Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ επιδείνωση του καιρού από τη νύχτα της Δευτέρας 31/01/2022 και ύστερα στα μέρη μας, λεπτομέρειες παρακάτω ... ;) 

Με καλοκαιρία θα ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ και η αυριανή ημέρα (Δευτέρα , τελευταία ημέρα του φετινού Γενάρη). Το πρωινό θα βρει για πολλοστή συνεχής φορά τα "γνωστά" σημεία του τόπου μας με πάχνη ("δροσόπαγος" στην διάλεκτο της Κέρκυρας) . Μάλιστα και πάλι το φαινόμενο της πάχνης θα είναι ΤΟΠΙΚΑ ΕΝΤΟΝΟ, ενώ παγετός "ασθενής" κατά βάση θα σημειωθεί ξανά, σε ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ (εννοείται ότι όπως και σήμερα Σάββατο αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα , έτσι και αύριο ΣΕ  ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ της Χώρας των Φαιάκων , χρειάζεται μια στοιχειώδης προσοχή στην οδήγηση τα χαράματα/νωρίς το πρωί).

Ωστόσο , καθώς οι ώρες θα κυλούν και θα βαδίζουμε προς το δεύτερο μισό και ιδιαίτερα στο τέλος της ημέρας , οι υπάρχουσες αρχικά λίγες τοπικές συννεφιές  που θα εναλλάσσονται με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας, θα γίνονται πλέον ολοένα και περισσότερες , καλύπτοντας κατά τόπους το μεγαλύτερο πια μέρος του ουράνιου θόλου μας ... 

Μάλιστα από το βράδυ (όσο πιο αργά τόσο αυξάνει η πιθανότητα) θα αρχίσει να βρέχει , ΠΡΩΤΑ όμως ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ και σταδιακά ΜΕΤΑ τα ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ σε πιο ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΟ πλέον επίπεδο. 

Οι άνεμοι στο ΞΕΚΙΝΗΜΑ της ημέρας  θα παραμείνουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς και τοπικά από  μεταβλητές διευθύνσεις  με ασθενείς εντάσεις. Ωστόσο προοδευτικά θα στραφούν σε νότιους - νοτιοανατολικούς μέχρι μέτριους και ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΤΟΠΙΚΑ έως ισχυρούς. Όσο για την θερμοκρασία , αυτή ΔΕΝ πρόκειται να μεταβληθεί σημαντικά και θα βρεθεί σε παρόμοια επίπεδα , με εκείνα που επικράτησαν το Σάββατο. 

Για την Τρίτη 01/02/2022 : Από τις μεταμεσονύχτιες ώρες (νύχτα Δευτέρας προς Τρίτη) και έως το χάραμα / πρωινό / ΝΩΡΙΣ το μεσημέρι της Τρίτης , αρκετές βροχές ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ από άκρη σε άκρη στο νομό μας. Τα φαινόμενα μετά από αρκετό καιρό , θα είναι ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΞΙΟΛΟΓΑ/ ΕΝΤΟΝΟΤΕΡΑ (αυξημένη πιθανότητα τοπικής μπόρας ή και καταιγίδας, που πιο "μεμονωμένα" δεν αποκλείεται να συνοδευτεί και από χαλάζι). Για ολόκληρο το υπόλοιπο της Τρίτης και έως το βράδυ της ίδιας ημέρας , το καιρικό σκηνικό θα διατηρηθεί άστατο στη γωνιά μας με ... "Περάσματα" κάποιων τοπικών βροχοπτώσεων ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ (υπαρκτή η πιθανότητα και για τοπική μπόρα. Τα φαινόμενα και πάλι θα είναι ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ πιο αξιόλογα/εντονότερα).

Οι άνεμοι κατά το μεγαλύτερο διάστημα του 24ωρου θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι και κατά διαστήματα τοπικά ισχυροί (ωστόσο , σε ορισμένα πιο επιρρεπή σε αυτό τον τύπο καιρού σημεία, είναι πιθανό να παρατηρηθούν παροδικά και κάποιες πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 7 μποφώρ) που ΣΤΑΔΙΑΚΑ προς το τέλος της ημέρας και περισσότερο αργότερα μέσα στη νύχτα θα γυρίσουν παντού σε βοριάδες, με πάνω κάτω τις ίδιες εντάσεις. Πάντως από ΑΡΓΑ τη νύχτα και ιδιαίτερα μετέπειτα ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του τόπου μας ο βοριάς θα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά...  

Ο υδράργυρος αν και θα παρουσιάσει αισθητή άνοδο ως προς τις ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές του (συγκριτικά πάντα με το χάραμα/πρωινό της Δευτέρας) , παρολ ' αυτά οι μέγιστες τιμές του θα σημειώσουν μικρή πτώση (συγκριτικά με το μεσημέρι της Δευτέρας). Επίσης τα απέναντι ηπειρωτικά βουνά που βλέπουμε από εδώ , θα δεχθούν μεγάλες ποσότητες φρέσκου χιονιού, σε συγκεκριμένα υψόμετρα ! 

Τέλος μιας και η προγνωσιμότητα είναι αρκετά καλή για τις αμέσως επόμενες ημέρες , μπορώ να σας δώσω το "στίγμα" του καιρού και για την ερχόμενη Τετάρτη 02/02/2022 - Πέμπτη 03/02/2022 ... ;)

Για τότε λοιπόν , να υπολογίζετε σε ΓΕΝΙΚΑ  βελτιωμένο καιρό (μόνο τα "υπολείμματα" από την κακοκαιρία της Τρίτης , ΙΣΩΣ "προλάβουν" να αφήσουν ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ μια ΤΟΠΙΚΗ βροχή ή ψιχάλα, το ΠΡΩΙΝΟ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ, πριν την "οριστική γενικευμένη" βελτίωση) , με μπόλικη "ηλιοφάνεια" ΣΥΝΟΛΙΚΑ (αλλά με σχετικά "δόντια"). Οι άνεμοι θα είναι βοριάδες , κατά τόπους αρκετά ενισχυμένοι , κάνοντας έτσι την αίσθηση του κρύου ακόμη πιο έντονη στο ανθρώπινο σώμα. Η θερμοκρασία παρά την ηλιοφάνεια θα συνεχίσει ναι μεν σε χαμηλά αλλά "φυσιολογικά" βέβαια για την εποχή Χειμερινά επίπεδα, ακόμη και κατά την διάρκεια της ημέρας (σαφώς τη νύχτα και το πρωί , το κρύο θα είναι τσουχτερό σε αρκετά κομμάτια του νομού μας). 

Καταπληκτική θα είναι η διαύγεια , η ορατότητα και η ποιότητα του αέρα, με τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας να είναι χαμηλότερα από τα ... "Συνηθισμένα" , για τα μέρη μας ! :)  ;)  

Καλό βράδυ Κυριακής και όμορφο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας , από αύριο Δευτέρα !! 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης του καιρού από παιδί).

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου