Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Σε τροχιά ισχυρής έως εν δυνάμει επικίνδυνης κακοκαιρίας από αύριο και για ένα τριήμερο - τετραήμερο ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ της Ελλάδας... Τι θα συμβεί όμως τελικά, εδώ στα άκρα βορειοδυτικά της Χώρας μας, που ανήκει φυσικά και ο νομός μας ;

Παρακάτω ακολουθούν οι "απαντήσεις", στις τυχόν ερωτήσεις / απορίες σας! ;) :)

Καλησπέρα φίλες και φίλοι!!

Οργανωμένο χαμηλό βαρομετρικό θα δώσει εκτεταμένα και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έντονα καιρικά φαινόμενα ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ της Χώρας μας τις αμέσως επόμενες ημέρες (αρχή γενομένης από αύριο Δευτέρα 04/09/2023 και μετέπειτα). Δυστυχώς ΚΑΙ τα σημερινά στοιχεία επιμένουν ΓΙΑ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ καιρικά φαινόμενα ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΓΩΝΙΕΣ της πατρίδας μας, όπου εκεί εξαιτίας της εμμονής αλλά και της έντασης των φαινομένων, είναι πολύ πιθανό να προκύψουν "θέματα / προβλήματα"!

Η μεριά μας θα επηρεαστεί ΓΕΝΙΚΑ  ΛΙΓΟΤΕΡΟ από όλο αυτό, συγκριτικά πάντα με τα προαναφερθέντα "κομμάτια" της Ελληνικής επικράτειας, που θα βρίσκονται στο "κόκκινο" για μέρες...

Οπότε ΝΑΙ μεν ΠΑΡΟΔΙΚΑ θα βρέχει ΚΑΙ ΕΔΩ  ΑΛΛΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ περιμένουμε κάτι το "ιδιαίτερο / τρομερό". ;)

Ο τόπος μας θα μείνει απ ' έξω από τα ισχυρότερα καιρικά φαινόμενα των υπολοίπων περιοχών / ΚΥΡΙΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ τμημάτων που βρίσκονται ανατολικότερα της Πίνδου , διότι το εν λόγω βροχοφόρο σύστημα που περιμένουμε, θα έχει τελικά "περίεργη" ή αν θέλετε καλύτερα...  Όχι και τόσο συνηθισμένη τροχιά / πορεία για την εποχή που βρισκόμαστε...

Με τις βροχές αντί να έρχονται από τα δυτικά μας (ως είθισται τούτη την περίοδο του έτους / αυτή είναι συνηθισμένη πορεία για τα πρωτοβρόχια) , στην ουσία να διαλέγουν "άλλο δρόμο" , προερχόμενες από τα ανατολικότερα προς τα δυτικότερα (ανατολικό ρεύμα στην ανώτερη ατμόσφαιρα)... 

Αυτό θα "σπρώξει τον κύριο όγκο των φαινομένων" σε άλλες περιοχές της Πατρίδας μας , που είναι συνήθως πιο επιρρεπείς στο ανατολικό ρεύμα, βγάζοντας το νομό Κέρκυρας απ' έξω από το "κυρίως πιάτο των φαινομένων" αυτή την φορά!!

Άρα λοιπόν για αύριο Δευτέρα 04/09/2023 στο νομό μας περιμένουμε... 

ΑΡΧΙΚΑ αραιές συννεφιές αλλά ΚΑΙ διαστήματα ηλιοφάνειας. 

Ωστόσο ΣΤΑΔΙΑΚΑ και καθώς θα κυλούν οι ώρες (βαδίζοντας ΠΡΟΣ / ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ και ύστερα) θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω πύκνωση των νεφώσεων ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ... ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ να δώσουν με την σειρά τους ΕΝΑ ΠΕΡΑΣΜΑ βροχόπτωσης ή και σποραδικής καταιγίδας (αλλού "λιγότερη" βροχούλα / αλλού στον ίδιο πάντα νομό ΠΙΘΑΝΟΝ ΚΑΠΩΣ "καλύτερη πιο δυνατή" βροχή, αλλού τίποτα ή σχεδόν τίποτα κτλ. / οι γνωστές "τοπικότητες της εποχής" δηλαδή).

Οι άνεμοι θα πνέουν ΑΡΧΙΚΑ από βόρειες διευθύνσεις στα 3 με 4 μποφώρ με ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για ορισμένες στιγμιαίες ριπές στα 5 μποφώρ ΣΕ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ...

 ΑΛΛΑ προοδευτικά ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ του νομού μας, θα επικρατήσουν γενικά ανατολικών διευθύνσεων άνεμοι στα 4 και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και 5 μποφώρ με ... ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για κάποιες ισχυρές στιγμιαίες ριπές στα 6 μποφώρ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΟΜΩΣ ΠΛΑΙΣΙΑ.

Τέλος η θερμοκρασία θα παρουσιάσει ΠΤΩΣΗ "η οποία" όμως θα γίνει ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΙΣΘΗΤΗ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥ 24ΩΡΟΥ / ΒΡΑΔΥ και μετά, από άκρη σε άκρη.

Έτσι μέσα στην ημέρα αύριο θα πρέπει να "προλάβει" να αγγίξει ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ τους 28 με 29 C. (ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ΙΣΩΣ ΚΑΙ 30 C.) ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΜΑΣ. 

Αντίθετα στα ορεινά /ημιορεινά μας, καθώς και σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ τμήματα (ΟΧΙ σε όλα τα παραθαλάσσια) θα φθάσει τους 25 C. με 26 C. και κατά τόπους έως και τους 27 C. αντίστοιχα!

Τονίζω ξανά πως ΚΥΡΙΩΣ από το απόγευμα / βαδίζοντας ΠΡΟΣ το τέλος της ημέρας και ύστερα ο υδράργυρος θα "πέσει" ΑΙΣΘΗΤΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ του νομού μας, συγκριτικά πάντα με ότι προηγήθηκε (και πόσο μάλλον εάν αναλογιστούμε ότι σήμερα Κυριακή 03/09/2023 "πιάσαμε" ακόμη και τους 32 C. με 33 C.  ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΕΔΙΝΑ τμήματα της Κέρκυρας. Η αναμενόμενη πτώση της θερμοκρασίας , θα είναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ των έξι με οκτώ βαθμών ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΠΑΝΤΑ)!! 

Τώρα σχετικά με την παραπέρα εξέλιξη του καιρού στο βόρειο Ιόνιο... ;) 

Και πάλι όλα δείχνουν ότι, ναι μεν για δυο ή και τρεις ακόμη ημέρες μπροστά μας (δηλαδή μετά την Δευτέρα) ΑΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ θα υπάρχει ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ (ΕΝ ΜΕΡΗ ΑΣΤΑΤΟΣ ΚΑΙΡΟΣ) ωστόσο όμως τα ΠΙΘΑΝΑ φαινόμενα θα είναι ΞΑΝΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ στα μέρη μας (αναμένονται ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΙΘΑΝΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ βροχοπτώσεις κατά περιόδους / αισθητά ΛΙΓΟΤΕΡΑ δηλαδή φαινόμενα συγκριτικά με άλλες περιοχές της Ελλάδας όπου θα δεχθούν σημαντικότατα ύψη βροχής / επίμονες δυνατές βροχοπτώσεις διαρκείας / ορατός ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων , κατολισθήσεων κτλ. εκεί)!

Εάν βέβαια υπάρξει αρκετός ελεύθερος χρόνος από την πλευρά του γράφοντος , θα αναρτώ αναλυτική πρόγνωση για κάθε ημέρα της νέας εβδομάδας ξεχωριστά, αλλιώς ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ισχύει αυτό που μόλις σας έγραψα πιο πάνω...

Όμορφο βράδυ Κυριακής να έχετε και καλό ξεκίνημα της νέας εβδομάδας από αύριο Δευτέρα!! :)

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! ;) 

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/





































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου