Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

 Ακόμη μια  ΠΛΟΥΣΙΑ  από καιρικής πάντα πλευράς , χρονιά , μας αποχαιρετά ! :) Αδιαμφισβήτητα ζήσαμε ξανά εκατοντάδες "στιγμές" με έντονο καιρικό ενδιαφέρον (κάποιες από αυτές ήταν απλά "μαγικές") , που θα μείνουν βαθιά χαραγμένες στη μνήμη μας και θα προστεθούν στις υπόλοιπες που έχουμε βιώσει  ο καθένας από την πλευρά του και έχει να θυμάται από τα παιδικά του χρόνια ! ;) Βέβαια θα μου πείτε (και με το δίκιο σας) ότι τα παραπάνω λόγια αφορούν περισσότερο τους "λάτρεις του καιρού" ... :)  Πράγματι έτσι είναι , φίλες και φίλοι μου ! 

Και το 2021 όμως έδωσε στο τόπο μας  ΑΦΘΟΝΑ νερά (όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρόνο). Οπότε τώρα ήρθε η ώρα να σας μιλήσω για τον δικό μου μετεωρολογικό σταθμό και την περιοχή μου πάνω στο νησί της Κέρκυρας, που δεν είναι άλλη από το χωριό Βαλανειό , όπως ήδη γνωρίζετε τόσα χρόνια που σας κρατώ τακτικά  "συντροφιά" με τα κείμενά μου, εδώ. ;)

Το "Βαλανειό" είναι ένα από τα πάρα πολλά χωριά της Κέρκυρας , βρίσκεται στο ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ του όμορφου νησιού μας και σε ΥΨΟΜΕΤΡΟ  ΜΟΛΙΣ 175 ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ. 

Την τελευταία δεκαετία και με την εγκατάσταση ολοένα και περισσότερων μετεωρολογικών σταθμών σε διάφορα σημεία του νομού μας , βλέπουμε την ΜΕΓΑΛΗ  ΥΕΤΙΚΗ (και όχι μόνο)  ΔΥΝΑΜΙΚΗ που έχει η γωνιά μας. Κάτι που εννοείται ότι πάντα γνωρίζαμε  ΑΛΛΑ  απλά  ΔΕΝ είχαμε "αποδείξεις" γι ' αυτό.  Οπωσδήποτε πρέπει να γίνουν τεράστια βήματα ακόμη προς αυτή την κατεύθυνση αφού ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ  ΚΛΕΙΔΙΑ  ΔΕΝ υπάρχουν ακόμη σταθμοί. Επίσης άξιο αναφοράς είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μετεωρολογικών σταθμών του νομού Κέρκυρας , ανήκει σε ιδιώτες (όπως καλή ώρα και αυτός του γράφοντος ). Δυστυχώς ΜΟΝΟ εκείνοι οι σταθμοί που ανήκουν σε κάποιο κρατικό φορέα , χαίρουν "αναγνώρισης" από το κράτος , οπότε καταλαβαίνουμε όλοι μας  τι θα έπρεπε να είχε συμβεί ή τι θα πρέπει να συμβεί άμεσα ... ;) 

Ο σταθμός μου λοιπόν , βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία από το 2015 . Αν και ευρισκόμενος σε ΤΟΣΟ ΧΑΜΗΛΟ ΥΨΟΜΕΤΡΟ το πρόσφατο 2019 κατέγραψε 2.000 χιλιοστά βροχής , ενώ και φέτος το "υετικό κοντέρ" του σταμάτησε πολύ κοντά στα 1.800 χιλιοστά (αυτό ήταν και το δεύτερο μεγαλύτερο ύψος ετήσιου υετού στα 7 χρόνια λειτουργίας του, μετά τα 2.000 mm του 2019) !! 

Παράλληλα ο ένας και μοναδικός ορεινός σταθμός της Κέρκυρας , ανήκει , που αλλού ; Σε ιδιώτη και αυτός ;) ... Βρίσκεται στην ορεινή Πετάλια των 650 μέτρων υψόμετρο, στην βόρεια Κέρκυρα και ... Το 2019 "φλέρταρε" με τα 2.400 mm , ενώ φέτος αποχαιρετά το 2021 με 2.278,2 mm , δηλαδή πολύ κοντά στα 2.300 χιλιοστά (και ο σταθμός στην Πετάλια τέθηκε σε λειτουργία επίσης το 2015) !  :)

Θα μπορούσα να σας γράφω ώρες για τα μέρη μας τον καιρό και το μικροκλίμα κάθε περιοχής ... Προς το παρόν όμως θα σταθώ , μόνο στο υετικό κομμάτι και θα σας θυμίσω πως η Κέρκυρα  ΔΕΝ  έχει την τύχη να "ευνοείται" υετικά όπως άλλες γωνιές της Ελλάδας εξαιτίας των ψηλών βουνών/οροσειρών τους . Όπως για παράδειγμα ευνοούνται  σε ΤΕΡΑΣΤΙΟ βαθμό περιοχές ΠΛΗΣΙΟΝ της Δίρφυς στη Εύβοια ή στα Λευκά όρη της Κρήτης ή στο Πήλιο , στην οροσειρά της Πίνδου κτλ. 

Στην Χώρα των Φαιάκων η ψηλότερη κορυφή που έχουμε είναι ο Παντοκράτορας των ... Μόλις 914 μέτρων !!  Βλέπουμε με λίγα λόγια την ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ  υετική δυναμική ΠΕΡΙΟΧΩΝ του τόπου μας και ας μην υπάρχουν εδώ τα ψηλά βουνά και οι οροσειρές. Κάτι που σαφώς χρήζει αναφοράς , προσοχής και που θα πρέπει να μας κάνει "περήφανους" που ζούμε σε ένα τόσο "ευλογημένο" μέρος!! 

P.S. Πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα , το 2021 χρήζει  αναφοράς και για κάτι ακόμη ...  Αφού χάρισε σε ΚΑΠΟΙΕΣ περιοχές της Κέρκυρας με μηδενικό υψόμετρο , ακριβώς δίπλα στην θάλασσα εξίσου πολύ μεγάλα ύψη ετήσιου υετού , τα οποία πλησιάζουν ή και ξεπερνούν τα 1.500 mm (εννοείται πως αυτό ΔΕΝ είναι κάτι το σπάνιο). 

Όσο για την περαιτέρω εξέλιξη του καιρού στο νομό μας, ΔΕΝ άλλαξε τίποτα από αυτά που σας "έταξα" αρκετές ημέρες πριν ... Έτσι ΟΧΙ ΜΟΝΟ την ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ αλλά ΚΑΙ ΕΩΣ  ΤΙΣ ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ των ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ ο καιρός θα κρατηθεί καλός και "στεγνός" με ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ που θα συνεχίσουν να παραπέμπουν σε αρχές Απρίλη και σε καμιά περίπτωση σε αρχές Γενάρη (η μέγιστη θερμοκρασία ημέρας σήμερα 31/12/2021 στο Βαλανειό ήταν 20,1 C. Ανάλογες μέγιστες τιμές σημειώθηκαν και σε άλλα τμήματα του νομού μας και θα συνεχίσουν όπως είπα πιο πάνω, για ακόμη ένα πενθήμερο) !! Τι θα αλλάξει , αν θα αλλάξει και κατά πόσο θα αλλάξει παρακάτω η συγκεκριμένη... Φυσικά "μη φυσιολογική" για τούτη την εποχή, κατάσταση, θα ενημερωθείτε έγκαιρα ! ;) 

Η παρακάτω φωτογραφία τραβήχτηκε από την κάμερα του σταθμού μου.

Καλή χρονιά με υγεία και ότι καλύτερο !! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - φανατικός καιρόφιλος από παιδί).  

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου