Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

               Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

         Καλό Καλοκαίρι με υγεία σε όλες και όλους... 

Χαιρετώ τους 5.000 πλέον ακόλουθους ("followers") αυτής της σελίδας !! :) Τι κάνετε ; Εύχομαι τούτα εδώ τα λόγια μου , να σας βρίσκουν γερούς και υγιείς !! 

Πριν πολλές ημέρες και συγκεκριμένα το περασμένο Σάββατο 05/06/2021 σας είχα γράψει ότι "χονδρικά" ΜΕΤΑ τις 17 με 18 του Ιουνίου σταδιακά θα μας ερχόταν το θέρος όπως το "γνωρίζουν και το εννοούν" οι περισσότεροι άνθρωποι στην Χώρα μας... Έτσι λοιπόν και θα γίνει (ήδη βέβαια πήραμε μια πρώτη ΜΙΚΡΗ γεύση από χθες κιόλας , όπου και ξεκίνησε σιγά σιγά αλλά σταθερά ο υδράργυρος να παίρνει με... "Μικρά" ακόμη βήματα την σύνηθες "ανηφόρα" αυτής της εποχής)! 

Καλοκαιρία (ως προς τα φαινόμενα) αναμένεται εννοείται,  όχι μόνο το τριήμερο του Αγίου πνεύματος αλλά ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ  έως και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας , με "συνολικά" άφθονη ηλιοφάνεια σε ... Καθημερινή βάση και μόνο κατά περιόδους κάποιες τοπικές συννεφιές άνευ σημασίας θα κάνουν πρόσκαιρα την εμφάνισή τους εδώ και εκεί (κατά βάση υψισυννεφιές της "κουφόβρασης" κατά την διάρκεια κυρίως του πρώτου μισού της νέας εβδομάδας)  . Τα επίπεδα της σχετικής υγρασίας αρχικά παραμένουν αρκετά έως κατά τόπους πολύ υψηλά , αλλά ("ευτυχώς" , θα εξηγήσω παρακάτω , το γιατί γράφω "ευτυχώς") στην πορεία και συγκεκριμένα βαδίζοντας προς τα μέσα της νέας εβδομάδας θα υποχωρήσουν ΚΑΠΩΣ για λίγο. 

Οι άνεμοι το Σαββατοκύριακο συνεχίζουν σταθερά από βορειοδυτικές διευθύνσεις στα 3 με 4 και κατά την διάρκεια του μεσημερο - απογεύματος σε ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ τμήματα του νομού μας , έως και τα 5 μποφώρ (πιο πολύ το Σάββατο , υπάρχει μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα πάρα πολύ τοπικά και παροδικά να παρατηρηθεί κάποια/κάποιες στιγμιαίες ισχυρές ριπές , στα 6 μποφώρ ) . Από την ερχόμενη Δευτέρα 21/06/2021 και ύστερα όμως θα έχουμε να κάνουμε (στα περισσότερα τμήματα του τόπου μας) με γενικά ακόμη πιο εξασθενημένους ανέμους. Οπότε έως ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ και τα μέσα της νέας εβδομάδας θα πνέουν σε γενικές γραμμές από μεταβλητές διευθύνσεις στα 3 με 4 (το πολύ) μποφώρ (το 4αρακι ισχύει κυρίως για τα μεσημερο - απογεύματα που ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα επικρατεί ένα ελαφρύ βοριαδάκι, θαλάσσια αύρα στην ουσία. Παράλληλα σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ σημεία , ιδιαίτερα στην ενδοχώρα,  ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ είναι πολύ πιθανό να επικρατήσει νοτιάς μέσα στην επόμενη εβδομάδα, που πολύ τοπικά δύναται να καταφέρει να δώσει στιγμιαίες ριπές και στα 5 μποφώρ).

Τέλος η θερμοκρασία (η "διακύμανση του υδραργύρου" θα είναι το πιο σημαντικό στοιχείο του καιρού για το αμέσως επόμενο διάστημα) αυτό το Σαββατοκύριακο ΔΕΝ θα σημειώσει κάποια άξια λόγου μεταβολή και θα παραμείνει πάνω κάτω σχεδόν στα ίδια "επίπεδα" (τα οποία είναι και τα "κανονικά" για την εποχή) με σήμερα Παρασκευή. Δηλαδή θα μιλάμε και πάλι για "φυσιολογική ευχάριστη" ζέστη και ΣΧΕΤΙΚΗ δροσιά τις νυχτερινές/πρώτες πρωινές ώρες. 

Από την Δευτέρα (ανήμερα του Αγίου Πνεύματος) όμως ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ  θα αρχίσει ΣΤΑΔΙΑΚΑ να ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ (τόσο ως προς τις μέγιστες όσο και ως προς τις ελάχιστες τιμές του) ! ΑΝΟΔΟΣ της θερμοκρασίας η οποία θα γίνει ΑΙΣΘΗΤΟΤΑΤΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΌ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 22/06/2021 ΚΑΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ... Μάλιστα η "κορύφωση" αυτού του πρώτου ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΑΡΚΕΤΑ ΕΝΤΟΝΟΥ θερμού κύματος για το φετινό Καλοκαίρι φαίνεται να λαμβάνει χώρα έως περίπου ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ (κάμποση ζέστη ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ την ερχόμενη Τετάρτη , Πέμπτη , Παρασκευή και "εν μέρη" το Σάββατο). Πάντως επειδή σίγουρα θα ακούσετε , θα διαβάσετε και θα δείτε αρκετά τόσο στα ΜΜΕ όσο και στο διαδίκτυο σχετικά με την νέα εβδομάδα ... Προσωπικά οφείλω  να σας καθησυχάσω λέγοντάς σας από τώρα , πως στο νομό μας ΔΕΝ θα έχουμε ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ αυτό που αποκαλούμαι "καύσωνα", αλλά απλά  ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ αρκετή ζέστη με ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ υψηλές θερμοκρασίες ... Τι εννοώ ;  Θα σας εξηγήσω αμέσως ! :) 

ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ ΣΤΑ ΠΙΟ ΕΠΙΡΡΕΠΗ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ σημεία της Κέρκυρας (έχω αναφέρει άπειρες φορές στο πρόσφατο παρελθόν αναλυτικά ποια είναι αυτά στα μέρη μας) τα θερμόμετρα θα καταφέρουν να ΦΘΑΣΟΥΝ καθώς και για "πρώτη φορά φέτος" να ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΝ ΕΛΑΦΡΩΣ το "φράγμα" των 35 C. (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ λοιπόν "χονδρικά" για ένα τετραήμερο , ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ , δηλαδή τονίζω ξανά ΜΟΝΟ στα πιο επιρρεπή στη ζέστη τμήματα, κυρίως στο νησί της Κέρκυρας , θα έχουμε να κάνουμε με μέγιστες τιμές στους 35 C. έως και ΕΛΑΦΡΩΣ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ των 35 C.). Στον αντίποδα ο  υπόλοιπος νομός όπου  ΔΕΝ θα έχει τόσο ζέστη όσο στα προαναφερθέντα σημεία, με τον υδράργυρο εκεί να κυμαίνεται ΜΕΤΑΞΎ 30 C. ΜΕ 33 C. (Πάντα κατά μέσο όρο και ανάλογα την κάθε περιοχή , παραθαλάσσια , ορεινά, ημιορεινά κτλ. Ωστόσο ΣΕ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ θα καταφέρνει για λίγο να αγγίζει και τους 34 C. αλλά μέχρι εκεί όμως.)

Παράλληλα το "καλό" αυτής της πρώτης θερμής εισβολής με τις ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ υψηλές θερμοκρασίες όσο αφορά την  Χώρα των Φαιάκων θα είναι πως αυτές τις ημέρες που θα φθάσουν στο "απόγειό" τους θα συνδυαστούν με ΣΧΕΤΙΚΑ χαμηλά ποσοστά υγρασίας , πράγμα που αυτόματα σημαίνει και χαμηλότερο δείκτη δυσφορίας για το ανθρώπινο σώμα (σχετικά "ξηρή ζέστη" με μικρή έως κατά διαστήματα και μέτρια μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης προς την περιοχή μας και κάποια θολούρα στον ουράνιο θόλο μας) ... ;) 

Πριν σας καληνυχτίσω με επιφύλαξη θα "τολμήσω" να κάνω μια πρώτη εκτίμηση (αν και πάρα πολύ μακριά)  ως προς την ΤΑΣΗ της θερμοκρασίας λίγο παραπέρα ... :) Διαφαίνονται λοιπόν με τα ΣΗΜΕΡΙΝΑ πάντα στοιχεία κάποιες μικρές "ακτίνες φωτός - ελπίδας" στην άκρη του  "θερμού τούνελ" που θα μπούμε για μερικές ημέρες με...Πιθανή "κατάβαση" ελαφρώς δροσερότερων αερίων μαζών και σταδιακή επαναφορά σε κάπως πιο "ανθρώπινες - κοντύτερα στις φυσιολογικές" για την εποχή θερμοκρασίες ΜΕΤΑ τις 25 με 26 του μήνα (δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα εντός του τελευταίου Σαββατοκύριακου του μήνα που διανύουμε και μετέπειτα. Τα παραπάνω εξαιτίας της πολύ μεγάλης χρονικής απόστασης έως τότε , τονίζω ξανά πως ΔΕΝ αποτελούν σε καμιά περίπτωση "πρόγνωση" , αλλά πιθανή "Τάση" , με απόκλιση +/- μιας ή και δυο ημερών για να επαληθευτούν).

Επιμέλεια: Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - λάτρης του καιρού από παιδί).

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου