Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Με...ΕΝΤΟΝΗ ΖΕΣΤΗ και...ΑΡΚΕΤΗ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΔΥΣΦΟΡΙΑ θα κυλήσει ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΝΕΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ στα μέρη μας!!

Κατά τα άλλα εννοείται ότι ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΕΠ ' ΑΟΡΙΣΤΟΝ Η ΜΑΚΡΑ / ΠΟΛΥΜΗΝΗ ΞΗΡΑΣΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ!!!

Καλημέρα σε όλες και όλους!! 

Καλή Κυριακή και χρόνια πολλά!! :)

Δυστυχώς τα νέα συνεχίζουν ΝΑ ΜΗΝ είναι και τόσο..."Ευχάριστα" (Τουλάχιστον για την... "Μεγαλύτερη μερίδα των συνανθρώπων μας, εκεί έξω". Αφού όπως διαπιστώνω από ορισμένα προσωπικά μηνύματα, προς έκπληξή μου, συνεχίζουν ακόμη να υπάρχουν και κάποιες "εξαιρέσεις" / δηλαδή κάποιοι συνάνθρωποί μας, που τους αρέσει το φετινό Καλοκαίρι. Εννοείται πως η γνώμη / άποψη του καθενός, είναι πάντα σεβαστή)! :) 

ΔΕΝ έχει τελειωμό φίλες και φίλοι το φετινό ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΕΚΤΡΩΜΑ!! :(  

Έτσι εάν θέλουμε να ρίξουμε την ματιά μας στη νέα εβδομάδα που ξεκινά από αύριο Δευτέρα 12 του μήνα, μπορούμε να πούμε πως θα είναι ακόμη ΜΙΑ... ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΘΕΡΜΗ / ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ για τον τόπο μας!

Μάλιστα ΟΣΟ ΘΑ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ τόσο η κατάσταση θα επιδεινώνεται!!

Παράλληλα σαφώς και συνεχίζεται η πολύμηνη ανομβρία / ξηρασία που επικρατεί σε ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΦΑΙΑΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΑΝΟΙΞΗ αφού η λαμπρή καυτή καθημερινή ηλιοφάνεια θα παραμείνει Ο ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΟΛΩΝ ΚΑΙ την επόμενη εβδομάδα!! 

Ταυτόχρονα όσο αφορά το "κομμάτι των ανέμων"...Σε αντίθεση με την ανατολική πλευρά της Χώρας μας, όπου εκεί θα επικρατεί πολύ ισχυρό έως τοπικά σφοδρό μελτέμι...Εδώ στα άκρα βορειοδυτικά της Ελλάδας ΔΕΝ διαφαίνεται κάτι το ιδιαίτερο από πλευράς ανέμων ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ για τις επόμενες ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ πέντε - έξι ημέρες!! ;)

Οπότε ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ της νέας εβδομάδας, οι άνεμοι ΔΕΝ θα δημιουργούν απολύτως ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ τόσο στην θάλασσα, όσο και στην ξηρά, μιας και ΓΕΝΙΚΑ θα πνέουν με ΧΑΜΗΛΕΣ εντάσεις!! 

Κλασικά λοιπόν αργά τις νύχτες και ΝΩΡΙΣ τα πρωινά μας ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ θα επικρατεί σχεδόν νηνεμία, ενώ αργότερα μέσα στην ημέρα ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ του νομού μας, "θα βγάζει" άλλοτε ένα πιο δυτικό και άλλοτε πιο βόρειο ρεύμα στα 3 με 4 μποφώρ...ΜΕ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΑΛΛΑ ΣΕ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ και για ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ στα 5 μποφώρ ΚΥΡΙΩΣ εντός των απογευματινών ωρών!

Αυτό θα είναι ΣΕ ΓΕΝΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ "το μοτίβο της νέας εβδομάδας όσο αφορά το ανεμολογικό πεδίο" στο νομό μας (εάν στην πορεία προκύψει και ΚΑΠΟΙΑ ΗΜΕΡΑ που δύναται, έστω και για λίγο, να δώσει ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ και κάποιες ισχυρές στιγμιαίες ριπές, θα σας ενημερώσω έγκαιρα).

Τώρα όπως ανέφερα και πιο πάνω, η ζέστη θα ΕΝΤΑΘΕΙ ακόμη περισσότερο τα ερχόμενα 24ωρα, φθάνοντας ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΕΔΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΩΝ ΦΑΙΑΚΩΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ...

Άρα ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΣΟ ΘΑ ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΝ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ θα δούμε ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΠΕΔΙΝΩΝ ΜΑΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ αργά τα μεσημέρια ΠΟΛΛΑ 36αρια C. και 37αρια C. ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ 38αρια C. Ενώ ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΠΛΑΙΣΙΑ θα πρέπει να εμφανιστούν και ΟΡΙΣΜΕΝΑ 39αρια C. (ανάλογα τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας από περιοχή σε περιοχή , τόσο περισσότερο ή λιγότερο αντίστοιχα θα αυξάνει ή θα μειώνεται το αίσθημα της δυσφορίας).

Πάντως οφείλω να αναφέρω ότι ΟΙ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΕ ΠΙΟ ΕΥΡΕΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ στο νομό μας ξεκίνησαν ήδη από σήμερα Κυριακή 11/08/2024 (κάτι που ήταν αναμενόμενο και προσωπικά περίμενα να συμβεί).

Στα υπόλοιπα ορεινά / ημιορεινά / παραθαλάσσια και λοιπά "χαμηλότερα" τμήματα υπολογίστε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 32 C. με 35 C. ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και 36 C. αντίστοιχα ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ και ότι φυσικά συνεπάγεται αυτό!!! ;)

ΑΡΚΕΤΑ ΥΨΗΛΕΣ θα καταστούν ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ θερμοκρασιακές τιμές (δηλαδή οι χαμηλότερες εκείνες τιμές που συνήθως σημειώνονται αργά τις μεταμεσονύχτιες και πρώτες πρωινές ώρες).

Με αποτέλεσμα ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του τόπου μας (ΟΧΙ βέβαια ΠΑΝΤΟΥ) ουσιαστικά ΝΑ ΜΗΝ "δροσίζει επαρκώς / αξιόλογα" ΟΥΤΕ και κατά την διάρκεια της νύχτας. 

Τέλος πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα, θα ήθελα να πω λίγα λόγια για το "κομμάτι της παρατεταμένης ξηρασίας / ανομβρίας" που βιώνουμε στο νομό μας... 

"Χονδρικά" λοιπόν εάν θελήσουμε να δούμε πότε έπεσε η τελευταία "βροχή της προκοπής" στο νομό Κέρκυρας, θα πρέπει να πάμε κάποιους ή και... ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ πίσω στο χρόνο... ;) 

Με λίγα λόγια και για γίνω πιο συγκεκριμένος Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΒΡΟΧΗ (τουλάχιστον από 15 χιλιοστά και πάνω) σε ένα ποσοστό της τάξεως περίπου του 10 % της εκτάσεως του τόπου μας σημειώθηκε στις 11 του Μάη (το ίδιο ισχύει και για το χωριό μας εδώ, στο Βαλανειό) και αφορούσε ΚΥΡΙΩΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ τμήματα στην ενδοχώρα του βορρά ή ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΛΙΓΑ ΤΜΗΜΑΤΑ στο κεντροβόρειο κομμάτι της Κέρκυρας.

Άρα στο 10 % της εκτάσεως της νήσου Κέρκυρας έβρεξε αξιόλογα πριν ακριβώς 90 ημέρες!

ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΠΙΟ ΤΥΧΕΡΟΙ είδαν την τελευταία αξιόλογη βροχή να πέφτει την τελευταία εβδομάδα του Μάη...

"Αυτοί" όμως ήταν ΛΙΓΟΣΤΟΙ και ΔΕΝ υπερβαίνουν το 2 % της εκτάσεως του νομού μας (ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ στα άκρα βορειοδυτικά και στο κεντροανατολικό κομμάτι).

Άρα ΜΟΛΙΣ περίπου στο 2 % της εκτάσεως του νομού μας έβρεξε αξιόλογα πριν περίπου 72 ημέρες! 

ΚΑΙ ΣΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ 88 % της εκτάσεως του νομού Κέρκυρας η τελευταία αξιόλογη βροχή σημειώθηκε στις 19 του Απρίλη!! 

Άρα ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΟ 88 % ΤΗΣ ΕΚΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΒΡΕΞΕ ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΗΤΑΝ ΠΡΙΝ 112 ΗΜΕΡΕΣ (19/04/2024 - 11/08/2024)!!!!

Όπως βλέπουμε "μένει μόλις ένα περίπου 12 % της εκτάσεως του νομού μας" που ακόμη το νούμερο της παρατεταμένης ξηρασίας ΔΕΝ είναι τριψήφιο...

Ωστόσο ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΡΙΨΗΦΙΟΣ!

Ταυτόχρονα ΣΤΗ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ Ο ΝΟΜΟΣ ΜΑΣ (στο 88 % της εκτάσεως του) χρειάζεται μόλις 8 ακόμη ημέρες για να...Συμπληρώσει ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ / 120 ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΧΩΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΒΡΟΧΗ!!! 

Δυστυχώς κοιτάζοντας συνεχώς τις ανανεώσεις των παγκόσμιων προγνωστικών μοντέλων τα νέα ΔΕΝ είναι και τα πλέον "ενθαρρυντικά / ευχάριστα"... Αφού όλα δείχνουν ότι έχουμε ΠΟΛΥ ΔΡΟΜΟ ΑΚΟΜΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ για να έρθει ξανά η πρώτη αξιόλογη βροχή στο νομό μας!!

Ναι μεν σίγουρα ΔΕΝ είναι κάτι το πρωτοφανές, μιας και έχουμε βιώσει μεγάλες περιόδους ξηρασίας στο τόπο μας και στο παρελθόν...

Ωστόσο οπωσδήποτε αποτελεί μια σπάνια και όχι και τόσο συνηθισμένη κατάσταση για την κλιματολογία του τόπου μας, ειδικά εάν σκεφτούμε πόσο... Ακόμη ενδεχομένως "θα ανέβουν" οι παραπάνω αριθμοί έως την ημέρας της... "Λύτρωσης"...

ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΚΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ (έχουμε καταρρίψει και στο νομό μας αρκετά θερμοκρασιακά ρεκόρ πολλών δεκαετιών).

Σύντομα όμως θα μιλάμε για ΑΚΡΑΙΑ ΞΗΡΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ... ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ...ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΡΟΣ ΩΡΑΣ (συνήθως όταν ο συγκεκριμένος πιο πάνω αριθμός γίνεται τριψήφιος ΠΑΝΤΟΥ στα μέρη μας τότε πάντοτε βάση και του κλίματος του νομού μας, θεωρούμε την εν λόγω κατάσταση ακραία ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ)!! 

Όμορφη νέα εβδομάδα σας εύχομαι!! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου