Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Στον αστερισμό του ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΥ ΜΑΙΣΤΡΟΥ για το επόμενο διήμερο (αύριο Πέμπτη 20/05 και μεθαύριο Παρασκευή 21/05/2021). Κατά τα άλλα ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ ΠΑΝΤΟΥ στη γωνιά μας ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ και το ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ  (Πέμπτη 20/05 - Κυριακή 23/05/2021). Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ ΑΡΧΙΚΑ σε ΔΡΟΣΕΡΑ έως ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ και ΣΧΕΤΙΚΑ ΨΥΧΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΠΙΠΕΔΑ. ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ όμως και με την παράλληλη ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ των δυνατών βορειοδυτικών ΑΝΕΜΩΝ σταδιακά θα πάρει την ΑΝΗΦΟΡΑ ! Λεπτομέρειες παρακάτω ... ;)

Καλησπερίζω τους φίλους της Χώρας των Φαιάκων και τους απανταχού κατοίκους αυτής , από τα ακριτικά  Διαπόντια νησιά μας έως και τους Παξούς ! :) 

Το κυριότερο χαρακτηριστικό του καιρού (όπως ήδη διαβάσατε παραπάνω) στα μέρη μας για το επόμενο διήμερο , θα είναι το κατά διαστήματα δυνατό έως τοπικά πολύ δυνατό μαίστρο (βορειοδυτικό ρεύμα). Έτσι περιμένουμε έναν "φρέσκο" βορειοδυτικό άνεμο να "μπουκάρει" σχετικά γρήγορα αύριο Πέμπτη , με τάση σημαντικής ενίσχυσης αργότερα μέσα στην ημέρα. Και τα δυο ερχόμενα 24ωρα ο μαίστρος , θα πνέει γενικά  στα 5 με 6 και KATA ΤΟΠΟΥΣ έως και 7 μποφώρ. Ενδέχεται όμως σε ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ επίπεδο να υπάρξουν πρόσκαιρα ορισμένες ακόμη και θυελλώδεις στιγμιαίες ριπές , στα 8 μποφώρ.  Σταθερή ώρα με την ώρα ΟΡΙΣΤΙΚΗ εξασθένηση των ισχυρών ανέμων από άκρη σε άκρη στο νομό , αναμένεται μέσα στις βραδινές/νυχτερινές αργά ώρες της Παρασκευής ! 

Όπως είναι φυσικό το ενισχυμένο βορειοδυτικό ρεύμα , θα ρίξει την θερμοκρασία σε "δροσερότερα έως σε ΚΑΠΟΙΑ τμήματα και σχετικά ψυχρότερα για την εποχή επίπεδα". Οπότε και παρόλο την αρκετή σε γενικές γραμμές ηλιοφάνεια (Κατά περιόδους θα υπάρχουν σκόρπιες τοπικές συννεφιές που κατά τόπους παροδικά θα είναι πιο πυκνές, επί τω πλείστο άνευ σημασίας όμως. Μόνο κυρίως την Πέμπτη στο "μπάσιμο" του μαίστρου υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα , γύρω στο 15%  σε πάρα πολύ τοπικό επίπεδο να καταφέρει να ψιχαλίσει για πολύ λίγο. Μιλάμε βέβαια για "αστεία" πράγματα) ο υδράργυρος θα παρουσιάσει πτώση τόσο ως προς τις ελάχιστες όσο και ως προς τις μέγιστες τιμές του, που ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα γίνει ΑΙΣΘΗΤΗ. Μάλιστα σε ΔΙΑΦΟΡΑ σημεία (όχι παντού) του τόπου μας οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές θα βρεθούν σε επίπεδα χαμηλότερα του "φυσιολογικού" για την περίοδο που διανύουμε. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι πέρα από τα ορεινά/ημιορεινά που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο , προσωπικά περιμένω ακόμη και ΚΑΠΟΙΕΣ πεδινές/παραθαλάσσιες περιοχές όπου και εκεί οι μέγιστες τιμές αργά το μεσημέρι θα βρεθούν ελαφρώς ΚΑΤΩ από τους 20 C.  ;) 

Καταπληκτική θα είναι όπως είναι φυσικό , η διαύγεια, η ορατότητα και η ποιότητα του αέρα κατά το παραπάνω διήμερο. Παράλληλα ιδιαίτερα στα συνήθη πιο επιρρεπή στον μαίστρο θαλάσσια/παραθαλάσσια κομμάτια, σαφώς και ο κυματισμός θα είναι έντονος ... 

Και περνάμε στο Σαββατοκύριακο 22/05 - 23/05/2021 ... Καλοκαιρία θα επικρατήσει σε κάθε γωνιά του βορείου Ιονίου , με άφθονη ηλιοφάνεια αλλά και κάποιες τοπικές συννεφιές κατά περιόδους , οι οποίες το μόνο που θα κάνουν θα είναι να ομορφαίνουν ακόμη περισσότερο το ηλιοβασίλεμα/δειλινό μας !! :) 

Οι ενισχυμένοι άνεμοι των προηγούμενων ημερών θα έχουν αποτελέσει πλέον μακρινό παρελθόν. Το ρεύμα θα είναι γενικά μεταβλητό ασθενές μέχρι μέτριο και μέσα στην ημέρα ΤΟΠΙΚΑ θα επικρατεί ένα βοριαδάκι με την ίδια πάλι ένταση (ίσως σε συγκεκριμένα σημεία στην ξηρά, κυρίως υψώματα, καθώς και σε μεμονωμένα θαλάσσια/παραθαλάσσια τμήματα για λίγο υπάρξει και κάποια/κάποιες στιγμιαίες  ριπές στα 5 μποφώρ, με κάπως μεγαλύτερη πιθανότητα να συμβεί αυτό την Κυριακή), που στην ουσία θα αποτελεί θαλάσσια αύρα.

Τα θερμόμετρα το Σάββατο θα πάρουν ΛΙΓΟ τον ανήφορο το μεσημέρι , με τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές να κυμαίνονται ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ κομμάτι του νομού στα "κανονικά" ή "κοντά στα κανονικά" για την εποχή επίπεδα. Από την Κυριακή και μετέπειτα όμως η άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι μεγαλύτερη και πιο αισθητή παντού. Έτσι από την Κυριακή και ύστερα θα έχουμε να κάνουμε σε καθημερινή βάση, με ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές αρκετά "υψηλότερες του φυσιολογικού" σε κάμποσες έως σταδιακά πολλές περιοχές του νομού μας !!

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος - καιρόφιλος από παιδί).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου