Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

ΚΟΡΥΦΩΣΗ  της έντασης (πάντα από "θερμοκρασιακής πλευράς") της έντονης "ψυχρής εισβολής" (αλλά φυσικά "άκρως φυσιολογικής" για την εποχή)  που βιώνουμε ήδη από χθες (Σάββατο 22/01/2022), αναμένεται εντός του επόμενου 48ωρου !!  

Έτσι τις νυχτερινές / πρωινές ώρες τόσο της Δευτέρας 24/01/2022 όσο και της Τρίτης 25/01/2022 , θα πρέπει να παρατηρηθούν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες έως τώρα για τον φετινό Χειμώνα, στο ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ. ΟΧΙ ότι η "παγωνιά" θα μας εγκαταλείψει τελείως την Τετάρτη ή την ερχόμενη Πέμπτη (αναφέρομαι στις νύχτες και τα πρωινά) ... Ωστόσο ΣΤΑΔΙΑΚΑ ο παγετός θα γίνεται όλο και ασθενέστερος και θα παίρνει ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (έως τότε θα προηγηθεί κατά τόπους εκτεταμένος παγετός, που ΤΟΠΙΚΑ θα είναι ισχυρός . Ενώ από Τετάρτη σιγά σιγά θα μιλάμε για παγετό πιο τοπικού χαρακτήρα και έως μέτριας εντάσεως).

ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ περιοχές του τόπου μας , ανεξαρτήτως υψομέτρου (ακόμη και σε πολλά παραθαλάσσια σημεία ή εντός / γύρω από το κέντρο της πόλης της Κέρκυρας), κατά την διάρκεια της νύχτας / νωρίς το πρωί , ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ο υδράργυρος θα κυμανθεί μεταξύ 0 C. με μείον 2 C. ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΝΟΝΑ θα αποτελέσουν ΛΙΓΑ ΤΜΗΜΑΤΑ , στα οποία εκεί ναι μεν οι θερμοκρασίες θα έχουν θετικό πρόσημο... Παρολ ' αυτά ο υδράργυρος θα βρεθεί ΚΟΝΤΑ στους 0 C. 

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ στην αναμενόμενη περαιτέρω "βουτιά" της θερμοκρασίας θα παίξουν οι άνεμοι (αφού θα υπάρχει η ξαστεριά τη νύχτα). ΕΥΤΥΧΩΣ οι βοριάδες ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ του τόπου μας θα παραμείνουν ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΙ και τα ερχόμενα "επίμαχα" δυο 24ωρα (αναφέρομαι πάντα στις νυχτερινές/πρώτες πρωινές ώρες) ... Θα μου πείτε τώρα γιατί ... Λέω "ευτυχώς" που θα φυσά σε ΚΑΠΟΙΑ μέρη ; :) Διότι εκεί που θα φυσά και κατά την διάρκεια της νύχτας/χάραμα η θερμοκρασία ΔΕΝ θα καταφέρει να πέσει ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ όσο σε άλλες περιοχές της γωνιάς μας  όπου εκείνες τις ώρες θα έχει νηνεμία ή που τελοσπάντων θα φυσά πολύ λιγότερο. 

Έτσι, σε ΑΡΚΕΤΑ ΣΗΜΕΙΑ της Κέρκυρας θα έχουμε οπωσδήποτε ΙΣΧΥΡΟ ΠΑΓΕΤΟ . Η κατάσταση αυτή θα αφορά πρώτα απ ΄ όλα ΚΟΜΜΑΤΙΑ της ορεινής και ημιορεινής πλευράς και στην συνέχεια στα χαμηλότερα ΚΥΡΙΩΣ σε ... Απάνεμες στον βοριά μεριές , με έμφαση όπως είναι φυσικό σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ "κλειστές" λεκάνες , κοιλάδες , παραποτάμιες ζώνες , ρεματιές , αλλά τοπικά και σε λιβάδια (όμως στα τελευταία , όσο πιο μακριά βρισκόμαστε από την θάλασσα, τόσο περισσότερο θα πέσει ο υδράργυρος). 

Όταν αναφέρομαι σε "ισχυρό παγετό" εννοώ ότι ΤΟΠΙΚΑ θα έχουμε να κάνουμε με αρνητικές θερμοκρασίες που θα φθάνουν ή και θα ξεπερνούν το "φράγμα" των μείον 5 βαθμών κελσίου ( -5 C. με - 7 C. κατά μέσο όρο) ! 

Για παράδειγμα στις παρακάτω φωτογραφίες βλέπουμε την κατάσταση που επικρατούσε σήμερα το πρωί , στην παραποτάμια ζώνη , μεταξύ του χωριού μας "Βαλανειό" και  τους διπλανούς "Κυπριανάδες"  (η συγκεκριμένη τοποθεσία ονομάζεται "καλαμισιάς") , με ... Ισχυρό παγετό. Η θερμοκρασία νωρίς σήμερα σε αυτό το σημείο έπεσε στους - 5 C. (και εδώ θα πέσει και άλλο, τις επόμενες ώρες) ... 

Το επόμενο 48ωρο ανάλογες θερμοκρασίες θα σημειωθούν σε περισσότερα σημεία. Προσωπικά ΔΕΝ θα εκπλαγώ εάν πάρα πάρα πολύ τοπικά ΠΛΗΣΙΑΣΟΥΜΕ τους - 10 C. (να θυμίσω πως στο πρόσφατο παρελθόν, σε πάρα πάρα πολύ συγκεκριμένα σημεία τους ξεπεράσαμε ελαφρώς , όσο και αν αυτό σας φαίνεται απίστευτο. Δεν αποκλείεται να συμβεί και τώρα , ξανά αυτό). 

Πριν σας αφήσω  για σήμερα , θα ήθελα να παρακαλέσω , όσες/όσους θέλετε και μπορείτε , μέχρι και το πρωινό της ερχόμενης Τετάρτης 26/01/2022 , κάτω από τούτη εδώ την ανάρτηση , να αφήνετε την δική σας θερμοκρασιακή αναφορά από το σημείο που βρίσκεστε ή έτυχε να περάσετε π.χ. με το αυτοκίνητο (μπορείτε να βάζετε και μια φωτογραφία από το θερμόμετρο του αυτοκινήτου ή του θερμομέτρου που έχετε έξω στην αυλή σας). Αυτό θα βοηθήσει πολύ στο να έχουμε μια γενικότερη εικόνα , από όλο το νομό μας , αφού δυστυχώς ΔΕΝ υπάρχουν μετεωρ. σταθμοί εκεί που θα "έπρεπε" να βρίσκονται !! Να τονίσω ξανά ότι , χρειαζόμαστε τις θερμοκρασίες της νύχτας ή νωρίς του πρωινού... :)  

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος , προγνώστης - φανατικός καιρόφιλος από παιδί).

Μεταφόρτωση: Μεταφορτώθηκαν 2230272 από 4358653 byte.

Μεταφόρτωση: Μεταφορτώθηκαν 2973696 από 4139128 byte.






Μεταφόρτωση: Μεταφορτώθηκαν 1858560 από 2861863 byte.



Μεταφόρτωση: Μεταφορτώθηκαν 1486848 από 3246942 byte.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου