Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Μια ματιά στην εξέλιξη του καιρού στα μέρη μας, για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα... ;)

Καλησπέρα φίλες και φίλοι!!

Συνεχίζεται το κλασικό "Ελληνικό Καλοκαιράκι" ΚΑΙ τις επόμενες ημέρες στο νομό μας, με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να κυμαίνονται "γύρω από τα ΚΑΝΟΝΙΚΑ για την εποχή" επίπεδα!! :)

Αναλυτικότερα λοιπόν για το ερχόμενο τριήμερο (δηλαδή από αύριο Τρίτη 01/08/2023 ΕΩΣ ΚΑΙ την Πέμπτη 03/08/2023) περιμένουμε ΚΑΙ ΠΑΛΙ άφθονες ώρες ηλιοφάνειας ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ.

Ωστόσο αυτή την φορά ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ δεν αποκλείεται ΚΑΠΟΙΑ σύννεφα "γενικά άνευ σημασίας" (ΚΥΡΙΩΣ "χαμηλού ύψους") να κάνουν ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ την εμφάνισή τους ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ (ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας αυτό / ΟΧΙ παντού στο νομό μας).

Ο υδράργυρος θα παρουσιάζει "πολύ μικρά σκαμπανεβάσματα" από μέρα σε μέρα και από περιοχή σε περιοχή της τάξεως των έναν με δυο βαθμών περίπου κατά μέσο όρο (οπότε ΔΕΝ μιλάμε για κάτι το ιδιαίτερο).

Εκείνο όμως που θα αλλάξει ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα είναι... Τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας (ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από τα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας).

Τι εννοώ; 

Αν και ο υδράργυρος ΔΕΝ θα "ανέβει" και τόσο στον τόπο μας (θα δείτε παρακάτω τι ακριβώς θέλω να σας πω, που θα διαβάσετε για τις αναμενόμενες θερμοκρασιακές τιμές... "Οι οποίες" θα συνεχίσουν να βρίσκονται γύρω από τα "φυσιολογικά" για την εποχή πλαίσια), παρολ ' αυτά εξαιτίας της αύξησης της σχετικής υγρασίας...

Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΖΕΣΤΗΣ θα είναι ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ εντονότερη στον ανθρώπινο οργανισμό από την "πραγματικότητα" (ΔΗΛΑΔΗ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ της Χώρας των Φαιάκων θα "ζεσταθούμε ΚΑΠΩΣ περισσότερο / ΜΙΚΡΗ αύξηση του δείκτη δυσφορίας", παρόλο που η θερμοκρασία ΔΕΝ θα μεταβληθεί αξιόλογα μέσα στην ημέρα. Αυτό όπως είπαμε θα συμβεί ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ επειδή θα "ανέβει" η υγρασία).

Έτσι ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας περιμένουμε ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ αργά το μεσημέρι που θα κυμαίνονται μεταξύ 31 C. με 32 C. ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως 33 C. με 34 C. (ΜΙΚΡΗ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΚΤΗ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ πιο "ευάλωτες στην ζέστη" ΠΕΔΙΝΕΣ περιοχές της νήσου Κέρκυρας παρατηρηθεί και ΚΑΠΟΙΟ 35αρι C.)

Αντίθετα στα ορεινά / ημιορεινά μας καθώς και σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ παραθαλάσσια (ΟΧΙ σε όλα τα παραθαλάσσια) την ίδια ώρα τα θερμόμετρα θα δείχνουν 28 C. με 30 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι 31 C. αντίστοιχα (πάντα ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ).

Παράλληλα οι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ (δηλαδή οι "χαμηλότερες θερμοκρασίες" του 24ωρου που συνήθως σημειώνονται κατά την διάρκεια της νύχτας και έως το χάραμα) θα παραμείνουν σε "ικανοποιητικά / ευχάριστα για την εποχή επίπεδα" ΚΑΙ τις επόμενες ημέρες...

Αφού  ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΜΑΣ θα διατηρηθούν στους 23 C. με 24 C. ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ (ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ δεν αποκλείεται και κάποιο ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ 25αρι C.)

Αντίθετα στα ορεινά / ημιορεινά μας , όπως και ΤΟΠΙΚΑ στα "χαμηλότερα" μέσα σε κάμπους λεκανοπέδια, δίπλα σε ρεματιές κτλ. υπολογίστε γύρω στους 19 C. με 21 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι 22 C. αντίστοιχα ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ.

Οι άνεμοι ΔΕΝ θα δημιουργήσουν ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα τόσο στην θάλασσα όσο και στην στεριά τις επόμενες ημέρες, αφού θα πνέουν με ... Γενικά χαμηλές εντάσεις!

ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ αναμένονται ΑΡΧΙΚΑ ασθενείς άνεμοι ΚΥΡΙΩΣ από διάφορες διευθύνσεις με το ΜΕΓΙΣΤΟ της εντάσεώς τους ΝΑ ΜΗΝ υπερβαίνει τα 3 με 4 μποφώρ. 

Ενώ στην συνέχεια θα πρέπει ΣΤΑΔΙΑΚΑ να επικρατήσουν αλλού στο νομό μας άνεμοι νοτίων διευθύνσεων και αλλού στον ίδιο πάντα νομό άνεμοι δυτικών διευθύνσεων στα 3 με 4 και ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΣΕ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ έως και 5 μποφώρ (δεν αποκλείεται ΣΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ να παρατηρηθούν και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ).

Τέλος όπως ήδη ανέφερα παραπάνω, η σχετική υγρασία θα αυξηθεί τα αμέσως επόμενα 24ωρα (ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ εντός των νυχτερινών / πρώτων πρωινών ωρών), με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο σχηματισμού ΛΙΓΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ομιχλών να είναι "ανοιχτό" για ΚΑΠΟΙΕΣ περιοχές του νομού μας.

Επίσης εάν θελήσουμε να δούμε ΤΗΝ ΤΑΣΗ του καιρού στο βόρειο Ιόνιο και για ΛΙΓΟ παραπέρα... ;)

Πρώτα απ 'όλα...

"Σημάδια" ΠΙΘΑΝΗΣ ΠΡΟΣΚΑΙΡΗΣ αλλαγής του καιρικού μας σκηνικού διαφαίνονται για το επόμενο Σάββατο 05/08/2023 όπου ΙΣΩΣ "καταφέρουν να εκδηλωθούν" ΚΑΠΟΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ του νομού μας (ακόμη είναι ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ για να ειπωθεί οτιδήποτε περαιτέρω) .

Ενώ κοιτάζοντας συνεχώς τις ανανεώσεις από τα μακροπρόθεσμα προγνωστικά μοντέλα / δεδομένα συμπεραίνουμε πως... ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ / ΠΙΘΑΝΟΝ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΟ του μήνα (Αύγουστος) οι πιθανότητες να υπάρξει σε τούτη την πλευρά της Ελλάδας κάποια "ΜΕΓΑΛΗ ζέστη ή καύσωνας" κατά την ταπεινή μου γνώμη πάντα , είναι σχεδόν μηδαμινή (δηλαδή θα έχουμε ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ για την εποχή που διανύουμε θερμοκρασιακές καταστάσεις, χωρίς ακρότητες)!!

Πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα, θα ήθελα και εγώ από μεριάς μου να μοιραστώ κάποιες προσωπικές "σκέψεις / ερωτήματα" σχετικά με τις πρόσφατες μεγάλες και καταστροφικές φωτιές στα μέρη μας!!

Αλήθεια γιατί έπρεπε πρώτα να γίνει κάρβουνο όλη αυτή η τεράστια έκταση στην βορειοανατολική Κέρκυρα (και φυσικά οι περιουσίες των συνανθρώπων μας που επλήγησαν), για να "ξυπνήσουμε" επιτέλους εμείς οι Κερκυραίοι και να απαιτούμε τα αυτονόητα; 

Και σε λίγο καιρό που για τους περισσότερους θα... "Ξεχαστεί όλο αυτό"...  Τι;  

Το "πάθημα θα μας έχει γίνει πράγματι μάθημα" τελικά ; Ή στην ουσία ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΕΝ θα αλλάξει απολύτως τίποτε στην πορεία, ξανά; 

Καλό μήνα ("Αύγουστος") να έχουμε, με υγεία και ότι καλύτερο για τον καθένα μας ξεχωριστά αλλά και για τον τόπο μας γενικότερα!! 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! ;) 

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/
































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου