Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Σταδιακή αλλαγή του καιρικού μας σκηνικού , με "ενίσχυση" των νοτιάδων ("κατά τόπους σημαντική") , ολοένα και περισσότερη συννεφιά ... Που θα μας φέρει αρκετές βροχοπτώσεις κατά περιόδους (ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ/ΕΝΤΟΝΟΤΕΡΕΣ) ! Πάντως ο υδράργυρος ΑΡΧΙΚΑ θα επιμείνει περίπου στα ίδια υψηλά για την εποχή επίπεδα των τελευταίων κάμποσων ημερών  (δηλαδή ΑΡΧΙΚΑ αναμένεται  συνέχιση της "πολύ πρώιμης από πλευράς θερμοκρασίας Άνοιξης") , ενώ στη συνέχεια θα παρουσιάσει ΑΙΣΘΗΤΗ ΠΤΩΣΗ συγκριτικά πάντα με ότι προηγήθηκε (έτσι από την πρώιμη Άνοιξη θα περάσουμε στο "προχωρημένο Φθινόπωρο", πάντα από πλευράς "μέγιστων θερμοκρασιών ημέρας") και θα βρεθεί ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ για τούτη την περίοδο του έτους , θερμοκρασιακά επίπεδα. Τέλος διατηρούνται τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά της σχετικής υγρασίας καθ ' όλη την διάρκεια και του επόμενου πενθήμερου ... :)  

Αναλυτικότερα λοιπόν , η φετινή Παραμονή των Θεοφανίων (Τετάρτη 05/01/2022) θα κυλήσει με τοπικές συννεφιές που παροδικά και ανάλογα την κάθε περιοχή πάνω στο νομό μας , θα είναι πιο πυκνές. Ωστόσο ΔΕΝ θα λείψουν και αύριο κάποια διαστήματα ηλιοφάνειας ενδιάμεσα , τα οποία αλλού στα μέρη μας θα είναι μεγάλα σε διάρκεια και αλλού πολύ μικρότερα... Μάλιστα εντός της ημέρας υπάρχει μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ να υπάρξει κάποιο ψιχάλισμα (άνευ σημασίας). Όμως από τις βραδινές ώρες και περισσότερο αργότερα μέσα στη νύχτα , η πιθανότητα είναι σχετικά αυξημένη για κάποια παροδική βροχή ή ψιλόβροχο (φαινόμενα ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ).

Οι άνεμοι θα φυσούν από νότιες γενικά διευθύνσεις, αρχικά στα 3 με 4 και ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 5 μποφώρ , με βαθμιαία περαιτέρω ενίσχυση κατά τόπους ... Οπότε και θα φθάσουν τα 5 και σε διάφορα τμήματα έως και τα 6 μποφώρ (ισχυροί). Παράλληλα ΣΕ  ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ συνήθως πιο επιρρεπή  σε αυτό τον τύπο καιρού ΣΗΜΕΙΑ του τόπου μας , πρόσκαιρα θα πρέπει να παρατηρηθούν πολύ ισχυρές έως θυελλώδεις στιγμιαίες ριπές νοτιά , στα 7 με 8 μποφώρ.  Η θερμοκρασία θα παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη και θα κυμανθεί περίπου στα ίδια υψηλά για την εποχή επίπεδα , με εκείνα της Τρίτης ... ;) 

Για τα Θεοφάνια (Πέμπτη 06/01/2022) : Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με ΛΙΓΕΣ ΠΙΘΑΝΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ βροχοπτώσεις ή ψιλόβροχο ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ (τα όποια φαινόμενα θα έχουν περισσότερο τοπικό χαρακτήρα και  "κατά βάση" ασθενές εντάσεις , με εξαίρεση ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ του νομού , όπου δίνουν υποψηφιότητα για παροδικά έως και μέτριας έντασης βροχούλες. ΑΛΛΑ βαδίζοντας ΠΡΟΣ το ΒΡΑΔΥ και ιδιαίτερα αργότερα μέσα στη ΝΥΧΤΑ, οι υπάρχουσες τοπικές βροχοπτώσεις/ψιλόβροχο δείχνουν να γίνονται περισσότερες , απασχολώντας όλο και πιο πολλά τμήματα του τόπου μας. Παράλληλα από εκεί και ύστερα , τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν να έχουν ΕΛΑΦΡΩΣ πιο αξιόλογο χαρακτήρα , σε διάφορα σημεία της Χώρας των Φαιάκων. 

Οι άνεμοι συνεχίζουν σταθερά από νότιες διευθύνσεις στα 4 με 5 και ΤΟΠΙΚΑ έως και 6 μποφώρ (και πάλι σε ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ δεν αποκλείεται να καταγραφούν κάποιες πολύ ισχυρές ριπές , στα 7 μποφώρ). Ο υδράργυρος για μια ακόμη ημέρα ΔΕΝ θα αλλάξει σημαντικά και θα βρεθεί σε παρόμοια επίπεδα με εκείνα της Τετάρτης (αναφέρομαι πάντα στις μέγιστες τιμές , της ημέρας).

Κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 07/01/2022 , περιμένουμε περαιτέρω επιδείνωση του ήδη άστατου καιρού ... Έτσι οπωσδήποτε εντός του 24ωρου τα φαινόμενα θα λάβουν ακόμη πιο γενικευμένη μορφή (με έμφαση το δεύτερο μισό της ημέρας , καθώς και τη νύχτα αυτής). Κατά διαστήματα οι βροχοπτώσεις θα είναι ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ αξιόλογες/εντονότερες , οπότε και εκεί είναι πιθανό να συνοδευτούν και από κάποια ΤΟΠΙΚΗ μπόρα ή καταιγίδα ...

Οι νοτιάδες διατηρούνται με τις ίδιες εντάσεις , ενώ τα θερμόμετρα μετά από πολλές ημέρες θα δείξουν στις περισσότερες περιοχές  γύρω στους δυο με τρεις βαθμούς χαμηλότερες μέγιστες τιμές (κατά μέσο όρο) αργά το μεσημέρι. :) 

Και πριν σας αφήσω για απόψε, ας ρίξουμε μια ματιά στην ΠΙΘΑΝΗ τάση του καιρού για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (08/01 - 09/01/2022)... ;) 

Τόσο το επόμενο Σάββατο , όσο και την Κυριακή φίλες και φίλοι, το καιρικό μοτίβο στα μέρη μας θα παραμείνει σχεδόν το ίδιο , με ... Πολύ άστατο καιρό , που θα "μεταφράζεται" σε ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ πιο "συμπαγείς" συννεφιές που θα δίνουν "περάσματα" από διάσπαρτες τοπικές βροχές ή μπόρες ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ (τα πιο "αξιόλογα/εντονότερα" φαινόμενα από πλευράς Σαββατοκύριακου θα μας απασχολήσουν  το Σάββατο , όπου ίσως προκύψει και κάποια τοπική καταιγίδα. ΟΧΙ λέω και πάλι , ότι την Κυριακή ο καιρός θα βελτιωθεί , αντίθετα και αυτή την ημέρα θα έχουμε κατά διαστήματα κάποια ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΤΟΠΙΚΑ φαινόμενα, απλά επισήμανα ποια από τις δυο αυτές ημέρες δίνει τις περισσότερες πιθανότητες για κάτι πιο "αξιόλογο") .

Οι άνεμοι το Σάββατο θα πρέπει να διατηρηθούν από νότιες διευθύνσεις πάνω κάτω στις ίδιες εντάσεις με τις προηγούμενες ημέρες. Όμως την Κυριακή διαφαίνεται προοδευτική στροφή των ανέμων σε πιο βόρειους - βορειοδυτικούς πλέον, με τις ίδιες ΚΑΤΑ  ΤΟΠΟΥΣ  ΔΥΝΑΤΕΣ εντάσεις του νοτιά των προηγούμενων ημερών. Τέλος η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο θα σημειώσει περαιτέρω πτώση (ως προς τις μέγιστες τιμές της) και ύστερα από πολλές ημέρες  Ανοιξιάτικων μέγιστων θερμοκρασιών θα βρεθεί ΚΟΝΤΑ στα "φυσιολογικά" για την εποχή επίπεδα. Ναι μεν θα "κρυώσει" αισθητά συγκριτικά πάντα με ότι προηγήθηκε (μην ξεχνάμε ότι προηγήθηκαν μέγιστες θερμοκρασίες που άρμοζαν σε αρχές Απριλίου) , αλλά μην φανταστείτε ότι θα μας έρθει  κάποια "παγωνιά' το Σαββατοκύριακο , απλά θα ... Πάμε σε θερμοκρασίες πιο κοντά/πιο συμβατές  (ΩΣΤΟΣΟ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΧΙ εντελώς ακόμη στις "κανονικές". Δηλαδή στην ουσία θα μιλάμε για ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ  "λίγο" πλέον πιο υψηλές από τα "φυσιολογικά",  μέγιστες τιμές) με τούτη την χρονική περίοδο του έτους!

P.S. Όλες τις αμέσως επόμενες ημέρες, ανά διαστήματα, ιδιαίτερα σε υψώματα και ορεινές/ημιορεινές περιοχές θα κάνουν την εμφάνισή τους πολλές ομίχλες , που δύναται κάθε τόσο να είναι αρκετά πυκνές. Αυτό για τους οδηγούς μας ... ;)  :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης του καιρού από παιδί).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου