Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

                                  Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Τα νεότερα καιρικά νέα για αυτό το Σαββατοκύριακο και μια πρώτη ματιά στην ΤΑΣΗ του καιρού στα μέρη μας έως και τα τέλη του μήνα (παρουσιάζει ενδιαφέρον , μείνετε συντονισμένοι)  ... ;) 

Καλό βράδυ Παρασκευής συμπατριώτες αλλά και απανταχού λάτρεις της Χώρας των Φαιάκων! 

ΜΙΚΡΗ ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ  αλλαγή του σκηνικού αύριο Σάββατο στη γωνιά μας καθώς όλα δείχνουν ότι τα "πλοκάμια" της διαταραχής που θα δώσει αξιόλογη κακοκαιρία σε τμήματα της νότιας Ιταλίας τις επόμενες ώρες , τελικά φαίνεται ότι έστω και ΟΡΙΑΚΑ στην ουσία,  θα μας χαρίσουν  σε τοπικό επίπεδο (σε γενικές γραμμές)   ΚΑΠΟΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ κατά τόπους στην ευρύτερη περιοχή του βορείου Ιονίου (σε καμιά περίπτωση όμως συγκρίσιμα με αυτά που θα δεχθούν οι γειτονικές περιοχές της νότιας Ιταλίας) . :) 

Αναλυτικότερα λοιπόν, το Σάββατο θα ξεκινήσει και θα τελειώσει με γενικά πιο "μουντό" ουράνιο θόλο από άκρη σε άκρη στο νομό μας , με περισσότερη δηλαδή και κατά διαστήματα τοπικά αυξημένη συννεφιά, υψηλή υγρασία και ανατολικούς έως κυρίως  νοτιοανατολικούς ανέμους  μετρίων εντάσεων στα περισσότερα τμήματα  (στα 4 και τοπικά 5 μποφώρ). Αλλά σε ορισμένα διάσπαρτα  σημεία του νομού παροδικά θα καταφέρνουν να δίνουν και ισχυρές ριπές (τουλάχιστον στα 6 μποφώρ, ίσως σε  ακόμη πιο μεμονωμένο επίπεδο καταφέρουν να  δώσουν και 7αρι ριπή ).

 Μάλιστα σχετικά γρήγορα οι τοπικές συννεφιές θα αφήσουν κάποια τοπικού χαρακτήρα ψιχάλα ή ασθενής βροχούλα , οπουδήποτε στο νομό. Λίγο περισσότερα απασχολώντας σταδιακά  πιο πολλές γωνιές του τόπου μας,  θα γίνουν τα φαινόμενα κατά περιόδους βαδίζοντας προς το δεύτερο μισό της ημέρας καθώς και τις βραδινές  - νυχτερινές ώρες, όπου προοδευτικά  από τα νότια προς τα βόρεια θα έχουμε ορισμένα περάσματα είτε ψιχάλας/ψιλόβροχου ή ασθενούς έως και μέτριας έντασης βροχόπτωσης, ανάλογα φυσικά το που θα βρίσκεται ο καθένας μας (πιθανότητα μεμονωμένης καταιγίδας κυρίως στα ανοιχτά δυτικά και νότια του νομού , όπου ίσως παροδικά προσπαθήσει να επηρεάσει συγκεκριμένα σημεία σε παραθαλάσσια κομμάτια μας) . 

Η θερμοκρασία σε βαθμιαία πτώση , αλλού στο νομό κατά 2 με 3 βαθμούς προς τα κάτω  και αλλού κατά 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερα από ότι σήμερα Παρασκευή. Αυτή η διαφοροποίηση οφείλεται στα φαινόμενα (εκεί που θα είναι περισσότερα - οπότε και μεγαλύτερη η σχετική υγρασία) στους ανέμους (εκεί που θα φυσά πιο δυνατά σαφώς η αίσθηση της ψύχρας έως και του "Φθινοπωρινού" κρύου θα είναι πιο έντονη) αλλά πολύ περισσότερο εννοείται στο υψόμετρο (ημιορεινά / ορεινά / υψώματα, πεδινά / παραθαλάσσια).

Καλύτερα τα πράγματα την Κυριακή 22/11/2020 , με την ημέρα ναι μεν να ξεκινά με αραιές νεφώσεις τοπικά πυκνότερες και κάποια μικρή πιθανότητα κυρίως νωρίς το πρωί σε πολύ τοπικό επίπεδο να ψιχαλίσει για πολύ λίγο (τίποτα το ιδιαίτερα και αν τελικά καταφέρει να συμβεί). Στη συνέχεια όμως πέρα από τις τοπικές συννεφιές θα υπάρξουν κατά τόπους και "ανοίγματα" στον ουράνιο θόλο μας. 

Τα θερμόμετρα περίπου στα ίδια επίπεδα με το Σάββατο, ενώ οι άνεμοι θα στραφούν γενικά σε πιο βορειοανατολικούς μέχρι μέτριους (στα 3 με 5 μποφώρ κατά μέσο όρο) , με μέτρια πιθανότητα πολύ τοπικά στα ανοιχτά αλλά και σε κάποια επίσης υψώματα πρόσκαιρα να παρατηρούνται και ισχυρές ριπές.   

Κλείνοντας όσο αφορά το Σαββατοκύριακο αξίζει να αναφερθεί ότι εξαιτίας και της αναμενόμενης πτώσης του υδραργύρου , ΕΑΝ ο υετός τιμήσει με την παρουσία του και την απέναντι οροσειρά που βλέπουμε από την Κέρκυρα  (ιδιαίτερα το Αλβανικό κομμάτι) τότε για πρώτη φορά φέτος (εξαιρείται η Νεμέρτσικα που "άσπρισε" ήδη από τα μέσα Οκτώβρη , αλλά μην ξεχνάμε ότι το εν λόγω βουνό φθάνει και τα 2.500 μέτρα) κάποιες ΨΗΛΕΣ απέναντι βουνοκορφές θα καταφέρουν ένα "δυνατό πασπάλισμα" προσφέροντάς μας τις πρώτες Χειμωνιάτικες "πινελιές" για φέτος, έστω και από μακριά. ;)  Τονίζω  ξανά όμως ότι αυτό θα εξαρτηθεί εφόσον τα φαινόμενα καταφέρουν να απασχολήσουν και τις εκεί περιοχές (κάτι το οποίο είναι πολύ πιθανό να συμβεί  με τα σημερινά στοιχεία) ... ;) 

Τώρα πριν σας αφήσω , όπως σας υποσχέθηκα μια ματιά στην ΤΑΣΗ του καιρού για παραπέρα... Βλέπουμε λοιπόν ότι (ευτυχώς ή δυστυχώς , ανάλογα τι επιθυμεί ο καθένας μας)  , αυτό το "μονότονο" μοτίβο του φετινού "περίεργου" καιρικά Νοέμβρη πολύ δύσκολα θα καταφέρει να αλλάξει έως ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ  και τις 26  του μήνα. Μέχρι τότε η πιθανότητα κάποιας αξιόλογης αλλαγής παραμένει σχεδόν μηδαμινή. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις μιας ύστατης προσπάθειας πολύ λίγο πριν την εκπνοή του μήνα / αρχές του επόμενου μήνα να αλλάξει κάτι , αλλά αυτό ακόμη αποτελεί απλά ένα σενάριο και τίποτα περισσότερο! ΑΝ ΔΕΝ καταφέρει να αλλάξει κάτι έως λοιπόν και του Αγίου Ανδρέα (30 του μήνα) τότε θα έχουμε ζήσει τον πιο άνυδρο και "αδιάφορο" καιρικά Νοέμβρη για το νομό Κέρκυρας των τελευταίων πολλών δεκαετιών , δηλαδή ολόκληρης  τουλάχιστον της νεότερης καιρικής ιστορίας του τόπου μας. Μένει λοιπόν να δούμε πως θα κυλήσουν τα πράγματα έως και το 90' λεπτό (το τελευταίο "λεπτό της ώρας" , του Νοέμβρη)  που λένε και στο ποδόσφαιρο ... :)   :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (φανατικός  καιρόφιλος από παιδί - ερασιτέχνης προγνώστης).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου