Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Κυριακή 17 Απριλίου 2022

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Κυριακή των Βαΐων 17/04/2022.

Αναλυτική "καιρική εκτίμηση" για αύριο Μεγάλη Δευτέρα 18/04/2022 , καθώς ΚΑΙ για μεθαύριο Μεγάλη Τρίτη 19/04/2022 ... 

Μεγάλη Δευτέρα 18/04/2022 : Από τις μεταμεσονύχτιες ώρες (δηλαδή από αργά τη νύχτα της Κυριακής των  Βαΐων ΠΡΟΣ ξημερώματα Μεγάλης Δευτέρας) και ύστερα , αναμένεται ΠΟΛΥ ΑΣΤΑΤΟ ΚΑΙΡΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ με ... "Περάσματα" ΚΑΠΟΙΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ ΑΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ .

Ακριβώς το "ίδιο καιρικό μοτίβο" θα διατηρηθεί ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ και εντός της ημέρας , αλλά και έως το βράδυ αυτής. Δηλαδή ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ θα υπάρχουν "περάσματα / περίοδοι" με διάσπαρτα τοπικά φαινόμενα, που αλλού αυτά θα έχουν την μορφή ΤΟΠΙΚΩΝ βροχοπτώσεων "ποτιστικού χαρακτήρα" και αλλού απλά με την μορφή ψιλόβροχου ή και ψιχάλας / ψιχαλίσματος. 

Προσωπικά περιμένω οπωσδήποτε να υπάρξουν σχετικά μεγάλες διαφοροποιήσεις στην κατανομή του υετού από περιοχή σε περιοχή , πάνω στο νομό μας (δηλαδή αλλού στην Χώρα των Φαιάκων θα βρέξει ΚΑΠΩΣ  "καλούτσικα" και αλλού ΔΕΝ θα κάνει και κάτι το ιδιαίτερο). 

Κατά τα άλλα η Αφρικάνικη σκόνη έχει αποτελέσει ήδη μακρινό παρελθόν για το τόπο μας (έτσι και αλλιώς , όπως περίμενα και σας είχα γράψει στην προηγούμενη ανάρτηση , ΔΕΝ θα είχαμε κάποια "έντονη" μεταφορά σκόνης αυτή την φορά στα μέρη μας, το αντίθετο δηλαδή απ ' ότι συνέβη σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ άλλα τμήματα της υπόλοιπης Ελλάδας) και έτσι οι όποιες βροχές θα πέφτουν από τα μεσάνυχτα κιόλας (νύχτα Κυριακής των Βαΐων προς Μεγάλη Δευτέρα) και μετέπειτα κατά τόπους στη γωνιά μας θα είναι "κανονικές" , ΔΙΧΩΣ ΚΑΜΙΑ περιεκτικότητα σε "σκόνη / κοκκινόχωμα". 

Η Θερμοκρασία θα σημειώσει  ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ / ΠΟΛΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗ έως κατά τόπους ΑΙΣΘΗΤΟΤΑΤΗ πτώση τόσο ως προς τις μέγιστες , όσο και ως προς τις ελάχιστες τιμές της. Μάλιστα γενικά ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ περιοχές του νομού μας θα βρεθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από τα "φυσιολογικά" για την εποχή που διανύουμε ! ΔΕΝ θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι αλλού στο νομό θα κυμανθεί σε επίπεδα ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥ Φθινοπώρου και αλλού ...ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ  (με έμφαση εννοείται στην ενδοχώρα και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ στα ημιορεινά / ορεινά) σε πλαίσια που θα παραπέμπουν προς το Χειμώνα !! 

Τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας θα πάρουν "τον ανήφορο" (ανά διαστήματα θα παρατηρηθούν αρκετές τοπικές ομίχλες στο νομό μας, με έμφαση περισσότερο σε υψώματα / βουνά / λόφους) , αντίθετα οι άνεμοι  ΔΕΝ θα δημιουργήσουν ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα σε θάλασσα ή στεριά , αφού σε γενικές γραμμές θα πνέουν με σχετικά χαμηλές εντάσεις παντού κατά την διάρκεια της ημέρας και από μεταβλητές διευθύνσεις , μόνο ...  ΤΟΠΙΚΑ θα είναι ανατολικών διευθύνσεων μέτριοι. Πάντως κυρίως από τη νύχτα και μετέπειτα θα πρέπει να  επικρατήσει ένα βορειοδυτικό ρεύμα, που ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΡΡΕΠΗ σε αυτό τον τύπο καιρού σημεία στο νομό μας, θα ενισχυθεί "ελαφρώς" , φθάνοντας τα 5 μποφώρ , με κάποιες αρκετά πιθανές στιγμιαίες ριπές στα 6 μποφώρ εκεί.   

Μεγάλη Τρίτη 19/04/2022 : Βελτιωμένος πλέον καιρός ως προς τα φαινόμενα, με αρκετή ηλιοφάνεια μέσα στην ημέρα από άκρη σε άκρη στο νομό μας (λίγες τοπικές συννεφιές θα κάνουν την εμφάνισή τους, εδώ και εκεί, αλλά θα είναι άνευ σημασίας).

Ο υδράργυρος αν και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα παρουσιάσει μια πολύ μικρή άνοδο , της τάξεως των δυο βαθμών κατά μέσο όρο ως προς τις μέγιστες τιμές του ... Παρόλ ' αυτά ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ του τόπου μας θα διατηρηθεί σε σχετικά ψυχρά για την εποχή επίπεδα (στα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ προαναφερθέντα τμήματα και πάλι οι θερμοκρασίες θα είναι "χαμηλότερες" του "φυσιολογικού" για τούτη την περίοδο του έτους). Έτσι ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ τη νύχτα και νωρίς το πρωί η αίσθηση της ψύχρας έως και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ του κρύου θα είναι έντονη (πάντα για τα δεδομένα της εποχής που βρισκόμαστε).

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις (μαίστρος) στα 3 με 5 και ΤΟΠΙΚΑ κατά την διάρκεια της ημέρας έως 6 μποφώρ (ωστόσο στα περισσότερο επιρρεπή στον μαίστρο κομμάτια της Χώρας των Φαιάκων δεν αποκλείεται παροδικά να παρατηρηθούν και ορισμένες πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 7 μποφώρ). Όπως και να έχει όμως , κατά την διάρκεια της νύχτας που θα ακολουθήσει ΣΤΑΔΙΑΚΑ το βορειοδυτικό ρεύμα θα πρέπει να μας αφήσει , δίνοντας την θέση του, στον "αιώνιο αντίπαλό του" και πιο "πιστό φίλο" της Κέρκυρας ... Που δεν είναι άλλος , από , το νοτιά φυσικά φίλες και φίλοι.  :)  

Τέλος τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας την Μεγάλη Τρίτη , θα είναι ΜΕΙΩΜΕΝΑ συγκριτικά με την Μεγάλη Δευτέρα. Παράλληλα θα επικρατεί καταπληκτική διαύγεια, ορατότητα , καθώς και ποιότητα αέρα πάνω από τα μέρη μας! 

P.S. Πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα, αξίζουν αναφοράς οι ΠΡΟΣΚΑΙΡΕΣ όψιμες χιονοπτώσεις που ενδέχεται να  σημειωθούν σε σχετικά μεγάλα υψόμετρα, εντός του 24ωρου της Μεγάλης Δευτέρας , στα απέναντι ψηλά Ηπειρωτικά βουνά που βλέπουμε από την Κέρκυρα... Έτσι την Μεγάλη Τρίτη 19 του Απρίλη πια , που θα "καθαρίσει" ο καιρός , αξίζει μια ματιά μας προς τα ανατολικά, αγναντεύοντας τις ψηλές εκεί βουνοκορφές με "φρέσκο" στρωμένο χιόνι !  ;) 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ !! 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου