Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

 Και φθάσαμε λοιπόν να διανύουμε την "κορύφωση" πλέον αυτού του πρώτου KΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έντονου θερμού κύματος για το φετινό Καλοκαίρι ... :) Όλα πήγαν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γράφων , οπότε και στις πιο "ευάλωτες" στην ζέστη περιοχές του νομού μας (δηλαδή σε γενικές γραμμές τα τμήματα εκείνα που βρίσκονται μακριά ή σχετικά μακριά από την θάλασσα/ ιδιαίτερα μέσα σε κάπως πιο "κλειστές" λεκάνες καθώς φυσικά και ΤΟΠΙΚΑ στον αστικό/περιαστικό ιστό της Πόλης της Κέρκυρας, ΞΕΠΕΡΑΣΑΜΕ  ελαφρώς (όπως σας είχα υποσχεθεί άλλωστε πολλές ημέρες πριν) το φράγμα των 35 C. 

Αντίθετα στον υπόλοιπο νομό μας, (όπως επίσης είχε έγκαιρα γραφτεί εδώ) το "θερμοκρασιακό ταβάνι" βρισκόταν γύρω στους 34 C. 

Η πιο "ζεστή" ημέρα του 2021 μέχρι τώρα , αναμένεται να είναι η αυριανή , (Παρασκευή 25/06/2021) για τα μέρη μας . Έτσι θα δούμε παρόμοιες έως και ΤΟΠΙΚΑ  ΛΙΓΑΚΙ  ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ μέγιστες τιμές σε σχέση με σήμερα Πέμπτη 24/06/2021 (ανάλογα αν θα υπάρξουν ή όχι οι γνωστές μας πλέον τοπικές  υψισυννεφιές καθώς και το "ανεμολογικό πεδίο" θα παίξει καθοριστικό ρόλο , στην διαμόρφωση των αυριανών μέγιστων τιμών)... 

Πάμε τώρα να δούμε τις σημερινές μέγιστες τιμές από ΚΑΠΟΙΕΣ περιοχές του τόπου μας, έτσι για να πάρουμε μια ιδέα που "ζεστάθηκαν" περισσότερο.  :)   :) 

Πέμπτη 24/06/2021 : 

Τεμπλόνι (ο σταθμός βρίσκεται δίπλα στον γνωστό ... "ΧΥΤΑ" , ο Θεός να τον κάνει "ΧΥΤΑ" βέβαια, τέλος πάντων) : 38, 4 C.  !!! Αυτή ήταν και η υψηλότερη σημερινή μέγιστη τιμή σύμφωνα πάντα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς που διαθέτει ο νομός μας. Βλέπουμε με λίγα λόγια ποια είναι τα πιο "επιρρεπή" στη ζέστη σημεία, όπως σας λέω ξανά και ξανά.... Αφού ο  σταθμός εκεί στα μέρη του Τεμπλονίου βρίσκεται κοντά στην αρχή από την σχεδόν "κλειστή" λεκάνη που απλώνεται πιο κάτω στο λειβάδι του Ρόπα , το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα "θερμά" κομμάτια κατά την διάρκεια του θέρους στο νησί της Κέρκυρας, εξαιτίας του ανάγλυφού του. 

Βαλανειό : 36, 2 C.

Πόλη Κέρκυρας  : 36 C. 

Ορεινή Πετάλια : 35,9 C. 

Aρίλλας : 34,6 C. 

Aυλιώτες : 33,4 C.

`Λιμνοθάλασσα Κορισσίων : 32,5 C. 

Παξοί : 32,5 C.

Για αύριο τα είπαμε πιο πάνω, ας ρίξουμε μια ματιά παραπέρα , να δούμε τι μας περιμένει τελικά... 

Το Σάββατο 26/06/2021 διατηρείται η αρκετή ζέστη με τον υδράργυρο να βρίσκεται ΣΧΕΔΟΝ στα ίδια επίπεδα με την Πέμπτη - Παρασκευή , αν και ... ΣΕ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ θα υπάρξει μια σχεδόν ανεπαίσθητη πολύ μικρή πτώση της τάξεως των έναν με δυο βαθμούς κατά μέσο όρο. Αυτό που θα αλλάξει θα είναι πως ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ μέσα στην ημέρα θα αρχίσει να πνέει ένα βοριαδάκι που θα φθάνει τα 3 με 4 και ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ έως και τα 5 μποφώρ. Αυτό σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ σημεία θα ξεκινήσει να κάνει την όλη κατάσταση , ας πούμε ΚΑΠΩΣ πιο "υποφερτή"... 

Την Κυριακή 27/06/2021 αλλά και την Δευτέρα 28/06/2021 η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μια ΜΙΚΡΗ πτώση της τάξεως των τριών - τεσσάρων βαθμών (πάντα κατά μέσο όρο) παντού στο νομό μας , παρόλο αυτά παράλληλα θα ανέβουν τα επίπεδα της σχετικής υγρασία (με ότι συνεπάγεται αυτό). Εκείνο όμως που θα βοηθήσει ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ να πάρουμε μια ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΣΑ  θα είναι το βοριαδάκι κατά την διάρκεια της ημέρας το οποίο θα συνεχίσει να πνέει στα 3 με 4 και ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ έως και τα 5 μποφώρ.

Η Αφρικάνικη σκόνη θα μας συντροφεύει και αύριο Παρασκευή έως "εν μέρη" και το Σάββατο. Από την Κυριακή πάντως θα μας αποχαιρετήσει εντελώς, αλλά ... ΌΧΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥ !! 

Τα τελευταία στοιχεία δυστυχώς ΔΕΝ είναι και τόσο ενθαρρυντικά . Έτσι από την ερχόμενη Τρίτη 29/06/2021  κατά πάσα πιθανότητα οδεύουμε ξανά σε εκ νέου σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας που πολύ πιθανόν στην πορεία της επόμενης εβδομάδας (κυρίως μεσοβδόμαδα και μετά) να φθάσει και πάλι στα κατά τόπους υψηλά  τωρινά επίπεδα. Μαζί του και αυτό το νέο κύμα ζέστης θα "κουβαλήσει" όπως φαίνεται και πάλι την "γνώριμή" μας πια , Αφρικάνικη σκόνη προς την περιοχή μας!! 

Εις το επανιδείν  !!  :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος , προγνώστης - λάτρης του καιρού από παιδί).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου