Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

 Βόρειο Ιόνιο  - νομός Κέρκυρας.

Χρόνια πολλά με υγεία σε όλες και όλους!! :) 

Διατηρείται λοιπόν η ΕΝΤΟΝΗ ΖΕΣΤΗ έως ΣΕ... ΚΑΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του τόπου μας ΚΑΙ οι ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΥΣΩΝΑ που επικρατούν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ από το περασμένο Σάββατο 10 του μήνα για... Ακόμη δυο με τρεις ημέρες μπροστά μας.

Άλλωστε σας είχα ενημερώσει έγκαιρα, για την συγκεκριμένη εξέλιξη (ήδη από την περασμένη Κυριακή 11/08/2024) λέγοντάς σας χαρακτηριστικά πως ΟΛΟΚΛΗΡΗ η εβδομάδα , που θα ακολουθούσε,  θα κυλούσε έτσι ακριβώς... ;) 

Αναλυτικότερα, να πούμε ότι, ανάλογες, με τις τελευταίες ημέρες, αρκετά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα παρατηρηθούν τόσο αύριο Παρασκευή, όσο ΚΑΙ μεθαύριο Σάββατο στα μέρη μας...

Οπότε "το θερμοκρασιακό ταβάνι" αργά το μεσημέρι ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΕΔΙΝΕΣ ΓΩΝΙΕΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ θα συνεχίσει να είναι οι 37 C. με 38 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και 39 C. (ΔΕΝ αποκλείεται να προκύψει ΞΑΝΑ και κάποιο ΜΕΜΟΝΩΜΈΝΟ 40αρι C.)

Στα υπόλοιπα ημιορεινά  / ορεινά / παραθαλάσσια και λοιπά πεδινά σημεία υπολογίστε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 33 C. με 35 C. ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ μέχρι και 36 C. αντίστοιχα.

Ωστόσο όπως συνέβη και τα τελευταία 24ωρα...Έτσι και το ερχόμενο 48ωρο ανάλογα με τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας από περιοχή σε περιοχή πάνω στο νομό μας,  θα εξαρτηθεί ΚΑΙ Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΖΕΣΤΗΣ / ΔΥΣΦΟΡΙΑΣ στον ανθρώπινο οργανισμό, άσχετα με τις "πραγματικές θερμοκρασίες" που θα δείχνουν την ίδια ώρα τα θερμόμετρα στην αυλή μας. ;) 

Τέλος την Κυριακή 18/08/2024 θα πρέπει να υπάρξει μια ΠΡΩΤΗ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ πτώση του υδραργύρου, κατά έναν με δυο και ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΙΘΑΝΟΝ και τριών βαθμών συγκριτικά πάντα με ότι θα έχει προηγηθεί...

Παρολ' αυτά λόγω της υψηλής υγρασίας, δυστυχώς ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ή έστω "στην καλύτερη" ΛΙΓΟΙ από εμάς  "θα καταλάβουμε" αυτή την μικρή διαφορά (την Κυριακή ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ του νομού μας αναμένεται περαιτέρω αύξηση της σχετικής υγρασίας, με ότι συνεπάγεται αυτό, λόγω μιας διαταραχής που θα σχηματιστεί "δίπλα μας / δηλαδή στην Ιταλική χερσόνησο").

Κατά τα άλλα ΕΩΣ ΚΑΙ την Κυριακή θα διατηρηθεί ο καλός και πολύ ζεστός καιρός στην περιοχή μας (ΜΙΚΡΗ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΚΤΗ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για κάποια παροδική πολύ τοπική ψιχάλα, όμβρο ή και πολυ επιλεκτική μπόρα την Κυριακή)...

ΑΛΛΑ...

 ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΥΤΗ (Κυριακή 18/08/2024) πολύ πιο δροσερός αέρας , ερχόμενος από βορειότερα γεωγραφικά πλάτη της Ευρώπης, θα καταφέρει να εισβάλλει στην κεντρική Μεσόγειο (Ιταλία) δημιουργώντας ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ για την δημιουργία χαμηλού βαρομετρικού ΕΚΕΙ ύστερα από... ΜΗΝΕΣ!! 

Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ θα πρέπει έως έναν βαθμό να επηρεάσει ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ του βορείου Ιονίου στην συνέχεια...

Όμως ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ βρισκόμαστε στην Πέμπτη είναι αδύνατο να μπορούμε να κάνουμε ασφαλής / αξιόπιστη πρόγνωση για το...

 ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ στα μέρη μας...

Αφού "προγνωστικά απέχει έτη φωτός ακόμη μακριά μας"!! 

Βέβαια σαν μια ΠΡΩΤΗ ΕΙΚΟΝΑ / ΤΑΣΗ του καιρού μπορούμε να πούμε πως ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ θα πρέπει να υπάρξει ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ της τωρινής κατάστασης , στις ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ με οπωσδήποτε κάποια ΠΤΩΣΗ της θερμοκρασίας ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ (Άγνωστο ακόμη "των πόσων βαθμών". ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ σαν μια ΠΡΩΤΗ εικόνα, φαίνεται να επιστρέφουμε ΓΙΑ ΛΙΓΟ "σε πιο φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασιακές καταστάσεις")...

Ενώ παράλληλα ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΗΝΕΣ ΞΗΡΑΣΙΑΣ "ανοίγει ένα παραθυράκι" να επηρεαστούν ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ από φαινόμενα αστάθειας (Αγνώστου προς ώρας εντάσεως , διάρκειας ή και έκτασης).

Γνωρίζω την αγωνία , ιδιαίτερα των αγροτών / με έμφαση των ελαιοπαραγωγών του τόπου μας, λόγω της πολύμηνης ξηρασίας / ανομβρίας που μαστίζει τα μέρη μας (σας ευχαριστώ πολύ για τα προσωπικά μηνύματα που μου στέλνετε)...

Ωστόσο οφείλουμε να περιμένουμε λίγο ακόμη, για να έχουμε περισσότερα στοιχεία στην διάθεσή μας!

Πάντως από προσωπική εμπειρία μπορώ να σας πω, ότι, την συγκεκριμένη περίοδο του έτους, μπορούμε να έχουμε δυο εντελώς διαφορετικές εικόνες, πάνω στον ίδιο όμως νομό... Δηλαδή από την μια να προκύψουν τμήματα που ΔΕΝ θα κάνει και κάτι το ιδιαίτερο ή ενδεχομένως ΠΙΘΑΝΟΝ και τίποτα...

Και από την άλλη, στον ίδιο πάντα όμως νομό, ορισμένες άλλες περιοχές να δεχθούν έστω και ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΙΣΩΣ ακόμη και έντονα καιρικά φαινόμενα.

Άρα θα περιμένουμε δυο ημέρες ακόμη, για τα νεότερα στοιχεία, διότι η συγκεκριμένη εξέλιξη αφορά πολλούς συνανθρώπους μας, σε ευρεία κλίμακα, μιας και βρισκόμαστε εν μέσω τουριστικής περιόδου!

Τέλος για τους ψαράδες μας...

 ΔΕΝ αναφέρθηκα στο "κομμάτι των ανέμων" πιο πάνω, καθώς ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ την Κυριακή ΔΕΝ θα μας "προβληματίσουν", αφού θα πνέουν ΓΕΝΙΚΑ με ΧΑΜΗΛΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ.

Εις το επανιδείν!! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου