Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού για το Σαββατοκύριακο (26/08/2023 και 27/08/2023) καθώς και μια ΠΡΩΤΗ ΜΑΤΙΑ για λίγο... Παραπέρα! ;) 

Καλημέρα σας,  καλή Παρασκευή!! :)

Ένα ... Όμορφο γενικά Σαββατοκύριακο μας περιμένει , ναι μεν με αρκετή ζέστη ΑΛΛΑ ωστόσο ΟΧΙ τόσο πολύ έντονη όσο ήταν τις προηγούμενες ημέρες , αφού ο υδράργυρος θα σημειώσει μια ΠΡΩΤΗ πολύ μικρή πτώση της τάξεως των δυο ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και τριών βαθμών ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ (γράφω "πρώτη" γιατί... Τα "καλύτερα  από πλευράς δροσιάς, έρχονται". Θα σας εξηγήσω παρακάτω τι εννοώ)! Όμως ΚΑΙ το ερχόμενο διήμερο οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ θα συνεχίσουν να κυμαίνονται ΛΙΓΟ ΠΑΝΩ από τις "φυσιολογικές" τιμές για το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου στα μέρη μας. ;)

Αναλυτικότερα λοιπόν... 

Και τις δυο επόμενες ημέρες περιμένουμε ΓΕΝΙΚΑ άφθονη ηλιοφάνεια εντός της ημέρας ("σε γενικές γραμμές αναμένεται καλός καιρός") ...

Παρολ ' αυτά θα υπάρχουν και ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ "οι οποίες" δείχνουν ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ να είναι ΚΑΠΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του τόπου μας ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ...

Οπότε ΤΟΤΕ υπάρχει μια ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΚΤΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ (γύρω στο 20 % με τα δεδομένα της Παρασκευής) για ΛΙΓΑ και ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ φαινόμενα αστάθειας.

Δηλαδή μέσα στο Σάββατο ΙΣΩΣ ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ "καταφέρει να βγάλει είτε ένα ψιχάλισμα ή και ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ όμβρο".

Οι άνεμοι ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ 48ΩΡΟ ΔΕΝ θα δημιουργήσουν ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα τόσο στην θάλασσα όσο και στην στεριά αφού θα πνέουν με ΧΑΜΗΛΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ.

Γενικά ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΚΑΙ ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΠΡΩΙ σε ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ (ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΥ)  θα επικρατεί νηνεμία ή σχεδόν νηνεμία , ενώ στα υπόλοιπα θα έχουμε ασθενείς ανέμους από ΔΙΑΦΟΡΕΣ διευθύνσεις ΟΧΙ ΠΑΝΩ από 3 μποφώρ.

Ενώ εντός της ημέρας (μεσημέρι - απόγευμα) θα επικρατούν άνεμοι ΚΥΡΙΩΣ βορείων διευθύνσεων στα 3 με 4 μποφώρ με ... ΜΙΚΡΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ στιγμιαίες ριπές στα 5 μποφώρ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ.

 Πάντως ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ (μεσημέρι - απόγευμα) δεν αποκλείεται να μας "πλησιάσει" ΚΑΠΟΙΑ καταιγίδα από τις απέναντι ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ακτές με αποτέλεσμα ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ (δηλαδή ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ πάνω στο νομό μας) να "βγάλει" πιο ανατολικών διευθύνσεων ανέμους στα 4 με 5 μποφώρ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΣΕ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΠΟΙΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ... ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΠΑΝΤΑ!!

Η θερμοκρασία αργά το μεσημέρι ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ μας θα κυμαίνεται ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ μεταξύ 32 C. με 34 C. ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως 35 C. με 36 C. 

Στα ορεινά / ημιορεινά μας , όπως και σε ΚΑΠΟΙΑ παραθαλάσσια (ΟΧΙ σε όλα τα παραθαλάσσια) υπολογίστε γύρω στους 29 C. με 31 C. εκείνες τις ώρες , αντίστοιχα. 

Τέλος όσο αφορά τις ελάχιστες τιμές (δηλαδή τις "χαμηλότερες" θερμοκρασίες που συνήθως καταγράφονται μέσα στις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες του 24ωρου)...

 ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΜΑΣ  κατά την διάρκεια των νυχτερινών / πρώτων πρωινών ωρών τα θερμόμετρα θα δείχνουν 24 C. με 25 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως 26 C. Βέβαια ΙΣΩΣ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ο υδράργυρος ΝΑ ΜΗΝ "καταφέρνει" να πέφτει κάτω από τους 27 C. Την ίδια ώρα όμως επίσης ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ θα σημειώνονται και 23 C. 

Από την άλλη, στα ορεινά /ημιορεινά μας , όπως και ΤΟΠΙΚΑ στα "χαμηλότερα" μέσα σε λεκάνες / κοιλάδες , λιβάδια  ΟΡΙΣΜΕΝΑ "παραθαλάσσια κομμάτια" κτλ. θα έχει περισσότερη "δροσιά", αφού θα έχουμε 19 C. με 21 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως 22 C. με 23 C. 

Πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα αξίζει να πούμε λίγα λόγια για το τι "μέλλει γενέσθαι καιρικά" και για ... Λίγο παραπέρα!! :)

Καταρχήν πρώτα απ ' όλα θα παρακαλέσω ήδη από σήμερα Παρασκευή 25/08/2023 να έχουμε στο νου μας και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα από τους αρμόδιους για την... Ερχόμενη Δευτέρα 28/08/2023 καθώς θα είναι μια ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ όσο αφορά το "κομμάτι των πυρκαγιών" !!!! 

Αυτό διότι εάν προκύψει εκείνη την ημέρα κάποια φωτιά (είτε από ανθρώπινο λάθος , είτε εξ αμελείας ή σκόπιμα κτλ.) στην φύση και τις εξοχές μας , τότε θα υπάρξουν ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ όπου εξαιτίας ΚΥΡΙΩΣ των δυνατών νοτιάδων (θα έχουμε στροφή των ανέμων σε νοτίων διευθύνσεων από την Δευτέρα... "Οι οποίοι ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα είναι αρκετά ενισχυμένοι") θα κάνουν την κατάσταση ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ με ταχύτατη εξάπλωσή της / σχεδόν αστραπιαία καταστροφικά αποτελέσματα!!!!! 

Εάν υπάρξει αρκετός ελεύθερος χρόνος από τον γράφοντα , υπόσχομαι πως θα επανέλθω έγκαιρα , για να σας γράψω ΠΟΙΑ θα είναι εκείνα τα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ πάνω στην Χώρα των Φαιάκων όπου θα πρέπει να δοθεί ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΧΟΧΗ / ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΛΟΓΩ συγκεκριμένων παραγόντων (το ανάγλυφο / ο προσανατολισμός μιας περιοχής και ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ άλλοι λόγοι που ΔΕΝ είναι του παρόντος, μπορούν να κάνουν τις ριπές του νοτιά ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ σε μια "πιθανή φωτιά" με συχνούς απότομους "στροβιλισμούς και ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ εκρηκτικές / άσχημες καταστάσεις)!! 

Στα... Πιο "ευχάριστα νέα" τώρα... ;)

Ο νοτιάς της Δευτέρας θα είναι "προάγγελος" μιας ΠΡΟΣΚΑΙΡΗΣ αλλαγής στο καιρικό μας σκηνικό, για την οποία όμως θα μιλήσουμε αναλυτικότατα στην επόμενη πρόγνωση / ανάρτησή μας!!

Βλέπετε ακόμη απέχουμε αρκετά μακριά προγνωστικά ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ από τώρα να γνωρίζουμε εάν θα "καταφέρει" τελικά  στην συνέχεια να βρέξει ΣΧΕΤΙΚΑ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΑ ή απλά ΣΕ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ... Επίσης ακόμη είναι πολύ νωρίς να ξέρουμε από σήμερα Παρασκευή εάν στο ΠΡΩΤΟ ΜΙΣΟ της επόμενης εβδομάδας "καταφέρει" να βρέξει ΑΞΙΟΛΟΓΑ δηλαδή σε "ικανοποιητικό βαθμό ή ΟΧΙ αξιόλογα"!! 

Εκείνο που έχει "ήδη κλειδώσει" από τώρα , είναι η ΑΙΣΘΗΤΗ ΠΤΩΣΗ που θα πρέπει να παρουσιάσει η θερμοκρασία στην περιοχή μας ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΡΙΤΗ 29.08/2023 και μετέπειτα (αρκετή "δροσιά" από τότε και ύστερα συγκριτικά με ότι βιώσαμε την τρέχουσα εβδομάδα).

Όσο για την ΠΙΘΑΝΗ εκδήλωση ΚΑΠΟΙΩΝ φαινομένων ΑΠΟ ΤΗ ΝΥΧΤΑ της Δευτέρας ή και μέσα στην επόμενη Τρίτη...  Θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη να περάσουν μια ή και δυο ημέρες για να δούμε πως θα εξελιχθούν τα προγνωστικά μας δεδομένα/ στοιχεία, βαδίζοντας ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΕΝ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ!!

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! ;) 

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου