Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Σάββατο 9 Μαΐου 2020

           Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Σταδιακή μετάβαση σε ... "Θερμότερα μονοπάτια".

Καλό Σαββατόβραδο σε όλους και όλες ! Ο φετινός Μάης σε αντίθεση με τον περσινό στα μέρη μας, φαίνεται πως βιάζεται να φέρει το θέρος πιο γρήγορα από την ώρα του, με την διάταξη των συστημάτων άνωθεν της Γηραιάς Ηπείρου να βοηθά αρκετά σε κάτι τέτοιο τις επόμενες ημέρες. :)

Έτσι η βόρεια Αφρική ετοιμάζεται να μας στείλει τα πρώτα της "ζεστά φιλιά" για φέτος.
Στροφή των ανέμων σε νοτιάδες από αύριο Κυριακή 10 του Μάη η οποίοι θα σηματοδοτήσουν και την έναρξη μεταφοράς θερμότερων αερίων μαζών από την βόρεια Αφρική και την κεντρική Μεσόγειο προς την περιοχή μας. Μάλιστα προοδευτικά αναμένουμε ενίσχυση αυτών , με το μέγιστο της έντασής τους να μας το δίνουν την Δευτέρα 11/05/2020 αφού ΤΟΠΙΚΑ οι ριπές τους θα φθάνουν τα 5 με 6 και πρόσκαιρα έως τα 7 μποφώρ.

Παράλληλα η όστρια (νοτιάς) θα μας φέρει και κάποιες συννεφιές κατά διαστήματα (φυσικά δεν θα λείψει και η άφθονη ηλιοφάνεια)  σε συνδυασμό με κατά περιόδους θολούρα στην ατμόσφαιρα (μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης). Υπάρχει μια πολύ μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα (μόλις γύρω στο 20% με τα σημερινά δεδομένα) σε ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ  αυτές οι αναμενόμενες τοπικές νεφώσεις (στην ουσία αποτέλεσμα της "κουφόβρασης") να αφήσουν ένα ψιχάλισμα άνευ σημασίας (κοκκινόχωμα).

Με μια μικρή διακοπή χονδρικά από το δεύτερο μισό της Τρίτης έως και το πρώτο μισό της Τετάρτης όπου για λίγο στις περισσότερες περιοχές  θα επικρατήσει ένα ελαφρύ βοριαδάκι (στα υπόλοιπα μεταβλητών διευθύνσεων ασθενείς), οι νοτιάδες έρχονται για να μείνουν με κατά τόπους ορισμένες σχετικά αξιόλογες  αυξομειώσεις έως σχεδόν το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Η θερμοκρασία όπως ήδη αναφέραμε θα πάρει την ανηφόρα για τα καλά , καταγράφοντας ολοένα και μεγαλύτερες τιμές μέρα με την μέρα. Μάλιστα από την ερχόμενη Τετάρτη και έως σχεδόν το τέλος της νέας εβδομάδας περιμένουμε το μέγιστο φορτίο αυτής της "θερμής μάζας" με τα θερμόμετρα να δείχνουν θερμοκρασίες πολύ παραπάνω από τις φυσιολογικές για τούτη την περίοδο. Αρχικά έως την Τρίτη 12/05/2020 θα φθάσουμε αλλά και θα ξεπεράσουμε τοπικά το "φράγμα" των 25 βαθμών κελσίου. Ενώ από την Τετάρτη 13/05/2020 και ιδιαίτερα μετέπειτα θα πλησιάσουμε και πολύ τοπικά δεν αποκλείεται και να ξεπεράσουμε ελαφρώς ακόμη και το "φράγμα" των 30 C. Δηλαδή μιλάμε για θερμοκρασίες καθαρά Καλοκαιρινές οι οποίες ΤΟΠΙΚΑ θα απέχουν κατά μέσο όρο 6 με 9 βαθμούς ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΠΙΠΕΔΑ!! Άξιο αναφοράς ότι στο παραπάνω χρονικό διάστημα η άνοδος του υδραργύρου θα αφορά και τις ελάχιστες τιμές του , δηλαδή τις θερμοκρασίες που σημειώνονται μέσα στη νύχτα και έως νωρίς το πρωί, όπου και εκεί θα δούμε "νούμερα" που συνήθως παρατηρούμε  σε ένα και δυο μήνες αργότερα από σήμερα.  ;) 

Τέλος κάτι ακόμη που χρήζει αναφοράς είναι οι αναμενόμενες έντονες εναλλαγές υγρού/ξηρού καιρού τις επόμενες ημέρες, με τα επίπεδα της σχετικής υγρασίας να παρουσιάζουν μεγάλα σκαμπανεβάσματα. Δεν θα λείψουν και κάποιες τοπικές ομίχλες.

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (φανατικός καιρόφιλος από "κούνια" - ερασιτέχνης προγνώστης). :)

Φώτο : Χρήστος Κρασάκης (από το χωριό μας "Βαλανειό" κοιτώντας δυτικά το περσινό θέρος. Παρόμοια σύννεφα θα μας απασχολήσουν κατά διαστήματα το αμέσως επόμενο διάστημα).

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου