Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

Αντίο "καμίνι" του ... "Πρώιμου Ιουλίου - Αυγούστου" , καλώς να ορίσεις  και πάλι  Μάη μας ! :)

Μας αποχαιρετά σταδιακά το ... "Πρώιμο" κατακαλόκαιρο , με την τελευταία σκηνή αυτού του εξαιρετικότατα σπάνιου φαινομένου που ζήσαμε , να παίζεται σήμερα Τρίτη 19 του μήνα, ευτυχώς για τελευταία φορά. Για να καταλάβουμε την τεράστια "καιρική ανωμαλία" που ζήσαμε αρκεί να σας πω ότι στατιστικά στο προσδόκιμο όριο ζωής ενός ανθρώπου η πιθανότητα να ζήσει κάποιος τέτοια μεγάλης διάρκειας ισχυρή θερμή εισβολή (συνολικά μια ολόκληρη εβδομάδα με συνεχείς πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες όχι μόνο την ημέρα αλλά τοπικά και τη νύχτα)  στα μέσα του Μάη είναι μια και μοναδική (πάντα μιλώντας για το βόρειο Ιόνιο πρώτα και όχι μόνο) !!
Ο σταθμός μου στο "Βαλανειό" ευρισκόμενος στην ενδοχώρα της νήσου, σχετικά μακριά από την θάλασσα και κοντά στους ορεινούς όγκους , κατέγραψε και νέο ρεκόρ όλων των εποχών για μήνα Μάη χθες Δευτέρα 18/05/2020 στα μέρη των Φαιάκων , με 35 C. το μεσημέρι !!!

Σήμερα Τρίτη 19/05/2020  έχουμε την αναμενόμενη εκ νέου στροφή των ανέμων  σε νοτιοανατολικούς μέχρι μέτριους , ενώ σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ  τμήματα (πιο επιρρεπή στο νοτιά) δεν θα λείψουν και πάλι ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗ ΝΥΧΤΑ κάποιες ισχυρές έως πολύ ισχυρές ριπές.
Παράλληλα παραμένει και σήμερα η έντονη θολούρα στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της συνεχιζόμενης  μεταφοράς Αφρικάνικης σκόνης. Όλα αυτά σταδιακά από αύριο Τετάρτη αλλά και για πολλές ημέρες παρακάτω,  θα αποτελέσουν επιτέλους μακρινό παρελθόν !

Έτσι από αύριο Τετάρτη 20/05/2020 θα ξεκινήσει σταδιακά η "κατρακύλα" του υδραργύρου , κάτι το οποίο θα γίνει πολύ περισσότερο αισθητό - αντιληπτό  από την Πέμπτη  και ύστερα με περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας. Μάλιστα η πτώση στα θερμόμετρα μετά τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που ζήσαμε θα είναι κατακόρυφη και εντυπωσιακότατη της τάξεως των 10 έως και ... Κατά τόπους  15 βαθμών σε σχέση πάντα με ότι προηγήθηκε. Έτσι αρχικά θα μιλάμε για μπόλικη δροσιά και στη συνέχεια σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ της Κέρκυρας έως αρκετής ψύχρας με τιμές γενικά  φυσιολογικές για την εποχή και στα προαναφερθέντα τμήματα ελαφρώς χαμηλότερες των φυσιολογικών για τούτη την περίοδο. ;)

Παράλληλα οι νοτιάδες θα διατηρηθούν και την Τετάρτη με τάση στροφή τους σε πιο νοτιοδυτικούς μέχρι μέτριους και ΤΟΠΙΚΑ δίνοντας ξανά  ισχυρές έως πολύ ισχυρές ριπές (οι μεγαλύτερες εντάσεις αφορούν τα ίδια τμήματα με την Τρίτη). Κατά τα άλλα αραιές συννεφιές τοπικά πιο πυκνές αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας θα συνθέτουν το σκηνικό της αυριανής ημέρας,  με μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα σε πολύ τοπικό επίπεδο να αφήσουν κάποια περαστική ψιχάλα ή μεμονωμένο όμβρο.

Η Πέμπτη 21/05/2020 φαίνεται πως θα κυλήσει με ... Πιο "Φθινοπωρινό" καιρικό μοτίβο, με τα σύννεφα να καλύπτουν κατά περιόδους το μεγαλύτερο κομμάτι του νομού (δεν θα λείψουν σε τοπικό επίπεδο μικρά  διαστήματα  ηλιοφάνειας) και αυξημένη πιθανότητα για περάσματα ΤΟΠΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ (τοπικές βροχές/μπόρες ή και καταιγίδες). Τα όποια αναμενόμενα φαινόμενα όπως συνήθως συμβαίνει αυτή την περίοδο δεν θα έχουν παντού την ίδια ένταση ή διάρκεια. Έτσι ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ θα υπάρξουν περιοχές όπου θα βρέξει ΑΞΙΟΛΟΓΑ  με πιθανές πρόσκαιρα και έντονες εντάσεις (πιθανή χαλαζόπτωση)  και άλλες την ίδια ώρα περιοχές στο ίδιο πάντα νησί που δεν θα κάνει και κάτι το ιδιαίτερο για παράδειγμα ή και σχεδόν τίποτα! Αρχικά νοτιάδες πάλι οι άνεμοι την Πέμπτη , γρήγορα όμως θα γίνουν μεταβλητοί και μετέπειτα θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις. Γενικά ασθενείς έως μέτριοι , όμως ιδιαίτερα στα τμήματα που θα εκδηλωθούν φαινόμενα είναι πιθανό να υπάρξει πρόσκαιρη αρκετά σημαντική ενίσχυση των ανέμων.

Καλοκαιρία την Παρασκευή 22/05/2020 με βοριαδάκι (στα 3 με 5 μποφώρ και τοπικά σε διάφορα υψώματα αλλά και τοπικά στα πελάγη έως και ισχυροί , πρόσκαιρα εκεί τουλάχιστον στα 6 μποφώρ το μεσημέρι - απόγευμα) και καταπληκτική διαύγεια, ποιότητα αέρα  και ορατότητα.

Καλό απομεσήμερο Τρίτης !! :)

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (καιρόφιλος από παιδί - ερασιτέχνης προγνώστης).

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου