Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Κυριακή 18 Αυγούστου 2024

 Βόρειο Ιόνιο  - νομός Κέρκυρας.

ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΑΝΑΣΑ ΔΡΟΣΙΑΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ  ύστερα από ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ καιρό!

ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΕΠΙΣΗΣ... ΑΞΙΕΠΑΙΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ στα μέρη μας ΜΕΤΑ ΑΠΟ... ΜΗΝΕΣ!

Καλημέρα σε όλες και όλους, όμορφη Κυριακή να έχουμε! :) 

Ύστερα λοιπόν ΑΠΟ...

 120 ΗΜΕΡΕΣ  / 4 ΜΗΝΕΣ για το 88 % της εκτάσεως του νομού μας...

97 ΗΜΕΡΕΣ / 3 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ για το 10 % της εκτάσεως του νομού μας (μέσα σε αυτό το 10 % ανήκει και το χωριό μου εδώ στο βορρά / "Βαλανειό").

Και τέλος 84 ΗΜΕΡΕΣ  / ΣΧΕΔΟΝ 3 ΜΗΝΕΣ για το υπόλοιπο 2 % της εκτάσεως του νομού μας...

Ο καιρός "θα προσπαθήσει" (και ΕΩΣ ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ "θα τα καταφέρει" ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ) να βρέξει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ στο τόπο μας! ;) 

Αναλυτικότερα "οι προσπάθειες βροχής" δείχνουν να είναι ΣΥΝΟΛΙΚΑ περίπου / "χονδρικά" τρεις (ανάλογα βέβαια την κάθε περιοχή πάνω στο νομό μας) και να αφορούν το διήμερο ΔΕΥΤΕΡΑΣ - ΤΡΙΤΗΣ.

Έτσι ΑΡΧΙΚΑ θα πρέπει να επηρεαστούμε από ΛΙΓΟ ΠΙΟ...ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ("μετωπικό πέρασμα σποραδικών καταιγίδων" που σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ δύναται να είναι ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΙΣΧΥΡΕΣ) από τα δυτικά προς τα ανατολικά...

Ενώ στην συνέχεια από τον συνδυασμό της αναμενόμενης διαταραχής και της έντονης εποχικής αστάθειας με... ΚΑΠΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΟΜΩΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ.

Άρα ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; 

Ότι το ερχόμενο 48ωρο το καιρικό σκηνικό στα μέρη μας θα καταστεί γενικά πιο άστατο.

Οπότε τα διαστήματα ηλιοφάνειας (και σχετικά "καλού καιρού") γρήγορα εναλλάσσονται με συννεφιές οι οποίες ανά διαστήματα και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ στην Χώρα των Φαιάκων δύναται να δώσουν διάσπαρτες ΤΟΠΙΚΕΣ μπόρες, βροχές και καταιγίδες (ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΙΣΧΥΡΑ).

ΕΔΩ θέλω να σταθώ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΟΤΗΤΑ  / ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ που συνήθως παρουσιάζουν τούτη την περίοδο του έτους τα φαινόμενα.

Πράγμα που σημαίνει πως...

Δυστυχώς αλλού στο νομό μας ΔΕΝ θα συμβεί και κάτι το ιδιαίτερο από πλευράς βροχόπτωσης... Και αλλού, λίγο παραπέρα στον ίδιο πάντα όμως νομό έστω και ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ενδεχομένως να ρίχνει καρεκλοπόδαρα (ΙΣΩΣ για λίγο ακόμη και χαλάζι)!

Αυτό συμβαίνει τούτη την εποχή του έτους και γι ' αυτό είναι αδύνατο να γνωρίζουμε από τώρα που ακριβώς πάνω στο νομό μας θα βρέξει ή πόσο θα βρέξει στο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΗΜΕΙΟ... 

Σεβόμαστε την επιστήμη της μετεωρολογίας και δεν κάνουμε ερωτήσεις του τύπου... Θα βρέξει και πόσο στην Λάκκα Παξών, στον Πετριτή της νότιας Κέρκυρας, στην πόλη της Κέρκυρας ; Κτλ. κτλ. 

Γιατί πολύ απλά ΔΕΝ υφίσταται απάντηση σε κάτι τέτοιο! :) 

Κατά τα άλλα, ναι μεν ΔΕΝ περιμένουμε κάποιο οργανωμένο βροχοφόρο σύστημα ΑΛΛΑ 

Οι δείκτες αστάθειας πάνω από την περιοχή μας βρίσκονται σε πολύ υψηλά  έως κατά τόπους εκρηκτικά επίπεδα...

Η θερμοκρασία της θάλασσας τριγύρω από το νομό μας στην παρούσα φάση προσεγγίζει ακόμη και τους 29 C. με 30 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ τους 31 C. 

Τέλος διανύουμε μια μακρά περίοδο ξηρασίας και συνεχιζόμενων πολύ υψηλών θερμοκρασιών (μέχρι στιγμής μιλάμε για το "πιο καυτό Καλοκαίρι" τουλάχιστον των τελευταίων 70 ετών στο νομό Κέρκυρας)...

Όλα τα παραπάνω ΟΧΙ μόνο τώρα ΑΛΛΑ και γενικότερα τους μήνες του φετινού Φθινοπώρου που θα ακολουθήσουν παρακάτω θα πρέπει να τα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν μας...

Και σχεδόν κάθε διαταραχή που θα μας έρχεται από δυσμάς θα χρήζει παρατήρησης / στενής  παρακολούθησης (αυξημένη πιθανότητα ισχυρών έως εν δυνάμει επικίνδυνων κατά τόπους καιρικών φαινομένων , κατά περιόδους μέσα  στους επόμενους δύο με τρεις μήνες).

Συνεπώς ναι μεν ΔΕΝ αναμένεται κάτι το ιδιαίτερα οργανωμένο ΑΛΛΑ οι πιο πάνω ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ λόγοι δεν αποκλείεται ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΠΕΔΟ να μας οδηγήσουν ΣΕ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ!

Εν ολίγοις και μιας και βρισκόμαστε εν μέσω τουριστικής περιόδου με πολύ κόσμο στο ύπαιθρο στις παραλίες και στους δρόμους θα παρακαλέσω να έχουμε το νου μας λιγάκι παραπάνω το επόμενο 48ωρο...

Καθώς ΔΕΝ αποκλείεται έστω και ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ του τόπους μας, τα εν λόγω φαινόμενα να είναι αρκετά "βίαια" (Κατά τόπους πρόσκαιρη σημαντική ενίσχυση των ανέμων, σε συνδυασμό με ισχυρή βροχόπτωση και κεραυνούς / μπουρίνι). 

Οι άνεμοι σε γενικές γραμμές θα πνέουν από νότιες ή δυτικές διευθύνσεις (εναλλαγές νοτίου και δυτικού ρεύματος) στα 3 με 4 και κατά τόπους έως και 5 μποφώρ, με...Αρκετές όμως ισχυρές στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΠΕΔΟ.

Ωστόσο προς / κατά την διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΓΩΝΙΕΣ του νομού μας ενδεχομένως να δούμε ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ πολύ ισχυρές στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ ΑΝΕΜΩΝ από διάφορες διευθύνσεις (ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ εμφάνισης υδροστρόβιλων στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ή ΙΣΩΣ ακόμη και ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟΥ ανεμοστρόβιλου).

Εξαιτίας των προαναφερθέντων συγκεκριμένων παραγόντων ΕΚΕΙ που ΔΕΝ θα βρέξει ή ΕΚΕΙ που θα ξεκινήσει να βρέχει λίγο αργότερα, η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΤΑΧΥΤΑΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ εάν ω μη γένοιτο προκύψει κάπου κάποια φωτιά είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΥΨΗΛΗ (προσοχή χρειάζεται και με τους κεραυνούς, καθώς "η πτώση αυτών", στην ύπαιθρο του νομού μας, δεν αποκλείεται καπου / οπουδήποτε να προκαλέσει την έναρξη φωτιάς)!!!!!! 

Επίσης αξίζει να τονίσουμε (και αυτό είναι το ευχάριστο) ότι για ένα τριήμερο θα πάρουμε ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ από τις παρατεταμένες πολύ υψηλές θερμοκρασίες και την μεγάλη σωματική καταπόνηση που υπέστη ο ανθρώπινος οργανισμός όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα , μιας και από την Δευτέρα έως ΚΑΙ την Τετάρτη ο υδράργυρος θα κυμαίνεται σε πιο...Ανθρώπινα / σχετικά δροσερά πλαίσια (αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας κατά 5 με 6 βαθμούς, συγκριτικά με ότι προηγήθηκε).

Κάτι που θα γίνει πιο ΑΙΣΘΗΤΟ κατά την διάρκεια της νύχτας και νωρίς τα πρωινά μας, καθώς και κατά την διάρκεια της εκδήλωσης των φαινομένων, όπου "αυτά" εκδηλωθούν.

Απολαύστε το, γιατί από τις 22 του μήνα και μετέπειτα ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΞΑΝΑ στην φετινή τόσο γνώριμή μας ΕΝΤΟΝΗ ΖΕΣΤΗ και κατά τόπους αρκετή δυσφορία (εκ νέου ΑΙΣΘΗΤΗ άνοδο της θερμοκρασίας από εκεί και μετά)!! :( 

Ευχαριστώ θερμά για υποστήριξη / εμπιστοσύνη που δείχνετε προς τις προγνώσεις μου, όλα  αυτά τα χρόνια!! Να είστε πάντα καλά εσείς και οι οικογένειές σας!! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου