Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

 Παρόλο που ο φετινός Οκτώβρης κατά την μεγαλύτερη διάρκειά του κύλησε με ΑΦΘΟΝΕΣ ΛΙΑΚΑΔΕΣ τελικά "κατάφερε" από υετικής πλευράς να μας "αποχαιρετήσει" εδώ στα ενδότερα της βόρειας - βορειοδυτικής Κέρκυρας ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ "προσεγγίζοντας" την ΜΕΣΗ ΜΗΝΙΑΙΑ τιμή του ύψους βροχόπτωσης που του "αρμόζει"...

Αναλυτικότερα λοιπόν, εδώ στο μικρό χωριό μας στα βόρεια της Κέρκυρας ("Βαλανειό" / υψ. 175 μέτρα) όπου και διατηρώ τον μετεωρολογικό μου σταθμό ΤΟ ΜΕΣΟ ΥΨΟΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΟΚΤΩΒΡΗ είναι περίπου τα 203 χιλιοστά βροχής (πρόκειται για την ΜΕΣΗ τιμή που "βγαίνει" αν υπολογίσουμε τους "Οκτώβρηδες των 10 τελευταίων ετών", όπου και έχω αξιόπιστα στοιχεία από τον σταθμό μου που λειτουργεί αδιάκοπα από τότε).

Ο φετινός Οκτώβρης τελικά μας "άφησε" με 198,4 χιλιοστά βροχής. Ενώ "η πιο σημαντική κακοκαιρία / η πιο βροχερή ημέρα που πρόσφερε στην περιοχή μου" έλαβε χώρα στις 22/10/2023 αφού ο ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ υετός εκείνη την ημέρα ήταν τα 106,6 χιλιοστά βροχής , με μέγιστη ραγδαιότητα τα 250,4 χιλιοστά ανά ώρα! 

Παράλληλα επί ευκαιρία αξίζει να αναφερθεί ότι ο ετήσιος υετός σήμερα πρώτη του Νοέμβρη ήδη ανέρχεται στα 1206,6 χιλιοστά σε τούτη την γωνιά της νήσου Κέρκυρας (στον "σωστό δηλαδή δρόμο για τα κλιματολογικά δεδομένα" αυτής της ΣΥΓΕΚΡΙΜΕΝΗΣ πλευράς του τόπου μας. Καθώς περιοχές με ανάλογο / τόσο χαμηλό υψόμετρο ιδιαίτερα στα κεντρικά και νότια της Χώρας των Φαιάκων γενικότερα δέχονται αρκετά χαμηλότερα έως ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ και πολύ χαμηλότερα ύψη ΕΤΗΣΙΟΥ υετού).

Πάντως ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ της κεντρικής Κέρκυρας η "πιο σημαντική από πλευράς καιρού ημέρα για τον φετινό Οκτώβρη", ήταν η χθεσινή (31/10/2023) και ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ της νότιας πλευράς του νομού μας, ήταν η 26/10/2023.

Παρολ ' αυτά , εδώ αξίζει να πούμε πως ΓΕΝΙΚΑ ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΛΙΓΟΣΤΩΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΝ (σε μια από αυτές ανήκει και η μεριά μου) που το μηνιαίο ύψος βροχής κυμάνθηκε γύρω ή κοντά στο μέσο όρο για αυτό τον μήνα... ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ περιοχές του νομού μας τα ύψη βροχής ήταν αρκετά ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ έως σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ και πολύ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ από τις "φυσιολογικές για την εποχή ΜΕΣΕΣ τιμές"!

Τέλος πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα, να πούμε δυο λόγια για την εξέλιξη του καιρού στα μέρη μας για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Μετά το σημερινό "καιρικό διάλειμμα" , μέσα στη νύχτα απόψε βαδίζοντας ΠΡΟΣ την Πέμπτη δηλαδή, θα συννεφιάσει ξανά και ενδέχεται να σημειωθούν ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΙΑΣΠΑΡΤΕΣ τοπικές βροχοπτώσεις στο νομό Κέρκυρας (υπάρχει ΑΥΞΗΜΕΝΗ πιθανότητα και για ΤΟΠΙΚΗ μπόρα ή παροδική καταιγίδα που ΣΕ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ  επίπεδο θα είναι ΙΣΧΥΡΗ)!

Τα προαναφερθέντα φαινόμενα θα "κρατήσουν ανά διαστήματα και κατά τόπους" έως περίπου ΝΩΡΙΣ το πρωί της Πέμπτης.

Από εκεί και ύστερα θα έχουμε ΞΑΝΑ ένα ΠΑΡΟΜΟΙΟ "καιρικό διάλειμμα / παύση φαινομένων παντού" ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ. Δηλαδή αρκετά ΚΑΛΟ καιρό , με ΜΕΓΑΛΑ διαστήματα ηλιοφάνειας να εναλλάσσονται με ΤΟΠΙΚΕΣ νεφώσεις και το αντίθετο.

Η θερμοκρασία παραμένει στα ίδια επίπεδα με την Τετάρτη ΚΑΙ αύριο Πέμπτη, ενώ ΚΑΙ οι άνεμοι ΔΕΝ θα δημιουργήσουν ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα ΟΥΤΕ ΚΑΙ αύριο , αφού σε γενικές γραμμές θα πνέουν με ΧΑΜΗΛΕΣ εντάσεις. 

ΑΡΧΙΚΑ από νότιες διευθύνσεις στα 3 με 4 και ΠΙΘΑΝΟΝ τις πρωινές ώρες ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ έως και 5 μποφώρ που αργότερα θα γίνουν μεταβλητών διευθύνσεων ασθενείς για να... "Γυρίσουν" εκ νέου από το βράδυ σε νοτίων διευθύνσεων ΑΡΧΙΚΑ ΜΕ ΧΑΜΗΛΕΣ ξανά εντάσεις.

Όσο αφορά την παραπέρα καιρική εξέλιξη , "αυτή" παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον , καθώς μετά το ΠΡΟΣΚΑΙΡΟ "καιρικό διάλειμμα" ΜΕΣΑ στην Πέμπτη, η συνέχεια μας επιφυλάσσει μια ακόμη ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ... ΠΙΘΑΝΟΝ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΙΚΑΝΗ να προκαλέσει περισσότερα και ΙΣΩΣ πιο εκτεταμένα προβλήματα από εκείνα τα "μεμονωμένα" τη νύχτα της Τρίτης που μας πέρασε!! 

Εάν υπάρξει χρόνος αύριο Πέμπτη , θα σας τα πω όλα αναλυτικά εδώ! ;)

Καλό μήνα με υγεία και κάθε καλό σε όλες και όλους μας!! 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! ;) 

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου