Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Ας δούμε πως θα κυλήσουν καιρικά οι επόμενες ημέρες , έως και την Κυριακή 06/06/2021, αφού πρώτα ρίξουμε μια ματιά στις τρέχουσες καιρικές συνθήκες στα μέρη μας ... :) 

Όμορφο βράδυ Τετάρτης σε όλες και όλους !! Εντυπωσιακή ήταν όπως αναμενόταν άλλωστε η πτώση της θερμοκρασίας των τελευταίων ημερών και στη γωνιά μας (κάτι για το οποίο είχατε φυσικά έγκαιρα και έγκυρα ενημερωθεί εδώ). ;) 

Άξια αναφοράς η έντονη ψύχρα έως κατά τόπους και το ... "Αρκετό κρύο" για τα δεδομένα της εποχής που διανύουμε το χάραμα της Τετάρτης 2 του Ιούνη ! Ενδεικτικά να αναφέρω πως η σημερινή αυγή βρήκε τις περισσότερες περιοχές του νομού μας (και τα παραθαλάσσια) να καταγράφουν ελάχιστες θερμοκρασίες της τάξεως των 11 C.  με 15 C. κατά μέσο όρο . Ενώ υπήρξαν και KAMΠΟΣΑ τμήματα στο νησί της Κέρκυρας (πέρα από τα ημιορεινά / ορεινά και τοπικά χαμηλότερα εντός των δυνατών αναστροφικών σημείων της νήσου. Έχουμε αναφέρει στο πρόσφατο παρελθόν ποια είναι αυτά) , όπου παρατηρήθηκαν ΜΟΝΟΨΗΦΙΕΣ τιμές , της τάξεως των +7 C. με +9 C. κατά μέσο όρο. 

Τώρα σαφώς εκτός από την κορυφή του όρους Παντοκράτορας , πολύ περισσότερο λίγο χαμηλότερα στο ίδιο πάντα όμως βουνό και ο λόγος για τις περιβόητες ΔΟΛΙΝΕΣ του Παντοκράτορα , όπου ...Αν υπήρχε σταθμός εκεί θα βλέπαμε ελάχιστες θερμοκρασίες σήμερα κατά πάσα πιθανότητα XAMHΛΟΤΕΡΕΣ  των +5 C. Να θυμίσουμε ότι γύρω στους +3C και κάτω αρχίζει να σχηματίζεται η πάχνη ("δροσόπαγος" στην γλώσσα της Κέρκυρας)! Ναι όσο και αν φαντάζει απίστευτο, αν υπήρχε κάμερα στις δολίνες του Παντοκράτορα , το σημερινό χάραμα πολύ πιθανόν να μας έδινε την παραπάνω εικόνα που μόλις περιέγραψα ... ;) Πριν ξετυλίξουμε το καιρικό "κουβάρι" των επόμενων ημερών παρακάτω , πρέπει να σας πω ότι ανάλογες "ψυχρές" θερμοκρασιακές καταστάσεις κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου έχουν λάβει χώρα αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν και σε καμιά περίπτωση ΔΕΝ αποτελούν κάτι το πρωτοφανές !! 

Πάντως για το αμέσως  επόμενο τετραήμερο (από αύριο Πέμπτη 03/06 έως και την Κυριακή 06/06/2021) ΔΕΝ αναμένεται κάποια άξια λόγου μεταβολή του καιρού στη μεριά μας !! Έτσι τον πρώτο αλλά και τελευταίο λόγο θα συνεχίσει να έχει ΣΥΝΟΛΙΚΑ αυτό το τετραήμερο ο ήλιος ... :) Εννοείται βέβαια πως κατά διαστήματα θα κάνουν την εμφάνισή τους περάσματα κάποιων λίγων τοπικών νεφώσεων που ενδεχομένως μέσα στο Σαββατοκύριακο σε τοπικό επίπεδο,( με έμφαση περισσότερο την Κυριακή) , πρόσκαιρα κάπως πιο πυκνών ΑΛΛΑ  μέχρι εκεί ! ;) 

Το βορειοδυτικό ρεύμα παραμένει για ένα διήμερο ακόμη , όμως σε γενικές γραμμές σίγουρα με αισθητά χαμηλότερες εντάσεις από ότι ζήσαμε τα προηγούμενα 24ωρα. Παρόλο αυτά αύριο Πέμπτη θα καταφέρει το μεσημερο - απόγευμα να φθάσει τα 4 με 5 μποφώρ , με πιθανές ισχυρές στιγμιαίες ριπές , στα 6 μποφώρ ,  για λίγο και ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ . Ενώ την Παρασκευή μέσα στην ημέρα στα 3 με 4 μποφώρ , με  ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟ την πιθανότητα για στιγμιαίες ριπές έως και τα 5 μποφώρ. Ωστόσο το προσεχές Σαββατοκύριακο θα επικρατήσει μπουνάτσα στις θάλασσές μας , αφού οι άνεμοι, τόσο στη θάλασσα όσο και σε στεριά ,  θα εξασθενήσουν και άλλο , οπότε και γενικά θα πνέουν από διάφορες / μεταβλητές διευθύνσεις εντός του 24ωρου (και τις δυο αυτές ημέρες) στα 3 και τοπικά έως και τα 4 μποφώρ... 

Η θερμοκρασία μετά την "βουτιά" των προηγούμενων ημερών θα αρχίσει σταδιακά να παίρνει την "ανηφόρα" (ήδη πήραμε μια πολύ μικρή γεύση το σημερινό μεσημέρι) και έτσι το επόμενο τετραήμερο θα ανεβαίνει περίπου κατά 2 βαθμούς μέρα με την μέρα προς τα πάνω αργά τα μεσημέρια μας  (κατά μέσο όρο) , σε σχέση πάντα με ότι προηγήθηκε ... 

Βέβαια ΜΗΝ φανταστείτε ότι περιμένουμε κάποια "σπουδαία ή έντονη ζέστη" , απλά μετά τις αισθητά χαμηλότερες για την εποχή μέγιστες τιμές θα περάσουμε αρχικά στην "κανονικότητα" με  αρκετά σημεία του νομού μας να βρίσκονται στα "φυσιολογικά" για τούτη την περίοδο επίπεδα. Ενώ στη συνέχεια και κυρίως βαδίζοντας ΠΡΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ και με την περαιτέρω μικρή άνοδο του υδραργύρου , πέρα από τα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ εκείνα τμήματα στο νησί της Κέρκυρας , τα οποία είναι συνήθως πιο επιρρεπή στη ζέστη από ότι τα υπόλοιπα , όπου εκεί οι μέγιστες τιμές ήδη από αύριο Πέμπτη και ύστερα θα κυμαίνονται κατά μέσο όρο 2 με 4 βαθμούς υψηλότερα από τα "κανονικά" για την εποχή επίπεδα , θα ... Βιώσουμε ΛΙΓΟ περισσότερο ζέστη και στον υπόλοιπο νομό με τα θερμόμετρα να "τσιμπάνε" ελαφρώς προς τα πάνω από τα "φυσιολογικά" επίπεδα σε πιο πολλά σημεία. 

Από την άλλη πλευρά όμως , οφείλω να σας τονίσω πως παρά την σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας μέσα στην ημέρα τα επόμενα 24ωρα , η ψύχρα κατά την διάρκεια των νυχτερινών / πρώτων πρωινών ωρών παραμένει και το επόμενο διάστημα ... Μάλιστα σε ΚΑΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ θα συνεχίσει να είναι έντονη !! 

P.S. Επειδή λαμβάνω προσωπικά μηνύματα καθημερινά σχετικά με την θερμοκρασία της θάλασσας... Πριν σας αφήσω για σήμερα να σας πω πως κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου , η θερμοκρασία του νερού στις θάλασσές μας , εδώ στο βόρειο Ιόνιο κυμαίνεται σε ΣΧΕΤΙΚΑ ψυχρά ακόμη επίπεδα. Σε γενικές γραμμές λοιπόν υπολογίστε γύρω στους 20 με 22 βαθμούς κελσίου κατά μέσο όρο και ανάλογα πάντα που βρισκόμαστε κατά μήκος της ακτογραμμής του τόπου μας! Εις το επανιδείν ... 🙂

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - λάτρης του καιρού από παιδί.)

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου