Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

 Βόρειο Ιόνιο  - νομός Κέρκυρας.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού για το Σαββατοκύριακο, καθώς και μια ΠΡΩΤΗ ΜΑΤΙΑ στην εξέλιξη του καιρού στις ΑΡΧΕΣ του Σεπτεμβρίου , εδώ στον βορειοδυτικότερο ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ νομό της Χώρας μας... ;) 

Καλησπέρα Κέρκυρα, καλησπέρα βορειοδυτική Ελλάδα! 

Δέχομαι αρκετά προσωπικά μηνύματα από χθες Πέμπτη, καθώς πολλοί από εσάς με ρωτάτε εάν τελικά θα γίνει το..."Θαύμα" και θα μας κάνουν την χάρη να έρθουν και στα μέρη μας έστω λίγες από τις αρκετές βροχές που εκδηλώνονται σε μεγάλο μέρος της υπόλοιπης Ελλάδας... :) 

Καταρχήν να σας ευχαριστήσω για ακόμη μια φορα, για την εμπιστοσύνη που δείχνετε προς τις καιρικές μου προβλέψεις / προγνώσεις!  

Τώρα,  πρώτα απ ' όλα οφείλω να σας πω ότι δυστυχώς ΑΡΓΕΙ ΑΚΟΜΗ Η ΩΡΑ που θα μας προσεγγίσει η πρώτη Φθινοπωρινή οργανωμένη διαταραχή εκ δυσμάς μας, δίνοντας τις πολυπόθητες πρώτες "καλές γενικευμένες βροχές" στο ΣΥΝΟΛΟ του νομού μας μετά από τους αρκετούς μήνες ατελείωτης ξηρασίας...

Κατά τα άλλα επίσης να συμπληρώσω πως (όπως αναμενόταν),  όποιες μπόρες έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα στο νομό μας είχαν ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (φαινόμενα αστάθειας) με αποτέλεσμα να βρέξει "της προκοπής για λίγο" ΜΟΝΟ ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ κατά μήκος του νομού μας...

Ενώ στα υπόλοιπα έκανε μόνο ψιχάλες "άνευ σημασίας" , με την απόλυτη ξηρασία ΕΚΕΙ να επιμένει... Και δυστυχώς να συνεχίζει να επιμένει για αρκετά ακόμη!!! :( 

Έτσι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ στο 60 % με 70 %  του συνόλου, της εκτάσεως του τόπου μας έχει να βρέξει ΑΞΙΟΛΟΓΑ εδώ και 4μιση ΜΗΝΕΣ!!!

ΔΥΣΤΥΧΩΣ σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία το μεγαλύτερο μέρος (για να μην πω ολόκληρο) της πρώτης εβδομάδας του επόμενου μήνα (Σεπτέμβριος) ΔΕΝ μας ελπίδες για κάτι "πιο γενικευμένο"...

Ενώ ταυτόχρονα διαφαίνεται και αρκετή ζέστη μέσα στην ημέρα,  για τα δεδομένα παντα της εποχής , σε συνδυασμό με μπόλικη υγρασία (μέγιστες τιμές λίγο υψηλότερες του φυσιολογικού για την εποχή / αισθητή θερμοκρασία αρκετά υψηλότερη). 

Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι όσο μιλάμε για Καλοκαιρινή  αστάθεια, αναφερόμαστε σε πολύ επιλεκτικά έως μεμονωμένα φαινόμενα και...

Ακόμη και εάν "αυτά" έχουν κάποια σχετική δυναμική, όπως συνέβη τις προάλλες, τότε αυτό αφορά ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟ...Την ίδια ώρα που σε όλα τα υπόλοιπα τμήματα διατηρείται η ξηρασία! 

Ζητώ συγνώμη αν σας κούρασα λιγάκι, με όλα τα παραπάνω, ωστόσο θαρρώ πως η συγκεκριμένη εισαγωγή ήταν αναγκαία. 

Για το Σαββατοκύριακο που απλώνεται μπροστά μας ΔΕΝ περιμένουμε κάτι το ιδιαίτερο ή γενικευμένο από πλευράς καιρού  / φαινομένων στα μέρη μας.

Πάντως η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για το Σάββατο παραμένει στο 25 %, και για την Κυριακή στο 20 % ( Ενώ για την Πέμπτη έφτανε επίσης το 25 % και για σήμερα Παρασκευή το 20 %) για λιγοστά και πολύ επιλεκτικά έως μεμονωμένα φαινόμενα αστάθειας σε πάρα πολύ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ όμως, τμήματα του νομού μας... ΚΥΡΙΩΣ μεταξύ μεσημεριανών και απογευματινών ωρών, για λίγο, είτε με την μορφή κάποιας πολύ τοπικής ψιχάλας ή και μεμονωμένου όμβρου / πολύ  μεμονωμένης μπόρας.

Οι άνεμοι ΔΕΝ θα μας "προβληματίσουν" το Σαββατοκύριακο, αφού γενικά θα πνέουν με ΧΑΜΗΛΕΣ εντάσεις.

Γενικά από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και ΤΟΠΙΚΑ το μεσημέρι  / απόγευμα από δυτικές ή και βόρειες διευθύνσεις στα 3 με 4 μποφώρ με...ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ και για ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ στα 5 μποφώρ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ.

Η θερμοκρασία ΔΕΝ θα παρουσιάσει κάποια ιδιαίτερη μεταβολή το Σαββατοκύριακο, σχετικά με τις τωρινές ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ της.

Παρολ ' αυτά λόγω της υψηλής υγρασίας ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα συνεχίσουμε μέσα στην ημέρα να νιώθουμε περισσότερη ζέστη απ ' ότι θα δείχνουν την ίδια ώρα τα θερμόμετρα στην αυλή μας. 

Οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ αργά το μεσημέρι θα κυμαίνονται γύρω ή λίγο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα φθάνοντας στις πιο ευπαθείς στην ζέστη ΠΕΔΙΝΕΣ περιοχές του νομού μας ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ τους 33 C. ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ακόμη και τους 34 C. 

Και στα υπόλοιπα ορεινά, ημιορεινά, παραθαλάσσια και λοιπά πεδινά σημεία, τους 28 C. με 30 C. και έως 31 C. με 32 C. αντίστοιχα.

Διατηρείται πάντως η ΣΧΕΤΙΚΗ ΔΡΟΣΙΑ αργά  μέσα στη νύχτα / χάραμα.

Τέλος συνεχίζονται τα υψηλά ποσοστά της σχετικής υγρασίας ΚΑΙ το ερχόμενο 48ωρο, ιδιαίτερα όπως είναι φυσικό αργά τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες, οπότε  τότε είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο σχηματισμού ΛΙΓΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ομιχλών.

Εύχομαι ο νέος μήνας που καταφθάνει σε λίγο (Σεπτέμβριος) να μας δώσει κάποια στιγμή, κατά την διάρκειά του, περάσματα η έστω "στην χειρότερη" ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΑ πέρασμα  "γενικευμένα αξιόλογων βροχών" σε ολόκληρο το νομό μας (και όχι τμηματικά / επιλεκτικά όπως συνέβη πρόσφατα) που τόσο τις έχουμε πια ανάγκη.

Στατιστικά στην περιοχή μας ΣΧΕΔΟΝ πάντοτε ΤΟ ΠΡΩΤΟ οργανωμένο χαμηλό βαρομετρικό εκ δυσμάς, μας τιμά με την παρουσία του ΠΡΙΝ φύγει ο Σεπτέμβρης. 

Για να δούμε λοιπόν, φέτος, θα κυλήσουν όλα "φυσιολογικά" παρακάτω άραγε, ή όχι;

Ας ελπίσουμε, πως... Ναι. :) ;) 

Καλό Σαββατοκύριακο, με το καλό να μας έρθει ο νέος μήνας εύχομαι (Σεπτέμβριος). 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου