Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Καλό απόγευμα Παρασκευής !!! :) Τι κάνετε , αγαπημένοι μου αναγνώστες τούτης εδώ της σελίδας ; Εύχομαι να είστε όλοι και όλες καλά !!! :) 

Και να λοιπόν , που έφθασε η ώρα για μια ακόμη αναλυτική "πρόγνωση / καιρική εκτίμηση"... Αυτή την φορά θα σας μιλήσω για τον καιρό που θα επικρατήσει στα μέρη μας τόσο αύριο Σάββατο του Λαζάρου 16/04/2022 , όσο και μεθαύριο Κυριακή των Βαΐων 17/04/2022.  ;) 

Με υπέροχες καιρικές συνθήκες κυλούν λοιπόν (όπως αναμενόταν άλλωστε) οι τελευταίες τέσσερις ημέρες , ενώ παράλληλα ο υδράργυρος βρίσκεται σε καθημερινή βάση είτε στα "κανονικά" για την εποχή επίπεδα ή  ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του τόπου μας ΣΤΑΘΕΡΑ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ του "φυσιολογικού" για την εποχή (κατά μέσο όρο στα πιο πάνω προαναφερθέντα "συγκεκριμένα σημεία"  καθημερινά τα μεσημέρια γύρω στους τρεις με πέντε ολόκληρους βαθμούς, ΠΙΟ ΨΗΛΑ από τα "κανονικά" για τούτη την περίοδο του έτους πλαίσια. Αναφέρω για παράδειγμα τον σταθμό μου εδώ στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , που σήμερα το θερμόμετρο "σκαρφάλωσε" στους 22,7 C. Πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία έως και σήμερα για το 2022, για την περιοχή μου) !!!

Τι θα πρέπει να περιμένουμε όμως το αμέσως επόμενο 48ωρο , από καιρικής πάντα πλευράς στην γωνιά μας ; ΟΛΕΣ οι απαντήσεις στις τυχόν ερωτήσεις / απορίες σας , ακολουθούν παρακάτω ... ;) 

Για αύριο Σάββατο του Λαζάρου 16/04/2022: Αραιές νεφώσεις ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΙΟ ΠΥΚΝΕΣ αλλά και ΚΑΠΟΙΑ διαστήματα ηλιοφάνειας μέσα στην ημέρα (ανάλογα το κάθε σημείο που θα βρίσκεται κανείς πάνω στο νομό μας , θα εξαρτηθεί και πόσο ήλιο θα δει. Αφού αλλού "αυτός" θα είναι "λιγοστός ή ελάχιστος" και αλλού ΚΑΠΩΣ περισσότερος σε διάρκεια. Πάντα στον ίδιο νομό , όλα αυτά). ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ έως και το βράδυ του Σαββάτου για να υπάρξει "κάπου οπουδήποτε" στο νομό μας για λίγο ένα "ψιχάλισμα / σταγόνες άνευ σημασίας" (ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ που θα συνδυαστεί με "κοκκινόχωμα"). 

Κατά τα άλλα θα πρέπει να ξεκινήσει σε γενικές γραμμές "μικρή έως και μέτριας έντασης" μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης ΠΡΟΣ την περιοχή μας , με αποτέλεσμα ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΕΤΙΚΗ θολούρα στην ατμόσφαιρα πάνω από την πλευρά μας.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και ΤΟΠΙΚΑ κατά την διάρκεια της ημέρας από βόρειες διευθύνσεις έως μέτριοι. Πάντως από το βράδυ και ύστερα ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα επικρατήσουν ΠΑΝΤΟΥ άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων στα 3 με 4 και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ μέχρι και 5 μποφώρ (χωρίς να αποκλείονται ΣΕ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ).

Παρόλο τις περισσότερες τοπικές συννεφιές συγκριτικά με την Παρασκευή, η θερμοκρασία ΔΕΝ θα παρουσιάσει κάποια άξια λόγου μεταβολή (ΙΣΩΣ σε ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ επίπεδο παρατηρηθεί μια πολύ μικρή , στην ουσία σχεδόν ανεπαίσθητη πτώση κατά έναν με δυο βαθμούς, ως προς τις μέγιστες τιμές της, εφόσον και όπου "βοηθήσει"  περισσότερο η συννεφιά την "κατάλληλη ώρα") και θα διατηρηθεί στα ίδια και πάλι επίπεδα. 

Για την Κυριακή των Βαΐων 17/04/2022: "ΤΟ ΠΑΝΩ ΧΕΡΙ" κατά το μεγαλύτερο διάστημα του 24ωρου θα έχει η αυξημένη συννεφιά , μουντάδα / κυρίως "κλειστός" καιρός . Παράλληλα ήδη από τις μεταμεσονύχτιες ώρες του Σάββατου ΠΡΟΣ  την Κυριακή  θα ξεκινήσουν ΛΙΓΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ή ΨΙΧΑΛΕΣ (ανάλογα την κάθε περιοχή). 

Ανάλογο θα είναι το σκηνικό από πλευράς φαινομένων και στο υπόλοιπο της Κυριακής , δηλαδή μέσα στην ημέρα αλλά και έως ακόμη και το βράδυ της ίδιας ημέρας με ... "ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ" ΛΙΓΩΝ ΔΙΑΣΠΑΡΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΚΕΙ στο νομό μας. Τα όποια φαινόμενα θα έχουν στις περισσότερες περιπτώσεις ασθενές χαρακτήρα ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΙΣΩΣ να "πιάσουν" μέτριες εντάσεις. 

Έτσι και μέσα στην ημέρα ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ  θα πρέπει να υπάρξει ΕΝΑ  ΠΕΡΑΣΜΑ είτε μιας βροχόπτωσης ή ενός ψιλόβροχου ή ακόμη και απλά ψιχάλας / ψιχαλίσματος (ανάλογα πάντα την κάθε περιοχή). Καθετί από τα παραπάνω , καθώς και η "διάρκεια ζωής του" θα εξαρτηθεί από το που θα βρίσκεται ο καθένας από εμάς πάνω στην Χώρα των Φαιάκων. Εδώ αξίζει να σας θυμίσω κάτι που λέω και ξαναλέω κάθε χρόνο ... Από την Άνοιξη λοιπόν , κατά την διάρκεια του Καλοκαιριού και μέχρι νωρίς το Φθινόπωρο οι όποιες βροχοπτώσεις σημειώνονται στο τόπο μας , "χονδρικά" 9 στις 10 φορές έχουν ΤΟΠΙΚΟ / ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ τόσο ως προς το σημείο εκδήλωσής τους , όσο προς την έντασή τους αλλά και την διάρκειά τους !!! 

Γι ' αυτό ακριβώς το λόγο  ΕΙΔΙΚΑ  ΑΥΤΗ  ΤΗΝ  ΕΠΟΧΉ  ΔΕΝ υπάρχει δυνατότητα ΤΟΠΙΚΗΣ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ. Δηλαδή εάν και πόσο θα βρέξει στο κάθε χωριό ΑΛΛΑ γνωρίζουμε και μπορούμε να προβλέψουμε στον μέγιστο πάντα από πλευράς "ανθρώπινου παράγοντα" και με τα μέσα / τεχνολογία που έχουμε στην διάθεσή μας , το καιρό, για μια  ευρύτερη περιοχή !!! 

Οι άνεμοι  την  Κυριακή  ΑΡΧΙΚΑ θα πνέουν γενικά από ανατολικές διευθύνσεις στα 3 με 4 και ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 5 μποφώρ (χωρίς να μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ να υπάρξουν κάποιες ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ). Ωστόσο ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ θα γυρίσουν σε βορείων διευθύνσεων , με τις ίδιες σχεδόν εντάσεις. 

Ο υδράργυρος ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ θα σημειώσει ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ / ΑΙΣΘΗΤΗ ΠΤΩΣΗ πρώτα σε τμήματα κυρίως της δυτικής και βόρειας πλευράς του νομού  και στη συνέχεια από άκρη σε άκρη στα μέρη μας !!! 

Τέλος αυτή η Κυριακή θα ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ  με "μικρή έως και μέτρια" μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης ΠΡΟΣ την Χώρα των Φαιάκων ΑΛΛΑ καθώς θα κυλούν οι ώρες , οι συγκεντρώσεις της Αφρικάνικης σκόνης πάνω από τα μέρη μας ολοένα και θα μειώνονται , μέχρι να ... Μας αποχαιρετήσουν πλέον σχεδόν εντελώς μετέπειτα ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ της Κυριακής και ύστερα. Έτσι όποια φαινόμενα μας απασχολήσουν (τοπικές βροχούλες / ψιχάλες) ΑΡΧΙΚΑ θα έχουν αρκετή περιεκτικότητα σε "κοκκινόχωμα" ξανά  ΑΛΛΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ αυτό ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα ΑΛΛΑΞΕΙ .  ;) 

Καλό Σαββατοκύριακο !!!  :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου