Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ο καιρός στα μέρη μας για το ΠΡΩΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ του φετινού Αυγούστου, καθώς και μια πρώτη ματιά και για... Λίγο παραπέρα!! ;) :) 

Πρώιμα "Φθινοπωρινά  σκιρτήματα" προ των πυλών ? ? 

Καλημέρα σας, καλή Παρασκευή να έχουμε!! :)

Πριν πέντε ολόκληρες ημέρες , σας είχα ήδη αναφέρει εδώ, την πιθανότητα που υπήρχε από τότε για ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ αλλαγή στο καιρικό μας σκηνικό το Σάββατο 05/08/2023... ;) 

ΚΑΙ τα τελευταία στοιχεία (σήμερα Παρασκευή) "επιμένουν" σε αυτό φίλες και φίλοι!!

Αναλυτικότερα...

Για αύριο Σάββατο 05/08/2023: Και ενώ η ημέρα θα ξεκινήσει ΣΧΕΤΙΚΑ καλά στον τόπο μας, με αρκετή ηλιοφάνεια ΑΡΧΙΚΑ που θα εναλλάσσεται με κάποια σύννεφα (αλλού στο νομό μας "αυτά" θα είναι λίγο περισσότερα και αλλού στον ίδιο πάντα νομό, λιγότερα ακόμη)... 

Όσο θα βαδίζουμε όμως ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ στην ευρύτερη γωνιά του ΒΟΡΕΙΟΥ ΙΟΝΙΟΥ!! 

Αιτία για την αναμενόμενη ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ του καιρού θα είναι ένα ψυχρό μέτωπο, το οποίο ερχόμενο από δυτικά μας (Ιταλία) και κινούμενο ανατολικότερα θα "σαρώσει' ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (άρα ΚΑΙ το νομό Κέρκυρας, αφού και εμείς εδώ, ανήκουμε στην βορειοδυτική Χώρα) και στην συνέχεια ΚΑΙ άλλες περιοχές της Ελλάδας!!

Έτσι όσο οι ώρες θα περνούν και θα οδεύουμε ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΣΤΑΔΙΑΚΑ οι υπάρχουσες τοπικές συννεφιές θα αυξηθούν ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ πλέον του νομού μας, δίνοντας μάλιστα "περάσματα" από ΔΙΑΣΠΑΡΤΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΜΠΟΡΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ!!

Τα φαινόμενα ναι μεν θα έχουν την μορφή "περάσματος" (δηλαδή ΔΕΝ θα βρέχει όλη μέρα και ούτε παντού) ωστόσο ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ (δηλαδή ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΥ αλλά ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ) ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΕΝΤΟΝΟ / ΒΙΑΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ και να συνοδεύονται από αρκετά αστραπόβροντα / κεραυνούς , ραγδαία βροχόπτωση, δυνατούς ανέμους... ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ ΙΣΩΣ ακόμη και από χαλάζι!!

Γι ' αυτό και μιας και βρισκόμαστε στην "καρδιά της τουριστικής περιόδου" για την Χώρα των Φαιάκων με χιλιάδες κόσμου στην ύπαιθρο και στις παραλίες θα παρακαλέσω να έχουμε λίγο το νου μας κατά την διάρκεια εκδήλωσης των προαναφερθέντων φαινομένων.

Η "πρόληψη" ποτέ ΔΕΝ έβλαψε κανέναν φίλες και φίλοι!! 

Πάντως τονίζω ξανά ότι, όπως συνήθως συμβαίνει αυτή την εποχή τα αναμενόμενα φαινόμενα ΔΕΝ ΘΑ έχουν παντού στο νομό μας ΟΥΤΕ την ίδια διάρκεια ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ φυσικά ΚΑΙ την ίδια ένταση!

Δηλαδή ενώ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ο καιρός θα αλλάξει ΓΕΝΙΚΑ στα μέρη μας , αλλού θα βρέξει λιγότερο ή ίσως και σχεδόν καθόλου και αλλού στον ίδιο όμως πάντα νομό, θα ρίξει καρεκλοπόδαρα! 

Το ίδιο θα συμβεί ΚΑΙ με τους ανέμους, όπου μπορεί ΓΕΝΙΚΑ να αναμένουμε ΑΡΧΙΚΑ νοτίων διευθύνσεων ανέμους στα 3 με 4 και ΤΟΠΙΚΑ έως και 5 μποφώρ με ΚΑΠΟΙΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ και για ορισμένες ισχυρές στιγμιαίες ριπές στα 6 μποφώρ ΣΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΟΜΩΣ ΠΛΑΙΣΙΑ ΑΥΤΟ.

Από την άλλη όμως ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ / ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ εκδήλωσης των καταιγίδων δεν αποκλείεται ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ να "βγάλει και μπουρίνι" , δηλαδή οι άνεμοι να ενισχυθούν ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ από διάφορες διευθύνσεις, με πολύ ισχυρές ριπές!! 

ΚΥΡΙΩΣ ΠΡΟΣ / ΑΠΟ αργά το απόγευμα θα επικρατήσουν άνεμοι δυτικών διευθύνσεων με περίπου τις ίδιες και πάλι εντάσεις.

Αξίζει βέβαια να αναφερθεί πως τη νύχτα του Σαββάτου το "κυρίως πιάτο" των αναμενόμενων φαινομένων θα αποτελεί παρελθόν πια , με αποτέλεσμα σε γενικές γραμμές ο καιρός να έχει "ηρεμήσει"... Παρολ ' αυτά δεν αποκλείεται τα "απομεινάρια" της προαναφερθείσας διαταραχής , μέσα στη νύχτα να αφήσουν λίγα εξασθενημένα ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ φαινόμενα (καμιά σχέση με ότι θα έχει προηγηθεί).  

Για την Κυριακή 06/08/2023: Τα χαράματα και ΙΣΩΣ τις πρωινές ώρες τα "υπολείμματα" του συστήματος του Σαββάτου ΠΙΘΑΝΟΝ να δώσουν ΛΙΓΑ εξασθενημένα φαινόμενα ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ (ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ υπάρχει μικρή πιθανότητα για κάποιο "ψιχάλισμα ή παροδική βροχούλα").

Στην συνέχεια όμως ο καιρός γρήγορα θα βελτιωθεί ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΝΤΟΥ στο νομό μας , με τον ήλιο να κάνει "δυναμικότατη  εμφάνιση" ΞΑΝΑ!! 

Η θερμοκρασία ΠΡΟΣ / ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ θα παρουσιάσει ΑΙΣΘΗΤΗ ΠΤΩΣΗ από άκρη σε άκρη στην περιοχή μας ("άφθονη δροσιά")!!

Έτσι ακόμη ΚΑΙ την Κυριακή αργά το μεσημέρι όπου ο ήλιος θα κυριαρχεί πλέον, θα έχουμε "μπόλικη δροσιά" στα μέρη μας με τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΠΕΔΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας να βρίσκονται ΚΑΤΩ από τους 30 C. 

Αφού ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ περιμένουμε 27 C. με 28 C. και ΤΟΠΙΚΑ μέχρι 29 C. (ΜΟΝΟ στις πιο "ευάλωτες στην ζέστη" ΠΕΔΙΝΕΣ περιοχές της νήσου Κέρκυρας ΠΙΘΑΝΟΝ να "πιάσουμε" τους 30 C.) 

Εδώ να σας θυμίσω πως οι "φυσιολογικές" για τούτη την εποχή (πρώτο μισό Αυγούστου) ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες για ΤΑ ΠΕΔΙΝΑ ΜΑΣ είναι οι 32 C. με 33 C. ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως 34 C. ;)

Εννοείται ότι στα ορεινά / ημιορεινά μας , όπως ΚΑΙ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ (ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ τα παραθαλάσσια) την ίδια ώρα ΔΕΝ θα ξεπεράσουμε τους 23 C. με 25 C. και ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 26 C. αντίστοιχα (πάντα ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ)!! 

Τέλος όπως σας έχω πει εδώ ήδη από τις 31 Ιουλίου... 

ΕΩΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΙ ΤΙΣ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΔΕΝ περιμένουμε κάτι το ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ από πλευράς ζέστης στα μέρη μας ... Δηλαδή ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΩΣ ΤΟΤΕ ΔΕΝ αναμένεται κάποιο ΕΝΤΟΝΟ κύμα ζέστης ή καύσωνας , αλλά "φυσιολογικές" για την εποχή θερμοκρασίες!! 

Πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα, να ευχηθώ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ να βρέξει "της προκοπής" ΣΕ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μέρη του νομού μας , καθώς η ερχόμενη εβδομάδα ναι μεν θα έχει ηλιοφάνεια και "ευχάριστες θερμοκρασίες" ΑΛΛΑ ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ θα έχει και "αρκετό μαίστρο" (κατά τόπους δυνατούς βορειοδυτικούς ανέμους, ανά διαστήματα) και ... 

Το παρελθόν μας έχει διδάξει ότι ΕΚΕΙ όπου έχει προηγηθεί μια "καλή βροχή" το Καλοκαίρι, η πιθανότητα εκδήλωσης / εξάπλωσης μιας φωτιάς ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΑ για αρκετές ημέρες μετέπειτα (ακόμη και μέχρι 10 ημέρες μετά)!!

Τα αναφέρω όλα αυτά γιατί όπως είπα παραπάνω, θα ακολουθήσουν ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ δυνατοί άνεμοι το αμέσως επόμενο διάστημα στο νομό μας, άρα λοιπόν ΕΚΕΙ που ΔΕΝ θα "βραχούν αξιόλογα" , εάν θελήσουν οι "γνωστοί άγνωστοι" να βάλουν ξανά φωτιές (γιατί οι φωτιές εννοείται ότι ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ "μπαίνουν από ανθρώπινο χέρι" ΚΑΙ ΟΧΙ από τον καιρό... Εκτός και "πιάσει φωτιά από κεραυνό" βέβαια)...

Η πιθανότητα να αποβούν "καταστροφικές" είναι ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ!! 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR3amDDUGYuNUz_-vEt6OM9o3lYI0Rl_fN--8DOltU9tOT41qDen6lNT9wE





































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου