Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τρίτη 25 Μαΐου 2021

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

"Σταδιακή αλλά σταθερή" (Μέρα με την μέρα) υποχώρηση των κατά τόπους σημαντικά υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών του τελευταίου τριημέρου και σύντομα επαναφορά στα "κανονικά επίπεδα" ξανά ... Κατά τα άλλα καλοκαιρία από άκρη σε άκρη με ΚΑΜΙΑ πιθανότητα βροχόπτωσης και το επόμενο πενθήμερο (Τετάρτη 26/05 - Κυριακή 30/05/2021). Παράλληλη προοδευτική επικράτηση βόρειων - βορειοδυτικών ανέμων , κατά περιόδους τοπικά ενισχυμένων. 

Γεια σας φίλες και φίλοι !! Όπως λοιπόν σας "υποσχέθηκα" ήδη από το περασμένο Σάββατο , ήρθε η αναμενόμενη περισσότερη ζέστη , η οποία πράγματι κατά τόπους ήταν έντονη για τα δεδομένα της περιόδου που διανύουμε. Αρκεί να σας αναφέρω πως όπως περίμενα υπήρξαν ορισμένα σημεία (τα συνήθη πολύ πιο επιρρεπή στη ζέστη κομμάτια , συγκριτικά με τα υπόλοιπα, κυρίως στο νησί της Κέρκυρας) όπου και παρατηρήθηκαν τα πρώτα 35 αρια για το 2021 παρακαλώ !! Την ίδια ώρα (Είχαμε πει πως ναι μεν όλοι θα νιώθαμε την άνοδο του υδραργύρου αλλά το που θα βρισκόμασταν θα έπαιζε καθοριστικό ρόλο , στην ένταση της αίσθησης της ζέστης στο ανθρώπινο σώμα , σε αυτό ) αλλού , πάντα στο ίδιο όμως νομό (Περισσότερο ιδιαίτερα σε κάποια παραθαλάσσια σημεία της Κέρκυρας , καθώς και τοπικά σε τμήματα των Διαποντίων νήσων και των Παξών) τα θερμόμετρα ΔΕΝ ξεπέρασαν τους 26 C. με 28 C. :)  Μέγιστες τιμές επίσης και εκεί "υψηλότερες του κανονικού" για την εποχή , ειδικά στα παραθαλάσσια ,  όχι τόσο όμως όσο αλλού , όπως άλλωστε τόνισα παραπάνω! 

Από αύριο λοιπόν Τετάρτη 26 του μήνα έως και την ερχόμενη Κυριακή 30/05/2021 κυρίαρχο χαρακτηριστικό του καιρού γενικότερα στα μέρη μας θα συνεχίσει να είναι η άφθονη ηλιοφάνεια ΣΥΝΟΛΙΚΑ! Κατά διαστήματα πάντως θα υπάρχουν "περάσματα" από κάποιες διάσπαρτες τοπικές συννεφιές που παροδικά δεν αποκλείεται να είναι τοπικά κάπως πιο πυκνές. Θα έχουμε να κάνουμε όμως στην ουσία με σύννεφα άνευ σημασίας (Ένα είναι σίγουρο, όταν και όπου υπάρξουν αυτά , θα δίνουν φανταστικά χρώματα στο ηλιοβασίλεμα/δειλινό μας). ;)

Ακόμη ένα χαρακτηριστικό του καιρού όλων των επόμενων ημερών θα είναι η εδραίωση των βορειοδυτικών ανέμων (Το "κλασικό" μας μαίστρο) και η κατά διαστήματα ενίσχυσή τους. Σε γενικές γραμμές αύριο Τετάρτη θα πνέουν στα 3 με 4 και ΤΟΠΙΚΑ έως και 5 μποφώρ (Επιλεκτικά όμως ενδέχεται να παρατηρηθούν πρόσκαιρα και κάποιες στιγμιαίες ισχυρές ριπές , στα 6 μποφώρ). Περισσότερο ενισχυμένο διαφαίνεται το βόρειο ρεύμα την Πέμπτη και Παρασκευή όπου και θα πνέει στα 4 με 5 και ΤΟΠΙΚΑ έως και 6 μποφώρ (με ορισμένες επιλεκτικές στιγμιαίες πολύ ισχυρές ριπές πρόσκαιρα στα 7 μποφώρ). Ενώ με μια πρώτη ματιά , το Σαββατοκύριακο γενικά στα 3 με 5 μποφώρ ... Με το Σάββατο να δίνει υποψηφιότητα σε τοπικό επίπεδο για κάποια/κάποιες στιγμιαίες ριπές έως και τα 6 μποφώρ. :)


Το πιο "φρέσκο" βορειοδυτικό ρεύμα όπως είναι φυσικό θα μας φέρει δροσερότερες αέριες μάζες διαμέσου της Αδριατικής προς τη γωνιά μας. Έτσι θα πρέπει να υπολογίζουμε σταδιακά μέρα με τη μέρα τον υδράργυρο να υποχωρεί "χονδρικά" κατά 2 περίπου βαθμούς (Κατά μέσο όρο πάντα) προς τα κάτω , σε σχέση με ότι προηγήθηκε. Για να περάσουμε πια κυρίως ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ του ερχόμενου ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ με τις μέγιστες τιμές να έχουν επανέλθει στα "φυσιολογικά" για την εποχή που βρισκόμαστε επίπεδα! Πέρα από τις μέγιστες τιμές , σταδιακή πτώση θα σημειώσουν και οι ελάχιστες τιμές το αμέσως επόμενο διάστημα , με την ... Απόλυτα "φυσιολογική" για τρίτο δεκαήμερο του Μάη "σχετική ψύχρα" κατά τις τις βραδινές/νυχτερινές /πρώτες πρωινές ώρες να γίνεται κατά τόπους περισσότερο αισθητή, μετά την "σχετική υποχώρηση" και αυτής σε διάφορα τμήματα του νομού τις τελευταίες ημέρες. ;) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος/προγνώστης - καιρόφιλος από παιδί). 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου