Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Κυριακή 9 Ιουλίου 2023

 Ο καιρός στο βόρειο Ιόνιο (νομός Κέρκυρας).

Καλησπέρα σε όλες και όλους!! :)

Κυριακή σήμερα 09/07/2023 λοιπόν και ήρθε η ώρα να δούμε τι λένε τα προγνωστικά μας στοιχεία για παραπέρα , πάντα όσο αφορά τούτη την μεριά της Ελλάδας!! ;)

Συνεχίζεται φυσικά η Καλοκαιρινή καλοκαιρία με καθημερινή ηλιοφάνεια (λαμπρή λιακάδα / παντελής απουσία φαινομένων) σε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ από άκρη σε άκρη στην ευρύτερη περιοχή του βορείου Ιονίου για ΠΟΛΛΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ακόμη ημέρες μπροστά μας.

Κατά τα άλλα οι αναμενόμενοι... ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ αρκετά ενισχυμένοι βορειοδυτικοί άνεμοι (ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ κατά την διάρκεια του μεσημεριού - απογεύματος) των τελευταίων ημερών... Από αύριο Δευτέρα δέκα του μήνα ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα εξασθενήσουν ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ!

Αναλυτικότερα τώρα,  ας δούμε τον καιρό ΕΩΣ ΚΑΙ την Τετάρτη 12/07/2023 και ύστερα θα πούμε λίγα λόγια και για... Παρακάτω! Καθώς ΟΛΟ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΚΑΙΡΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ "για παρακάτω" , επικεντρώνεται στην ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ!! ;) 

Εννοείται ότι περιμένουμε ΛΙΑΚΑΔΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΛΙΑΚΑΔΑ μέχρι ΚΑΙ την Τετάρτη (σαφώς και ΟΧΙ ΜΟΝΟ μέχρι τότε, τα είπαμε και πιο πάνω αυτά, άλλωστε).

Από την άλλη ο "μαίστρος" (βορειοδυτικό άνεμος) των τελευταίων ημερών , όπου όπως σωστά "γράφτηκε" εδώ κάμποσες ημέρες πριν, ήταν όντως ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας ισχυρός έως ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ και πολύ ισχυρός ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ κατά την διάρκεια του μεσημεριού - απογεύματος... 

ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ θα εξασθενήσει ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ και στην συνέχεια θα μας "αποχαιρετήσει".

Έτσι αύριο Δευτέρα οι δυτικοί βορειοδυτικοί άνεμοι το μεσημέρι - απόγευμα θα φθάνουν τα 3 με 4 μποφώρ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΛΙΓΟ στις πιο "επιρρεπείς" σε αυτό τον τύπο καιρού περιοχές θα προσεγγίζουν και τα 5 μποφώρ. 

Την Τρίτη "τις ίδιες ώρες" θα φθάνουν ΚΑΙ ΠΑΛΙ τα 3 και ΤΟΠΙΚΑ τα 4 μποφώρ ... ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΚΥΡΙΩΣ στα παραθαλάσσια / ανοιχτά της δυτικής - βορειοδυτικής πλευράς, όπως και ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ σε διάφορα υψώματα για ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ στιγμιαίες ριπές στα 5 μποφώρ το απόγευμα.

Ενώ τέλος την Τετάρτη θα μιλάμε πια για θαλάσσια αύρα μέσα στην ημέρα που θα μεταφράζεται σε μεταβλητούς ασθενείς ανέμους (αλλού πιο δυτικών - βορειοδυτικών διευθύνσεων , αλλού πιο νοτιοδυτικών κτλ.) της τάξεως των τριών και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ το μεσημέρι - απόγευμα μέχρι και τεσσάρων μποφώρ.

Πάντως ΟΛΕΣ τις ερχόμενες νύχτες / πρωινά μας ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας (ΟΧΙ παντού βέβαια) θα επικρατεί νηνεμία ή σχεδόν νηνεμία.

Και ερχόμαστε επιτέλους στο ... ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ μιας και ... Σε "αυτό" θα περιορίζεται / επικεντρώνεται το καιρικό ενδιαφέρον το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Πρώτα απ ' όλα να τονίσουμε πως ΕΩΣ ΚΑΙ την Τετάρτη 12 του μήνα ΔΕΝ αναμένεται κάποια "ιδιαίτερη / δραματική" μεταβολή της θερμοκρασίας στον τόπο μας.

Απλά βαδίζοντας ΠΡΟΣ την Τετάρτη ο υδράργυρος θα παρουσιάσει μια ΠΡΩΤΗ ΜΙΚΡΗ άνοδο ΚΥΡΙΩΣ ως προς τις μέγιστες τιμές της (ΟΧΙ κάτι το ιδιαίτερο ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΩΝ).

Οπότε το θερμοκρασιακό "ταβάνι" για την ερχόμενη Τρίτη 11/07/2023 - Τετάρτη 12/07/2023 αργά τα μεσημέρια ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ του νομού μας θα είναι οι 30 C. με 32 C. ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ οι 33 C. Ενώ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ στα "γνώριμα" πιο επιρρεπή στην ζέστη ΠΕΔΙΝΑ της Κέρκυρας οι 34 C. (Παράλληλα ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ το φετινό Καλοκαίρι ΛΙΓΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΕΔΙΝΕΣ γωνιές της Κέρκυρας δίνουν υποψηφιότητα και για το πρώτο 35αρι C. της φετινής σαιζόν).

Άρα όπως παρατηρούμαι ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ την επόμενη Τετάρτη ΔΕΝ θα συμβεί κάτι το ιδιαίτερο από πλευράς θερμοκρασίας στο νομό Κέρκυρας. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι ΟΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ για το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες για τα μέρη μας είναι οι 31 C. με 32 C. και ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 33 C. (αναφέρομαι πάντοτε στα πεδινά τμήματα).

Σαφώς και στα ορεινά / ημιορεινά μας , όπως και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ στην παραθαλάσσια ζώνη (ΟΧΙ βέβαια σε όλα τα παραθαλάσσια) υπολογίστε τρεις με τέσσερις και ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ στα ορεινά μας όπως ΠΙΘΑΝΟΝ και ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ σημεία κατά μήκος της δυτικής - βορειοδυτικής ακτογραμμής έως και πέντε βαθμούς χαμηλότερα τον υδράργυρο.

Επίσης ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ την επόμενη Τετάρτη οι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες (δηλαδή οι χαμηλότερες τιμές του 24ωρου που συνήθως λαμβάνουν χώρα μέσα στις νυχτερινές / πρώτες πρωινές ώρες) θα διατηρηθούν σε "ευχάριστα / ικανοποιητικά" για την εποχή πλαίσια ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ περιοχές του νομού μας...

Αφού ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ τμήματα θα κυμανθούν μεταξύ 20 C. με 22 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και 23 C. 

Στην ορεινή / ημιορεινή ζώνη, καθώς και σε ΚΑΠΟΙΕΣ "κλειστές" ΠΕΔΙΝΕΣ λεκάνες ΚΥΡΙΩΣ μακριά από την θάλασσα υπολογίστε γύρω στους 18 C. με 19 C. (ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ ΠΙΘΑΝΟΝ ακόμη και 17 C.)

Τέλος να πούμε λίγα λόγια και για παραπέρα... 

Όλα δείχνουν ότι πράγματι ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΜΑΣ θα επηρεαστεί από τις θερμότερες αέριες μάζες που θα κατακλύσουν την Μεσόγειο.

Αυτό σημαίνει πως βαδίζοντας ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ η θερμοκρασία θα σημειώσει ΑΙΣΘΗΤΗ ΑΝΟΔΟ και στην περιοχή μας.

Με αποτέλεσμα ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΦΕΤΟΣ να έρθουμε "αντιμέτωποι" με έντονη ζέστη και στο νομό μας.

Πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι ΣΤΑΔΙΑΚΑ "θα ανέβουν τόσο οι μέγιστες , όσο και οι ελάχιστες τιμές" του υδραργύρου γενικότερα στο βόρειο Ιόνιο, εκείνη την ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ χρονική περίοδο.

Ωστόσο καθώς απέχουμε αρκετά χρονικά μέχρι τότε ΔΕΝ είναι εφικτό να γνωρίζουμε από τώρα ποιο θα είναι ακριβώς το "θερμοκρασιακό ταβάνι" για τις κλασικά πιο "ευάλωτες" στην ζέστη περιοχές της Κέρκυρας ή ποιες θα είναι ακριβώς οι μέγιστες τιμές για τον υπόλοιπο νομό που ΔΕΝ ανήκει στην προαναφερθείσα πιο "ευάλωτη ζώνη"... ;)

Για ένα πράγμα ΜΟΝΟ μπορούμε να είμαστε σίγουροι από τώρα...

Ποιο είναι αυτό; 

Μιας και ήδη δέχομαι αρκετά προσωπικά μηνύματα , διότι δυστυχώς μια μερίδα ανθρώπων σχεδόν πάντα επηρεάζεται από την έντονη παραπληροφόρηση στα ΜΜΕ που συνήθως προηγείται ενός αναμενόμενου ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ καιρικού γεγονότος (είτε αυτό έχει να κάνει με την ζέστη το Καλοκαίρι, ή το κρύο το Χειμώνα, τις βροχοπτώσεις το Φθινόπωρο κτλ.) 

Σας απαντώ και από εδώ λοιπόν , λέγοντάς σας ότι ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ θα δούμε στα μέρη μας αυτά που με ρωτάτε ... Δηλαδή κάτι 40 + C. που σας "πασάρουν" δεξιά και αριστερά.

Αυτά θα αφορούν ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ της Ελλάδας.

Εδώ είμαστε σε ένα νησιωτικό νομό και φυσικά ουδεμία σχέση ΔΕΝ έχουμε με τους κάμπους της Θεσσαλίας , της Βέροιας , την μεγαλούπολη / τσιμεντούπολη της πρωτεύουσας , την Λαμία, την Σπάρτη κτλ. 

Οι παραπάνω όπως και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ άλλες περιοχές ανήκουν στις "πιο ευάλωτες" στην ζέστη γωνιές της πατρίδας μας, υπό συγκεκριμένες πάντα συνθήκες.

Παρολ ' αυτά αν και "νησιωτικός" ΚΑΙ Ο... ΝΟΜΟΣ ΜΑΣ παρουσιάζει αξιοσημείωτες θερμοκρασιακές διαφορές από περιοχή σε περιοχή (πάντα πάνω στον ΙΔΙΟ όμως νομό) άπειρες φορές καθ ' όλη την διάρκεια του έτους.

Αυτό έχει να κάνει με ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ κάθε φορά , όπως το ανάγλυφο / ο προσανατολισμός κάθε περιοχής , το ανεμολογικό πεδίο (τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας που ποικίλουν από μεριά σε μεριά, διαμορφώνοντας διαφορετικά την "αισθητή στον ανθρώπινο οργανισμό θερμοκρασία" κάθε φορά) κτλ.

Πάντως όπως και να έχει, προσωπικά θεωρώ πως ήταν, α μη τι άλλο "ευλογία" φέτος να φθάνουμε σχεδόν στα μισά του Καλοκαιριού , χωρίς να έχουμε βιώσει ακόμη "κάποιο έντονο κύμα ζέστης".

Για παράδειγμα είναι σπάνιο να βρισκόμαστε πλέον τόσο "βαθιά στο Καλοκαίρι" και ΝΑ ΜΗΝ έχουμε ακόμη δει έστω και ένα 35αρι C. ΣΤΑ ΠΙΟ ΕΥΑΛΩΤΑ στην ζέστη ΠΕΔΙΝΑ τμήματα της Κέρκυρας (και στον ΙΜΣ Βαλανειού, μέχρι στιγμής η μέγιστη τιμή για το φετινό Καλοκαίρι είναι μόλις οι 31,8 C.)  ;)

Για τα επερχόμενα , δηλαδή σχετικά με την διαφαινόμενη ανοδική πορεία της θερμοκρασίας ΚΥΡΙΩΣ ΠΡΟΣ το επόμενο Σαββατοκύριακο και μετέπειτα στο νομό Κέρκυρας, θα ενημερωθείτε έγκαιρα, όταν "θα πρέπει" (δηλαδή όταν θα υπάρξει περισσότερη αξιοπιστία στα προγνωστικά δεδομένα)...  :)

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR3amDDUGYuNUz_-vEt6OM9o3lYI0Rl_fN--8DOltU9tOT41qDen6lNT9wE



































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου