Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

 Βόρειο Ιόνιο  - νομός Κέρκυρας.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού για το Σαββατοκύριακο, καθώς και μια ΠΡΩΤΗ ΜΑΤΙΑ στην εξέλιξη του καιρού στις ΑΡΧΕΣ του Σεπτεμβρίου , εδώ στον βορειοδυτικότερο ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ νομό της Χώρας μας... ;) 

Καλησπέρα Κέρκυρα, καλησπέρα βορειοδυτική Ελλάδα! 

Δέχομαι αρκετά προσωπικά μηνύματα από χθες Πέμπτη, καθώς πολλοί από εσάς με ρωτάτε εάν τελικά θα γίνει το..."Θαύμα" και θα μας κάνουν την χάρη να έρθουν και στα μέρη μας έστω λίγες από τις αρκετές βροχές που εκδηλώνονται σε μεγάλο μέρος της υπόλοιπης Ελλάδας... :) 

Καταρχήν να σας ευχαριστήσω για ακόμη μια φορα, για την εμπιστοσύνη που δείχνετε προς τις καιρικές μου προβλέψεις / προγνώσεις!  

Τώρα,  πρώτα απ ' όλα οφείλω να σας πω ότι δυστυχώς ΑΡΓΕΙ ΑΚΟΜΗ Η ΩΡΑ που θα μας προσεγγίσει η πρώτη Φθινοπωρινή οργανωμένη διαταραχή εκ δυσμάς μας, δίνοντας τις πολυπόθητες πρώτες "καλές γενικευμένες βροχές" στο ΣΥΝΟΛΟ του νομού μας μετά από τους αρκετούς μήνες ατελείωτης ξηρασίας...

Κατά τα άλλα επίσης να συμπληρώσω πως (όπως αναμενόταν),  όποιες μπόρες έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα στο νομό μας είχαν ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (φαινόμενα αστάθειας) με αποτέλεσμα να βρέξει "της προκοπής για λίγο" ΜΟΝΟ ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ κατά μήκος του νομού μας...

Ενώ στα υπόλοιπα έκανε μόνο ψιχάλες "άνευ σημασίας" , με την απόλυτη ξηρασία ΕΚΕΙ να επιμένει... Και δυστυχώς να συνεχίζει να επιμένει για αρκετά ακόμη!!! :( 

Έτσι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ στο 60 % με 70 %  του συνόλου, της εκτάσεως του τόπου μας έχει να βρέξει ΑΞΙΟΛΟΓΑ εδώ και 4μιση ΜΗΝΕΣ!!!

ΔΥΣΤΥΧΩΣ σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία το μεγαλύτερο μέρος (για να μην πω ολόκληρο) της πρώτης εβδομάδας του επόμενου μήνα (Σεπτέμβριος) ΔΕΝ μας ελπίδες για κάτι "πιο γενικευμένο"...

Ενώ ταυτόχρονα διαφαίνεται και αρκετή ζέστη μέσα στην ημέρα,  για τα δεδομένα παντα της εποχής , σε συνδυασμό με μπόλικη υγρασία (μέγιστες τιμές λίγο υψηλότερες του φυσιολογικού για την εποχή / αισθητή θερμοκρασία αρκετά υψηλότερη). 

Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι όσο μιλάμε για Καλοκαιρινή  αστάθεια, αναφερόμαστε σε πολύ επιλεκτικά έως μεμονωμένα φαινόμενα και...

Ακόμη και εάν "αυτά" έχουν κάποια σχετική δυναμική, όπως συνέβη τις προάλλες, τότε αυτό αφορά ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟ...Την ίδια ώρα που σε όλα τα υπόλοιπα τμήματα διατηρείται η ξηρασία! 

Ζητώ συγνώμη αν σας κούρασα λιγάκι, με όλα τα παραπάνω, ωστόσο θαρρώ πως η συγκεκριμένη εισαγωγή ήταν αναγκαία. 

Για το Σαββατοκύριακο που απλώνεται μπροστά μας ΔΕΝ περιμένουμε κάτι το ιδιαίτερο ή γενικευμένο από πλευράς καιρού  / φαινομένων στα μέρη μας.

Πάντως η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για το Σάββατο παραμένει στο 25 %, και για την Κυριακή στο 20 % ( Ενώ για την Πέμπτη έφτανε επίσης το 25 % και για σήμερα Παρασκευή το 20 %) για λιγοστά και πολύ επιλεκτικά έως μεμονωμένα φαινόμενα αστάθειας σε πάρα πολύ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ όμως, τμήματα του νομού μας... ΚΥΡΙΩΣ μεταξύ μεσημεριανών και απογευματινών ωρών, για λίγο, είτε με την μορφή κάποιας πολύ τοπικής ψιχάλας ή και μεμονωμένου όμβρου / πολύ  μεμονωμένης μπόρας.

Οι άνεμοι ΔΕΝ θα μας "προβληματίσουν" το Σαββατοκύριακο, αφού γενικά θα πνέουν με ΧΑΜΗΛΕΣ εντάσεις.

Γενικά από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και ΤΟΠΙΚΑ το μεσημέρι  / απόγευμα από δυτικές ή και βόρειες διευθύνσεις στα 3 με 4 μποφώρ με...ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ και για ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ στα 5 μποφώρ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ.

Η θερμοκρασία ΔΕΝ θα παρουσιάσει κάποια ιδιαίτερη μεταβολή το Σαββατοκύριακο, σχετικά με τις τωρινές ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ της.

Παρολ ' αυτά λόγω της υψηλής υγρασίας ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα συνεχίσουμε μέσα στην ημέρα να νιώθουμε περισσότερη ζέστη απ ' ότι θα δείχνουν την ίδια ώρα τα θερμόμετρα στην αυλή μας. 

Οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ αργά το μεσημέρι θα κυμαίνονται γύρω ή λίγο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα φθάνοντας στις πιο ευπαθείς στην ζέστη ΠΕΔΙΝΕΣ περιοχές του νομού μας ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ τους 33 C. ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ακόμη και τους 34 C. 

Και στα υπόλοιπα ορεινά, ημιορεινά, παραθαλάσσια και λοιπά πεδινά σημεία, τους 28 C. με 30 C. και έως 31 C. με 32 C. αντίστοιχα.

Διατηρείται πάντως η ΣΧΕΤΙΚΗ ΔΡΟΣΙΑ αργά  μέσα στη νύχτα / χάραμα.

Τέλος συνεχίζονται τα υψηλά ποσοστά της σχετικής υγρασίας ΚΑΙ το ερχόμενο 48ωρο, ιδιαίτερα όπως είναι φυσικό αργά τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες, οπότε  τότε είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο σχηματισμού ΛΙΓΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ομιχλών.

Εύχομαι ο νέος μήνας που καταφθάνει σε λίγο (Σεπτέμβριος) να μας δώσει κάποια στιγμή, κατά την διάρκειά του, περάσματα η έστω "στην χειρότερη" ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΑ πέρασμα  "γενικευμένα αξιόλογων βροχών" σε ολόκληρο το νομό μας (και όχι τμηματικά / επιλεκτικά όπως συνέβη πρόσφατα) που τόσο τις έχουμε πια ανάγκη.

Στατιστικά στην περιοχή μας ΣΧΕΔΟΝ πάντοτε ΤΟ ΠΡΩΤΟ οργανωμένο χαμηλό βαρομετρικό εκ δυσμάς, μας τιμά με την παρουσία του ΠΡΙΝ φύγει ο Σεπτέμβρης. 

Για να δούμε λοιπόν, φέτος, θα κυλήσουν όλα "φυσιολογικά" παρακάτω άραγε, ή όχι;

Ας ελπίσουμε, πως... Ναι. :) ;) 

Καλό Σαββατοκύριακο, με το καλό να μας έρθει ο νέος μήνας εύχομαι (Σεπτέμβριος). 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !



Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Αναλυτικά τα νέα του καιρού  για αύριο Πέμπτη 29/08/2024, καθώς και μια γενικότερη ΜΑΤΙΑ στην εξέλιξη του καιρού έως ΚΑΙ το Σάββατο 31/08/2024, στα μέρη μας... :) ;)

Καλησπέρα φίλες και φίλοι!! 

"Φουντώνει" το αμέσως επόμενο τριήμερο (Πέμπτη - Σάββατο) η αστάθεια σε διάφορες περιοχές της Χώρας μας, με μεγαλύτερη όμως έμφαση στην ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ.

Έτσι ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ και ιδιαίτερα σε ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ κατά περιόδους θα εκδηλωθούν αρκετές βροχές και καταιγίδες (τοπικά ισχυρές), ενώ δυστυχώς ΔΕΝ θα λείψουν και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΔΙΑΣΠΑΡΤΕΣ χαλαζοπτώσεις.

Τώρα εύλογα θα αναρωτηθείτε  / θα με ρωτήσετε, καλά όλα τα παραπάνω, αλλά εδώ, στο νομό Κέρκυρας, τι θα γίνει βρε Ιάκωβε; :) 

Για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα / για να έχουν δηλαδή την ανάλογη αξιοπιστία τα λόγια μας θα πρέπει να εξετάσουμε  / να μελετήσουμε την κάθε μια ημέρα ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ όσο αφορά το νομό μας...

Και αυτό διότι μιλάμε για αστάθεια και ΟΧΙ για κάποια κλασική  γενικευμένη μεταβολή του καιρού εκ δυσμάς, στο τόπο μας , που εάν υπήρχε θα έδινε γενικευμένες βροχοπτώσεις και... ΟΧΙ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ...Όπως αναμένεται να συμβεί ΚΑΙ ΠΑΛΙ αυτή την φορά. ;) 

Σαν μια ΠΡΩΤΗ ΕΙΚΟΝΑ μπορούμε πάντως να πούμε ότι είτε ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΝΤΟΤΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ή ΣΕ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ (ανάλογα την κάθε ημέρα) ΚΑΙ οι τρεις αυτές ημέρες δίνουν ΚΑΠΟΙΑ υποψηφιότητα για ΛΙΓΑ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΟΜΩΣ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ (άλλοτε λιγότερα και ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ και άλλοτε λίγο περισσότερα αλλά πάντοτε τοπικού χαρακτήρα...Με τις ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ να αυξομειώνονται από μέρα σε μέρα και από περιοχή σε περιοχή).

Γι ' αυτό, αν υπάρξει ελεύθερος χρόνος από πλευράς του γράφοντος , έως το Σάββατο θα ενημερώνεστε σε καθημερινή βάση.

Ώρα όμως να δούμε τι ενδέχεται τελικά να συμβεί αύριο Πέμπτη στην γωνιά μας. ;) :) 

Και ενώ λοιπόν ΔΕΝ αναμένεται κάποια αξιόλογη γενικευμένη καιρική μεταβολή...

Ωστόσο την Πέμπτη μέσα στην ημέρα, τα πολύ μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας ΠΑΡΟΔΙΚΑ θα δώσουν  την θέση τους , σε...ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ σχετικά περισσότερη συννεφιά...

Οπότε και υπάρχει ΜΙΚΡΗ  ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ (γύρω στο 25 %) η αστάθεια να δώσει ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΠΑΝΤΑ (και όχι γενικευμένα) σε ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ του νομού μας (ΓΙΑ ΛΙΓΟ)...

Από κάποιο όμβρο ή ψιχάλα έως και ΤΟΠΙΚΗ μπόρα ή ΠΙΘΑΝΗ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΗ καταιγίδα (μέτρια πιθανότητα για ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΟΡΙΣΜΕΝΑ αστραπόβροντα ⚡ ΜΙΚΡΗ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΚΤΗ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ και κάποια ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΗ χαλαζόπτωση. Κάτι που είδαμε άλλωστε να συμβαίνει και την περασμένη Δευτέρα, πάντα βέβαια ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΟΜΩΣ ΠΛΑΙΣΙΑ... Στο νόμο μας).

Όλα τα παραπάνω, την ίδια ώρα που λίγο πιο δίπλα στον ίδιο πάντα όμως νομό, θα απολαμβάνουν την απόλυτη καλοκαιρία (εφόσον βέβαια "καταφέρουν" να εκδηλωθούν τα εν λόγω λίγα και μεμονωμένα φαινόμενα, αφού η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ανέρχεται μόλις στο 25 % , όπως είπαμε και πιο πάνω)! 😉

Αυτή είναι η αστάθεια...

Και γι ' αυτό ΔΕΝ υφίσταται ΤΟΠΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ αυτή την εποχή (δηλαδή ΕΑΝ θα βρέξει στο... Τάδε προάστιο της Πόλης της Κέρκυρας, στο τάδε χωριό,  την τάδε παραλία κτλ . κτλ)

Κατά τα άλλα η θερμοκρασία σε ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ θα βρεθεί σχεδόν στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Βέβαια εννοείται πως άσχετα με το τι θα δείχνουν τα θερμόμετρά μας, η ΑΙΣΘΗΣΗ της ζέστης από περιοχή σε περιοχή ποικίλει κάθε φορά (έτσι και αύριο)... Αφού αυτό έχει να κάνει κυρίως με τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας που επικρατούν σε κάθε μέρος.

Στις πιο ευπαθείς στην ζέστη ΠΕΔΙΝΕΣ περιοχές του νομού μας, περιμένουμε ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ της τάξεως των 33 C. (ΙΣΩΣ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ παρατηρηθεί και κάποιο 34αρι C.)

Και στα υπόλοιπα ορεινά, ημιορεινά , παραθαλάσσια και λοιπά πεδινά μας τμήματα 30 C  με 32 C. Και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ΠΙΘΑΝΟΝ έως και 33 C. αντίστοιχα.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά...ΑΡΧΙΚΑ από μεταβλητές διευθύνσεις στα 3 με 4 μποφώρ.

Ωστόσο κατά την διάρκεια εκδήλωσης των ΠΙΘΑΝΩΝ προαναφερθέντων ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΩΝ φαινομένων ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ δεν αποκλείονται ΓΙΑ ΛΙΓΟ στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ στα 5 με 6 μποφώρ από διάφορες διευθύνσεις...

Ενώ και στον υπόλοιπο νομό, τις μεσημεριανές  / απογευματινές ώρες ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΟΜΩΣ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ κάποιες στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ στα 5 μποφώρ ΚΥΡΙΩΣ από βόρειες διευθύνσεις.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας μέσα στη νύχτα απόψε και μέχρι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ το πρωί αύριο Πέμπτη, θα είναι ΠΑΝΤΟΥ στο νομό μας εξαιρετικά υψηλά (ανοιχτό το ενδεχόμενο ορισμένων ΤΟΠΙΚΩΝ ομιχλών)!

Καλό βράδυ Τετάρτης σε όλες και όλους!! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Μια ματιά στον καιρό της αυριανής μας ημέρας (Δευτέρα 26/08/2024).

Καλημέρα, καλή Κυριακή!! :)

Αν και ΔΕΝ θα προκύψει κάποια αξιόλογη γενικευμένη μεταβολή στο καιρικό τοπίο του τόπου μας το ερχόμενο 24ωρο, παρολ ' αυτά ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ μέσα στην Δευτέρα ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ στο νομό μας, κάτι θα προσπαθήσει να... "Αλλάξει" , έστω και για λίγο! :)

Για να δούμε λοιπόν, τι ακριβώς θα είναι αυτό... ;) :) 

Με αρκετή ηλιοφάνεια και ορισμένα ΛΙΓΑ διάσπαρτα "συννεφάκια" (άνευ σημασίας) εδώ και εκεί θα ξεκινήσει η Δευτέρα μας.

Ωστόσο βαδίζοντας ΠΡΟΣ τις θερμές ώρες της ημέρας...

ΑΠΕΝΑΝΤΙ από εμάς, δηλαδή είτε σε Θεσπρωτία ή στην βόρειο ήπειρο (ανάλογα που βρίσκεται κανείς πάνω στο νομό Κέρκυρας) θα αναπτυχθούν νεφώσεις αστάθειας δίνοντας ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΚΕΙ κάποιες μπόρες και καταιγίδες... 

Τώρα θα μου πείτε, γιατί σας γράφω για την απέναντι ηπειρωτική στεριά, αφού εμείς βρισκόμαστε στο νομό Κέρκυρας... 

Διότι αύριο μέσα στην ημέρα το ρεύμα στην ανώτερη ατμόσφαιρα πάνω από τα μέρη μας, θα είναι ελαφρώς πιο ανατολικό - βορειοανατολικό, με αποτέλεσμα να υπάρχει ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟ... "Κομμάτι" από τα προαναφερθέντα φαινόμενα ("σε φανερά πιο εξασθενημένο όμως βαθμό") να καταφέρει να επηρεάσει ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΔΙΚΑ...ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΓΩΝΙΕΣ του τόπου μας.

Οπότε μεταξύ μεσημεριανών και απογευματινών ωρών (ΙΣΩΣ σε ΕΛΑΦΡΩΣ ΠΙΟ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΑ πλαίσια έως και πρώτων βραδινών ή και νυχτερινών ωρών) δεν αποκλείεται ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΝΤΑ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ (άρα ΟΧΙ παντού ΑΛΛΑ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ) να "βγάλει" είτε κάποιο όμβρο ή ψιχάλα...Ή και κάποια μεμονωμένη μπόρα / καταιγίδα (αυξημένη πιθανότητα για βροντές / μέτρια ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για πολύ τοπική χαλαζόπτωση).

Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για τα παραπάνω αγγίζει το 50 %. Επαναλαμβάνω ΕΑΝ "τα καταφέρει" τότε τα φαινόμενα στο νομό μας, θα έχουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ...ΜΙΚΡΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ...ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΛΙΓΩΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΝ...ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΑ.

Κατά τα άλλα συνεχίζεται για μια ακόμη ημέρα η...ΑΡΚΕΤΗ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΖΕΣΤΗ.

Έτσι ναι μεν ΔΕΝ θα δούμε κάτι το ακραίο ή υπερβολικό από πλευράς "πραγματικής θερμοκρασίας"...

Αλλά εξαιτίας της σχετικά αυξημένης υγρασίας η ΑΙΣΘΗΣΗ της ζέστης / δυσφορίας ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ θα είναι και πάλι αρκετά έντονη.

Βέβαια εδώ αξίζει να τονίσουμε ότι, αν όλα κυλήσουν , όπως σας ανέφερα πιο πάνω, τότε ΚΥΡΙΩΣ τις απογευματινές ώρες ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας (είτε με την βοήθεια της περισσότερης συννεφιάς εκεί, είτε με λίγη τύχη και της...Κάποιας τοπικής "βροχούλας" , ή με την παροδική σχετική ενίσχυση των ανέμων εκεί) θα υπάρξει μια ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ αποσυμφόρηση , με κάποια σχετική αίσθηση δροσιάς ΕΚΕΙ. 

Πάντως τα θερμόμετρα θα "προλάβουν" ΚΑΙ αύριο να προσεγγίσουν στις ΠΙΟ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΠΕΔΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τους 34 C. με 35 C. / ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ και 36 C. (πάντοτε κατά μέσο όρο) και στα υπόλοιπα ορεινά, ημιορεινά, παραθαλάσσια και λοιπά πεδινά τους 30 με 33 C. αντίστοιχα. 

Επισημαίνω ΚΑΙ ΠΑΛΙ πως, λόγω της υγρασίας η ΑΙΣΘΗΤΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ θα είναι ΞΑΝΑ...Τουλάχιστον κατά τρεις με έξι βαθμούς ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ από τις "πραγματικές τιμές" που θα δείχνουν εκείνη την ώρα τα θερμόμετρά μας!! 

Τέλος , οι άνεμοι αν και...ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ θα πνέουν με χαμηλές εντάσεις (γενικά από διάφορες διευθύνσεις μέσα στην ημέρα, στα 3 με 4 μποφώρ και ΜΟΝΟ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ είναι πιθανό να παρατηρηθούν και λίγες στιγμιαίες ριπές, στα 5 μποφώρ)...

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΩΝ / ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΕΩΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΩΝ ΒΡΑΔΙΝΩΝ ΩΡΩΝ δεν αποκλείεται (ΜΙΚΡΗ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΚΤΗ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ) ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ (άρα ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΥ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ) και εξαιτίας της "απέναντι" έντονης ατμοσφαιρικής αστάθειας... ΓΙΑ ΛΙΓΟ... Να σημειώσουν κάποια ΜΙΚΡΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ... Με τις στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ τους να  προσεγγίζουν τα 6 μποφώρ, από μεταβλητές διευθύνσεις. 

Βέβαια στην συνέχεια ΚΑΙ ΠΑΛΙ θα επικρατήσει ΠΑΝΤΟΥ "μπουνάτσα".

Εύχομαι ένα όμορφο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας (η τελευταία του Αυγούστου), σε όλες και όλους, που ξεκινά από αύριο Δευτέρα!! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Καλοκαιρινή καλοκαιρία και σταδιακή / κατά τόπους ΑΡΚΕΤΑ αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας (περισσότερο ως προς τις μέγιστες τιμές της) περιμένουμε για τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Καλησπέρα φίλες και φίλοι!! :)

Μας έκανε λοιπόν την χάρη και..."Δρόσισε καπως" στο ΣΥΝΟΛΟ επιτέλους, του νομού μας, ύστερα από το... Πάρα πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, συνεχιζόμενης θερμοκρασιακής ανωμαλίας που προηγήθηκε...

Ενώ ταυτόχρονα σε "κάποια" (Αλλά όπως είχαμε σωστά τονίσει και περιμέναμε εδώ...ΟΧΙ σε όλα) τμήματα του τόπου μας "έβρεξε της προκοπής" μετά από μήνες ατελείωτης ξηρασίας!

Βέβαια όπως είπαμε  πιο πάνω και γράφτηκε σε τούτη την σελίδα,  ήδη, μέρες πριν την απερχόμενη πρώτη αλλαγή του καιρού για την φετινή σαιζόν, περιμέναμε να παρατηρηθεί έντονα το...

 Στοιχείο της ΤΟΠΙΚΟΤΗΤΑΣ τόσο ως προς την εκδήλωση και ιδιαίτερα ως προς την κατανομή του ύψους βροχόπτωσης από περιοχή σε περιοχή, πάντοτε όμως πάνω στον ίδιο νομό (και έτσι ΕΓΙΝΕ).

Με αποτέλεσμα αλλού στα μέρη μας να έπεσε "καλό  / αξιόλογο νερό" (40 με 50 χιλιοστά βροχής) , αλλού λίγο πιο πέρα στον ίδιο πάντα όμως νομό ΣΧΕΤΙΚΑ / ΕΛΑΦΡΩΣ "καλούτσικο / αξιόλογο νερό" (15 με 20 χιλιοστά) και τέλος αλλού αλλά πάντοτε πάνω στον ίδιο όμως νομό ΝΑ ΜΗΝ έκανε και "κάτι το ιδιαίτερο  / άξιο λόγου" (μόλις 5 με 10 χιλιοστά βροχής)!  ;) 

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ πάντως μετά από τόσους συνεχόμενους μήνες,  "αρρωστημένης / θερμοκρασιακής  / καιρικής  κατάστασης"...Έγινε ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ. 

Κάτι είναι και αυτό!! 

Για να δούμε όμως πως θα κυλήσουν άραγε τα ερχόμενα 24ωρα στην Χώρα των Φαιάκων; :) 

Η Καλοκαιρινή καλοκαιρία με τον ήλιο να είναι ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ σε καθημερινή βάση από άκρη στα μέρη μας, καθώς και η ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΝΟΔΟ της θερμοκρασίας, κατά τρεις με πέντε βαθμούς, συγκριτικά πάντα με ότι προηγήθηκε (κυρίως ως προς τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές της) θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στην γωνιά μας για το επόμενο ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τριήμερο! 

Οι άνεμοι σε γενικές γραμμές ΔΕΝ θα μας "προβληματίσουν" το επόμενο τριήμερο, αφού θα πνέουν στα περισσότερα τμήματα με ΧΑΜΗΛΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ.

Οπότε ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΑ αναμένεται το κλασικό για τούτη την εποχή του έτους βορειοδυτικό ρεύμα, φθάνοντας τα μεσημέρια  / απογεύματα τα 3 με 4 μποφώρ...ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ κατά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα της κάθε ημέρας θα πρέπει να καταγραφούν και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ στα 5 μποφώρ ΠΑΡΟΔΙΚΑ.

Αργά τις νύχτες μας σε αρκετά σημεία θα επικρατεί  νηνεμία ή σχεδόν νηνεμία...

Και στα υπόλοιπα ασθενείς άνεμοι από διάφορες διευθύνσεις.

Τέλος όσο αφορά την διακύμανση του υδραργύρου , σταδιακά όσο θα βαδίζουμε...ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣ το ερχόμενο Σάββατο, θα παρουσιάσει όπως είπαμε  άνοδο (ΠΙΟ ΠΟΛΥ ως προς τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές του) που κατά τόπους θα γίνει αισθητή.

Ωστόσο αν και...ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας και εξαιτίας της πιο αυξημένης σχετικής υγρασίας ΕΚΕΙ θα κάνει αρκετή ζέστη κατά την διάρκεια της ημέρας, τα επόμενα 24ωρα (δηλαδή η ΑΙΣΘΗΣΗ της δυσφορίας / ζέστης θα είναι ελαφρώς εντονότερη κατά τόπους)...

Ευτυχώς ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΔΕΝ διαφαίνεται κάτι ανάλογο με εκείνη την αφόρητη  /  ασφυκτική κατάσταση που προηγήθηκε πρόσφατα, πριν την πρόσκαιρη αλλαγή του σκηνικού, που βιώσαμε.

Έτσι "το θερμοκρασιακό ταβάνι" ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΟ ΕΥΠΑΘΕΙΣ στην ζέστη ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΕΔΙΝΕΣ γωνιές του τόπου μας σιγά σιγά (όπως θα κυλούν οι ημέρες) θα γίνουν οι 34 C. με 35 C. και σε ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ και οι 36 C.

Παράλληλα στα υπόλοιπα ορεινά / ημιορεινά / παραθαλάσσια και λοιπά πεδινά τμήματα υπολογίστε την ίδια ώρα γύρω στους 30 C. με 32 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 33 C. αντίστοιχα (βέβαια ΚΑΙ ΕΔΩ ανάλογα τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας, από περιοχή σε περιοχή θα εξαρτηθεί και η ΑΙΣΘΗΣΗ της ζέστης / δυσφορίας στον ανθρώπινο οργανισμό).

Κατά άλλα παραμένει η δροσιά ΑΡΓΑ τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες, αφού αν και θα "ανέβουν" λιγάκι ΚΑΙ οι ελάχιστες θερμοκρασίες (ΟΧΙ τόσο, όσο οι μέγιστες τιμές) παρολ' αυτά θα διατηρηθούν σε γενικές γραμμές στα περισσότερα τμήματα σε "ικανοποιητικά / ευχάριστα πλαίσια".

Καλό βράδυ Τετάρτης σε όλες και όλους!! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

 

Κυριακή 18 Αυγούστου 2024

 Βόρειο Ιόνιο  - νομός Κέρκυρας.

ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΑΝΑΣΑ ΔΡΟΣΙΑΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ  ύστερα από ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ καιρό!

ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΕΠΙΣΗΣ... ΑΞΙΕΠΑΙΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ στα μέρη μας ΜΕΤΑ ΑΠΟ... ΜΗΝΕΣ!

Καλημέρα σε όλες και όλους, όμορφη Κυριακή να έχουμε! :) 

Ύστερα λοιπόν ΑΠΟ...

 120 ΗΜΕΡΕΣ  / 4 ΜΗΝΕΣ για το 88 % της εκτάσεως του νομού μας...

97 ΗΜΕΡΕΣ / 3 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ για το 10 % της εκτάσεως του νομού μας (μέσα σε αυτό το 10 % ανήκει και το χωριό μου εδώ στο βορρά / "Βαλανειό").

Και τέλος 84 ΗΜΕΡΕΣ  / ΣΧΕΔΟΝ 3 ΜΗΝΕΣ για το υπόλοιπο 2 % της εκτάσεως του νομού μας...

Ο καιρός "θα προσπαθήσει" (και ΕΩΣ ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ "θα τα καταφέρει" ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ) να βρέξει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ στο τόπο μας! ;) 

Αναλυτικότερα "οι προσπάθειες βροχής" δείχνουν να είναι ΣΥΝΟΛΙΚΑ περίπου / "χονδρικά" τρεις (ανάλογα βέβαια την κάθε περιοχή πάνω στο νομό μας) και να αφορούν το διήμερο ΔΕΥΤΕΡΑΣ - ΤΡΙΤΗΣ.

Έτσι ΑΡΧΙΚΑ θα πρέπει να επηρεαστούμε από ΛΙΓΟ ΠΙΟ...ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ("μετωπικό πέρασμα σποραδικών καταιγίδων" που σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ δύναται να είναι ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΙΣΧΥΡΕΣ) από τα δυτικά προς τα ανατολικά...

Ενώ στην συνέχεια από τον συνδυασμό της αναμενόμενης διαταραχής και της έντονης εποχικής αστάθειας με... ΚΑΠΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΟΜΩΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ.

Άρα ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; 

Ότι το ερχόμενο 48ωρο το καιρικό σκηνικό στα μέρη μας θα καταστεί γενικά πιο άστατο.

Οπότε τα διαστήματα ηλιοφάνειας (και σχετικά "καλού καιρού") γρήγορα εναλλάσσονται με συννεφιές οι οποίες ανά διαστήματα και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ στην Χώρα των Φαιάκων δύναται να δώσουν διάσπαρτες ΤΟΠΙΚΕΣ μπόρες, βροχές και καταιγίδες (ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΙΣΧΥΡΑ).

ΕΔΩ θέλω να σταθώ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΟΤΗΤΑ  / ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ που συνήθως παρουσιάζουν τούτη την περίοδο του έτους τα φαινόμενα.

Πράγμα που σημαίνει πως...

Δυστυχώς αλλού στο νομό μας ΔΕΝ θα συμβεί και κάτι το ιδιαίτερο από πλευράς βροχόπτωσης... Και αλλού, λίγο παραπέρα στον ίδιο πάντα όμως νομό έστω και ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ενδεχομένως να ρίχνει καρεκλοπόδαρα (ΙΣΩΣ για λίγο ακόμη και χαλάζι)!

Αυτό συμβαίνει τούτη την εποχή του έτους και γι ' αυτό είναι αδύνατο να γνωρίζουμε από τώρα που ακριβώς πάνω στο νομό μας θα βρέξει ή πόσο θα βρέξει στο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΗΜΕΙΟ... 

Σεβόμαστε την επιστήμη της μετεωρολογίας και δεν κάνουμε ερωτήσεις του τύπου... Θα βρέξει και πόσο στην Λάκκα Παξών, στον Πετριτή της νότιας Κέρκυρας, στην πόλη της Κέρκυρας ; Κτλ. κτλ. 

Γιατί πολύ απλά ΔΕΝ υφίσταται απάντηση σε κάτι τέτοιο! :) 

Κατά τα άλλα, ναι μεν ΔΕΝ περιμένουμε κάποιο οργανωμένο βροχοφόρο σύστημα ΑΛΛΑ 

Οι δείκτες αστάθειας πάνω από την περιοχή μας βρίσκονται σε πολύ υψηλά  έως κατά τόπους εκρηκτικά επίπεδα...

Η θερμοκρασία της θάλασσας τριγύρω από το νομό μας στην παρούσα φάση προσεγγίζει ακόμη και τους 29 C. με 30 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ τους 31 C. 

Τέλος διανύουμε μια μακρά περίοδο ξηρασίας και συνεχιζόμενων πολύ υψηλών θερμοκρασιών (μέχρι στιγμής μιλάμε για το "πιο καυτό Καλοκαίρι" τουλάχιστον των τελευταίων 70 ετών στο νομό Κέρκυρας)...

Όλα τα παραπάνω ΟΧΙ μόνο τώρα ΑΛΛΑ και γενικότερα τους μήνες του φετινού Φθινοπώρου που θα ακολουθήσουν παρακάτω θα πρέπει να τα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν μας...

Και σχεδόν κάθε διαταραχή που θα μας έρχεται από δυσμάς θα χρήζει παρατήρησης / στενής  παρακολούθησης (αυξημένη πιθανότητα ισχυρών έως εν δυνάμει επικίνδυνων κατά τόπους καιρικών φαινομένων , κατά περιόδους μέσα  στους επόμενους δύο με τρεις μήνες).

Συνεπώς ναι μεν ΔΕΝ αναμένεται κάτι το ιδιαίτερα οργανωμένο ΑΛΛΑ οι πιο πάνω ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ λόγοι δεν αποκλείεται ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΠΕΔΟ να μας οδηγήσουν ΣΕ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ!

Εν ολίγοις και μιας και βρισκόμαστε εν μέσω τουριστικής περιόδου με πολύ κόσμο στο ύπαιθρο στις παραλίες και στους δρόμους θα παρακαλέσω να έχουμε το νου μας λιγάκι παραπάνω το επόμενο 48ωρο...

Καθώς ΔΕΝ αποκλείεται έστω και ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ του τόπους μας, τα εν λόγω φαινόμενα να είναι αρκετά "βίαια" (Κατά τόπους πρόσκαιρη σημαντική ενίσχυση των ανέμων, σε συνδυασμό με ισχυρή βροχόπτωση και κεραυνούς / μπουρίνι). 

Οι άνεμοι σε γενικές γραμμές θα πνέουν από νότιες ή δυτικές διευθύνσεις (εναλλαγές νοτίου και δυτικού ρεύματος) στα 3 με 4 και κατά τόπους έως και 5 μποφώρ, με...Αρκετές όμως ισχυρές στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΠΕΔΟ.

Ωστόσο προς / κατά την διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΓΩΝΙΕΣ του νομού μας ενδεχομένως να δούμε ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ πολύ ισχυρές στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ ΑΝΕΜΩΝ από διάφορες διευθύνσεις (ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ εμφάνισης υδροστρόβιλων στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ή ΙΣΩΣ ακόμη και ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟΥ ανεμοστρόβιλου).

Εξαιτίας των προαναφερθέντων συγκεκριμένων παραγόντων ΕΚΕΙ που ΔΕΝ θα βρέξει ή ΕΚΕΙ που θα ξεκινήσει να βρέχει λίγο αργότερα, η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΤΑΧΥΤΑΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ εάν ω μη γένοιτο προκύψει κάπου κάποια φωτιά είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΥΨΗΛΗ (προσοχή χρειάζεται και με τους κεραυνούς, καθώς "η πτώση αυτών", στην ύπαιθρο του νομού μας, δεν αποκλείεται καπου / οπουδήποτε να προκαλέσει την έναρξη φωτιάς)!!!!!! 

Επίσης αξίζει να τονίσουμε (και αυτό είναι το ευχάριστο) ότι για ένα τριήμερο θα πάρουμε ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ από τις παρατεταμένες πολύ υψηλές θερμοκρασίες και την μεγάλη σωματική καταπόνηση που υπέστη ο ανθρώπινος οργανισμός όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα , μιας και από την Δευτέρα έως ΚΑΙ την Τετάρτη ο υδράργυρος θα κυμαίνεται σε πιο...Ανθρώπινα / σχετικά δροσερά πλαίσια (αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας κατά 5 με 6 βαθμούς, συγκριτικά με ότι προηγήθηκε).

Κάτι που θα γίνει πιο ΑΙΣΘΗΤΟ κατά την διάρκεια της νύχτας και νωρίς τα πρωινά μας, καθώς και κατά την διάρκεια της εκδήλωσης των φαινομένων, όπου "αυτά" εκδηλωθούν.

Απολαύστε το, γιατί από τις 22 του μήνα και μετέπειτα ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΞΑΝΑ στην φετινή τόσο γνώριμή μας ΕΝΤΟΝΗ ΖΕΣΤΗ και κατά τόπους αρκετή δυσφορία (εκ νέου ΑΙΣΘΗΤΗ άνοδο της θερμοκρασίας από εκεί και μετά)!! :( 

Ευχαριστώ θερμά για υποστήριξη / εμπιστοσύνη που δείχνετε προς τις προγνώσεις μου, όλα  αυτά τα χρόνια!! Να είστε πάντα καλά εσείς και οι οικογένειές σας!! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

 Βόρειο Ιόνιο  - νομός Κέρκυρας.

Χρόνια πολλά με υγεία σε όλες και όλους!! :) 

Διατηρείται λοιπόν η ΕΝΤΟΝΗ ΖΕΣΤΗ έως ΣΕ... ΚΑΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του τόπου μας ΚΑΙ οι ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΥΣΩΝΑ που επικρατούν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ από το περασμένο Σάββατο 10 του μήνα για... Ακόμη δυο με τρεις ημέρες μπροστά μας.

Άλλωστε σας είχα ενημερώσει έγκαιρα, για την συγκεκριμένη εξέλιξη (ήδη από την περασμένη Κυριακή 11/08/2024) λέγοντάς σας χαρακτηριστικά πως ΟΛΟΚΛΗΡΗ η εβδομάδα , που θα ακολουθούσε,  θα κυλούσε έτσι ακριβώς... ;) 

Αναλυτικότερα, να πούμε ότι, ανάλογες, με τις τελευταίες ημέρες, αρκετά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα παρατηρηθούν τόσο αύριο Παρασκευή, όσο ΚΑΙ μεθαύριο Σάββατο στα μέρη μας...

Οπότε "το θερμοκρασιακό ταβάνι" αργά το μεσημέρι ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΕΔΙΝΕΣ ΓΩΝΙΕΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ θα συνεχίσει να είναι οι 37 C. με 38 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και 39 C. (ΔΕΝ αποκλείεται να προκύψει ΞΑΝΑ και κάποιο ΜΕΜΟΝΩΜΈΝΟ 40αρι C.)

Στα υπόλοιπα ημιορεινά  / ορεινά / παραθαλάσσια και λοιπά πεδινά σημεία υπολογίστε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 33 C. με 35 C. ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ μέχρι και 36 C. αντίστοιχα.

Ωστόσο όπως συνέβη και τα τελευταία 24ωρα...Έτσι και το ερχόμενο 48ωρο ανάλογα με τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας από περιοχή σε περιοχή πάνω στο νομό μας,  θα εξαρτηθεί ΚΑΙ Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΖΕΣΤΗΣ / ΔΥΣΦΟΡΙΑΣ στον ανθρώπινο οργανισμό, άσχετα με τις "πραγματικές θερμοκρασίες" που θα δείχνουν την ίδια ώρα τα θερμόμετρα στην αυλή μας. ;) 

Τέλος την Κυριακή 18/08/2024 θα πρέπει να υπάρξει μια ΠΡΩΤΗ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ πτώση του υδραργύρου, κατά έναν με δυο και ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΙΘΑΝΟΝ και τριών βαθμών συγκριτικά πάντα με ότι θα έχει προηγηθεί...

Παρολ' αυτά λόγω της υψηλής υγρασίας, δυστυχώς ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ή έστω "στην καλύτερη" ΛΙΓΟΙ από εμάς  "θα καταλάβουμε" αυτή την μικρή διαφορά (την Κυριακή ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ του νομού μας αναμένεται περαιτέρω αύξηση της σχετικής υγρασίας, με ότι συνεπάγεται αυτό, λόγω μιας διαταραχής που θα σχηματιστεί "δίπλα μας / δηλαδή στην Ιταλική χερσόνησο").

Κατά τα άλλα ΕΩΣ ΚΑΙ την Κυριακή θα διατηρηθεί ο καλός και πολύ ζεστός καιρός στην περιοχή μας (ΜΙΚΡΗ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΚΤΗ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για κάποια παροδική πολύ τοπική ψιχάλα, όμβρο ή και πολυ επιλεκτική μπόρα την Κυριακή)...

ΑΛΛΑ...

 ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΥΤΗ (Κυριακή 18/08/2024) πολύ πιο δροσερός αέρας , ερχόμενος από βορειότερα γεωγραφικά πλάτη της Ευρώπης, θα καταφέρει να εισβάλλει στην κεντρική Μεσόγειο (Ιταλία) δημιουργώντας ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ για την δημιουργία χαμηλού βαρομετρικού ΕΚΕΙ ύστερα από... ΜΗΝΕΣ!! 

Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ θα πρέπει έως έναν βαθμό να επηρεάσει ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ του βορείου Ιονίου στην συνέχεια...

Όμως ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ βρισκόμαστε στην Πέμπτη είναι αδύνατο να μπορούμε να κάνουμε ασφαλής / αξιόπιστη πρόγνωση για το...

 ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ στα μέρη μας...

Αφού "προγνωστικά απέχει έτη φωτός ακόμη μακριά μας"!! 

Βέβαια σαν μια ΠΡΩΤΗ ΕΙΚΟΝΑ / ΤΑΣΗ του καιρού μπορούμε να πούμε πως ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ θα πρέπει να υπάρξει ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ της τωρινής κατάστασης , στις ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ με οπωσδήποτε κάποια ΠΤΩΣΗ της θερμοκρασίας ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ (Άγνωστο ακόμη "των πόσων βαθμών". ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ σαν μια ΠΡΩΤΗ εικόνα, φαίνεται να επιστρέφουμε ΓΙΑ ΛΙΓΟ "σε πιο φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασιακές καταστάσεις")...

Ενώ παράλληλα ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΗΝΕΣ ΞΗΡΑΣΙΑΣ "ανοίγει ένα παραθυράκι" να επηρεαστούν ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ από φαινόμενα αστάθειας (Αγνώστου προς ώρας εντάσεως , διάρκειας ή και έκτασης).

Γνωρίζω την αγωνία , ιδιαίτερα των αγροτών / με έμφαση των ελαιοπαραγωγών του τόπου μας, λόγω της πολύμηνης ξηρασίας / ανομβρίας που μαστίζει τα μέρη μας (σας ευχαριστώ πολύ για τα προσωπικά μηνύματα που μου στέλνετε)...

Ωστόσο οφείλουμε να περιμένουμε λίγο ακόμη, για να έχουμε περισσότερα στοιχεία στην διάθεσή μας!

Πάντως από προσωπική εμπειρία μπορώ να σας πω, ότι, την συγκεκριμένη περίοδο του έτους, μπορούμε να έχουμε δυο εντελώς διαφορετικές εικόνες, πάνω στον ίδιο όμως νομό... Δηλαδή από την μια να προκύψουν τμήματα που ΔΕΝ θα κάνει και κάτι το ιδιαίτερο ή ενδεχομένως ΠΙΘΑΝΟΝ και τίποτα...

Και από την άλλη, στον ίδιο πάντα όμως νομό, ορισμένες άλλες περιοχές να δεχθούν έστω και ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΙΣΩΣ ακόμη και έντονα καιρικά φαινόμενα.

Άρα θα περιμένουμε δυο ημέρες ακόμη, για τα νεότερα στοιχεία, διότι η συγκεκριμένη εξέλιξη αφορά πολλούς συνανθρώπους μας, σε ευρεία κλίμακα, μιας και βρισκόμαστε εν μέσω τουριστικής περιόδου!

Τέλος για τους ψαράδες μας...

 ΔΕΝ αναφέρθηκα στο "κομμάτι των ανέμων" πιο πάνω, καθώς ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ την Κυριακή ΔΕΝ θα μας "προβληματίσουν", αφού θα πνέουν ΓΕΝΙΚΑ με ΧΑΜΗΛΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ.

Εις το επανιδείν!! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Με...ΕΝΤΟΝΗ ΖΕΣΤΗ και...ΑΡΚΕΤΗ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΔΥΣΦΟΡΙΑ θα κυλήσει ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΝΕΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ στα μέρη μας!!

Κατά τα άλλα εννοείται ότι ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΕΠ ' ΑΟΡΙΣΤΟΝ Η ΜΑΚΡΑ / ΠΟΛΥΜΗΝΗ ΞΗΡΑΣΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ!!!

Καλημέρα σε όλες και όλους!! 

Καλή Κυριακή και χρόνια πολλά!! :)

Δυστυχώς τα νέα συνεχίζουν ΝΑ ΜΗΝ είναι και τόσο..."Ευχάριστα" (Τουλάχιστον για την... "Μεγαλύτερη μερίδα των συνανθρώπων μας, εκεί έξω". Αφού όπως διαπιστώνω από ορισμένα προσωπικά μηνύματα, προς έκπληξή μου, συνεχίζουν ακόμη να υπάρχουν και κάποιες "εξαιρέσεις" / δηλαδή κάποιοι συνάνθρωποί μας, που τους αρέσει το φετινό Καλοκαίρι. Εννοείται πως η γνώμη / άποψη του καθενός, είναι πάντα σεβαστή)! :) 

ΔΕΝ έχει τελειωμό φίλες και φίλοι το φετινό ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΕΚΤΡΩΜΑ!! :(  

Έτσι εάν θέλουμε να ρίξουμε την ματιά μας στη νέα εβδομάδα που ξεκινά από αύριο Δευτέρα 12 του μήνα, μπορούμε να πούμε πως θα είναι ακόμη ΜΙΑ... ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΘΕΡΜΗ / ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ για τον τόπο μας!

Μάλιστα ΟΣΟ ΘΑ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ τόσο η κατάσταση θα επιδεινώνεται!!

Παράλληλα σαφώς και συνεχίζεται η πολύμηνη ανομβρία / ξηρασία που επικρατεί σε ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΦΑΙΑΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΑΝΟΙΞΗ αφού η λαμπρή καυτή καθημερινή ηλιοφάνεια θα παραμείνει Ο ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΟΛΩΝ ΚΑΙ την επόμενη εβδομάδα!! 

Ταυτόχρονα όσο αφορά το "κομμάτι των ανέμων"...Σε αντίθεση με την ανατολική πλευρά της Χώρας μας, όπου εκεί θα επικρατεί πολύ ισχυρό έως τοπικά σφοδρό μελτέμι...Εδώ στα άκρα βορειοδυτικά της Ελλάδας ΔΕΝ διαφαίνεται κάτι το ιδιαίτερο από πλευράς ανέμων ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ για τις επόμενες ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ πέντε - έξι ημέρες!! ;)

Οπότε ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ της νέας εβδομάδας, οι άνεμοι ΔΕΝ θα δημιουργούν απολύτως ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ τόσο στην θάλασσα, όσο και στην ξηρά, μιας και ΓΕΝΙΚΑ θα πνέουν με ΧΑΜΗΛΕΣ εντάσεις!! 

Κλασικά λοιπόν αργά τις νύχτες και ΝΩΡΙΣ τα πρωινά μας ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ θα επικρατεί σχεδόν νηνεμία, ενώ αργότερα μέσα στην ημέρα ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ του νομού μας, "θα βγάζει" άλλοτε ένα πιο δυτικό και άλλοτε πιο βόρειο ρεύμα στα 3 με 4 μποφώρ...ΜΕ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΑΛΛΑ ΣΕ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ και για ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ στα 5 μποφώρ ΚΥΡΙΩΣ εντός των απογευματινών ωρών!

Αυτό θα είναι ΣΕ ΓΕΝΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ "το μοτίβο της νέας εβδομάδας όσο αφορά το ανεμολογικό πεδίο" στο νομό μας (εάν στην πορεία προκύψει και ΚΑΠΟΙΑ ΗΜΕΡΑ που δύναται, έστω και για λίγο, να δώσει ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ και κάποιες ισχυρές στιγμιαίες ριπές, θα σας ενημερώσω έγκαιρα).

Τώρα όπως ανέφερα και πιο πάνω, η ζέστη θα ΕΝΤΑΘΕΙ ακόμη περισσότερο τα ερχόμενα 24ωρα, φθάνοντας ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΕΔΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΩΝ ΦΑΙΑΚΩΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ...

Άρα ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΣΟ ΘΑ ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΝ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ θα δούμε ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΠΕΔΙΝΩΝ ΜΑΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ αργά τα μεσημέρια ΠΟΛΛΑ 36αρια C. και 37αρια C. ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ 38αρια C. Ενώ ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΠΛΑΙΣΙΑ θα πρέπει να εμφανιστούν και ΟΡΙΣΜΕΝΑ 39αρια C. (ανάλογα τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας από περιοχή σε περιοχή , τόσο περισσότερο ή λιγότερο αντίστοιχα θα αυξάνει ή θα μειώνεται το αίσθημα της δυσφορίας).

Πάντως οφείλω να αναφέρω ότι ΟΙ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΕ ΠΙΟ ΕΥΡΕΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ στο νομό μας ξεκίνησαν ήδη από σήμερα Κυριακή 11/08/2024 (κάτι που ήταν αναμενόμενο και προσωπικά περίμενα να συμβεί).

Στα υπόλοιπα ορεινά / ημιορεινά / παραθαλάσσια και λοιπά "χαμηλότερα" τμήματα υπολογίστε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 32 C. με 35 C. ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και 36 C. αντίστοιχα ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ και ότι φυσικά συνεπάγεται αυτό!!! ;)

ΑΡΚΕΤΑ ΥΨΗΛΕΣ θα καταστούν ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ θερμοκρασιακές τιμές (δηλαδή οι χαμηλότερες εκείνες τιμές που συνήθως σημειώνονται αργά τις μεταμεσονύχτιες και πρώτες πρωινές ώρες).

Με αποτέλεσμα ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του τόπου μας (ΟΧΙ βέβαια ΠΑΝΤΟΥ) ουσιαστικά ΝΑ ΜΗΝ "δροσίζει επαρκώς / αξιόλογα" ΟΥΤΕ και κατά την διάρκεια της νύχτας. 

Τέλος πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα, θα ήθελα να πω λίγα λόγια για το "κομμάτι της παρατεταμένης ξηρασίας / ανομβρίας" που βιώνουμε στο νομό μας... 

"Χονδρικά" λοιπόν εάν θελήσουμε να δούμε πότε έπεσε η τελευταία "βροχή της προκοπής" στο νομό Κέρκυρας, θα πρέπει να πάμε κάποιους ή και... ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ πίσω στο χρόνο... ;) 

Με λίγα λόγια και για γίνω πιο συγκεκριμένος Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΒΡΟΧΗ (τουλάχιστον από 15 χιλιοστά και πάνω) σε ένα ποσοστό της τάξεως περίπου του 10 % της εκτάσεως του τόπου μας σημειώθηκε στις 11 του Μάη (το ίδιο ισχύει και για το χωριό μας εδώ, στο Βαλανειό) και αφορούσε ΚΥΡΙΩΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ τμήματα στην ενδοχώρα του βορρά ή ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΛΙΓΑ ΤΜΗΜΑΤΑ στο κεντροβόρειο κομμάτι της Κέρκυρας.

Άρα στο 10 % της εκτάσεως της νήσου Κέρκυρας έβρεξε αξιόλογα πριν ακριβώς 90 ημέρες!

ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΠΙΟ ΤΥΧΕΡΟΙ είδαν την τελευταία αξιόλογη βροχή να πέφτει την τελευταία εβδομάδα του Μάη...

"Αυτοί" όμως ήταν ΛΙΓΟΣΤΟΙ και ΔΕΝ υπερβαίνουν το 2 % της εκτάσεως του νομού μας (ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ στα άκρα βορειοδυτικά και στο κεντροανατολικό κομμάτι).

Άρα ΜΟΛΙΣ περίπου στο 2 % της εκτάσεως του νομού μας έβρεξε αξιόλογα πριν περίπου 72 ημέρες! 

ΚΑΙ ΣΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ 88 % της εκτάσεως του νομού Κέρκυρας η τελευταία αξιόλογη βροχή σημειώθηκε στις 19 του Απρίλη!! 

Άρα ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΟ 88 % ΤΗΣ ΕΚΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΒΡΕΞΕ ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΗΤΑΝ ΠΡΙΝ 112 ΗΜΕΡΕΣ (19/04/2024 - 11/08/2024)!!!!

Όπως βλέπουμε "μένει μόλις ένα περίπου 12 % της εκτάσεως του νομού μας" που ακόμη το νούμερο της παρατεταμένης ξηρασίας ΔΕΝ είναι τριψήφιο...

Ωστόσο ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΡΙΨΗΦΙΟΣ!

Ταυτόχρονα ΣΤΗ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ Ο ΝΟΜΟΣ ΜΑΣ (στο 88 % της εκτάσεως του) χρειάζεται μόλις 8 ακόμη ημέρες για να...Συμπληρώσει ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ / 120 ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΧΩΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΒΡΟΧΗ!!! 

Δυστυχώς κοιτάζοντας συνεχώς τις ανανεώσεις των παγκόσμιων προγνωστικών μοντέλων τα νέα ΔΕΝ είναι και τα πλέον "ενθαρρυντικά / ευχάριστα"... Αφού όλα δείχνουν ότι έχουμε ΠΟΛΥ ΔΡΟΜΟ ΑΚΟΜΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ για να έρθει ξανά η πρώτη αξιόλογη βροχή στο νομό μας!!

Ναι μεν σίγουρα ΔΕΝ είναι κάτι το πρωτοφανές, μιας και έχουμε βιώσει μεγάλες περιόδους ξηρασίας στο τόπο μας και στο παρελθόν...

Ωστόσο οπωσδήποτε αποτελεί μια σπάνια και όχι και τόσο συνηθισμένη κατάσταση για την κλιματολογία του τόπου μας, ειδικά εάν σκεφτούμε πόσο... Ακόμη ενδεχομένως "θα ανέβουν" οι παραπάνω αριθμοί έως την ημέρας της... "Λύτρωσης"...

ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΚΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ (έχουμε καταρρίψει και στο νομό μας αρκετά θερμοκρασιακά ρεκόρ πολλών δεκαετιών).

Σύντομα όμως θα μιλάμε για ΑΚΡΑΙΑ ΞΗΡΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ... ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ...ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΡΟΣ ΩΡΑΣ (συνήθως όταν ο συγκεκριμένος πιο πάνω αριθμός γίνεται τριψήφιος ΠΑΝΤΟΥ στα μέρη μας τότε πάντοτε βάση και του κλίματος του νομού μας, θεωρούμε την εν λόγω κατάσταση ακραία ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ)!! 

Όμορφη νέα εβδομάδα σας εύχομαι!! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !



Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

 Βόρειο Ιόνιο  - νομός Κέρκυρας.

Μια ματιά στον καιρό των αμέσως επόμενων ημερών στα μέρη μας... ;) :) 

Αρκετή ζέστη, ναι μεν ΟΧΙ σε "ακραία επίπεδα" ΑΛΛΑ εξαιτίας της...ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ αυξημένης υγρασίας η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΣΦΟΡΙΑΣ θα είναι ΑΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΕΝΤΟΝΟΤΕΡΗ.

Ενδείξεις για περαιτέρω ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟ του υδραργύρου βαδίζοντας ΠΡΟΣ τις 10 του μήνα (Ευτυχώς όμως ΟΧΙ κάτι το σημαντικό. Θα δούμε εάν θα μπορέσει ή όχι , να ανέβει λίγο ακόμη ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του μήνα, στις επόμενες αναρτήσεις)...

Κατά τα άλλα ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΜΑΚΡΑ / ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ  / ΠΟΛΥΜΗΝΗ ΞΗΡΑΣΙΑ σε ολόκληρο το νομό Κέρκυρας!

Γεια σας φίλες και φίλοι!!

Όπως προφανώς έγινε ΗΔΗ αντιληπτό από την πιο πάνω "περίληψη"... ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΔΕΝ αλλάζει κάτι στον καιρό μας ΟΥΤΕ ΚΑΙ τις αμέσως επόμενες ΚΑΜΠΟΣΕΣ ημέρες!

Έτσι η λαμπρή καθημερινή λιακάδα παραμένει ΚΑΙ..."Μαζί της φυσικά" Η ΠΟΛΥΜΗΝΗ ΑΠΟΛΥΤΗ ανομβρία / ξηρασία "που μαστίζει την ευρύτερη ζώνη του βορείου Ιονίου", με ότι φυσικά συνεπάγεται όλο αυτό, από κάθε άποψη και σαφώς σε κάθε τομέα! ;) 

Παράλληλα η θερμοκρασία αλλού στο τόπο μας θα βρίσκεται γύρω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και αλλού στον ίδιο πάντα όμως νομό...

Θα προσεγγίζει ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ που θα κυμαίνονται κατά δυο με τρεις βαθμούς υψηλότερα από τα φυσιολογικά για την εποχή πλαίσια (κατά μέσο όρο πάντα).

Παρολ ' αυτά ΠΑΝΤΟΥ (δηλαδή ΚΑΙ ΕΚΕΙ που αναμένονται "κανονικές για τούτη την περίοδο του έτους θερμοκρασίες") λόγω της...

Κατά περιόδους ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΖΕΣΤΗΣ  / ΔΥΣΦΟΡΙΑΣ θα είναι αρκετά εντονότερη για τον ανθρώπινο οργανισμό από εκείνες τις "πραγματικές τιμές" που θα δείχνουν την ίδια ώρα τα θερμόμετρα στην αυλή μας!

Πάντως οι άνεμοι ΕΩΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ θα συνεχίσουν ΝΑ ΜΗΝ δημιουργούν ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα τόσο στην θάλασσα όσο και στην στεριά γενικότερα στην Χώρα των Φαιάκων, αφού θα πνέουν γενικά με ΧΑΜΗΛΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ (θα δούμε εάν τελικά ενισχυθούν λίγο εντός του ερχόμενου Σαββατοκύριακου ή όχι, στην επόμενη ανάρτηση / πρόγνωση εδώ, όπου θα έχουμε στην διάθεσή μας τα νεότερα στοιχεία).

Μέσα στις νυχτερινές και ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ώρες σε ΠΟΛΛΑ τμήματα θα επικρατεί σχεδόν νηνεμία (εκτός μεμονωμένων εξαιρέσεων όπου άντε να παρατηρηθούν λίγες στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ στα 3 και ΙΣΩΣ "το πολύ" στα 4 μποφώρ)...

Ενώ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ θα συνεχίσει να φυσά "το κλασικό βοριαδάκι" φθάνοντας τα 3 με 4 μποφώρ με...ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ και για ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ στα 5 μποφώρ ΑΛΛΑ ΣΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ αργά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες (ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ την Παρασκευή).

Οπότε ΑΡΧΙΚΑ ΛΙΓΟ ΠΟΛΥ οι ενδείξεις στα θερμόμετρά μας παραμένουν σχεδόν οι ίδιες με σήμερα Τετάρτη 07/08/2024 και γενικότερα με εκείνες των τελευταίων ημερών (βλέπε προηγούμενη ανάρτηση για περαιτέρω λεπτομέρειες) τόσο ως προς τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ όσο και ως προς τις ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές...

Στην συνέχεια όμως και όπως ανέφερα και παραπάνω φαίνεται ότι θα υπάρξει μια ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ άνοδο της θερμοκρασίας τόσο ως προς τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ όσο ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ και ως προς τις ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές της (δηλαδή ΟΧΙ μόνο κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ και μέσα στη νύχτα).

Αυτά για την ώρα, θα επανέλθω σε λίγες ημέρες ΞΑΝΑ!!  :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !



Σάββατο 3 Αυγούστου 2024

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Μια ματιά στην εξέλιξη του καιρού για το επόμενο 48ωρο (Κυριακή 04/08/2024 και Δευτέρα 05/08/2024) στα μέρη μας...

Αρκετή ζέστη και συνέχιση της Καλοκαιρινής καλοκαιρίας / μακράς περιόδου ξηρασίας.

Καλημέρα σας!! Όμορφο Σάββατο να έχουμε... :)

ΔΕΝ αλλάζει κάτι στον καιρό μας, απ' ότι προφανώς ήδη καταλάβατε, από τον "παραπάνω τίτλο"! ;) 

Έτσι διατηρούνται οι άκρως Καλοκαιρινές συνθήκες στο τόπο μας, με άφθονη ηλιοφάνεια ΣΥΝΟΛΙΚΑ και την θερμοκρασία ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΕΥΠΑΘΕΙΣ στην ζέστη ΠΕΔΙΝΕΣ περιοχές του νομού μας, να κυμαίνεται κατά δυο με τρεις βαθμούς υψηλότερα "του κανονικού για την εποχή" (αναφέρομαι πάντοτε στις ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες κάθε 24ωρου).

Παράλληλα εννοείται πως τα σχετικά αυξημένα ποσοστά της υγρασίας θα συνεχίσουν "να κάνουν ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ την ΑΙΣΘΗΣΗ της ζέστης / δυσφορίας, εντονότερη από τις πραγματικές τιμές που θα δείχνουν την ίδια ώρα τα θερμόμετρα".

Κατά τα άλλα "πιο τυχερές" θα σταθούν αρκετές απέναντί μας Ηπειρωτικές περιοχές την Κυριακή (ιδιαίτερα η ενδοχώρα και όχι μόνο), όπου ΕΚΕΙ η αστάθεια "θα φουντώσει" και ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ θα εκδηλωθούν ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ μπόρες βροχές και καταιγίδες.

Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ενός "αμυδρού επηρεασμού" για ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας, ανέρχεται ΜΟΛΙΣ στο 15 %.

Οι άνεμοι ΚΑΙ τις δυο επόμενες ημέρες ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ  ΓΡΑΜΜΕΣ  ΔΕΝ θα μας "προβληματίσουν", αφού θα παραμείνουν ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΜΕ ΧΑΜΗΛΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ.

Πιο αναλυτικά ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ θα πνέουν ΚΥΡΙΩΣ από βόρειες διευθύνσεις στα 3 με 4 μποφώρ... ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ δεν αποκλείονται ΚΑΠΟΙΕΣ στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ στα 5 μποφώρ τα μεσημέρια - απογεύματα.

ΚΥΡΙΩΣ την Κυριακή, όπου είναι πιθανές και ορισμένες ισχυρές στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ στα 6 μποφώρ.

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΔΕΝ θα μεταβληθεί σημαντικά.

Οπότε στα περισσότερα ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ / ΟΡΕΙΝΑ / ΗΜΙΟΡΕΙΝΑ ΚΑΙ ΠΕΔΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ αναμένονται αργά το μεσημέρι ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ της τάξεως των 31 C. με 34 C. αντίστοιχα (πάντα ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ).

Ωστόσο ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΕΔΙΝΕΣ ΓΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ τα θερμόμετρα θα δείχνουν 35 C. με 36 C. (ΙΣΩΣ ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ και 37 C.) την ίδια ώρα.

Εις το επανιδείν!! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !