Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Μια ματιά στην καιρική εξέλιξη του ερχόμενου τριήμερου στα μέρη μας (Παρασκευή 28/01/2022 - Κυριακή 30/01/2022).

Για αύριο Παρασκευή 28/01/2022 : ΑΡΧΙΚΑ αρκετή ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις άνευ σημασίας. Κατά την διάρκεια του δεύτερου μισού και ιδιαίτερα βαδίζοντας προς το τέλος της ημέρας , οι υπάρχουσες τοπικές συννεφιές θα έχουν την τάση να πυκνώνουν κατά διαστήματα και κατά τόπους ολοένα και περισσότερο, οπότε και ... Από το βράδυ (όσο πιο αργά τόσο αυξάνει η πιθανότητα) θα ξεκινήσουν ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ή ψιλόβροχο , ανάλογα την περιοχή. Παράλληλα στα ΠΟΛΥ ΨΗΛΑ του όρους Παντοκράτορας στην βόρεια Κέρκυρα (κατά μέσο όρο από τα 700 - 800 μέτρα και πάνω) θα ξεκινήσει χιονόνερο. 

Τις πρωινές ώρες της Παρασκευής θα παρατηρηθεί και πάλι το φαινόμενο της πάχνης (ο γνωστός μας "δροσόπαγος") που μάλιστα ΤΟΠΙΚΑ θα είναι έντονη, ενώ ΠΙΟ  ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ θα σημειωθεί ξανά παγετός, που αυτή την φορά όμως θα είναι "ασθενές" (θα πρόκειται για το έκτο στη σειρά πρωινό, με παγετό, σε τμήματα του νομού μας). 

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά δυτικοί έως κυρίως βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι, που αργότερα κατά τόπους θα γίνουν μεταβλητοί με τις ίδιες χαμηλές εντάσεις. Ενώ ο υδράργυρος ΔΕΝ θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή , συγκριτικά πάντα με την Πέμπτη.

Για το Σάββατο 29/01/2022 : Από τις μεταμεσονύχτιες ώρες της Παρασκευής προς το Σάββατο και έως σχεδόν το χάραμα του Σαββάτου, ο καιρός θα είναι άστατος στην γωνιά μας , με την εκδήλωση ορισμένων διάσπαρτων τοπικών βροχοπτώσεων. Παράλληλα υπάρχει σχετικά υψηλή πιθανότητα ΠΑΡΟΔΙΚΑ το υπάρχων χιονόνερο στα ΠΟΛΥ ΨΗΛΑ του Παντοκράτορα να μετατραπεί σε χιόνι (πρώτα στον "κώνο" της κορυφής και πρόσκαιρα πιθανόν μέχρι περίπου τα 800 μέτρα υψόμετρο). Λίγο πιο κάτω, στο ίδιο πάντα βουνό, θα πέφτει χιονόνερο (υπάρχει πάντως και μια πολύ μικρή πιθανότητα, αυτή όμως θα ισχύσει εφόσον τα φαινόμενα για λίγο ενταθούν κάπως , αφού δεν αποκλείεται να βγάλει και κάποια τοπική μπόρα, γενικότερα εκείνες τις ώρες. Τότε και μόνο τότε λοιπόν , ενδέχεται κάποιες νιφάδες να κάνουν την εμφάνισή τους και ΕΛΑΦΡΩΣ χαμηλότερα , δηλαδή στα 700 και ΙΣΩΣ ακόμη και στα 600 μέτρα) ... Στη συνέχεια , τις πρωινές / προμεσημβρινές ώρες θα υπάρχει κατά περιόδους και κατά τόπους περισσότερη συννεφιά με μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα για κάποια τοπική ψιχάλα (ΟΧΙ κάτι το ιδιαίτερο). Από εκεί και ύστερα ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί περαιτέρω από άκρη σε άκρη. 

Οι άνεμοι ΑΡΧΙΚΑ θα πνέουν βορειο - ανατολικοί μέχρι μέτριοι που προοδευτικά θα γυρίσουν σε πιο βόρειους - βορειοδυτικούς μέτριους έως ΤΟΠΙΚΑ ισχυρούς (ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ του νομού δεν αποκλείεται ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ να παρατηρηθούν ορισμένες στιγμιαίες πολύ ισχυρές ριπές, στα 7 μποφώρ).

Ο υδράργυρος θα σημειώσει μικρή πτώση , που θα γίνει περισσότερο αισθητή από το απόγευμα - βράδυ και ύστερα ... 

Τέλος για την Κυριακή 30/01/2022 : Καλοκαιρία στο σύνολο του νομού . Το βοριαδάκι θα πνέει με εντάσεις τέτοιες όπου ΔΕΝ θα δημιουργεί απολύτως ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα τόσο στη θάλασσα όσο και στη στεριά. 

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση ως προς τις ελάχιστες τιμές της. Παράλληλα νωρίς το πρωί , οι κάτοικοι στα "γνωστά" σημεία του τόπου μας , θα πρέπει να γίνουν εκ νέου "μάρτυρες"  του φαινομένου της πάχνης ( ΤΟΠΙΚΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΝΗ) , ενώ ΣΕ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ θα σημειωθεί παγετός , κατά βάση ασθενής έως σε πάρα πολύ μεμονωμένα πλαίσια μέχρι και μέτριας έντασης.

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - φανατικός καιρόφιλος από παιδί).

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου