Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Μας αποχαιρετά ΟΡΙΣΤΙΚΑ η αστάθεια και τα αναμενόμενα ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ φαινόμενα που προηγήθηκαν το τελευταίο τετραήμερο σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του τόπου μας. 

Έτσι την "σκυτάλη" παίρνει πλέον η καλοκαιρία από άκρη σε άκρη αλλά και ... Η ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ των ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΩΝ ΑΝΕΜΩΝ (μαίστρο) κατά το επόμενο τριήμερο! Η θερμοκρασία στα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σημεία (εκτός από λιγοστές εξαιρέσεις όπου θα "τσιμπάει" ελαφρώς προς τα επάνω εκεί, κυρίως την Κυριακή) θα κυμανθεί στα "φυσιολογικά" για την εποχή επίπεδα... Αυτή η "κανονική" για τούτη πάντα την χρονική περίοδο θερμοκρασιακή κατάσταση, θα διατηρηθεί έως περίπου και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.  ;)

Την καλησπέρα μου από εδώ τον βορρά της Κέρκυρας και το μικρό αλλά γραφικό χωριό "Βαλανειό" , σε όλες και όλους εσάς που με "διαβάζετε" κάθε φορά. Κάτι το οποίο με τιμά ιδιαίτερα και μου δίνει δύναμη  να συνεχίζω !! :) Δεν υπάρχουν και πολλά να πούμε για την καιρική εξέλιξη στα μέρη μας έως και τα μέσα της νέας εβδομάδας . Ωστόσο εκεί που αξίζει να εστιάσουμε ιδιαίτερα για τα επόμενα τρία 24ωρα είναι οι άνεμοι . Πάμε να δούμε τι θα δούμε λοιπόν... :)  :) 

Όπως ήδη τόνισα πιο πάνω , από αύριο Κυριακή 13/06/2021 και έως ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ και τα μέσα της εβδομάδας που μας έρχεται (16 - 17/06/2021) ΔΕΝ περιμένουμε πουθενά ΚΑΝΕΝΑ φαινόμενο (απουσία οποιασδήποτε βροχόπτωσης ή έστω ακόμη και πολύ τοπικής ψιχάλας , παντού στο νομό μας). Το πρώτο και τελευταίο λόγο θα έχει ο ήλιος , όπου και θα μας χαρίζει τις ευεργετικές του ιδιότητες και την λαμπρότητά του για άφθονες ώρες σε καθημερινή βάση. Παράλληλα κατά περιόδους σε τοπικό επίπεδο θα κάνουν την εμφάνισή τους κάποιες τοπικές συννεφιές , τις οποίες όμως αυτή την φορά θα τις χαρακτήριζα "αθώες" (δηλαδή νέφη άνευ σημασίας). 

Οι άνεμοι  όλες τις επόμενες ημέρες θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ("κλασικό" μαιστράλι ) . Αύριο Κυριακή 13/06/2021 ΑΡΧΙΚΑ θα προσεγγίζουν τα 3 με 4 και πρόσκαιρα κατά τόπους έως και τα 5 μποφώρ. Στο δεύτερο μισό της ημέρας όμως θα πνέουν στα 4 με 5 και ΤΟΠΙΚΑ έως και 6 μποφώρ (ωστόσο το απόγευμα γύρω και σε τοπικό επίπεδο και εντός των Διαποντίων νήσων , σε σημεία κατά μήκος της δυτικής και βορειοδυτικής ακτογραμμής της Κέρκυρας, στα ανοιχτά των Παξών καθώς σε ορισμένα υψώματα της Κέρκυρας δεν αποκλείεται για λίγο να παρατηρηθούν στιγμιαίες πολύ ισχυρές ριπές , στα 7 μποφώρ). 

Η Δευτέρα 14/06/2021 θα είναι η πιο "ανεμώδης" ημέρα για το αμέσως επόμενο διάστημα. Οπότε και κατά την διάρκεια αυτής της ημέρας το μαίστρο θα μας δώσει το ΜΕΓΙΣΤΟ των εντάσεών του, πνέοντας στα 5 με 6 και ΤΟΠΙΚΑ έως και 7 μποφώρ (ενώ γύρω και σε τοπικό επίπεδο και εντός των Διαποντίων νήσων , σε σημεία κατά μήκος της δυτικής και βορειοδυτικής ακτογραμμής της Κέρκυρας, στα ανοιχτά των Παξών καθώς και σε ορισμένα υψώματα της Κέρκυρας δεν αποκλείεται για λίγο να παρατηρηθούν στιγμιαίες θυελλώδεις ριπές , στα 8 μποφώρ).

Την Τρίτη 15/06/2021 οι δυνατοί άνεμοι θα "πέσουν λίγο" ΑΛΛΑ και πάλι μέσα στην ημέρα το μαιστράλι θα καταφέρει να  φθάνει τα 4 με 5 και σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ τμήματα έως και τα 6 μποφώρ (μικρότερη αλλά υπαρκτή η πιθανότητα σε πάρα πολύ τοπικό επίπεδο να υπάρξει και κάποια/κάποιες στιγμιαίες πολύ ισχυρές ριπές στα 7 μποφώρ τις απογευματινές ώρες). Περαιτέρω εξασθένηση των ανέμων την Τετάρτη 16/06/2021 , όπου ΔΕΝ φαίνεται να ξεπερνούν πουθενά πια τα 4 με 5 μποφώρ... 

Τώρα όσο αφορά την διακύμανση της θερμοκρασίας ... Αύριο  Κυριακή γενικά θα βρεθεί στα κανονικά ή κοντά στα "κανονικά" (το "κοντά" σημαίνει 1 με 3 βαθμούς κατά μέσο όρο "υψηλότερα" του "κανονικού") για την εποχή επίπεδα σε αρκετές περιοχές του νομού. Πάντως στα πιο επιρρεπή στη ζέστη σημεία της Κέρκυρας (έχουμε πει ποια είναι αυτά στο πρόσφατο παρελθόν) , θα "τσιμπάει" αρκετά ,  γύρω στους 3 με 5 βαθμούς "υψηλότερα" του "φυσιολογικού" το μεσημέρι. 

Ιδιαίτερα αυξημένη υγρασία θα έχει η αποψινή νύχτα (Σαββατόβραδο 12 προς 13 του μήνα) και εν μέρη και η Κυριακή 13/06/2021, με πιθανότητα εμφάνισης τοπικών ομιχλών κυρίως τις νυχτερινές/πρώτες πρωινές ώρες. Στη συνέχεια και με την ενίσχυση των βοριάδων τα πολύ υψηλά ποσοστά της σχετικής υγρασίας θα υποχωρήσουν κάπως , για ΛΙΓΟ ... 

Την Δευτέρα και την Τρίτη βέβαια εξαιτίας των "φρέσκων" βορειοδυτικών ανέμων (που ήδη θα έχουν "μπουκάρει" από την Κυριακή, όπως είπαμε) θα παρουσιάσει μικρή πτώση . Έτσι στις περισσότερες μεριές του νομού θα βρίσκεται στα "φυσιολογικά" επίπεδα (αναφέρομαι εννοείται στις μέγιστες τιμές) . Ενώ σε ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ θα κυμαίνεται και σε ελαφρώς "χαμηλότερα" από τα "κανονικά" για την εποχή επίπεδα. Αυτό σημαίνει πως σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ κομμάτια του τόπου μας θα έχει μπόλικη "δροσιά" και μέσα στην ημέρα, παρόλο την λιακάδα. Παράλληλα από την άλλη τις βραδινές/νυχτερινές/ πρώτες πρωινές ώρες εκτός από τα ορεινά/ημιορεινά όπου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο και χαμηλότερα σε ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ κομμάτια θα μιλάμε και για αρκετή ψυχρούλα , πάντα λέω και ξαναλέω (προς αποφυγή παρεξηγήσεων) για τα δεδομένα της εποχής που βρισκόμαστε... 

Λοιπόν  κάτι τελευταίο πριν σας αφήσω για απόψε ... Και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία θέλουν βαθμιαία αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας ΜΕΤΑ τις 17 με 18 του μήνα . Τώρα το πόσο ψηλά θα καταφέρει ή ΔΕΝ θα καταφέρει τελικά να φθάσει ο υδράργυρος , αλλά και για πόσο θα κρατήσει αυτό , ακόμη είναι πάρα πολύ νωρίς για οποιαδήποτε εκτίμηση ! Όπως και να έχει όμως  από πλευράς μου κάπου εκεί (γύρω στις παραπάνω ημερομηνίες) να περιμένετε να σας πω "καλό Καλοκαίρι και φέτος" (το ... "Και φέτος" γιατί εάν έχετε προσέξει , όλα αυτά τα χρόνια ΔΕΝ συνηθίζω να εύχομαι "καλό Καλοκαίρι" ΠΟΤΕ από την πρώτη του Ιούνη . Όχι τυχαία βέβαια , αφού ουσιαστικά από καιρικής πλευράς , όπως το εννοεί "ο περισσότερος κόσμος",  αυτό μας έρχεται σταδιακά πάντα ή σχεδόν πάντα ΜΕΤΑ τις 15 - 20 Ιουνίου) ! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος , προγνώστης - καιρόφιλος από παιδί).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου