Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

                                  Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας .

Προ τω πυλών ακόμη μια πρόσκαιρη αλλαγή στο καιρικό μας σκηνικό για την οποία σας είχα μιλήσει εδώ,  ήδη από την περασμένη Δευτέρα (όσοι/όσες διαβάζετε ολόκληρα τα ποστ κάθε φορά, θα το γνωρίζετε από τότε).   ;)

Στην ουσία λοιπόν , αυτή η νέα ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΙΚΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ  ΚΑΙΡΙΚΗ  ΜΕΤΑΒΟΛΗ  θα αποτελέσει  και την "τελευταία πνοή" της φετινής Άνοιξης, αφού αμέσως μετά , το Καλοκαίρι εδραιώνει οριστικά την παρουσία του , τουλάχιστον σε πρώτη φάση από θερμοκρασιακής πλευράς (και όχι μόνο φυσικά, σταδιακά).  :)

Τα παραπάνω αποτυπώνονται χαρακτηριστικότατα στις δυο παρακάτω εικόνες , με τις ΤΟΠΙΚΕΣ μπόρες/καταιγίδες κυρίως μέσα στη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο (και όχι μόνο , θα μιλήσουμε παρακάτω αναλυτικότερα - εικόνα πρώτη) και την καλοκαιρινή καλοκαιρία πλέον,  αμέσως μετά (κυρίως από Κυριακή και ύστερα - εικόνα δεύτερη).

Έτσι αύριο Παρασκευή 05/06/2020 και ενώ η διαταραχή που θα δώσει τις επόμενες ώρες αρκετά νερά κατά τόπους στην γειτονική μας  Ιταλική χερσόνησο θα μας πλησιάζει εκ δυσμάς , στην ευρύτερη περιοχή του βορείου Ιονίου βαθμιαία οι νοτιάδες θα παρουσιάσουν σημαντική ενίσχυση , φθάνοντας γενικά τα 5 με 6 και τοπικά και τα 7 μποφώρ . Όμως σε ορισμένα τμήματα του νομού μας, τα "γνωστά" συνήθως πιο επιρρεπή στο νοτιά (διάφορα υψώματα αλλά και  θαλάσσιες/ παραθαλάσσιες περιοχές ) κατά διαστήματα η ... "όστρια" θα φθάνει και τα 8 μποφώρ ... Χωρίς να αποκλείεται πολύ τοπικά για λίγο να υπάρξουν ριπές εκεί ακόμη και στα 9 μποφώρ. Οπότε κατά τόπους χρειάζεται μια κάποια στοιχειώδη προσοχή μέσα στην Παρασκευή από πλευράς ανέμων.

Παράλληλα οι ήδη υπάρχουσες από την αρχή της ημέρας αύριο,  τοπικές συννεφιές (δεν θα λείψουν και ορισμένα διαστήματα ηλιοφάνειας) , σταδιακά θα πυκνώσουν με κάποια πιθανότητα κυρίως από τις απογευματινές και μετέπειτα ώρες να δώσουν ΑΡΧΙΚΑ  κάποια τοπική ψιχάλα ή τοπική βροχούλα. Κατά τα άλλα ευνοείται η μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης και αυτό θα φανεί κυρίως κατά το δεύτερο μισό της ημέρας , με αρκετή θολούρα στην ατμόσφαιρα. Επίσης δεν θα λείψουν και οι τοπικές ομίχλες ... Πολύ αυξημένα ποσοστά σχετικής υγρασίας , περισσότερο αφού πέσει το σκοτάδι.
Μέσα στη νύχτα (ιδιαίτερα αργά) και όσο θα βαδίζουμε προς το χάραμα του Σαββάτου θα εκδηλώνονται διάσπαρτες ΤΟΠΙΚΕΣ βροχές/μπόρες , ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο σποραδικής καταιγίδας.

Το Σάββατο 06/06/2020  έως περίπου και το πρώτο μισό της ημέρας το καιρικό σκηνικό θα παραμείνει άστατο με την πιθανότητα για εκδήλωση ανάλογων φαινόμενων ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ να παραμένει. Στη συνέχεια όμως αναμένεται οριστική βελτίωση του καιρού και προοδευτική στροφή των ανέμων σε βορειοδυτικούς,  παροδικά τοπικά ισχυρούς (ίσως για λίγο και πολύ ισχυρούς σε συγκεκριμένα κομμάτια του  νομού το μεσημέρι - απόγευμα). Ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πρόσκαιρη πτώση. Αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης υδροστρόβιλου το πρωινό του Σαββάτου στην γύρω θαλάσσια/παραθαλάσσια ζώνη, ενώ δεν θα πρέπει να θεωρήσουμε απίθανο κάποια από τις τοπικές μπόρες να συνοδευτεί πολύ τοπικά και από χαλάζι.

Από Κυριακή 07/06/2020 και ύστερα καλοκαιρινή καλοκαιρία πλέον (κάποιες τοπικές συννεφιές κατά περιόδους , άνευ σημασίας) με τις εντάσεις των ανέμων να πέφτουν και την θερμοκρασία σταδιακά να παίρνει την ανιούσα και να κυμαίνεται στα φυσιολογικά πια για την εποχή επίπεδα ...

P.S. Τα φαινόμενα που περιμένουμε μέσα στις επόμενες περίπου 36 ώρες σε τοπικό επίπεδο θα είναι αξιόλογα ή έστω σχετικά αξιόλογα  , την ίδια ώρα που αλλού στον ίδιο πάντα νομό θα είναι ασθενή ή ακόμη και άνευ σημασίας !!! Έτσι και πάλι τα μέρη μας υετικά θα "χωριστούν" στα δύο ! 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (λάτρης του καιρού από παιδί - ερασιτέχνης προγνώστης).

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου