Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Καλησπέρα σε όλες και όλους !! Επειδή δέχομαι σωρεία προσωπικών μηνυμάτων/ερωτήσεων , σχετικά με τα νεότερα για την εξέλιξη του καιρού στην περιοχή μας , σκέφτηκα καλύτερα να σας απαντήσω μια και καλή από εδώ , αν και ... Στην πραγματικότητα ΔΕΝ υπάρχει κάτι καινούριο ή διαφορετικό να σας πω, από εκείνα τα λόγια που γράφτηκαν στην ανάρτηση της Τετάρτης 19/01/2022 !!  :) 

Έτσι λοιπόν παραμένουν ως είχαν τα στοιχεία για το νομό μας ! Δηλαδή κατά τις επόμενες "χονδρικά" ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ  έξι ημέρες , αρχή γενομένης από αύριο Σάββατο 22/01/2022 στο τόπο μας θα έχουμε (όπως και σε ολόκληρη την Χώρα) ΑΙΣΘΗΤΗ ΕΩΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΙΣΘΗΤΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ με την διαφορά όμως ότι ... ΕΔΩ (όπως και στο υπόλοιπο μεγαλύτερο κομμάτι του δυτικού άξονα της Ελλάδας) το "πάνω χέρι" θα έχει  Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΗΛΙΟΣ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ !! Βέβαια αυτή την φορά όσο λαμπρός και να είναι ο ήλιος μας , εννοείται ότι θα έχει ΜΕΓΑΛΑ  ΔΟΝΤΙΑ , αφού το κρύο θα είναι τσουχτερό, από άκρη σε άκρη (σαφώς στα ημιορεινά/ορεινά θα μιλάμε για ιδιαίτερα τσουχτερό κρύο ακόμη και το μεσημέρι , παρόλο την ηλιοφάνεια. Στα πολύ ψηλά του όρους Παντοκράτορα στην βόρεια Κέρκυρα , ΠΙΘΑΝΟΝ για ένα ή και περισσότερα 24ωρα να έχουμε ολικό παγετό, παρά τον μπόλικο ήλιο. Δηλαδή ο υδράργυρος να ΜΗΝ ξεπεράσει τους 0 C. καθ ΄ όλη την διάρκεια του 24ωρου ).

Οι βορειοδυτικοί άνεμοι θα ενισχυθούν σταδιακά. Μάλιστα ήδη μέσα στην ερχόμενη νύχτα (αργά νύχτα Παρασκευής προς Σάββατο) ΤΟΠΙΚΑ θα φθάσουν τα 6 με 7 μποφώρ. Ενώ αύριο Σάββατο 22/01/2022 θα πνέουν μέτριοι μέχρι ισχυροί και κατά τόπους πολύ ισχυροί .Ωστόσο στα πιο ΕΠΙΡΡΕΠΗ σε αυτό τον τύπο καιρού σημεία του νομού μας, ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ  θα πρέπει να παρατηρηθούν και θυελλώδεις στιγμιαίες ριπές παγερού βοριά , στα 8 μποφώρ. Ο δυνατός και ιδιαίτερα ψυχρός βοριάς θα κάνει την αίσθηση του κρύου στο ανθρώπινο σώμα, ακόμη πιο έντονη. 

Οι άνεμοι αν και θα "πέσουν" ΕΛΑΦΡΩΣ κυρίως από το δεύτερο μισό - βράδυ της Κυριακής και ύστερα , παρολ ' αυτά θα διατηρηθούν ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ με μικρή στροφή τους σε πιο βόρειους - βορειοανατολικούς, έως ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ και το ξεκίνημα της νέας εβδομάδας. 

Τώρα ας πάμε σε αυτό που ενδιαφέρει αρκετούς/αρκετές από εσάς ... ;) Στην καιρική εκτίμηση της Τετάρτης , σας είχα μιλήσει για μια μικρή πιθανότητα (τότε φαίνονταν για το χάραμα της Κυριακής), να υπάρξει ένα "πέρασμα" ΛΙΓΩΝ τοπικών φαινομένων" , που από κάποιο υψόμετρο και πάνω ενδεχομένως θα ήταν με την μορφή νιφάδων (ΟΧΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΑΞΙΟΛΟΓΟ) ... 

Πράγματι , και τα τελευταία στοιχεία της Παρασκευής, όπως και η προσωπική μου εμπειρία όλα αυτά τα χρόνια , μου δείχνει μια σχετικά ΜΙΚΡΗ αλλά υπαρκτή ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ (γύρω στο 30%), ΚΥΡΙΩΣ για τις ΒΡΑΔΙΝΕΣ ΩΡΕΣ του ΣΑΒΒΑΤΟΥ 22/01/2021 , οπότε και ... ΓΙΑ ΛΙΓΟ φαίνεται ότι θα βγάλει κάποια σύννεφα από την Αδριατική , τα οποία καθώς θα διαβούν "γρήγορα" από βορρά προς νότο το νομό δεν αποκλείεται να δώσουν ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ένα "πέρασμα" λίγης βροχούλας ή ψιχάλας στα παραθαλάσσια , λίγο χιονόνερο ή χιονοχάλαζο στα ενδότερα και ψηλότερα  ΚΥΡΙΩΣ  στα ημιορεινά/ορεινά της Κέρκυρας ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ μια νιφαδόπτωση/χιονόπτωση. Τονίζω ξανά , εάν τελικά καταφέρει να συμβεί αυτό , απλά θα μιλάμε για ΛΙΓΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ φαινόμενα, δηλαδή καθαρά όπου "περάσει" το σύννεφο. Σας τα εξηγώ έτσι , τόσο αναλυτικά για να γίνομαι όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρος σε ότι εννοώ και να μην φανταστείτε χιονιάδες , χιονοπόλεμους κτλ. :)  ;) 

Κατά τα άλλα , όπως σας έγραψα και στην αρχή της ανάρτησης , άφθονη θα είναι η ηλιοφάνεια στην Χώρα των Φαιάκων σε καθημερινή βάση , όλες τις επόμενες ημέρες (αφού εδώ το κρύο θα είναι ξηρό) , σε αντίθεση με διάφορες άλλες περιοχές της Ελλάδας , ο λόγος για ... Τμήματα ιδιαίτερα της ανατολικής και νότιας , όχι μόνο ηπειρωτικής αλλά και νησιωτικής Ελλάδας όπου ΔΕΝ θα σταματήσει να χιονίζει , κατά τόπους μάλιστα πυκνά (και με την μορφή χιονοκαταιγίδων / χιονοθύελλας) ΤΟΠΙΚΑ μέχρι ακόμη και τις παραλίες , για αρκετές ημέρες !! :) 

Πριν σας καληνυχτίσω , για τελευταία φορά , επισημαίνω (όπως έκανα άλλωστε και την περασμένη Τετάρτη) τις πολύ χαμηλές έως ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ της Κέρκυρας , ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΜΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ που θα λάβουν χώρα τα αμέσως επόμενα αρκετά 24ωρα , κατά την διάρκεια των νυχτερινών / πρωινών ωρών. Εκείνες τις ώρες η παγωνιά θα είναι ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΔΥΝΑΤΗ ΜΕ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΟ ΠΑΓΕΤΟ ΠΟΥ  ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΟΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ  ΔΙΑΦΟΡΑ  ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΠΕΔΟ (πιθανές ζημιές σε κάποιες καλλιέργειες, φυτά, δέντρα , προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης, αυξημένη επικινδυνότητα στην οδήγηση από τον πάγο στο οδόστρωμα, όχι μόνο τη νύχτα και το πρωί αλλά σε ορισμένα σκιερά σημεία ίσως και αργότερα μέσα στην ημέρα). 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - φανατικός καιρόφιλος από παιδί).

 http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου