Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

 Βόρειο Ιόνιο -  νομός Κέρκυρας.

Ύστερα από μια ακόμη ΜΙΚΡΗ "καιρική ανάπαυλα" , η ... "παρέλαση" των χαμηλών βαρομετρικών εκ δυσμάς,  συνεχίζεται στην γειτονιά μας (σας είχα άλλωστε μιλήσει για όλα τα παραπάνω πολλές ημέρες πριν). ;) 

Έτσι την αναμενόμενη λιακάδα της Τετάρτης 01/12/2021 θα διαδεχτεί για πολλοστή φορά το τελευταίο πλέον ... "Δεκαήμερο",  παρακαλώ (έχοντας μπόλικο μέλλον ακόμη μπροστά μας), τι άλλο ; Από ακόμη ένα αρκετά βροχοφόρο σύστημα , το οποίο θα δώσει  ΞΑΝΑ  ΤΟΠΙΚΑ  ΜΕΓΑΛΑ  ΥΨΗ  ΒΡΟΧΗΣ  στην γωνιά μας !! :) 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή τους . Την ερχόμενη νύχτα (ιδιαίτερα αργά τη νύχτα) λοιπόν, (όπως ήδη σας έγραψα στην ανάρτηση της περασμένης Δευτέρας) θα έχουμε τα "προεόρτια" της νέας μεταβολής του καιρού, με ...Τις υπάρχουσες τοπικές συννεφιές να πυκνώνουν περισσότερο κατά τόπους και να δίνουν σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ τμήματα ΛΙΓΕΣ τοπικές βροχούλες ή ψιχάλες ("αρχικά"). Παράλληλα ΚΥΡΙΩΣ μέσα στη νύχτα , ο νοτιάς θα ενισχυθεί φθάνοντας τα 4 με 5 και ΤΟΠΙΚΑ έως και τα 6 μποφώρ. 

Αύριο Πέμπτη 02/12/2021 : Σταδιακά το "πάνω χέρι" θα πάρει η συννεφιά στο μεγαλύτερο μέρος του νομού μας. Μάλιστα ήδη από νωρίς το πρωί ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ θα εκδηλώνονται κάποιες τοπικές βροχές ή ψιλόβροχο κατά διαστήματα. Τα προαναφερθέντα φαινόμενα κατά το δεύτερο μισό της ημέρας και  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από τις ΒΡΑΔΙΝΕΣ και μετέπειτα ώρες θα πάρουν πιο "γενικευμένη μορφή" , ενώ παράλληλα ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΘΑ ΕΝΤΑΘΟΥΝ , οπότε και θα σημειωθούν ΤΟΠΙΚΕΣ μπόρες ή καταιγίδες (ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ κομμάτια της Χώρας των Φαιάκων, θα είναι ΔΥΝΑΤΕΣ).

Άνεμοι από νότιες διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί και παροδικά ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ τμήματα πολύ ισχυροί. Στα πιο πάνω "συγκεκριμένα" μέρη είναι πιθανό για λίγο να παρατηρηθούν έως και θυελλώδεις στιγμιαίες ριπές ανέμων, στα 8 μποφώρ.

Ο υδράργυρος θα παρουσιάσει ΑΞΙΟΛΟΓΗ άνοδο ως προς τις ελάχιστες τιμές και ΜΙΚΡΗ άνοδο ως προς τις μέγιστες του (συγκριτικά πάντα με ότι προηγήθηκε).

Για μεθαύριο Παρασκευή 03/12/2021: Γενικευμένη κακοκαιρία θα επικρατήσει εντός των περισσότερων ωρών του 24ωρου, με βροχές, μπόρες και καταιγίδες ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ. Τα φαινόμενα αυτά , θα είναι ΤΟΠΙΚΑ ΙΣΧΥΡΑ!

Άνεμοι σταθερά από νότιες διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί και κατά τόπους πολύ ισχυροί. Πάντως θα πρέπει να υπάρξουν διάσπαρτα τμήματα στο τόπο μας όπου η "δύναμη" των ανέμων ανά διαστήματα θα καταφέρνει να αγγίζει θυελλώδεις εντάσεις, φθάνοντας τα 8 μποφώρ εκεί ... Χωρίς όμως να αποκλείεται ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ και πρόσκαιρα να παρατηρηθούν ορισμένες πολύ θυελλώδεις στιγμιαίες ριπές, στα 9 μποφώρ.

Η θερμοκρασία  ΔΕΝ  θα μεταβληθεί  "σημαντικά"  σε σχέση με την Πέμπτη.

Τέλος δυο λόγια και για το Σάββατο 04/12/2021... ΑΡΧΙΚΑ θα ξεκινήσουμε με άστατο καιρό και κάποιες τοπικές βροχές /μπόρες να εκδηλώνονται σε διάφορα τμήματα. Βαθμιαία όμως τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και αργότερα θα επέλθει σχετική βελτίωση του καιρού παντού, ως προς τα φαινόμενα ("καιρική ανάπαυλα").

Οι άνεμοι προοδευτικά θα γυρίσουν σε βορειοδυτικούς μέτριους μέχρι ισχυρούς και ΤΟΠΙΚΑ πολύ ισχυρούς (χωρίς να αποκλείονται σε πάρα πολύ τοπικό επίπεδο και για λίγο , θυελλώδεις στιγμιαίες ριπές ανέμων , που θα αγγίζουν ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τα 8 μποφώρ) . 

Η θερμοκρασία με την στροφή των ανέμων σε σχετικά πιο ψυχρούς βορειοδυτικούς θα σημειώσει μικρή πτώση , τόσο ως προς τις μέγιστες όσο και ως προς τις ελάχιστες αργότερα τιμές της.

P.S. Αξίζει να τονιστεί ότι "συνολικά" θα πέσει για πολλοστή φορά ΑΡΚΕΤΟ έως ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΟΛΥ ΝΕΡΟ. Το έδαφος ήδη είναι κορεσμένο έως σε κάποια τμήματα εξαιρετικά κορεσμένο από τις αλλεπάλληλες νεροποντές που δεχόμαστε το τελευταίο δεκαήμερο. 

Με λίγα λόγια ΔΕΝ χρειάζεται και πολύ σκέψη για να καταλάβουμε όλοι μας πόσο αυξημένη παραμένει η πιθανότητα να προκύψουν και πάλι προβλήματα ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ!!

 Επίσης μετά το καιρικό "διάλειμμα" εντός του Σαββάτου,  εννοείται πως θα ακολουθήσει , τι άλλο ; Ξανά κακοκαιρία !! Θα ενημερωθείτε έγκαιρα και για τότε, σύντομα... ;) 

Έτσι αυτή την φορά πρώτα καραδοκεί ο κίνδυνος διάσπαρτων προβλημάτων εξαιτίας των ΤΟΠΙΚΑ έντονων βροχών/καταιγίδων και σε δεύτερη μοίρα από τους ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ σφοδρούς ριπαίους ανέμους. 

Αυξημένη η πιθανότητα εμφάνισης υδροστρόβιλων στην γύρω θαλάσσια ζώνη και ιδιαίτερα αυξημένο το ενδεχόμενο εκδήλωσης ΤΟΠΙΚΗΣ χαλαζόπτωσης (μάλιστα τούτη την φορά , διαφαίνεται μεγαλύτερο μέγεθος χαλαζιού εκεί που θα πέσει, συγκριτικά με την προηγούμενη κακοκαιρία).

Προοδευτικά όπως είναι λογικό, θα ανέβουν κατακόρυφα τα επίπεδα της σχετικής υγρασίας και σχεδόν σίγουρα θα παρατηρηθούν αρκετές ομίχλες σε διάφορα υψώματα και κατοικημένες ορεινές/ημιορεινές περιοχές (σε ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ περιπτώσεις δύναται να είναι αρκετά πυκνές).

Καλό μήνα με υγεία και ότι καλύτερο στον καθένα μας , εύχομαι !! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - φανατικός καιρόφιλος από παιδί).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου