Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Σάββατο 19 Αυγούστου 2023

 Βορειοδυτικότερος νησιωτικός νομός Ελλάδας.

Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Ποια η εξέλιξη του καιρού στα μέρη μας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ; Όλες οι απαντήσεις στις τυχόν ερωτήσεις / απορίες σας βρίσκονται παρακάτω! :)

Καλησπέρα σας, όμορφο υπόλοιπο Σαββατοκύριακου να έχουμε!!

Συνεχίζεται ο "απόλυτα Καλοκαιρινός καιρός" με άφθονες ώρες ηλιοφάνειας ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ ενώ παράλληλα η θερμοκρασία θα παρουσιάσει ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΜΙΚΡΗ περαιτέρω άνοδο , με αποτέλεσμα ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ περίπου τις 24 του μήνα ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του τόπου μας (ΟΧΙ φυσικά ΠΑΝΤΟΥ θα σας εξηγήσω παρακάτω τι εννοώ) να κυμαίνεται σε επίπεδα ΛΙΓΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ του "φυσιολογικού" για τα κλιματικά μας δεδομένα (αναφέρομαι πάντα στο ΤΡΙΤΟ δεκαήμερο του Αυγούστου).

Αναλυτικότερα λοιπόν φίλες και φίλοι...

Ύστερα από ένα θαυμάσιο ΠΡΩΤΟ δεκαπενθήμερο του φετινού Αυγούστου , όπου ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ημέρες του ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ του νομού μας κύλησαν με τον υδράργυρο να βρίσκεται καθημερινά ΣΕ ΔΡΟΣΕΡΑ / ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ (για αρκετές συνεχείς ημέρες τότε ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ της Χώρας των Φαιάκων τα θερμόμετρα καθημερινά έδειχναν ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ του "φυσιολογικού" για την εποχή / δηλαδή ΚΑΤΩ από τα κλιματικά μας δεδομένα. Ενώ από την άλλη οι νύχτες μας είχαν περίσσια δροσιά έως ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ περιπτώσεις ακόμη και ΣΧΕΤΙΚΗ ΨΥΧΡΑ για την εποχή).

ΤΩΡΑ  ήρθε η ώρα να "ισορροπήσει" ξανά η κατάσταση και να θυμηθούμε πως ΚΑΙ ο Αύγουστος με την σειρά του είναι από την φύση του ακόμη ένας αρκετά θερμός Καλοκαιρινός μήνας (ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ πιο θερμός του Καλοκαιριού ύστερα από τον "Βασιλιά / πρωτοπόρο Ιούλιο"). 

Έτσι ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ημέρες η ΑΙΣΘΗΣΗ της ζέστης θα γίνει ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ στο νομό μας , ας πούμε λίγο πιο ... "Ενοχλητική"! ;)

Ιδιαίτερα βέβαια για εκείνες και εκείνους που είναι αναγκασμένοι να είναι εκτεθειμένοι  στις παρούσες συνθήκες λόγω δουλειάς κτλ. και όχι μόνο (ειδικά εκείνοι που ασχολούνται με "χειρωνακτική εργασία" καθώς φυσικά και οι ευπαθείς ομάδες των συνανθρώπων μας / άτομα με καρδιακά , αναπνευστικά προβλήματα , ηλικιωμένοι κτλ.)

Βέβαια ΑΥΤΟ το κύμα ζέστης ΔΕΝ θα έχει ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με ότι βιώσαμε στο ΔΕΥΤΕΡΟ μισό του Ιουλίου ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΕΝΤΑΣΕΩΣ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΡΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ!! 

Απλά θα μιλάμε για ΛΙΓΟ περισσότερο θερμές καταστάσεις απ 'ότι βιώσαμε στο ΠΡΩΤΟ ΜΙΣΟ του τρέχοντος μηνός ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ εντός πάντα των "συνηθισμένων πλαισίων για την εποχή που διανύουμε" ("συνηθισμένες θερμοκρασιακές εξάρσεις για την εποχή") . Τίποτε περισσότερο αλλά και τίποτε λιγότερο!

Άρα λαμπρός ήλιος ΚΑΙ τις αμέσως επόμενες ημέρες, με πιθανότητα για λίγες ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές "άνευ σημασίας" ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ. 

Έτσι μετά την ΠΡΩΤΗ ΜΙΚΡΗ άνοδο που σημείωσε η θερμοκρασία ΜΕΤΑ της "Παναγίας" τώρα πάμε ΣΤΑΔΙΑΚΑ για ΚΟΡΥΦΩΣΗ αυτού του "κύματος ζέστης" στην περιοχή μας ... ΑΡΧΗΣ ΓΕΝΟΜΕΝΗΣ από αύριο Κυριακή 20 του μήνα ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ το εξής χρονικό διάστημα ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 21/08/2023 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΠΕΜΠΤΗ 24/08/2023!

Πάντως ΚΑΙ τα σημερινά στοιχεία (στοιχεία Σαββάτου 19/08/2023) δείχνουν μια ΠΡΩΤΗ ΠΤΩΣΗ της θερμοκρασίας "χονδρικά" ΑΠΟ ΤΙΣ 25 ΤΟΥ ΜΗΝΑ και ύστερα (Ακόμη βέβαια λόγω μακρινής χρονικά απόστασης μέχρι τότε ... ΔΕΝ έχει ξεκαθαρίσει το "πόσο σημαντική ή όχι θα είναι αυτή" , όπως και αν θα ακολουθήσει στην πορεία νέα αξιόλογη άνοδο του υδραργύρου ή όχι, ή μετέπειτα θα πάμε απλά σε "φυσιολογικά θερμοκρασιακά σκαμπανεβασματάκια". Τέλος έχει αρχίσει να διαφαίνεται και μια ΠΡΩΤΗ προσπάθεια επανεμφάνισης της ΜΕΡΙΚΗΣ ατμοσφαιρικής αστάθειας για τότε, αλλά και πάλι όπως είπαμε , από προγνωστικής πλευράς απέχουμε "έτη φωτός μακριά" και ...  Όλα αυτά τα ΠΙΘΑΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ θα τα βλέπουμε "βήμα βήμα" εδώ, καθώς θα περνούν οι ημέρες και θα "πλησιάζουμε τις επίμαχες ημέρες"). ;)

Ας δούμε λοιπόν ποιο θα είναι το "θερμοκρασιακό ταβάνι" κατά την διάρκεια των πιο θερμών ημερών της τρέχουσας περιόδου, που όπως είπαμε αναμένουμε στο ΠΡΩΤΟ ΜΙΣΟ της ερχόμενης εβδομάδας στο νομό μας ...

ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ στο προαναφερθέν χρονικό διάστημα ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ μας θα πρέπει να υπάρξουν ΣΧΕΤΙΚΑ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΑ 33αρια C. - 34αρια C. και ΠΙΘΑΝΟΝ 35αρια C. αργά τα μεσημέρια.

Ενώ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΠΙΟ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΛΟΓΩ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ παραγόντων κάθε φορά ΠΕΔΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ της Κέρκυρας ΤΟΠΙΚΑ θα σημειώνονται και 36 C. με 37 C. και ... ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΙΣΩΣ έως και 38 C. 

Ωστόσο στην ορεινή / ημιορεινή ζώνη , καθώς και σε ΑΡΚΕΤΑ παραθαλάσσια σημεία (ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ) θα μιλάμε για 29 C. με 30 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ 31 C με 32 C. αντίστοιχα.

Από την άλλη ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ θα "ανέβουν" ΚΑΙ οι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές (δηλαδή οι "χαμηλότερες" θερμοκρασίες που συνήθως καταγράφονται μέσα στις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες του 24ωρου).

Έτσι ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΙΣΟ της νέας εβδομάδας (όπου όπως είπαμε θα "ζεστάνει ακόμη λίγο"), κατά την διάρκεια των νυχτερινών / πρώτων πρωινών ωρών τα θερμόμετρα θα δείχνουν 24 C. με 25 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως 26 C. Παρολ ' αυτά ενδέχεται ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ο υδράργυρος ΝΑ ΜΗΝ "καταφέρνει" να πέφτει κάτω από τους 27 C. ΙΣΩΣ ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ ακόμη και τους 28 C. Την ίδια ώρα όμως επίσης ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ θα σημειώνονται και 23 C. 

Από την άλλη όμως στα ορεινά /ημιορεινά μας , όπως και ΤΟΠΙΚΑ στα "χαμηλότερα" μέσα σε λεκάνες / κοιλάδες , λιβάδια  ΟΡΙΣΜΕΝΑ "παραθαλάσσια κομμάτια" κτλ. θα έχει περισσότερη "δροσιά", αφού θα έχουμε 20 C. με 22 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως 23 C. 

Να τονίσω για πολλοστή φορά πως όλες οι πιο πάνω προαναφερθείσες θερμοκρασιακές τιμές αποτελούν τον μέσο όρο για την περιοχή μας , τόσο ως προς τις μέγιστες, όσο και ως προς τις ελάχιστες θερμοκρασίες των επομένων τεσσάρων - πέντε ημερών (αρχής γενομένης από την ΔΕΥΤΕΡΑ 21/08/2023 μέχρι την Πέμπτη 24/08/2023)!

Τέλος οι άνεμοι ΔΕΝ θα δημιουργούν απολύτως ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ τα ερχόμενα 24ωρα πουθενά στο νομό Κέρκυρας, μιας και ... 

Θα πνέουν μέσα στην ημέρα γενικά από δυτικές βορειοδυτικές διευθύνσεις ΤΟΠΙΚΑ μέχρι τα 4 μποφώρ (ΜΕΤΡΙΑ ΕΩΣ ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΗ η πιθανότητα ΣΕ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΟΜΩΣ  ΕΠΙΠΕΔΟ για ΚΑΠΟΙΕΣ  στιγμιαίες ριπές στα 5 μποφώρ τα μεσημέρια - απογεύματα. Αυτό αφορά ΜΟΝΟ τα "κομμάτια" εκείνα στο νομό μας, "τα οποία εξαιτίας του προσανατολισμού τους, του ανάγλυφού, του υψομέτρου ή λόγω καναλισμού" κτλ. είναι πιο επιρρεπή σε αυτό τον τύπο καιρού").

Παρολ ' αυτά τις νύχτες / ΝΩΡΙΣ τα πρωινά μας ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ (ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΥ) θα επικρατεί νηνεμία ή σχεδόν νηνεμία και στα υπόλοιπα ασθενείς μεταβλητών διευθύνσεων άνεμοι ΟΧΙ πάνω από 3 μποφώρ. 

Τις επόμενες ημέρες ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ στα θαλάσσια / παραθαλάσσια τμήματα γύρω από το νομό μας τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας θα είναι πολύ υψηλά ΚΥΡΙΩΣ τις νυχτερινές / πρωινές ώρες με ... Αποτέλεσμα να είναι ορατό το ενδεχόμενο εμφάνισης ΤΟΠΙΚΩΝ ομιχλών "μεταφοράς" ("θαλάσσιες / παραθαλάσσιες ομίχλες" και όχι μόνο).

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !


https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR3amDDUGYuNUz_-vEt6OM9o3lYI0Rl_fN--8DOltU9tOT41qDen6lNT9wE





































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου