Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

                 Έκτακτο δελτίο επικινδύνων καιρικών φαινομένων ...

Ισχύει από τις πρώτες πρωινές έως και τις προμεσημβρινές ώρες της Τετάρτης 05/08/2020 όπου μέσα σε αυτό το διάστημα  θα εκδηλωθούν ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ  τα εντονότερα  φαινόμενα της μεταβολής που περιμένουμε και αφορά διάφορες/διάσπαρτες περιοχές του νομού Κέρκυρας. 

Αναλυτικότερα λοιπόν ... :) 

Όπως σας είχα υποσχεθεί  εδώ ήδη από την περασμένη Κυριακή φίλες και φίλοι , μια απότομη ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ αλλά κατά τόπους ΑΞΙΟΛΟΓΟΤΑΤΗ αλλαγή του σκηνικού "Φθινοπωρινής υφής" με ΤΟΠΙΚΑ ΙΣΧΥΡΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ βρίσκεται καθ' οδόν . Αιτία η ψυχρή μάζα αέρα (ή "ψυχρή λίμνη" όπως την ονομάζουμε) η οποία ξεκίνησε το "ταξίδι" της πριν περίπου δυο ημέρες από την κεντρική Ευρώπη με κατεύθυνση νότια - νοτιοανατολική και πορεία προς την Ελλάδα. Η ... Εν λόγω διαταραχή της μέσης τροπόσφαιρας λοιπόν θα περάσει το "κατώφλι" πρώτα  της νότιας Αδριατικής και στη συνέχεια του βορείου Ιονίου σταδιακά από τις μεταμεσονύχτιες ώρες απόψε και ύστερα , και  θα εισέλθει και στην Χώρα μας. ;) 

Όπως σε κάθε σύστημα που μας έρχεται από βορειοδυτικά έτσι και τώρα , πρώτα θα ... Σύρει το "χορό" η γωνιά μας και ύστερα το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας! 

Τι θα πρέπει να περιμένουμε ; Μετά τις 02:00 με 03:00 το ξημέρωμα απόψε τα πρώτα πολύ τοπικού χαρακτήρα και όχι ακόμη ιδιαίτερης έντασης φαινόμενα ("προεόρτια" θα τα ονόμαζα προσωπικά).

Χονδρικά  όμως μέσα στο διάστημα 06:00 π.μ. με 11 π.μ. της αυριανής ημέρας (Τετάρτη 05/08/2020 , με απόκλιση +/- 2 με 3 ώρες όσο αφορά την έλευση και παύση των φαινομένων από τις προαναφερθείσες ώρες που δίνω) περιμένω οργανωμένη γραμμή καταιγίδων να πλήξει τμήματα του νομού μας από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά! 
Θα βρέξει λίγο πολύ στις περισσότερες περιοχές , ΑΛΛΑ  σε ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ υπάρχει αυξημένη πιθανότητα , εξαιτίας συγκεκριμένων παραγόντων τα φαινόμενα να έχουν βίαιο - ιδιαίτερα ΕΝΤΟΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ . Στα παραπάνω κομμάτια οι μπόρες και καταιγίδες δεν αποκλείεται να συνοδεύονται είτε από χαλάζι ή από σφοδρότατους ριπαίους ανέμους. Παράλληλα στα παραπάνω τμήματα η βροχόπτωση θα είναι κατά διαστήματα μεγάλης ραγδαιότητας συνοδεία πολλών πιθανών αστραπόβροντων/κεραυνών (αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης υδροστρόβιλων στην γύρω θαλάσσια ζώνη)!

Σας έδωσα πάνω κάτω τις "επίμαχες" ώρες . Τώρα για το υπόλοιπο της ημέρας περιμένουμε εξασθένηση των φαινομένων και σε αρκετές περιοχές σχετική βελτίωση του καιρού ... Παρολαυτα όμως ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ σε ορισμένα σημεία της Κέρκυρας  θα συνεχίζουν να εκδηλώνονται κάποια σαφώς πιο ασθενή και τοπικού χαρακτήρα φαινόμενα έως και αργά το απόγευμα - πρώτες βραδινές ώρες.

Οι άνεμοι τι άλλο ; Φυσικά και νοτιάδες στα 3 με 5 και τοπικά 6 μποφώρ. Όμως στις περιπτώσεις των καταιγίδων κατά τόπους παροδικά θα ενισχύονται περαιτέρω όπως ανέφερα και παραπάνω! Από αργά το απόγευμα - βράδυ θα το γυρίσει σιγά σιγά σε πιο δυτικό - βορειοδυτικό ρεύμα μέχρι μέτριες εντάσεις.

Η θερμοκρασία σε σταδιακή αισθητή πτώση , θα κυμανθεί στα "κανονικά" και κατά τόπους ελαφρώς "χαμηλότερα" από τα "φυσιολογικά" για την εποχή επίπεδα! 

Τον τίτλο "επικίνδυνα φαινόμενα" τον έβαλα ΟΧΙ  γιατί περιμένουμε κάτι το ακραίο ή πρωτοφανές αλλά διότι  βρισκόμαστε εν μέσω θέρους και αρκετός κόσμος θα βρίσκεται στο ύπαιθρο και σε διάφορες εξωτερικές δραστηριότητες . Οπότε και ένα ισχυρό μπουρίνι εν δυνάμει μπορεί να είναι τοπικά επικίνδυνο και να προκαλέσει  προβλήματα, οπότε  σίγουρα χρήζει κάποιας προσοχής , όπως πάντοτε άλλωστε... :) 

Εν μέρη ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ άστατος ο καιρός κατά περιόδους έως το Σαββατοκύριακο στη γωνιά μας , με γενικά μπόλικη όμως ηλιοφάνεια αλλά και φυσικά κάποια λιγότερα  πιο ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ φαινόμενα (επιλεκτικοί όμβροι/μπόρες)...  Εννοείται δηλαδή καμία σχέση  με το αυριανό... Τα θερμόμετρα σε ευχάριστα επίπεδα τις επόμενες ημέρες με  "φυσιολογικές" για τούτη την περίοδο τιμές έως κατά τόπους σε ... "Δροσερότερες" θερμοκρασίες πάντα για την εποχή που διανύουμε.

Όμορφο και αν γίνεται ξεκούραστο βράδυ Τρίτης σε όλες και όλους ... :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (καιρόφιλος - ερασιτέχνης προγνώστης).

P.S. Αν υπάρξει ελεύθερος χρόνος θα σας ενημερώσω αναλυτικότερα  και για τις επόμενες ημέρες, σύντομα ... ;) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου