμε από τα νότια κράσπεδα του εν λόγω συστήματος (Και για να σας το κάνω ακόμη πιο κατανοητό... Η "ουρά" της κακοκαιρίας που θα επηρεάσει πιο εκτεταμένα , περιοχές λίγο βορειότερα από εμάς, με αρκετές μπόρες και καταιγίδες ΤΟΠΙΚΑ ισχυρές ... Θα πρέπει να αλλάξει ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ τον καιρό ΚΑΙ στην περιοχή μας , δίνοντας ΚΑΠΟΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ).

Αναλυτικότερα...

Απόψε οδεύοντας προς τα μεσάνυχτα ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα αναπτυχθούν νεφώσεις στην ευρύτερη περιοχή του βορείου Ιονίου και αργότερα ΜΕΤΑ τα μεσάνυχτα (τις μεταμεσονύχτιες ώρες , καθώς και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής ΠΡΟΣ το χάραμα) θα πρέπει ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ στο νομό μας οι προαναφερθείσες συννεφιές να "καταφέρουν" να αφήσουν ΚΑΠΟΙΑ φαινόμενα.

Δηλαδή ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ (ΟΧΙ παντού στην Χώρα των Φαιάκων ΑΛΛΑ ΣΕ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ όπως άλλωστε συνήθως συμβαίνει το θέρος) θα σημειωθεί ένα ή και περισσότερα "περάσματα" είτε όμβρου / ψιχάλας ή αλλού στον ίδιο πάντα νομό... Βροχόπτωσης με την μορφή μπόρας / καταιγίδας (ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ υπάρχει το ενδεχόμενο να παρατηρηθεί αρκετή ηλεκτρική δραστηριότητα). 

Τονίζω ΚΑΙ ΠΑΛΙ πως τα φαινόμενα θα έχουν ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ τόσο ως προς την εκδήλωσή τους (δηλαδή τις περιοχές πάνω στο νομό μας, όπου θα εκδηλωθούν) , όσο και ως προς την έντασή τους (δηλαδή αλλού μπορεί να ρίξει μόνο μια ψιχάλα ή και τίποτα και... Λίγο πιο πέρα , στον ίδιο πάντα όμως νομό, καρεκλοπόδαρα) ΠΙΘΑΝΟΝ ακόμη και ως προς την διάρκειά τους από μεριά σε μεριά! 

 Αν και τα παραπάνω φαινόμενα θα λάβουν χώρα μέσα στη νύχτα... Λόγω που βρισκόμαστε στον Ιούλιο πλέον και αρκετός κόσμος βρίσκεται έξω ακόμη και εκείνες τις ώρες, καλό θα ήταν να υπάρξει μια στοιχειώδη προσοχή, εκεί που ΙΣΩΣ χρειαστεί... Αφού όπως ήδη ανέφερα , δεν αποκλείεται ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ τα φαινόμενα έστω ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ να έχουν κάποια ΕΝΤΑΣΗ (ΜΕΤΡΙΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗΣ δυνατής μπόρας ή και καταιγίδας ΙΣΩΣ και με την μορφή μπουρινιού. ΜΙΚΡΗ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΚΤΗ η πιθανότητα ΣΕ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ακόμη και ΠΡΟΣΚΑΙΡΗΣ χαλαζόπτωσης).

Τώρα για αύριο Κυριακή 02/07/2023 τα "απομεινάρια" της προαναφερθείσας διαταραχής θα συνεχίσουν να επηρεάζουν ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΚΑΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του τόπου μας τις πρωινές και προμεσημβρινές ώρες ...

Έτσι την Κυριακή το πρωί και ΕΩΣ τις προμεσημβρινές ώρες η και ΝΩΡΙΣ το μεσημέρι (ανάλογα την κάθε περιοχή) ανά διαστήματα θα υπάρχουν ΚΑΠΟΙΕΣ διάσπαρτες νεφώσεις που ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα είναι ΠΑΡΟΔΙΚΑ περισσότερες και δεν αποκλείεται ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ (ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΥ λοιπόν ΑΛΛΑ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ) να σημειωθούν ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ όμβροι ή ψιχάλες (ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ όπου δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ μπόρες ή καταιγίδες ΤΟΠΙΚΑ ΕΝΤΟΝΕΣ).

Από εκεί και μετέπειτα όμως ΣΤΑΔΙΑΚΑ ο ήλιος θα κυριαρχήσει ΠΑΝΤΟΥ πια στην Χώρα των Φαιάκων και ο καιρός θα βελτιωθεί ΟΡΙΣΤΙΚΑ από άκρη σε άκρη!

Οι άνεμοι τόσο μέσα στην ερχόμενη νύχτα, όπως και στο ΞΕΚΙΝΗΜΑ της ημέρας αύριο Κυριακή θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ΓΕΝΙΚΑ στα 3 με 4 μποφώρ. Πάντως λίγο πριν ή και κατά την διάρκεια των ΤΟΠΙΚΩΝ φαινομένων ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα φθάσουν και τα 5 μποφώρ, ενώ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟ να παρατηρηθούν και ΚΑΠΟΙΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ τότε. 

ΜΕΤΑ το πρωινό της Κυριακής  ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ θα γίνουν μεταβλητοί ασθενείς ΑΛΛΑ στη συνέχεια ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ κατά την διάρκεια του απογεύματος θα "γυρίσουν" σε πιο δυτικούς - βορειοδυτικούς στα 3 με 4 και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και 5 μποφώρ (Με ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές στα 6 μποφώρ ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ).

Ο υδράργυρος σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελληνικής επικράτειας, όπου θα βρίσκεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα (ΤΟΠΙΚΑ στην κεντρο - νότια Ελλάδα θα μιλάμε και για 37αρια C.) εδώ , όπως και στην υπόλοιπη βορειοδυτική Χώρα ΑΛΛΑ και το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ μέρος της βόρειας Ελλάδας (εξαίρεση δείχνουν να αποτελούν ΕΝ ΜΕΡΗ τα άκρα βορειοανατολικά της πατρίδας μας) θα παραμείνει σε πιο "δροσερά / ευχάριστα επίπεδα" ΚΑΙ την Κυριακή!! ;)

Οπότε αύριο ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ μας οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ αργά το μεσημέρι θα κυμανθούν μεταξύ 27 C. με 28 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως 29 C. ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΠΙΟ ΕΥΑΛΩΤΕΣ στην ζέστη ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΕΔΙΝΕΣ γωνιές της Κέρκυρας θα "πιάσουμε" τους 30 C. ΓΙΑ ΛΙΓΟ (βλέπετε λοιπόν την εντυπωσιακή θερμοκρασιακή διαφορά που θα έχουμε συγκριτικά με ΑΛΛΑ σημεία της Ελληνικής επικράτειας...Μιας και ΑΛΛΟΥ στην Χώρα μας, οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ των ΑΝΩ... Των 35 C. θα είναι ο "κανόνας" αύριο,  όπως ήδη σας είπα πιο πάνω. Την ίδια ώρα που στα μέρη μας ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΠΕΔΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ο ... "Κανόνας" για αύριο θα είναι... ΚΑΤΩ από το "φράγμα" των 30 C. Μια διαφορά που ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ θα ΞΕΠΕΡΝΑ τους οκτώ βαθμούς)!! 

Εννοείται ότι, ως είθισται στα ημιορεινά / ορεινά μας καθώς και ΤΟΠΙΚΑ στην παραθαλάσσια ζώνη (ΟΧΙ σε όλα τα παραθαλάσσια) θα πρέπει να υπολογίζουμε τρεις με τέσσερις και ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ στα ορεινά έως και πέντε βαθμούς χαμηλότερα τον υδράργυρο εκείνες τις ώρες.

Τέλος αξίζει αναφοράς κάτι το οποίο σας λέω και ξανά λέω σε τούτη την σελίδα από την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου ... Ο λόγος για την... "επιμονή" των στοιχείων / δεδομένων όσο αφορά την πορεία της θερμοκρασίας στο ΠΡΩΤΟ ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΟ του Ιουλίου...

Εμμένει λοιπόν σταθερά η ΤΑΣΗ του καιρού για ΑΠΟΥΣΙΑ κάποιου ΜΕΓΑΛΟΥ κύματος ζέστης / μίνι καύσωνα στο νομό μας ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ τις 15 του τρέχοντος μηνός!! 

Απλά θα υπάρχουν ΜΙΚΡΑ σκαμπανεβάσματα της θερμοκρασίας , με τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας άλλοτε να αυξάνονται περαιτέρω ("ανεβάζοντας ελαφρώς τον δείκτη δυσφορίας κατά τόπους) και άλλοτε να μειώνονται αρκετά, κάνοντας την ζέστη πιο "ευχάριστη" για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Αυτά ήταν τα νεότερα από το "μέτωπο" του καιρού, στο τόπο μας.

Καλό υπόλοιπο Σαββατοκύριακου να έχουμε...:)

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR3amDDUGYuNUz_-vEt6OM9o3lYI0Rl_fN--8DOltU9tOT41qDen6lNT9wE






































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου