Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Σάββατο 9 Απριλίου 2022

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Παρακάτω ακολουθεί , η καθιερωμένη μας αναλυτική "καιρική εκτίμηση" για το επόμενο διήμερο (από αύριο Κυριακή 10/04/2022 έως και μεθαύριο Δευτέρα 11/04/2022) , καθώς και μια πρώτη "ματιά" μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη 14/04/2022 , στα μέρη μας ... :)  ;) 

Καλό Σαββατόβραδο !! Ψυχρό μέτωπο το οποίο βρίσκεται "προς το παρών" στην κεντρο - βόρεια Ιταλία κινείται γρήγορα ΠΡΟΣ την περιοχή μας ... Έτσι διαμέσου της Αδριατικής θάλασσας και αρχή γενομένης από τα χαράματα της Κυριακής και ύστερα ,θα έχει πλέον φθάσει στην Χώρα των Φαιάκων , μεταβάλλοντας  ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ το καιρικό μας σκηνικό! 

Τι θα πρέπει να αναμένουμε, από το "πέρασμα" του εν λόγω ψυχρού μετώπου ; Θα σας τα εξηγήσω όλα αμέσως !! :) 

Για περίπου 36 ώρες ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΜΕΝ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ / ΑΙΣΘΗΤΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΑΚΡΗ ΣΕ ΑΚΡΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΩΝ ΕΩΣ ΤΟΠΙΚΑ ΣΦΟΔΡΩΝ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ... Κατά  τα άλλα ΚΥΡΙΩΣ στο "μπάσιμο" του μετώπου θα έχουμε και ΚΑΠΟΙΕΣ (σε "γενικές γραμμές" ΛΙΓΕΣ και ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, αλλά ωστόσο έστω και έτσι  , "υπαρκτές") ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΜΙΚΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ. 

Για αύριο Κυριακή 10/04/2022 : Ήδη από τα ξημερώματα ο καιρός στην περιοχή μας θα είναι άστατος... Πράγμα που σημαίνει ότι ΑΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ οι υπάρχουσες τοπικές συννεφιές ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα πυκνώνουν ακόμη περισσότερο και θα δίνουν ένα ή και περισσότερα "περάσματα" από ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ . Τα φαινόμενα ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ (αυτό δυστυχώς συμβαίνει σε κάθε διαταραχή που μας έχει επηρεάσει ΜΕΤΑ τις 8 του Μάρτη) θα έχουν πέρα από ΠΑΡΟΔΙΚΟ , το σημαντικότερο ; Ξανά ΤΟΠΙΚΟ / ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ . 

Οπότε αλλού στο νομό θα δεχθούν κάποια ψιχάλα (τίποτα το ιδιαίτερο) και αλλού στον ίδιο πάντα νομό θα "βραχούν" ΚΑΠΩΣ περισσότερο ΑΛΛΑ ΟΧΙ για πολύ ώρα ... Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα τα σημεία εκείνα που θα επηρεαστούν ΚΑΠΩΣ περισσότερο να δεχθούν και ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΜΠΟΡΑ ή ακόμη και ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΤΑΣΗΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ που πιθανόν να δώσει και χαλάζι για λίγο (τονίζω και πάλι , ότι τα παραπάνω , ας πούμε ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΛΑΦΡΩΣ πιο αξιόλογα φαινόμενα θα αφορούν ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΓΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ). 

Άξιο αναφοράς οι όψιμες ΠΡΟΣΚΑΙΡΕΣ χιονοπτώσεις που ΓΙΑ ΛΙΓΟ θα σημειώνονται ακόμη και σε "σχετικά χαμηλά" υψόμετρα της απέναντι Ηπειρωτικής οροσειράς (με έμφαση περισσότερο στα βορειότερα, δηλαδή εκείνες τις Ηπειρωτικές κορυφές που βρίσκονται / βλέπουμε  απέναντι από την βόρεια Κέρκυρα , όπου παροδικά δεν αποκλείεται εκεί, να χιονίσει και ελαφρώς ΚΑΤΩ από τα 1.000 μέτρα) που βλέπουμε από την Κέρκυρα ... ;) 

Οι άνεμοι ΑΡΧΙΚΑ τα χαράματα και έως περίπου ΝΩΡΙΣ το πρωί ακόμη θα πνέουν γενικά από νότιες διευθύνσεις μέτριοι και ΤΟΠΙΚΑ ισχυροί (χωρίς να λείπουν ορισμένες πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 7 μποφώρ , σε ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ). 

Παρολ ' αυτά ΒΑΘΜΙΑΙΑ θα γίνουν πιο δυτικών διευθύνσεων με τις ίδιες περίπου εντάσεις  ΑΛΛΑ ΠΡΟΣ το μεσημέρι  ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ θα επικρατήσουν "μανιασμένοι" και αρκετά ψυχροί βορειοδυτικοί άνεμοι (μαίστρος) , οι οποίοι ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ εντός του δεύτερου μισού της ημέρας και μετέπειτα θα ενισχυθούν περαιτέρω. Προσωπικά πέρα από τις ΤΟΠΙΚΑ πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές , στα 7 μποφώρ που ήδη θα παρατηρούνται ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ από τα ξημερώματα κιόλας , αναμένω στην πορεία ... ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΚΕΙΝΑ ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΠΙΡΡΕΠΗ ΣΤΟΝ ΜΑΙΣΤΡΟ οπωσδήποτε ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ θυελλώδεις στιγμιαίες ριπές στα 8 μποφώρ , ενώ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ θα πρέπει να καταγραφούν και κάποιες πολύ θυελλώδεις στιγμιαίες ριπές , στα 9  και ΙΣΩΣ ακόμη και στα 10 μποφώρ !!! 

Ο υδράργυρος κατά την διάρκεια του 24ωρου της Κυριακής θα παρουσιάσει ΑΠΟΤΟΜΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ / ΑΙΣΘΗΤΗ πτώση από άκρη σε άκρη , της τάξεως των 6 με 8 βαθμών προς τα κάτω , κατά μέσο όρο και συγκριτικά πάντα με ότι προηγήθηκε ... Με λίγα λόγια σε ΑΡΚΕΤΑ ΣΗΜΕΙΑ του τόπου μας, θα έχουμε να κάνουμε με θερμοκρασίες που θα βρίσκονται ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ για τούτη την εποχή επίπεδα !! Παράλληλα εξαιτίας των ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ δυνατών και ψυχρότερων βορειοδυτικών ανέμων η αίσθηση της ψύχρας έως και του κρύου στο ανθρώπινο σώμα θα είναι "χονδρικά" κατά τρεις με έξι βαθμούς χαμηλότερη , από ότι στην "πραγματικότητα" (δηλαδή από τις "πραγματικές" θερμοκρασίες που θα δείχνουν τα θερμόμετρα σε κάθε γωνιά μας , εκείνη την ώρα). 

Εννοείται φίλες και φίλοι ότι αλλιώς θα βιώσουν την όλη θερμοκρασιακή αυτή κατάσταση οι κάτοικοι της δυτικής και βόρειας παραθαλάσσιας ζώνης του νομού μας ... Με τους κατοίκους της ανατολικής και νότιας παραθαλάσσιας ζώνης ή οι κάτοικοι της ενδοχώρας και ιδιαίτερα των ορεινών και ημιορεινών τμημάτων ... Με τους κατοίκους π.χ. στην Πόλη της Κέρκυρας. Κάθε γωνιά έχει τις δικές της "διαφορές" και στην θερμοκρασία , για διαφορετικούς "λόγους" κάθε φορά!  

Για την Δευτέρα 11/04/2022 : Λαμπρή λιακάδα, καταπληκτική διαύγεια, ορατότητα αλλά και γενικότερα καλή ποιότητα αέρα, με χαμηλά τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας, αναμένονται στο τόπο μας, για την ημέρα αυτή !! 

Όλα τα παραπάνω φυσικά και θα οφείλονται στους ιδιαίτερα ενισχυμένους βορειοδυτικούς ανέμους. Ναι,  θα συνεχίσει να φυσά δυνατά έως κατά τόπους πολύ δυνατά με ... Τον "φίλο" μας μαίστρο να πνέει στα 5 με 6 και ΤΟΠΙΚΑ στα 7 με 8 μποφώρ ! Μάλιστα ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ τόσο τα χαράματα / πρωινές ώρες , όσο και κατά την διάρκεια του μεσημεριού / νωρίς το απόγευμα οι στιγμιαίες ριπές των ανέμων είναι πιθανό "να φθάνουν ή και να ξεπερνούν" και πάλι τα 9 μποφώρ !! Πάντως από ΑΡΓΑ τη νύχτα και ειδικότερα βαδίζοντας προς την Τρίτη οι άνεμοι θα εξασθενήσουν σημαντικά παντού ...  

Ο υδράργυρος παρά την άφθονη ηλιοφάνεια θα διατηρηθεί σε σχετικά ψυχρά για την περίοδο που διανύουμε επίπεδα στο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ του νομού (ΜΟΝΟ σε ΠΟΛΥ ΛΙΓΑ σημεία ενδεχομένως να ανέβει κατά δυο βαθμούς το μεσημέρι, σε σχέση με την Κυριακή. Και πάλι όμως ακόμη και εκεί, σαφώς και θα μιλάμε για σχεδόν ανεπαίσθητη διαφορά) . Οπότε για δεύτερη συνεχής ημέρα σε ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται σε χαμηλότερα από τα "φυσιολογικά" για την εποχή πλαίσια, με την αίσθηση της ψύχρας έως και του κρύου στο ανθρώπινο σώμα να ...Είναι από περιοχή σε περιοχή και πάλι εντονότερη εξαιτίας των δυνατών και σχετικά ψυχρών ανέμων που θα επικρατούν. 

Για το τέλος σας άφησα τα "καλύτερα" ! :) Καλοκαιρία ΚΑΙ από πλευράς ανέμων από την Τρίτη και μετά (παντελής απουσία βροχοπτώσεων και ηλιοφάνεια , είπαμε θα έχουμε ήδη από την Δευτέρα). Μάλιστα μέχρι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ και την ερχόμενη Πέμπτη 14/04/2022 ΔΕΝ αναμένεται κάποια άλλη άξια λόγου αλλαγή του καιρού. 

ΈΩΣ και ΤΟΤΕ λοιπόν ΔΕΝ θα υπάρξει πουθενά ξανά στο νομό βροχόπτωση (ούτε καν ψιχάλα), παρόλο τις όποιες ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές  διαφαίνονται κυρίως από τα μέσα της νέας εβδομάδας και ύστερα. Όσο για τους ανέμους, όπως τόνισα , από την Τρίτη και στη συνέχεια (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ έως και την Πέμπτη) ΔΕΝ θα δημιουργούν ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα σε στεριά ή θάλασσα, αφού θα πνέουν με χαμηλές πια εντάσεις. 

Η θερμοκρασία , μετά την σημαντική πτώση που θα παρουσιάσει το ερχόμενο 48ωρο , από την Τρίτη ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα ανεβαίνει από λίγο κάθε ημέρα, φθάνοντας εκ νέου προοδευτικά παντού στα ΚΑΝΟΝΙΚΑ για την εποχή επίπεδα !! Επίσης μέχρι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ και την ερχόμενη Πέμπτη ΔΕΝ θα υπάρξει ΚΑΜΙΑ μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης προς την περιοχή μας  !!!  :)

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - φανατικός καιρόφιλος από παιδί).

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/







































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου