Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

 Μια ματιά στην εξέλιξη του καιρού στο βόρειο Ιόνιο (νομός Κέρκυρας) ΕΩΣ ΚΑΙ την Πέμπτη 21/09/2023...

Καλησπέρα σας, καλό βράδυ Δευτέρας και μια ακόμη πιο όμορφη νέα εβδομάδα εύχομαι!! :) 

Το Καλοκαίρι λοιπόν ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ φίλες και φίλοι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΙ για το προσεχές τριήμερο και βλέπουμε... ;) 

Έτσι ΔΕΝ υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο (από καιρικής πάντα πλευράς) να σας γράψω ΟΥΤΕ και στην σημερινή ανάρτηση / πρόγνωση εδώ, μιας και οι ΑΚΡΩΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ συνθήκες που επικρατούν στο νομό μας ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ από τις 8 του Σεπτέμβρη και ύστερα με ... 

Τα θερμόμετρα να δείχνουν ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΤΑΘΕΡΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΚΑΙ την παντελής απουσία φαινομένων (ανομβρία) θα επιμείνουν ΚΑΙ τα ερχόμενα 24ωρα!

Αναλυτικότερα λοιπόν...

ΚΑΙ το επόμενο τριήμερο παραμένει ΓΕΝΙΚΑ η Καλοκαιρινή καλοκαιρία στα μέρη μας , με κάμποση ηλιοφάνεια ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ...

ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές να κάνουν την εμφάνισή τους ΣΤΑΔΙΑΚΑ (ΑΡΧΙΚΑ νέφη ΚΥΡΙΩΣ "μεγάλου ύψους και στην συνέχεια στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας") οι οποίες ναι μεν θα είναι "άνευ σημασίας" (δηλαδή και πάλι "μη ικανές" να φέρουν το οτιδήποτε / απουσία φαινομένων) , ωστόσο όμως αυτή την φορά δείχνουν να έχουν την ΤΑΣΗ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ να πυκνώσουν ΚΑΠΩΣ περισσότερο ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ.

Κατά τα άλλα οι άνεμοι ΔΕΝ θα δημιουργούν ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα τόσο στην θάλασσα όσο και στην στεριά ΚΑΙ το επόμενο τριήμερο , αφού θα συνεχίσουν να πνέουν ΓΕΝΙΚΑ με χαμηλές εντάσεις ("μπουνάτσα").

ΑΡΧΙΚΑ αναμένονται ασθενείς άνεμοι διαφόρων διευθύνσεων και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ  δυτικής - βορειοδυτικής συνιστώσας ΟΧΙ πάνω από τρία με τέσσερα μποφώρ μέσα στην ημέρα (τη νύχτα και τις πρωινές ώρες ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ θα επικρατεί νηνεμία ή σχεδόν νηνεμία)...

Ενώ λίγο παρακάτω φαίνεται να εδραιώνεται "ένα νότιο ρεύμα" ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ... Δηλαδή νοτίων διευθύνσεων άνεμοι (αλλού πιο νοτιοδυτικοί, αλλού λίγο πιο νοτιοανατολικοί κτλ.) στα 3 με 4 μποφώρ με... ΚΑΠΟΙΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ και για ορισμένες στιγμιαίες ριπές στα 5 μποφώρ.

Παράλληλα , όπως ήδη ανέφερα πιο πάνω, διατηρείται η "εντονότερη του φυσιολογικού για την τρέχουσα χρονική περίοδο του έτους" ζέστη με...

Τον υδράργυρο να ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ αργά το μεσημέρι ΣE ΠΟΛΛΑ ΠΕΔΙΝΑ τμήματα του νομού μας να "φλερτάρει ή και να... Ξεπερνά ελαφρώς" και τους 30 C. (ας μην ξεχνάμε ότι εισερχόμαστε πλέον στο τελευταίο δεκαήμερο του "Σεπτέμβρη" και ΔΕΝ έχουμε Ιούλιο ή Αύγουστο πια).

Πιο αναλυτικά περιμένουμε ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ μας ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ της τάξεως των 29 C. με 30 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ στους 31 C. (ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ και 32 C. ΙΣΩΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟ καταγραφεί και κάποιο ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ 33αρι C.)

Μάλιστα εξαιτίας της ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ σχετικά αυξημένης υγρασίας η ΑΙΣΘΗΣΗ της ζέστης στον ανθρώπινο οργανισμό , θα συνεχίζει να είναι "ακόμη πιο έντονη απ ' ότι θα δείχνουν τα θερμόμετρα εκείνες τις ώρες".

Ενώ στα ορεινά / ημιορεινά καθώς και σε ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ παραθαλάσσια (ΟΧΙ σε όλα τα παραθαλάσσια) οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ θα βρίσκονται στους 26 C. με 27 C. και κατά τόπους έως και 28 C. αντίστοιχα εκείνες τις ώρες.

Από την άλλη, όσο αφορά τις ελάχιστες τιμές (δηλαδή τις "χαμηλότερες" θερμοκρασίες που συνήθως καταγράφονται μέσα στις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες του 24ωρου)...

ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΜΑΣ  κατά την διάρκεια των νυχτερινών / πρώτων πρωινών ωρών  τα θερμόμετρα θα δείχνουν 19 C. με 21 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως 22 C. 

Την ίδια ώρα στα ορεινά /ημιορεινά μας , όπως και ΤΟΠΙΚΑ στα "χαμηλότερα" μέσα σε λεκάνες / κοιλάδες , λιβάδια  ΟΡΙΣΜΕΝΑ "παραθαλάσσια κομμάτια" κτλ. θα έχει πολύ περισσότερη "δροσιά έως και... Σχετική ψύχρα ("εννοείται απόλυτα φυσιολογική για την τρέχουσα χρονική περίοδο του έτους". Αυτό θα συνεχίσει να είναι και το ΜΟΝΑΔΙΚΟ στοιχείο που θα θυμίζει ΛΙΓΟ / ΚΑΠΩΣ ότι βρισκόμαστε στον "προχωρημένο Σεπτέμβρη πλέον και ΟΧΙ στον Ιούλιο" ), αφού εκεί θα έχουμε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 16 C. με  17 C. και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως 18 C. αντίστοιχα (ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ όμως δεν αποκλείονται και 15 C.)

Τέλος αξίζει να αναφερθεί πως τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας, ύστερα από μια ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΣΧΕΤΙΚΗ μείωσή τους το τελευταίο 24ωρο, στην συνέχεια  θα... Πάρουν ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΞΑΝΑ την "ανηφόρα" το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ όπως είναι φυσικό τις νύχτες και τα πρωινά μας, όπου και είναι αρκετά πιθανό να σχηματίζονται ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ομίχλες στις "γνώριμες πιο επιρρεπείς" στις ομίχλες περιοχές της Κέρκυρας.

Πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα, θα ήθελα να εκφράσω ορισμένες προσωπικές μου σκέψεις / ερωτήματα σχετικά με το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα (Φθινόπωρο - Χειμώνας) που "απλώνεται" μπροστά μας... :)

Καταρχήν όσο αφορά τις ΜΕΓΑΛΕΣ και καταστροφικές φωτιές που είχαμε τον φετινό Ιούλιο στην βορειοανατολική Κέρκυρα...

ΔΕΝ χρειάζεται να είναι κανείς "ειδικός επιστήμονας" για να καταλάβει πως...

 Εάν αναλογιστούμε το ανάγλυφο της εν λόγω περιοχής εκεί (κυρίως πρανή εδάφη / μεγάλες κλίσεις του εδάφους σε πολλά σημεία κτλ.) τότε θα καταλάβουμε ότι η πιθανότητα να υπάρξουν κατολισθήσεις λίγο παρακάτω (ΙΣΩΣ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ "σοβαρές ή ακόμη και εκτεταμένες") , από τις "πρώτες απόλυτα φυσιολογικές για την εποχή ισχυρές βροχοπτώσεις / τα πρώτα δυνατά πρωτοβρόχια που αργά ή γρήγορα θα έρθουν και στα μέρη μας" κάποια στιγμή, όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρόνο, κατά την διάρκεια του Φθινοπώρου, είναι ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ!

Επίσης ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ της προαναφερθείσας περιοχής ΔΕΝ αποκλείονται και κάποια πλημυρικά φαινόμενα , λίγο παρακάτω. 

Δεν γνωρίζω αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι από τον Ιούλιο μέχρι τώρα για όλα τα παραπάνω εκεί... Απλά θα πω, ότι αν ΝΑΙ τότε ελπίζω να έχει ήδη γίνει ότι ήταν ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΦΙΚΤΟ σε αυτό το ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΙΚΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ διάστημα που μεσολάβησε!

Πάντως ΔΕΝ θα σταθώ ΜΟΝΟ εκεί που "κάηκαν" φέτος το Καλοκαίρι , αφού ειδικότερα στο νησί της Κέρκυρας , υπάρχουν ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ κατά μήκος του νησιού μας, που...

 "Πλημμυρίζουν σχετικά εύκολα" κάθε φορά λόγω συγκεκριμένων παραγόντων κάθε περιοχής, όπως επίσης καταγράφονται κατολισθήσεις και καθιζήσεις σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΕΡΗ σχετικά συχνά! 

Θέλω να πιστεύω λοιπόν, ότι όλοι οι δήμοι του νομού μας , έχουν εκμεταλλευτεί την παρατεταμένη καλοκαιρία των τελευταίων εβδομάδων, αλλά και όσο "κρατάει" ακόμη ο καλός καιρός, για να κάνουν ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τα "αυτονόητα" που πρέπει να κάνουν κάθε χρόνο (καθαρισμός φρεατίων, καθαρισμός ή και διαπλάτυνση ρεμάτων, ποταμών εκεί που χρήζει ανάγκης, ούτως ώστε να περιορίσουν όσο είναι ανθρωπίνως δυνατόν μια πιθανή πλημμύρα ή τεχνικά έργα αντιστήριξης προς αποφυγή πιθανόν εκτεταμένων κατολισθήσεων σε μια περιοχή κτλ.) !! 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR3amDDUGYuNUz_-vEt6OM9o3lYI0Rl_fN--8DOltU9tOT41qDen6lNT9wE



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου