Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Καλοκαιρινή καλοκαιρία και σταδιακή / κατά τόπους ΑΡΚΕΤΑ αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας (περισσότερο ως προς τις μέγιστες τιμές της) περιμένουμε για τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Καλησπέρα φίλες και φίλοι!! :)

Μας έκανε λοιπόν την χάρη και..."Δρόσισε καπως" στο ΣΥΝΟΛΟ επιτέλους, του νομού μας, ύστερα από το... Πάρα πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, συνεχιζόμενης θερμοκρασιακής ανωμαλίας που προηγήθηκε...

Ενώ ταυτόχρονα σε "κάποια" (Αλλά όπως είχαμε σωστά τονίσει και περιμέναμε εδώ...ΟΧΙ σε όλα) τμήματα του τόπου μας "έβρεξε της προκοπής" μετά από μήνες ατελείωτης ξηρασίας!

Βέβαια όπως είπαμε  πιο πάνω και γράφτηκε σε τούτη την σελίδα,  ήδη, μέρες πριν την απερχόμενη πρώτη αλλαγή του καιρού για την φετινή σαιζόν, περιμέναμε να παρατηρηθεί έντονα το...

 Στοιχείο της ΤΟΠΙΚΟΤΗΤΑΣ τόσο ως προς την εκδήλωση και ιδιαίτερα ως προς την κατανομή του ύψους βροχόπτωσης από περιοχή σε περιοχή, πάντοτε όμως πάνω στον ίδιο νομό (και έτσι ΕΓΙΝΕ).

Με αποτέλεσμα αλλού στα μέρη μας να έπεσε "καλό  / αξιόλογο νερό" (40 με 50 χιλιοστά βροχής) , αλλού λίγο πιο πέρα στον ίδιο πάντα όμως νομό ΣΧΕΤΙΚΑ / ΕΛΑΦΡΩΣ "καλούτσικο / αξιόλογο νερό" (15 με 20 χιλιοστά) και τέλος αλλού αλλά πάντοτε πάνω στον ίδιο όμως νομό ΝΑ ΜΗΝ έκανε και "κάτι το ιδιαίτερο  / άξιο λόγου" (μόλις 5 με 10 χιλιοστά βροχής)!  ;) 

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ πάντως μετά από τόσους συνεχόμενους μήνες,  "αρρωστημένης / θερμοκρασιακής  / καιρικής  κατάστασης"...Έγινε ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ. 

Κάτι είναι και αυτό!! 

Για να δούμε όμως πως θα κυλήσουν άραγε τα ερχόμενα 24ωρα στην Χώρα των Φαιάκων; :) 

Η Καλοκαιρινή καλοκαιρία με τον ήλιο να είναι ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ σε καθημερινή βάση από άκρη στα μέρη μας, καθώς και η ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΝΟΔΟ της θερμοκρασίας, κατά τρεις με πέντε βαθμούς, συγκριτικά πάντα με ότι προηγήθηκε (κυρίως ως προς τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές της) θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στην γωνιά μας για το επόμενο ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τριήμερο! 

Οι άνεμοι σε γενικές γραμμές ΔΕΝ θα μας "προβληματίσουν" το επόμενο τριήμερο, αφού θα πνέουν στα περισσότερα τμήματα με ΧΑΜΗΛΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ.

Οπότε ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΑ αναμένεται το κλασικό για τούτη την εποχή του έτους βορειοδυτικό ρεύμα, φθάνοντας τα μεσημέρια  / απογεύματα τα 3 με 4 μποφώρ...ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ κατά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα της κάθε ημέρας θα πρέπει να καταγραφούν και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ στα 5 μποφώρ ΠΑΡΟΔΙΚΑ.

Αργά τις νύχτες μας σε αρκετά σημεία θα επικρατεί  νηνεμία ή σχεδόν νηνεμία...

Και στα υπόλοιπα ασθενείς άνεμοι από διάφορες διευθύνσεις.

Τέλος όσο αφορά την διακύμανση του υδραργύρου , σταδιακά όσο θα βαδίζουμε...ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣ το ερχόμενο Σάββατο, θα παρουσιάσει όπως είπαμε  άνοδο (ΠΙΟ ΠΟΛΥ ως προς τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές του) που κατά τόπους θα γίνει αισθητή.

Ωστόσο αν και...ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας και εξαιτίας της πιο αυξημένης σχετικής υγρασίας ΕΚΕΙ θα κάνει αρκετή ζέστη κατά την διάρκεια της ημέρας, τα επόμενα 24ωρα (δηλαδή η ΑΙΣΘΗΣΗ της δυσφορίας / ζέστης θα είναι ελαφρώς εντονότερη κατά τόπους)...

Ευτυχώς ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΔΕΝ διαφαίνεται κάτι ανάλογο με εκείνη την αφόρητη  /  ασφυκτική κατάσταση που προηγήθηκε πρόσφατα, πριν την πρόσκαιρη αλλαγή του σκηνικού, που βιώσαμε.

Έτσι "το θερμοκρασιακό ταβάνι" ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΟ ΕΥΠΑΘΕΙΣ στην ζέστη ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΕΔΙΝΕΣ γωνιές του τόπου μας σιγά σιγά (όπως θα κυλούν οι ημέρες) θα γίνουν οι 34 C. με 35 C. και σε ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ και οι 36 C.

Παράλληλα στα υπόλοιπα ορεινά / ημιορεινά / παραθαλάσσια και λοιπά πεδινά τμήματα υπολογίστε την ίδια ώρα γύρω στους 30 C. με 32 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 33 C. αντίστοιχα (βέβαια ΚΑΙ ΕΔΩ ανάλογα τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας, από περιοχή σε περιοχή θα εξαρτηθεί και η ΑΙΣΘΗΣΗ της ζέστης / δυσφορίας στον ανθρώπινο οργανισμό).

Κατά άλλα παραμένει η δροσιά ΑΡΓΑ τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες, αφού αν και θα "ανέβουν" λιγάκι ΚΑΙ οι ελάχιστες θερμοκρασίες (ΟΧΙ τόσο, όσο οι μέγιστες τιμές) παρολ' αυτά θα διατηρηθούν σε γενικές γραμμές στα περισσότερα τμήματα σε "ικανοποιητικά / ευχάριστα πλαίσια".

Καλό βράδυ Τετάρτης σε όλες και όλους!! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου