Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

 Ο καιρός του επόμενου τριήμερου στο νομό Κέρκυρας (20/12 - 22/12/2021).

Μέρος πρώτο : ΔΕΝ αναμένεται κάποια άξια λόγου αλλαγή στο καιρικό μας σκηνικό ούτε και για τις επόμενες τρεις ημέρες (ωστόσο θα παρατηρηθούν μερικές μικρές "διαφοροποιήσεις" από περιοχή σε περιοχή , για τις οποίες θα σας μιλήσω παρακάτω) ... ;) 

Μέρος δεύτερο : Συνοπτική περιγραφή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας άνωθεν της περιοχής μας...

 Καιρός βορείου ρεύματος επικρατεί λοιπόν από τις 13 του μήνα (οπότε και ξεκίνησε η συνεχιζόμενη καλοκαιρία στα μέρη μας, ως προς τα φαινόμενα πάντα) στην γωνιά μας (και όχι μόνο βέβαια) , ο οποίος καιρικά "μεταφράζεται" κλασικά ως συνήθως σε ..."Στεγνό καιρό" στην Χώρα των Φαιάκων και  "απολύτως φυσιολογικό" για τούτη την περίοδο ψυχρότερο καιρικό μοτίβο με "κανονικές για την εποχή" δηλαδή θερμοκρασίες και κατά περιόδους  την "γνωστή" μας πάχνη ("δροσόπαγος" στην διάλεκτο της Κέρκυρας, τοπικά έντονος) σε ΤΟΠΙΚΟ επίπεδο τα πρωινά μας , όπως και σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ σημεία του τόπου μας τον κατά βάση "ασθενές" (τουλάχιστον στις "περισσότερες" περιπτώσεις,  προς το παρόν) παγετό τις πρώτες πρωινές ώρες με ΚΑΠΟΙΕΣ αρνητικές θερμοκρασίες να καταγράφονται ΣΕ ΠΟΛΥ  ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ  ΕΠΙΠΕΔΟ (μέχρι σήμερα , κατά μέσο όρο στα παραπάνω ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ σημεία έχουν παρατηρηθεί μείον 1 με μείον 3 βαθμοί κελσίου. Κάτι εννοείται "άκρως φυσιολογικό" για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο που διανύουμε και φυσικά πολύ αναμενόμενο από προγνωστικής πλευράς).  :) 

 Για αύριο Δευτέρα 20/12/2021: Εντός του 24ωρου , ύστερα από πολλές συνεχείς ημέρες σχεδόν ανέφελου ουράνιου θόλου, αύριο ...Θα πρέπει να βγάζει κατά διαστήματα περισσότερες ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές που θα εναλλάσσονται και με ηλιοφάνεια (αλλού περισσότερη και αλλού λιγότερη , ανάλογα που θα βρίσκεται κανείς πάνω στο νομό μας). Μάλιστα είναι πιθανό (μέτρια η πιθανότητα, γύρω στο 40%), ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ τα παραπάνω σύννεφα να καταφέρουν να αφήσουν από ένα ψιχάλισμα έως και μια πρόσκαιρη βροχούλα (ΟΧΙ κάτι το ιδιαίτερο). 

 Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί - βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και μόνο κατά την διάρκεια της ημέρας ΣΕ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΟΜΩΣ ΠΛΑΙΣΙΑ τόσο σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ σημεία στην θάλασσα όσο και σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ κομμάτια στην στεριά ΠΑΡΟΔΙΚΑ θα ενισχυθούν σε ισχυρούς ... 

 Η θερμοκρασία θα ανέβει ως προς τις μέγιστες τιμές της  συγκριτικά πάντα με ότι βιώσαμε τα μεσημέρια του Σαββατοκύριακου, κατά μέσο όρο στις τρεις με τέσσερις μονάδες προς τα πάνω .  ;)

 Καλοκαιρία μας περιμένει την Τρίτη 21/12/2021 , με μπόλικη ηλιοφάνεια μέσα στην ημέρα . Οι άνεμοι ΔΕΝ θα δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα σε θάλασσα ή στεριά , αφού θα πνέουν σε γενικές γραμμές με σχετικά χαμηλές εντάσεις . Αρχικά από βόρειες διευθύνσεις στα 3 με 4 και ΤΟΠΙΚΑ έως και 5 μποφώρ που αργότερα (κυρίως από το βράδυ και ύστερα) θα γίνουν μεταβλητών διευθύνσεων ασθενείς. Μόνο στο ξεκίνημα/πρώτο μισό της ημέρας δεν αποκλείεται σε ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ να υπάρξουν κάποιες ισχυρές στιγμιαίες ριπές βοριά, στα 6 μποφώρ.

 Την Τετάρτη 22/12/2021 ΔΕΝ θα υπάρξει κάποια σημαντική μεταβολή του καιρού ... Έτσι και για αυτή την ημέρα θα πρέπει να αναμένουμε αρκετή ηλιοφάνεια , με κάποιες όμως σκόρπιες τοπικές νεφώσεις κατά την διάρκεια της ημέρας οι ... Οποίες δείχνουν ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ να πυκνώνουν περισσότερο ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ και υπάρχει πολύ μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα (γύρω στο 20% - 25% πάντα με τα στοιχεία της Κυριακής) ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ να καταφέρουν για λίγο να αφήσουν ένα ψιχάλισμα έως και κάποιο ψιλόβροχο (φαινόμενα άνευ σημασίας και αν τελικά "καταφέρουν" να συμβούν).

 Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι και ΤΟΠΙΚΑ από ανατολικές διευθύνσεις με τις ίδιες εντάσεις (πρόσκαιρα εντός της ημέρας, περισσότερο σε τμήματα της δυτικής και βόρειας Κέρκυρας, θα επικρατήσει ένα βορειοδυτικό ρεύμα με τις ίδιες εντάσεις).  

 Τέλος ο υδράργυρος τόσο την Τρίτη , όσο και την Τετάρτη , θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές του και θα  βρεθεί εκ νέου περίπου σε παρόμοια επίπεδα με εκείνα του Σαββατοκύριακου. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες ΔΕΝ θα μεταβληθούν σημαντικά , έτσι όποτε και όπου υπερτερεί η ξαστεριά κατά την διάρκεια των νυχτερινών/πρώτων πρωινών ωρών , θα έχουμε πάνω κάτω τις ίδιες τιμές με τα τελευταία 24ωρα και το επόμενο τριήμερο. Παράλληλα εκείνες τις ώρες σε ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ θα συνεχίσει να σχηματίζεται πάχνη (σε ορισμένα σημεία θα είναι ξανά έντονη), ενώ σε ΑΚΟΜΗ  ΠΙΟ  ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ  ΕΠΙΠΕΔΟ θα έχουμε και πάλι παγετό κατά κανόνα "ασθενή" (ΣΕ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ αρνητικές θερμοκρασίες που κατά μέσο όρο θα βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με εκείνα που αναφέρομαι στην αρχή αυτής της ανάρτησης).

P.S. Η επιλογή της παρακάτω φωτογραφίας  ΔΕΝ έγινε τυχαία ... ;) Αφού γενικότερα εντός της νέας εβδομάδας , λίγο πριν, λίγο μετά , καθώς και κατά την διάρκεια της ανατολής ή της δύσης του ηλίου , "χρώματα" όπως στην παρακάτω εικόνα είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν στον ουράνιο θόλο μας . :)

Όμορφο βράδυ Κυριακής και καλή εβδομάδα με υγεία από αύριο Δευτέρα, σε όλες και όλους !! 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος , προγνώστης - φανατικός καιρόφιλος από παιδί).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου