Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Σάββατο 1 Μαΐου 2021

 Καλό μήνα με υγεία να έχουμε ! Όπως σας υποσχέθηκα ήδη από την περασμένη Μεγάλη Τετάρτη αλλά και εκ νέου στην χθεσινή ανάρτηση εδώ  ... Ναι μεν Πρωτομαγιά σήμερα , μόνο όμως από "ημερολογιακής πλευράς" , αφού τα θερμόμετρα όπως χθες (όπου επίσης μόνο 30 Απριλίου ΔΕΝ είχαμε , πάντα από καιρικής πλευράς μιλάω) έτσι και σήμερα παρέμειναν στα ίδια επίπεδα ΤΟΥ ΠΡΩΙΜΟΥ ΚΑΤΑΚΑΛΟΚΑΙΡΟΥ (όπως περιμέναμε άλλωστε και είχατε ενημερωθεί έγκαιρα)...

Έτσι όπως χθες έτσι και σήμερα υπήρξαν πολλές περιοχές στο νομό μας που και πάλι έδωσαν μέγιστες τιμές, αλλού κοντά ή μέχρι και τους 30 C. και αλλού έως και ελαφρώς ΑΝΩ των 30 C. ;) 

Ενδεικτικό το παρακάτω διάγραμμα που αποτυπώνει την πορεία της θερμοκρασίας από χθες το μεσημέρι έως και σήμερα το μεσημέρι (σύμφωνα πάντα με τον αξιόπιστο μετεωρολογικό σταθμό μου) εδώ στο Βαλανειό (εσωτερικό βόρειας - βορειοδυτικής Κέρκυρας , υψ. 175 μέτρα). Εντύπωση προκαλεί η διακύμανση της θερμοκρασίας κατά την διάρκεια της περασμένης νύχτας , όπου ΔΕΝ κατάφερε να πέσει κάτω από τους 20 C. και αυτό μόνο τα μεσάνυχτα αφού ... Από τις μεταμεσονύχτιες ώρες έως και το χάραμα αντί να δροσίσει , η ζέστη γινόταν εντονότερη , εξαιτίας του δυνατού θερμού καταβάτη νοτιοανατολικού ανέμου που έπνεε εκείνες τις ώρες !! :) Ακόμη θερμότερη από την χθεσινή αναμένεται να είναι η ερχόμενη νύχτα, παράλληλα όμως θα είναι και η τελευταία ΤΟΣΟ ζεστή , αυτού του πρώιμου έντονα θερμού κύματος!

Αυτή η "αρρωστημένη" κατάσταση που ζούμε ΚΥΡΙΩΣ το τελευταίο διήμερο (Τώρα επειδή μπορεί ορισμένοι να σκεφτούν , μα τις μας λες βρε Ιάκωβε, δεν σου αρέσει η ζέστη ; Να θυμίσω λοιπόν πως ο υδράργυρος 2 ημέρες τώρα παντού στο νομό βρίσκεται σταθερά κατά 8 με 10 βαθμούς ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ του "φυσιολογικού", ενώ υπήρξαν και συνεχίζουν να υπάρχουν κάποιες περιοχές που η παραπάνω θερμοκρασιακή "ανωμαλία" έφθασε και φθάνει έως και αυτή την ώρα που σας γράφω , μέχρι  και τους 12 ολόκληρους βαθμούς κελσίου , ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ από τα "κανονικά" για αυτή την περίοδο που βρισκόμαστε επίπεδα), θα συνεχιστεί σε ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ και αύριο ανήμερα του Πάσχα 02/05/2021 , αλλά με κατά τόπους κάποια μικρά όμως "σημάδια" ηπιότερης έντασης ιδιαίτερα από το δεύτερο μισό της ημέρας και μετέπειτα , μιας και από τότε ... Σιγά σιγά (ακριβώς τα ίδια σας είχα γράψει και πριν τρεις ημέρες, είδατε ΔΕΝ άλλαξε τίποτα από τότε) θα μας έρθει το "πολυπόθητο" δυτικό - βορειοδυτικό ρεύμα, το οποίο θα αρχίσει να εκτοπίζει την Αφρικάνικη σκόνη και στη συνέχεια  ιδιαίτερα από την Δευτέρα και ύστερα , με την περαιτέρω ενίσχυσή του , θα ρίξει αισθητά τον υδράργυρο , τόσο ως προς τις μέγιστες όσο και ως προς τις ελάχιστες τιμές του. 

Έτσι λοιπόν ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ από την Τρίτη (ότι σας είχα γράψει ξανά και πριν τρεις ημέρες) παντού στα μέρη μας τα θερμότερα θα δείχνουν επιτέλους και πάλι τις "φυσιολογικές" για την περίοδο που βρισκόμαστε τιμές !! Το "κατακαλόκαιρο" μπορεί να περιμένει ακόμη λίγο , άλλωστε τώρα μπήκε ο Μάης . Βέβαια με τους γοργούς ρυθμούς που εξελίσσεται η κλιματικά αλλαγή τα τελευταία χρόνια , ποιος ξέρει , τα παιδιά μας ή τα εγγόνια μας ίσως να το γνωρίσουν και αυτό ... Ας ελπίσουμε  όλοι αυτοί οι "σπουδαίοι" που κινούν τα νήματα παγκοσμίως να προλάβουν να κάνουν κάτι , πριν να είναι αργά !!  ;) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος - καιρόφιλος από παιδί).

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/OutsideTempHistory.gif

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου