Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΜΙΚΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΜΕ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΟΜΩΣ ΑΞΙΟΛΟΓΑ / ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ... ΕΝΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΑΙΣΘΗΤΗ ΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΣΤΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΕΠΙΠΕΔΑ!! 

Καλησπέρα σε όλες και όλους!!

ΠΡΙΝ ΑΡΚΕΤΕΣ ημέρες σας είχα ήδη δώσει εδώ την πιθανότητα για ΚΑΠΟΙΑ αλλαγή του σκηνικού στα μέρη μας προς στις 29 του μήνα , χωρίς όμως ακόμη να μπορούμε να ξέρουμε (εξαιτίας της μακρινής χρονικά ακόμη απόστασης, τότε ) εάν τα φαινόμενα θα ήταν γενικευμένα ή τοπικού χαρακτήρα ή αξιόλογα κτλ.  ενώ επίσης σας είχα αναφέρει τότε πως... Διαφαίνονταν ΚΑΙ πτώση της θερμοκρασίας ΠΡΟΣ εκείνη την ημερομηνία , η οποία μάλιστα σας είχα γράψει εδώ, ότι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ "αυτή η εξέλιξη " ήδη είχε  "κλειδώσει"!! ;) 

Ήρθε η ώρα όμως, αφού φθάσαμε πια στην Δευτέρα 28/08/2023 , να δούμε τελικά τι απ ' όλα τα παραπάνω θα πρέπει να περιμένουμε να συμβούν το ερχόμενο 24ωρο στα μέρη μας !! :)

Αναλυτικότερα λοιπόν...

"Κομμάτι ή καλύτερα θα έλεγα τα... Απόνερα" ενός καλά οργανωμένου χαμηλού βαρομετρικού που τις τελευταίες περίπου 36 ώρες δίνει αρκετές βροχές και καταιγίδες ΤΟΠΙΚΑ ΙΣΧΥΡΕΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ της γειτονικής μας Ιταλικής Χερσονήσου (και το τελευταίο 8ωρο και κατά μήκος των δυτικών Βαλκανίων / κεντροβόρειας Αδριατικής) περιμένουμε να κινηθεί και να ... "Περάσει" πάνω από την ευρύτερη γωνιά του βορείου Ιονίου (νομός Κέρκυρας) εντός των επομένων 12 ωρών!!

Το εν λόγω "πέρασμα" θα έχει ως αποτέλεσμα τα εξής : 

ΑΡΧΙΚΑ την βαθμιαία πύκνωση των νεφώσεων από άκρη σε άκρη ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ απόψε (νύχτα Δευτέρας - ΠΡΟΣ Τρίτη) και στην ... ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ την ΕΝΑΡΞΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ με την μορφή βροχών και καταιγίδων!!

Οπότε το ΧΑΡΑΜΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 29/08/2023 θα μας βρει με ΑΡΩΜΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ αφού ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΟΜΟ θα πρέπει να υπάρξει είτε ένα ή και περισσότερα "περάσματα" κάποιας βροχής , μπόρας ή και καταιγίδας!!

Τα προαναφερθέντα φαινόμενα ναι μεν ΔΕΝ θα έχουν μεγάλη διάρκεια (δηλαδή κατά κανόνα θα μας απασχολήσουν ΚΥΡΙΩΣ τα χαράματα ΚΑΙ ΝΩΡΙΣ τις πρωινές ώρες της Τρίτης , ενώ στην συνέχεια ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα εξασθενήσουν και αργότερα θα σταματήσουν εντελώς παντού /  αργότερα μέσα στην ημέρα ΣΧΕΤΙΚΗ βελτίωση με απλά ΜΟΝΟ ΚΑΠΟΙΕΣ σκόρπιες συννεφιές και ΜΕΓΑΛΑ διαστήματα ηλιοφάνειας ενδιάμεσα)...

Ωστόσο ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ενδέχεται να έχουν ΕΝΤΟΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ "πέρασμα ισχυρής βροχόπτωσης με μεγάλη ραγδαιότητα και συσσώρευση αρκετού όγκου νερού ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ή αρκετά αστραπόβροντα / κεραυνούς ή και ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ των ανέμων με την μορφή "μπουρινιού". Μάλιστα ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ δεν αποκλείεται να σημειωθεί και ΠΑΡΟΔΙΚΗ χαλαζόπτωση). 

Με λίγα όπως αντιλαμβάνεστε αν και... Τις ώρες που θα λάβουν χώρα τα... ΤΟΠΙΚΑ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ο περισσότερος κόσμος προφανώς θα κοιμάται ακόμη... Παρολ ' αυτά ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ που θα βρίσκεται ΕΞΩ εκείνες τις ώρες , θα παρακαλέσω να έχετε το νου σας, εκεί που θα χρειαστεί!! 

Η πρόληψη ΔΕΝ έβλαψε ποτέ κανέναν φίλες και φίλοι!

Πάντως ως είθισται ΚΥΡΙΩΣ τούτη την εποχή του έτους , σαφώς και θα υπάρξουν ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ από περιοχή σε περιοχή πάνω στον ίδιο όμως πάντα νομό, τόσο ως προς την ένταση των φαινομένων, όσο και ως προς την διάρκειά τους. Άρα λοιπόν αλλού στην Χώρα των Φαιάκων θα βρέξει αξιόλογα / έντονα με ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΑ ΥΨΗΣ βροχής να καταγράφονται εκεί και αλλού λίγο... Παραπέρα θα πέσει ΑΡΚΕΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ νερό έως ΙΣΩΣ ακόμη και σχεδόν καθόλου / καθόλου βροχή!!

Οι συγκεκριμένες "τοπικότητες" ΔΕΝ είναι δυνατόν να προβλεφθούν από σήμερα , παρά μόνο γύρω στις δυο με τρεις ώρες ΠΡΙΝ το "μπάσιμο των φαινομένων" μπορεί κανείς να "προσεγγίσει ΚΑΠΩΣ την ΠΙΘΑΝΗ πορεία μια μπόρας / καταιγίδας"!!

Ακόμη ένα στοιχείο της αυριανής ημέρας θα είναι η ΠΤΩΣΗ της θερμοκρασίας "η οποία" θα είναι ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΠΑΝΤΟΥ στο νομό μας!

Έτσι μετά τα σημερινά ΣΧΕΤΙΚΑ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΑ 32αρια C. - 33αρια C. και 34αρια C. την Τρίτη ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΜΑΣ ΟΙ ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ θα κυμανθούν μεταξύ 27 C. με 28 C. και ΤΟΠΙΚΑ έως 29 C. (ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ υπάρχει το ενδεχόμενο και για κάποιο ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ 30αρι C.) !! 

Στα ορεινά / ημιορεινά μας , όπως και σε ΚΑΠΟΙΑ παραθαλάσσια (ΟΧΙ σε όλα τα παραθαλάσσια) υπολογίστε γύρω στους 24 C. με 26 C. εκείνες τις ώρες , αντίστοιχα. 

Τέλος όσο αφορά τις ελάχιστες τιμές (δηλαδή τις "χαμηλότερες" θερμοκρασίες που συνήθως καταγράφονται μέσα στις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες του 24ωρου)...

ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΜΑΣ  κατά την διάρκεια των νυχτερινών / πρώτων πρωινών ωρών ΚΥΡΙΩΣ της Τρίτης ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 30/08/2023,  τα θερμόμετρα θα δείχνουν 19 C. με 21 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως 22 C. 

Από την άλλη, στα ορεινά /ημιορεινά μας , όπως και ΤΟΠΙΚΑ στα "χαμηλότερα" μέσα σε λεκάνες / κοιλάδες , λιβάδια  ΟΡΙΣΜΕΝΑ "παραθαλάσσια κομμάτια" κτλ. θα έχει ακόμη περισσότερη "δροσιά έως και... Σχετική ψύχρα για την εποχή", αφού θα έχουμε 16 C. με 17 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως 18 C. 

Οι άνεμοι που φυσικά ήδη από το πρωί σήμερα Δευτέρα , πνέουν από "νότιες διευθύνσεις / προάγγελος της αναμενόμενης ΠΡΟΣΚΑΙΡΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ του καιρού" (κυρίως πιο νότιοι - νοτιοανατολικοί) κατά την διάρκεια της ερχόμενης νύχτας ΚΑΙ ΕΩΣ ΤΟ ΧΑΡΑΜΑ / ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΠΡΩΙ της Τρίτης θα ενισχυθούν περαιτέρω φθάνοντας γενικότερα τα 5 με 6 μποφώρ. 

Ενώ στο "μπάσιμο / κατά την διάρκεια των καταιγίδων" ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ θα επικρατήσουν σφοδροί ριπαίοι άνεμοι από διάφορες διευθύνσεις φθάνοντας ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ τα 7 ΙΣΩΣ ακόμη και τα 8 μποφώρ ("μπουρίνι" / ΠΡΟΣΟΧΗ)!!

Κατά τα άλλα στην συνέχεια οι άνεμοι θα "γυρίσουν" σε πιο δυτικών διευθύνσεων με εξασθένηση / στα 3 με 4 μποφώρ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ μέχρι και 5 μποφώρ.

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR3amDDUGYuNUz_-vEt6OM9o3lYI0Rl_fN--8DOltU9tOT41qDen6lNT9wE









































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου