Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

 Βόρειο  Ιόνιο - νομός  Κέρκυρας.

Και ... Μετά την αναμενόμενη "καιρική ανάπαυλα" του Σαββάτου (σας το είχα "υποσχεθεί" το σημερινό καιρικό διάλειμμα, μέρες πριν. Βέβαια ΔΕΝ έλλειψαν λίγα πολύ τοπικού χαρακτήρα φαινόμενα μέσα στην ημέρα. Ωστόσο κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας , στις περισσότερες περιοχές , ο καιρός "ηρέμησε") τι ; ;  Ναι καλά μαντέψατε ακόμη μια κακοκαιρία καραδοκεί ξανά. Τώρα , ποιο είναι το νούμερο αυτής ... ; Άγνωστο  αφού χάσαμε το "μέτρημα" πλέον !!  :)  

Όμως σας τα είχα τονίσει όλα αυτά ήδη από το τέλος του δεύτερου δεκαημέρου του Νοέμβρη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ανοίγει ένας κύκλος εξαιρετικά άστατου καιρού , όπου θα κρατούσε (και έτσι έγινε) ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ με διαδοχικές κακοκαιρίες (και ορισμένα μικρά "διαλείμματα" ενδιάμεσα) που σχεδόν σίγουρα θα προκαλούσαν κάποια προβλήματα σε τοπικό επίπεδο (πράγματι είχαμε αρκετά προβλήματα και ΔΥΣΤΥΧΩΣ θα συνεχίσουμε να έχουμε)... 

Έτσι αύριο Κυριακή 05/12/2021  ΑΡΧΙΚΑ η ημέρα θα ξεκινήσει με καλές καιρικές συνθήκες (μπόλικη ηλιοφάνεια, "αρχικά") , παρολ ' αυτά βαδίζοντας ΠΡΟΣ και ιδιαίτερα ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΙΣΟΥ αυτής , ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα ξεκινήσει ΚΑΙ ΠΑΛΙ επιδείνωση του καιρού στα μέρη μας , αφού ... ΑΚΟΜΗ ένα χαμηλό βαρομετρικό εκ δυσμάς , όσο περνά η ώρα τόσο θα μας πλησιάζει , αλλάζοντας εκ νέου το καιρικό σκηνικό στη γωνιά μας !!  ;) 

Οι ήδη υπάρχουσες τοπικές συννεφιές θα έχουν την τάση να πυκνώνουν όλο και περισσότερο λοιπόν και αργότερα θα αρχίσουν να δίνουν ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ("αρχικά λίγες") τοπικές βροχές ή ψιλόβροχο εδώ και εκεί , κατά διαστήματα. Προς το βράδυ και πολύ περισσότερο μέσα στη νύχτα τα φαινόμενα θα λαμβάνουν όλο και πιο "γενικευμένη μορφή" , απασχολώντας μεγαλύτερο κομμάτι του νομού μας, ενώ παράλληλα οι τοπικές  βροχές ... Κατά τόπους θα ΕΝΤΑΘΟΥΝ και θα συνοδευτούν από μπόρες ή καταιγίδες ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ θα είναι ΙΣΧΥΡΕΣ !! 

Άνεμοι από νότιες διευθύνσεις αρχικά ασθενείς έως μέτριοι που γρήγορα θα γίνουν μέτριοι και ΤΟΠΙΚΑ ισχυροί ... Πάντως αργότερα ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΜΕΡΗ του τόπου μας θα γίνουν πολύ ισχυροί, αγγίζοντας και τα 7 μποφώρ (παράλληλα ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ θα πρέπει να παρατηρηθούν  και κάποιες στιγμιαίες θυελλώδεις ριπές ανέμων , στα 8 μποφώρ , ιδιαίτερα προς το βράδυ και μετέπειτα).

Ο υδράργυρος θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις ελάχιστες τιμές του , το χάραμα/πρωινό  της Κυριακής , ΑΛΛΑ  από την άλλη  ΔΕΝ θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή ως προς τις μέγιστες τιμές, συγκριτικά πάντα με το Σάββατο. 

Για την Δευτέρα 06/12/2021 : Κακοκαιρία στο σύνολο του νομού μας, με βροχές/μπόρες και καταιγίδες ΚΑΤΑ  ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ. Τα φαινόμενα αυτά ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ θα είναι ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΝΤΟΝΑ !! 

Άνεμοι από νότιες διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ πολύ ισχυροί. Πάντως σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ  ΣΗΜΕΙΑ της Χώρας των Φαιάκων προσωπικά περιμένω τους νοτιάδες να προσεγγίζουν (κυρίως μέσα στην ημέρα) και θυελλώδεις εντάσεις , έως και 8 μποφώρ. Ενώ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ λίγο πριν καθώς και κατά την διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων , δεν αποκλείεται να καταγραφούν ορισμένες σφοδρότατες ριπές ανέμων, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ στα 9 και ΙΣΩΣ ακόμη και στα 10 μποφώρ "δύναμη".

Η θερμοκρασία παρόλο το βροχερό και ανεμώδη σκηνικό ΔΕΝ θα μεταβληθεί σημαντικά ! 

Αντίθετα τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας σαφώς και θα βρεθούν στα ύψη ξανά, ήδη από το μεσημέρι της Κυριακής και ιδιαίτερα στη συνέχεια, οπότε και η εκ νέου εμφάνιση τοπικών ομιχλών (σε ορισμένες περιπτώσεις αρκετά πυκνών) σε διάφορα υψώματα και διάφορες κατοικημένες ορεινές/ημιορεινές περιοχές , θα πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από σίγουρη ! :) 

Πριν σας αφήσω , αξίζει να αναφέρω και λίγα πράγματα για την ΠΙΘΑΝΗ παραπέρα πορεία του καιρού ... ;) 

Την Τρίτη 07/12/2021 (σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Σάββατου) εκτιμώ ότι θα ξεκινήσουμε με άστατο καιρό, δηλαδή κατά διαστήματα  ΔΕΝ θα λείψουν κάποιες ("αρκετές") τοπικές βροχές ή μπόρες ("αρχικά" και πάλι τοπικά αξιόλογες).  Ωστόσο έως και το τέλος του 24ωρου τα φαινόμενα ώρα με την ώρα θα εξασθενούν ολοένα και περισσότερο και θα περιορίζονται σε  πολύ τοπικό επίπεδο. Οπότε θα υπάρξουν ΠΕΡΙΟΧΕΣ στο νομό , που θα πρέπει να δουν κάποια "σχετική βελτίωση" του καιρού ως προς τα φαινόμενα , μέχρι το τέλος της ημέρας. Αιτία για την παραπάνω εξέλιξη θα είναι η επικράτηση ψυχρότερων βορειοδυτικών ανέμων , που ΤΟΠΙΚΑ θα είναι αρκετά δυνατοί ... Ο κατά τόπους δυνατός βοριάς όπως είναι φυσικό θα φέρει και πτώση της θερμοκρασίας , η οποία ΤΟΠΙΚΑ θα γίνει αισθητή. 

Τέλος η ερχόμενη Τετάρτη 08/12/2021 όλα δείχνουν πως θα είναι η ημέρα εκείνη με την μεγαλύτερη "καιρική ανάπαυλα" της νέας εβδομάδας, αφού θα κυλήσει παντού με αρκετή ηλιοφάνεια και δίχως ΚΑΘΟΛΟΥ βροχή. Από την άλλη οι ενισχυμένοι βοριάδες ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα εξασθενήσουν σημαντικά και θα έχει αρκετό απόλυτα "φυσιολογικό" για την εποχή κρύο το πρωί.

Κατά πάσα πιθανότητα όμως θα πρόκειται (όπως ήδη σας είπα) για απλά ακόμη  ένα "καιρικό διάλειμμα" , μιας και στην συνέχεια θα ακολουθήσει και πάλι κακοκαιρία (θα ενημερωθείτε έγκαιρα) ... ;) 

Καλό Σαββατόβραδο !! 

P.S. Και στην αναμενόμενη νέα κακοκαιρία χρήζουν εκ νέου προσοχής ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΜΕΓΑΛΑ ΥΨΗ ΒΡΟΧΗΣ (όπως σας λέω ξανά και ξανά , όταν το έδαφος είναι τόσο "κορεσμένο" όπως τώρα καλή ώρα αλλά και γενικότερα όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα , τότε καταλαβαίνουμε όλοι μας πόσο αυξάνει το ενδεχόμενο να προκύπτουν διάσπαρτα προβλήματα συνεχώς) και οι ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΙ ΑΝΕΜΟΙ . Τα αναμενόμενα ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ δύναται να προκαλέσουν και πάλι κάποια προβλήματα σε τοπικό πάντα επίπεδο. Επίσης αξίζει αναφοράς η πολύ αυξημένη πιθανότητα ξανά τοπικής χαλαζόπτωσης, όπως και η εμφάνιση υδροστρόβιλων στην γύρω θαλάσσια ζώνη. 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης του καιρού από παιδί).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου