Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

 Και αφού λοιπόν ο καιρός μας έκανε την "τιμή" να ... "Ηρεμήσει" για ένα 24ωρο  (όπως βέβαια ήδη γνωρίζατε ότι θα συνέβαινε αυτό , αρκετές ημέρες πριν, μέσα από τις τακτικές αναρτήσεις/προγνώσεις εδώ) τι θα πρέπει να περιμένουμε τώρα ;  ;) 

Τι άλλο , από αυτό που ΕΠΙΣΗΣ σας "έταξα" , ότι θα ακολουθούσε την "καιρική ανάπαυλα" της σημερινής Τετάρτης 08/12/2021, ήδη από την περασμένη Παρασκευή 04/12/2021 ... Για όσους ΔΕΝ θυμούνται ή ΔΕΝ έτυχε να διαβάσουν την προηγούμενή μου δημοσίευση , έκανα λόγο τότε για έλευση εκ νέου κακοκαιρίας μετά την ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ καλοκαιρία που θα είχαμε την Τετάρτη. :) 

Έτσι και θα γίνει φίλες και φίλοι , αφού εντός του επόμενου τετραήμερου η γωνιά μας θα επηρεαστεί ΞΑΝΑ από ΑΚΟΜΗ ΔΥΟ ΔΙΑΔΟΧΙΚΑ  χαμηλά βαρομετρικά (να θυμίσω πως η συγκεκριμένη κατάσταση ξεκίνησε στις 22 Νοέμβρη παρακαλώ. Δηλαδή έκτοτε βρέχει σχεδόν σε καθημερινή βάση. Κάτι που και πάλι είχε έγκαιρα προβλεφθεί/γραφτεί εδώ).

Για αύριο Πέμπτη 09/12/2021: Γρήγορα η ηλιοφάνεια της Τετάρτης θα δώσει την θέση της ... Ναι καλά μαντέψατε ... :) Εκ νέου σε μπόλικες συννεφιές που τοπικά θα είναι πιο "συμπαγείς" και από τα χαράματα /πρωινές κιόλας ώρες θα καταφέρνουν να δίνουν ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ βροχές ή ψιλόβροχο κατά διαστήματα. Σταδιακά πάντως μέσα στη ημέρα (και μετέπειτα, τη νύχτα) τα παραπάνω  φαινόμενα θα γίνουν περισσότερα , πιο "γενικευμένα" , ενώ παράλληλα θα είναι ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ αξιόλογα (κατά τόπους πιο "δυνατές" εντάσεις)  , οπότε  θα συνοδευτούν και από τοπικές μπόρες ή καταιγίδες (σε τοπικό επίπεδο θα είναι έντονες).

Άνεμοι νοτίων διευθύνσεων αρχικά μέτριοι που προοδευτικά σε αρκετά τμήματα θα ενισχυθούν σε ισχυρούς έως ΤΟΠΙΚΑ πολύ ισχυρούς (σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ σημεία του νομού θα καταγραφούν και κάποιες θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις στιγμιαίες ριπές ανέμων, που θα φθάσουν ή και θα ξεπεράσουν τα 8 με 9 μποφώρ).  Η θερμοκρασία παρόλο τον άστατο καιρό, θα παρουσιάσει μικρή άνοδο τόσο ως προς τις μέγιστες, όσο και ως προς τις ελάχιστες τιμές της, με αποτέλεσμα να "μαλακώσει" ΚΑΠΩΣ συγκριτικά με ότι βιώσαμε τις τελευταίες 48 ώρες ...  

Τόσο την Παρασκευή 10/11/2021 όσο και το Σάββατο 11/12/2021 το καιρικό σκηνικό στα μέρη μας θα διατηρηθεί ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ άστατο, με αρκετές έως κατά τόπους πολλές βροχές, μπόρες ή καταιγίδες ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ . Μάλιστα τα φαινόμενα ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΙΣΧΥΡΑ !! 

Οι άνεμοι την Παρασκευή ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ θα γίνουν πιο δυτικοί - νοτιοδυτικοί , ενώ στη συνέχεια θα γυρίσουν σε νοτίων διευθύνσεων ξανά. Ανά διαστήματα οι άνεμοι θα ενισχύονται ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ φθάνοντας γενικά τα 5 με 6 και κατά τόπους τα 7 με 8 μποφώρ. Μάλιστα λίγο πριν καθώς και κατά την διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ του νομού μας, τόσο στη θάλασσα , όσο και στην στεριά , οι στιγμιαίες ριπές των ανέμων ενδέχεται να αγγίζουν ή και να ξεπερνούν παροδικά , τα 9 ή και τα 10 μποφώρ !! 

Ο υδράργυρος σε μικρά σκαμπανεβάσματα ... Την Παρασκευή θα σημειώσει μικρή πτώση , για να "ανέβει" λίγο και πάλι ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ το Σάββατο , παρά την κακοκαιρία που θα επικρατεί. 

Τέλος δυο λόγια για την Κυριακή 12/12/2021... Θα πρέπει να περιμένουμε διατήρηση του άστατου καιρού, με κατά διαστήματα τοπικές βροχές να παρατηρούνται σε διάφορα τμήματα της Χώρας των Φαιάκων. Ωστόσο τα όποια φαινόμενα εκδηλωθούν ΔΕΝ θα έχουν σε καμιά περίπτωση τις εντάσεις των προηγούμενων  ημερών. Γενικά στις περισσότερες περιπτώσεις ενδέχεται να έχουν ασθενές έως και μέτρια ένταση (ποτιστικού τύπου βροχοπτώσεις ή σε μορφή ψιλόβροχου). Παρολ ' αυτά μέχρι και το τέλος του 24ωρου τα φαινόμενα ολοένα και θα εξασθενούν και θα περιορίζονται σε πολύ πιο τοπικό επίπεδο (δεν αποκλείεται σε ΚΑΠΟΙΕΣ μεριές του νομού μας, να μιλάμε και για σχετική βελτίωση του καιρού ως προς τα φαινόμενα). 

Οι άνεμοι προοδευτικά θα στραφούν σε πιο ψυχρούς βορειοδυτικούς (τοπικά αρκετά ενισχυμένους), με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να παρουσιάσει αισθητή πτώση! 

Πριν σας καληνυχτίσω ,  από την ασήμαντη θέση του ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ οφείλω για πολλοστή φορά το τελευταίο δεκαπενθήμερο να επισημάνω την "επικινδυνότητα" της κατάστασης (ιδιαίτερα αυξημένη είναι πλέον η πιθανότητα σε τοπικό πάντα επίπεδο , για κατολισθήσεις , καθιζήσεις στο οδόστρωμα κτλ. , όπως φυσικά και για μικροπλημμυρικά φαινόμενα)   , πόσο μάλλον τώρα που ... Το έδαφος είναι πια αρκετά έως σε κάποια τμήματα πολύ "κορεσμένο" από τις συνεχείς κατά περιόδους έντονες έως σε διάφορα μέρη καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και ... Θα πέσει εκ νέου τα ερχόμενα 24ωρα συνολικά πολύ έως τοπικά πάρα πολύ νερό (σε ορισμένα τμήματα  θα παρατηρηθούν και πάλι μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης με ότι συνεπάγεται αυτό). Παράλληλα πέρα από τα πολλά νερά και οι άνεμοι ξανά δύναται να είναι ικανοί να προκαλέσουν ορισμένα προβλήματα σε τοπικό επίπεδο με τις κατά διαστήματα σφοδρές εντάσεις τους. 

P.S. Για τις επόμενες τρεις ημέρες η πιθανότητα εκδήλωσης τοπικής χαλαζόπτωσης είναι και πάλι πολύ υψηλή . Παράλληλα τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας θα ανέβουν εκ νέου στα ύψη και θα σχηματίζονται κατά περιόδους πολλές τοπικές ομίχλες σε διάφορα υψώματα και κατοικημένες ημιορεινές/ορεινές περιοχές , που παροδικά θα είναι αρκετά πυκνές (αυτό για τους οδηγούς μας). Τέλος μεγάλη είναι και η πιθανότητα εμφάνισης υδροστρόβιλων στην ευρύτερη θαλάσσια ζώνη του βορείου Ιονίου ! 

Για εσάς που μου στέλνετε συνεχώς προσωπικά μηνύματα με τα περισσότερα να περιλαμβάνουν συνήθως την ίδια ερώτηση από όλους σας, η οποία είναι ... Πότε επιτέλους θα "στεγνώσουμε" ; Τα νέα είναι ευχάριστα τούτη την φορά , αφού ύστερα από το αναμενόμενο βροχερό τετραήμερο που απλώνεται μπροστά μας , φαίνεται πως ...Μετά από 20 ημέρες σχεδόν καθημερινών βροχοπτώσεων , το καιρικό σκηνικό για ένα χρονικό διάστημα θα αλλάξει με "στεγνό" και πιο ψυχρό καιρικό μοτίβο. Το πόσο θα κρατήσει αυτό όμως , ακόμη είναι πάρα πάρα πολύ νωρίς για να είμαστε σε θέση να δώσουμε κάποια αξιόπιστη απάντηση... :) Εδώ θα είμαστε όμως να αναλύουμε όπως πάντα , κάθε καιρική εξέλιξη έγκαιρα και όσο το δυνατόν πιο έγκυρα !  ;) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - φανατικός καιρόφιλος από παιδί)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου