Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

                 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας

Ότι σας έγραψα εδώ το περασμένο Σάββατο (09/05/2020) συνεχίζει να ισχύει στο ακέραιο, απλά επειδή στο διαδίκτυο και στα διάφορα ΜΜΕ βάζουν στο ίδιο "καζάνι" π.χ. την Λάρισα με την Κέρκυρα, παραπληροφορώντας πλήρως τον κόσμο  , είδα ότι χρειάζεται να επέμβω ξανά ... :)

 Πέρασε λοιπόν το πρώτο αναμενόμενο μικρότερο σε ένταση θερμό κύμα και έδωσε αρκετά υψηλές για την εποχή  θερμοκρασίες που τοπικά έφθασαν  έως και τους 29 C. σε κάποια τμήματα της νήσου Κέρκυρας. Τώρα καθοδόν βρίσκεται το αναμενόμενο  δεύτερο και ισχυρότερο θερμό επεισόδιο, πάντα για τα δεδομένα της εποχής που διανύουμε (για το οποίο σας είχα μιλήσει επίσης το περασμένο Σάββατο) , όπου και θα ανεβάσει περαιτέρω τα θερμόμετρα,  αρχικά στα πρώτα 30αρια της σαιζόν και στη  συνέχεια ΤΟΠΙΚΑ σε τιμές ελαφρώς ΑΝΩ  των 30 C. Τα 40αρια που αναρτούν διάφοροι ακόμη και για την Κέρκυρα , αποτελούν όνειρο θερινής νυχτός και ... Όχι τίποτα άλλο , ΔΕΝ έχουμε καν θέρος ακόμη  ... ;)  :)

Ας  επανέλθουμε στην  πραγματικότητα τώρα λοιπόν ... Νοτιάδες (όστρια)  αύριο Πέμπτη 14/05/2020  και την Παρασκευή 15/05/2020 στα 3 με 5 μποφώρ κατά μέσο όρο , χωρίς όμως να λείπουν κατά διαστήματα και ισχυρές ριπές σε ορισμένα τμήματα. Το Σαββατοκύριακο οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς ενώ κατά περιόδους ιδιαίτερα στα παραθαλάσσια κατά την διάρκεια της ημέρας , θα πνέει ένα ελαφρύ βοριαδάκι (θαλάσσια αύρα). Θα επικρατήσουν σταδιακά πολύ υψηλές για μέσα Μάη θερμοκρασίες,  που θα παραπέμπουν ξαφνικά σε πρώιμο Ιούλιο ή Αύγουστο (άξιο αναφοράς και οι υψηλές ελάχιστες τιμές που περιμένουμε, δηλαδή οι θερμοκρασίες που σημειώνονται κατά την διάρκεια της νύχτας και έως την αυγή) . Ενώ παράλληλα πέρα από την ηλιοφάνεια , κατά περιόδους θα κάνουν την εμφάνισή τους αρκετά σύννεφα , πρόσκαιρα κατά τόπους πυκνότερα ("κουφόβραση"-  δεν θα πρέπει να  θεωρείται απίθανο πολύ τοπικά να παρατηρηθούν και σκόρπιες λασποσταγόνες - κοκκινόχωμα ,άνευ σημασίας βέβαια) με συνδυασμό μπόλικης Αφρικάνικης σκόνης και έντονης θολούρας στην ατμόσφαιρα, ένα καιρικό ... "Κοκταίηλ" ιδιαίτερα άσχημο για τα άτομα εκείνα που πάσχουν από εποχιακές αλλεργίες και όχι μόνο!

Οι εξαιρετικά  υψηλές για μέσα Μάη θερμοκρασιακές τιμές θα διατηρηθούν τουλάχιστον έως και την ερχόμενη Δευτέρα 18/05/2020 . Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο θερμό επεισόδιο ιδιαίτερα σπάνιο  είναι κυρίως η μεγάλη του διάρκεια την συγκεκριμένη χρονική περίοδο του έτους ,  χωρίς να υποτιμάμε  βέβαια και τις όποιες πολύ υψηλές θερμοκρασίες λάβουν χώρα κατά τόπους στον Ελλαδικό χώρο, όπου και ενδεχομένως τοπικά να "σπάσουν" θερμοκρασιακά ρεκόρ  για τον μήνα Μάη που θα μετρούν πολλές , πολλές δεκαετίες!

Στην Κέρκυρα σε πολύ τοπικό επίπεδο είναι πιθανό να έχουμε  επίσης νέο  ρεκόρ υψηλότερης μέγιστης θερμοκρασίας , όχι μόνο για μέσα Μάη αλλά γιατί όχι  και γενικότερα για όλο τον Μάη και εδώ τις τελευταίες πολλές δεκαετίες ! Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής,  όπως είναι το ανεμολογικό πεδίο, η ένταση της μεταφοράς  Αφρικάνικης σκόνης καθώς φυσικά  και οι τοπικές συννεφιές! Πάντως γενικά στα παραθαλάσσια καθώς και στα ορεινότερα θα πρέπει να υπολογίζουμε γύρω στους 4 με ... ακόμη και 7 βαθμούς κατά μέσο χαμηλότερες θερμοκρασίες,  από ότι στο εσωτερικό της νήσου καθώς και στις συνήθεις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές!

Για παράδειγμα ο σταθμός μου στο Βαλανειό  λειτουργεί από το 2013 και η υψηλότερη τιμή που κατέγραψε τα τελευταία αυτά 8 χρόνια μήνα Μάη ήταν στις 06/05/2015 με  29,7 C. τις επόμενες ημέρες όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει νέο ρεκόρ για τον σταθμό μου ... Ο αντίστοιχος σταθμός στον διεθνή αερολιμένα της Κέρκυρας που λειτουργεί από το ... 1960 παρακαλώ , έχει μέγιστη θερμοκρασία για μήνα Μάη τους 33,8 C. θα καταφέρει η αναμενόμενη θερμή εισβολή να σπάσει αυτό το ρεκόρ άραγε ;  Ίσως ναι αλλά ίσως και όχι , αφού όπως σας είπα και παραπάνω αυτό θα εξαρτηθεί από συγκεκριμένους παράγοντες κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής που ΔΕΝ μπορούν να προβλεφθούν με τίποτα !!

Πάντως βαδίζοντας κυρίως προς τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και ύστερα περιμένουμε αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και επαναφορά αυτής στα φυσιολογικά της Ανοιξιάτικα επίπεδα ! Τώρα αν η κατρακύλα του υδραργύρου συνδυαστεί και με κάποια πιθανή τοπική βροχή ή τοπική μπόρα , θα το ξέρουμε  έως το Σαββατοκύριακο , οπότε μείνετε συντονισμένοι ... ;)

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης ( καιρόφιλος από παιδί - ερασιτέχνης προγνώστης).

P.S. Το παρακάτω γράφημα δείχνει την πορεία της θερμοκρασίας γενικότερα στο νησί της  Κέρκυρας το επόμενο εξαήμερο (σας εξήγησα και παραπάνω ότι δεν θα έχουμε παντού στο νομό τις ίδιες τιμές και σας έγραψα επίσης που θα είναι αυτές αρκετά χαμηλότερες).

Καλό βράδυ Τετάρτης !  :)

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου