Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Κυριακή 30 Μαΐου 2021

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Η καιρική εξέλιξη έως και τα μέσα της νέας εβδομάδας ... ;)

Ας δούμε λοιπόν πρώτα, ως συνήθως , ποια θα είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά του καιρού το επόμενο τριήμερο στη μεριά μας ! :) 

Γενικά παραμένει η παρατεταμένη  ΑΠΟΥΣΙΑ  "αξιόλογων"  βροχοπτώσεων , από άκρη σε άκρη και τις ερχόμενες ημέρες . Κατά τα άλλα το "γνώριμο" (ιδιαίτερα κατά το τελευταίο διάστημα) βορειοδυτικό ρεύμα (ο μαίστρος μας) θα παρουσιάσει εκ νέου ΕΝΙΣΧΥΣΗ , ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ τις πρώτες δυο ημέρες της εβδομάδας (ΧΩΡΙΣ αυτό να σημαίνει βέβαια ότι θα μας "αποχαιρετήσει" στη συνέχεια)  !! Αυτό , όπως είναι φυσικό , θα έχει σαν αποτέλεσμα την ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΠΤΩΣΗ της θερμοκρασίας παντού στο νομό, εξαιτίας των δροσερότερων έως και ελαφρά "ψυχρότερων για την εποχή" αέριων μαζών που θα κατηφορίσουν από την Αδριατική και τα δυτικά βαλκάνια προς την περιοχής μας ... 

Σε γενικές γραμμές ο ήλιος θα συνεχίσει να έχει το πάνω χέρι , ΣΥΝΟΛΙΚΑ και τα αμέσως επόμενα 24ωρα. Θα υπάρξουν βέβαια κατά περιόδους κάποιες τοπικές συννεφιές , άνευ σημασίας όμως (μόνο αύριο Δευτέρα , υπάρχει ΜΟΛΙΣ ένα 15 %  σε πολύ τοπικό επίπεδο και για λίγο , να καταφέρουν να πέσουν κάποιες σταγόνες/ψιχάλισμα . Πολύ λιγότερα πράγματα και ΑΝ καταφέρουν να συμβούν, από τα ήδη λίγα αναμενόμενα τοπικά ψιλόβροχα που είχαμε σήμερα Κυριακή, κυρίως το απόγευμα/βραδάκι . Μιλάμε για "γελοία" πράγματα, όπως καταλάβατε).

Οι άνεμοι , σταθερά από βορειοδυτικές διευθύνσεις με τάση μάλιστα νέας βαθμιαίας ενίσχυσης , οπότε και ... Τόσο αύριο Δευτέρα 31/05/2021 όσο και μεθαύριο Τρίτη 01/06/2021 θα δώσουν το ΜΕΓΙΣΤΟ της εντάσεώς τους, (όσο αφορά το επόμενο τριήμερο) και θα πνέουν στα 4 με 5 και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και 6 μποφώρ. Ωστόσο θα υπάρξουν ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ είτε στη θάλασσα ή και στην ξηρά που οπωσδήποτε  πρόσκαιρα θα παρατηρηθούν στιγμιαίες πολύ ισχυρές ριπές , στα 7 μποφώρ ενώ σε ακόμη πιο ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ επίπεδο είναι ΠΙΘΑΝΟ αυτή την φορά να υπάρξει και κάποια/κάποιες θυελλώδεις στιγμιαίες ριπές μαίστρου, στα 8 μποφώρ . Την Τετάρτη 02/06/2021 οι εντάσεις των ανέμων αναμένεται να "πέσουν" ΛΙΓΟ ΕΩΣ ΑΡΚΕΤΑ (ανάλογα την περιοχή) , συγκριτικά με ότι θα έχει προηγηθεί. Παρόλο αυτά μέσα στην ημέρα ΚΑΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ θα βιώσουν το μαιστράλι στα 4 με 5 μποφώρ , χωρίς να αποκλείονται ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ αργά το μεσημέρι - απόγευμα και στιγμιαίες ισχυρές ριπές , στα 6 μποφώρ. 

Ο υδράργυρος , όπως ήδη τόνισα παραπάνω , παρά την ηλιοφάνεια , θα κατρακυλήσει περαιτέρω το επόμενο 48ωρο . Έτσι τόσο η τελευταία ημέρα του φετινού Μάη , όσο και το ξεκίνημα του Ιουνίου , του πρώτου δηλαδή τουλάχιστον "ημερολογιακά" μήνα του Καλοκαιριού  και ... Ενώ σε αρκετά κομμάτια του νομού μας τις τελευταίες  δυο - τρεις ημέρες επικρατεί περίσσια δροσιά έως σε τοπικό επίπεδο και σχετική ψύχρα για την εποχή θα ... Πάμε σε ακόμη περισσότερη δροσιά έως σε ΚΑΠΟΙΕΣ ΓΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ και σε "αρκετή ψύχρα" , πάντα για τα δεδομένα της εποχής που βρισκόμαστε. 

Προσωπικά πέρα από διάφορες ορεινές/ημιορεινές περιοχές  που το θεωρώ δεδομένο , αναμένω να δω ακόμη και σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ παραθαλάσσια/πεδινά σημεία , όπου οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές το επόμενο διήμερο θα βρίσκονται είτε ΚΑΤΩ από τους 20 C. η ίσα που θα καταφέρνουν να πιάνουν τους 20 C. ;)  Φυσικά την ίδια ώρα αλλού στον ίδιο πάντα νομό και μιλάω για τα πιο επιρρεπή στη ζέστη σημεία (δηλαδή εκεί που ο "φρέσκος" βορειοδυτικός άνεμος ΔΕΝ "κάνει τόσο καλή δουλειά" , όπως στα υπόλοιπα τμήματα) , τα θερμόμετρα αλλού θα πλησιάζουν , αλλού θα αγγίζουν ή και θα ξεπερνούν τους 25 C. Σας έχω αναφέρει πάρα πολλές φορές  (όχι τυχαία) , ότι το που βρίσκεται ο καθένας μας , πάνω στο νομό παίζει τεράστιο ρόλο στη διακύμανση της θερμοκρασίας, καθ' όλη την διάρκεια του έτους !! 

Θα σας αναφέρω ένα σύντομο  και πολύ πρόσφατο παράδειγμα σχετικά με τα παραπάνω ... Χθες Σάββατο 29/05/2021 το μεσημέρι στο Τεμπλόνι (πεδινά , εσωτερικό κεντρικής - κεντροβόρειας Κέρκυρας) είχαμε 31 βαθμούς κελσίου παρακαλώ... Την ίδια ώρα βορειότερα - βορειοδυτικότερα , στο ίδιο όμως πάντα νησί και συγκεκριμένα στους Αυλιώτες , ο σταθμός της ΕΜΥ εκεί κατέγραφε ΜΕΓΙΣΤΗ θερμοκρασία ημέρας , μόλις 20 βαθμούς κελσίου !!!  ;) Μιλάμε για μια διαφορά της τάξεως των 11 μονάδων (επίσης και στο χωριό μας , το "Βαλανειό" τις τελευταίες τέσσερις ημέρες η μέγιστη τιμή ημέρας  σε καθημερινή βάση είναι 23 C. Από αύριο θα πέσει και άλλο και εδώ) !! Ανάλογες μεγάλες θερμοκρασιακές  διαφορές έχουμε συχνά στο νομό μας , από γωνιά σε γωνιά , κατά την διάρκεια του θέρους κάθε χρόνο . Καταλυτικό ρόλο σε αυτό παίζουν ο άνεμος (η διεύθυνση και η ένταση του ανέμου) , όπου στην προκειμένη περίπτωση ήταν και είναι ο γνωστός μας βορειοδυτικός άνεμος, στη συνέχεια το ανάγλυφο κάθε περιοχής , η απόσταση από την θάλασσα κ.α. 

Τέλος την Τετάρτη 02/06/2021 θα πρέπει να έχουμε κατά τόπους μια μικρή σχεδόν ανεπαίσθητη άνοδο της θερμοκρασίας το μεσημέρι , αλλά στην ουσία η δροσιά έως ΤΟΠΙΚΑ η "σχετική ψύχρα" για την εποχή θα παραμείνει ...  ;) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - καιρόφιλος από παιδί).

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/

2 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά σας! Σας παρακολουθώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή