Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Σε τροχιά πιο άστατου καιρικού σκηνικού εισερχόμαστε σταδιακά το επόμενο 48ωρο (Πέμπτη 20/01 - Παρασκευή 21/01/2022) , με την εκδήλωση ΚΑΠΟΙΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ βροχοπτώσεων κατά περιόδους ... Το Σάββατο 22/01/2022 ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ του καιρού ως προς τα φαινόμενα ΑΛΛΑ ΜΕ ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ  ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΑΓΕΡΟΥΣ ΒΟΡΙΑΔΕΣ !!  

Αναλυτικότερα λοιπόν ... :) 

Αύριο Πέμπτη 20/01/2022 βαθμιαία αρκετές συννεφιές θα αρχίσουν να κάνουν "αισθητή την παρουσία" τους στον ουράνιο θόλο πάνω από την γωνιά μας. Μάλιστα ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ τα σύννεφα ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα πυκνώνουν περισσότερο και ΚΥΡΙΩΣ ΠΡΟΣ/ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ του δεύτερου μισού της ημέρας (και τη νύχτα που θα ακολουθήσει) θα δώσουν ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ βροχοπτώσεις ή ψιλόβροχο , ανάλογα πάντα την περιοχή. 

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από νότιες διευθύνσεις στα 3 με 5 και ΤΟΠΙΚΑ έως και 6 μποφώρ. Η θερμοκρασία  σε γενικές γραμμές  ΔΕΝ θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή, συγκριτικά με την Τετάρτη. Πάντως αν και οι ελάχιστες τιμές θα ανέβουν ελαφρώς (γύρω στους δυο με τρεις βαθμούς , κατά μέσο όρο) θα "προλάβει" και το χάραμα/πρωινό της Πέμπτης να κάνει την εμφάνισή της η πάχνη , όπου και πάλι ΤΟΠΙΚΑ θα είναι έντονη ("δροσόπαγος" στην διάλεκτο της Κέρκυρας) καθώς και ο ασθενές παγετός σε πολύ τοπικό επίπεδο.

Την Παρασκευή 21/01/2022 ο καιρός στα μέρη μας θα συνεχίσει όπως σας τόνισα και πιο πάνω , να είναι άστατος , με κάποια "περάσματα" από τοπικές βροχές/μπόρες , τόσο τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή , όσο και την Παρασκευή κατά την διάρκεια της ημέρας (υπάρχει πιθανότητα και για τοπική καταιγίδα, ιδιαίτερα σε διάφορα θαλάσσια/παραθαλάσσια τμήματα). 

Ο υδράργυρος θα σημειώσει αξιόλογη άνοδο ως προς τις ελάχιστες τιμές του , σε σχέση με τις προηγούμενες νύχτες/πρωινά , ενώ ΔΕΝ θα μεταβληθεί σημαντικά μέσα στην ημέρα . Ωστόσο από το βράδυ της Παρασκευής και πολύ περισσότερο αργότερα τη νύχτα προς το Σάββατο , ώρα με την ώρα θα υποχωρεί σημαντικά και αισθητά!! 

Οι άνεμοι ΑΡΧΙΚΑ θα συνεχίσουν από νότιες διευθύνσεις με σχετικά χαμηλές εντάσεις , που γρήγορα όμως θα γυρίσουν σε δυτικούς - βορειοδυτικούς μέτριους και αργότερα σε πιο βόρειους - βορειοδυτικούς σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ  μέχρι ισχυρούς. 

Τέλος , από το Σάββατο 22/01/2022 και ο νομός μας (όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα) εισέρχεται στην ΠΙΟ ΨΥΧΡΗ  ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ. Θα έχουμε να κάνουμε για πολλές συνεχείς ημέρες (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ  ΗΜΕΡΕΣ) με ΧΑΜΗΛΕΣ ΕΩΣ  ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ  ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ  ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ  ΦΥΣΙΚΟ ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΙΝΑ ΜΑΣ (δεν αποκλείεται ορισμένοι μετεωρ. σταθμοί του νομού μας να καταγράψουν ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας , από την ημέρα εγκατάστασής τους)... 

ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΙΝΑ Η ΠΑΓΩΝΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΕΝΤΟΝΗ ΜΕ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΟ ΠΑΓΕΤΟ ... 

Είναι σχεδόν σίγουρο πως ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ του τόπου μας θα υπάρξουν ζημιές σε εκείνες τις καλλιέργειες, φυτά και τα δέντρα που είναι συνήθως πιο "ευαίσθητα" στο ψύχος. Παράλληλα ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ εννοείται ότι είναι πολύ  πιθανό να προκύψουν θέματα με το δίκτυο της ύδρευσης εξαιτίας του παγετού (ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ της Χώρας των Φαιάκων , ΙΣΧΥΡΟΥ παγετού). Και η οδήγηση θα θέλει προσοχή σε διάφορα μέρη (φυσικά πολύ περισσότερο σε ημιορεινά/ορεινά τμήματα αλλά και όχι μόνο εκεί, αφού ναι μεν σε λιγότερη ένταση αλλά ωστόσο αρνητικές θερμοκρασίες κατά διαστήματα θα παρατηρηθούν ακόμη και σε παραθαλάσσια σημεία) , αφού και με τις βροχές που θα προηγηθούν θα υπάρχει κατά τόπους νερό στο οδόστρωμα, που τις νύχτες θα γίνεται πάγος...

  Οι τοπικές αρχές του τόπου μας , θα πρέπει να μεριμνήσουν, ώστε να υπάρχουν αίθουσες με θέρμανση σε κάθε δήμο του νομού, για εκείνους που θα το έχουν ανάγκη! Επίσης , προσέχουμε τα κατοικίδιά μας αλλά και γενικότερα τα ζώα που έχει κάθε οικογένεια να βρίσκονται στα "ζεστά" τις επίμαχες πολύ κρύες νύχτες! Τα παραπάνω τα έγραψα για να προετοιμαστείτε όσο πιο κατάλληλα γίνεται και ανάλογα βέβαια που ζει ο καθένας μας , πάνω σε αυτό τον τόπο.

Κατά το 90 % του χρονικού διαστήματος των παραπάνω "χονδρικά" έξι ημερών που θα κρατήσει αυτό το έντονο κρύο , ο νομός μας θα την περάσει ΚΥΡΙΩΣ με αρκετή ηλιοφάνεια, σε καθημερινή βάση . ΗΛΙΟ όμως με ... ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΑ ΔΟΝΤΙΑ και όπως είπα και παραπάνω δυνατή παγωνιά τη νύχτα και το πρωί! Βελτιωμένος λοιπόν θα είναι πλέον ο καιρός το Σάββατο 22/01/2022 ως προς τα φαινόμενα, αλλά με δυνατό έως κατά τόπους πολύ δυνατό , παγερό βοριά και μπόλικο φυσικά κρύο. Δεν είναι τυχαίο όμως που σταματάω στο Σάββατο τούτη εδώ την καιρική μου εκτίμηση ... 

Σας μίλησα για ένα 90 % του χρονικού διαστήματος των παραπάνω "χονδρικά έξι ημερών" που θα κρατήσει αυτό το έντονο κρύο, όπου θα το περάσουμε με ήλιο, δηλαδή ΞΗΡΟ ΚΡΥΟ (σε αντίθεση με διάφορα άλλα τμήματα της Ελλάδας ,εκ των οποίων κάποια αρκετά πιο νότια από το νομό μας, όπου θα "θαφτούν" στο χιόνι μέχρι και οι βάρκες στα λιμανάκια τους) . 

Παρολ ' αυτά υπάρχει και ένα υπόλοιπο 10% όπως βλέπουμε. Τι εννοώ με αυτό ; ΜΕΤΑ το Σάββατο υπάρχει κάποια πιθανότητα , έστω και "μικρή" (τουλάχιστον για την ώρα) , ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ μέσα στο παραπάνω ψυχρό διάστημα των 6 ημερών, να "λάβουμε"  από την Αδριατική ορισμένα ποσοστά υγρασίας , που θα "μεταφραστούν" σε τοπική συννεφιά και άρα πιθανότητα για κάποια τοπικά φαινόμενα , έστω και για λίγο. Εάν συμβεί αυτό (επαναλαμβάνω για την ώρα αποτελεί μόνο ένα ΜΙΚΡΟ σενάριο και τίποτα περισσότερο. Γι ' αυτό θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε  αν θα "επιμείνουν" τα στοιχεία σε αυτό τα επόμενα 24ωρα, ή όχι), τότε από ένα υψόμετρο και πάνω ή εάν συμβεί υπό συγκεκριμένες συγκυρίες/συνθήκες τότε ΙΣΩΣ και χαμηλότερα , θα μιλάμε για πρόσκαιρη τοπική χιονόπτωση ή απλά για παροδική τοπική νιφαδόπτωση ...  ;)  :) 

Θα τα πούμε ξανά σε λίγες ημέρες ! 

Καλό βράδυ Τετάρτης !! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος , προγνώστης - μέγα λάτρης του καιρού από παιδί).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου