Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Και μετά το ΣΥΝΤΟΜΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΠΟΥ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ μάς έφερε τις "πολυπόθητες / τόσο αναγκαίες βροχές" μετά από ένα μήνα αβροχιάς... ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ... Τι άλλο ; 

Μα... Οι "γνωστές μας Ανοιξιάτικες λιακάδες" φυσικά! :) 

Καλησπέρα σε όλες και όλους!! Όμορφη εβδομάδα να έχουμε... 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑΣ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ μπροστά μας λοιπόν...

 ΕΥΤΥΧΩΣ ΟΧΙ όμως για ένα μήνα ξανά... ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΑΡΧΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ένα πενθήμερο το έχουμε "στο τσεπάκι μας"! ;)  :) 

Μπορεί  βέβαια , το "θέμα της ξηρασίας" να μην λύθηκε "τελείως / οριστικά"  με τις ομολογουμένως αρκετές... TΟΠΙΚΑ αξιόλογες /  δυνατές μπόρες , βροχές και καταιγίδες που προηγήθηκαν (ότι ακριβώς περιμέναμε δηλαδή), αλλά...

Ωστόσο, έστω και έτσι, η φύση και η γη του τόπου μας πήρε μια "γερή τονωτική ένεση" μετά από ένα ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ μεγάλο χρονικό διάστημα ανομβρίας!! ;) 

Αναλυτικότερα λοιπόν, όπως προφανώς ήδη καταλάβατε, κατά το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ διάστημά της, η νέα εβδομάδα που ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα (ΜΕΤΑ "τα σημερινά τελευταία απομεινάρια / φαινόμενα" της απερχόμενης κακοκαιρίας), από αύριο Τρίτη 13/02/2024 και ύστερα θα κυλήσει σε γενικές γραμμές ΜΕ ΚΑΛΕΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ!! 

Έτσι ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ θα μιλήσουμε για το ερχόμενο τριήμερο (δηλαδή από αύριο Τρίτη 13 του μήνα ΕΩΣ ΚΑΙ την επόμενη Πέμπτη 15 του Φλεβάρη) , όπου περιμένουμε ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΛΟ ΚΑΙΡΟ σε ολόκληρο το νομό μας...

Με τον ήλιο να κάνει ιδιαίτερα δυναμική εμφάνιση ΣΥΝΟΛΙΚΑ... 

Και μόνο ΚΥΡΙΩΣ την Τρίτη θα πρέπει να υπάρχουν ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ συννεφιές ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ "οι οποίες" ΜΟΝΟ την Τρίτη δίνουν μια ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ της τάξεως του 15 % με 20 % ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ "να καταφέρουν" να αφήσουν μια ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΗ ψιχάλα (ΤΙΠΟΤΑ το ιδιαίτερο και ΑΝ τελικά καταφέρει να συμβεί. Δηλαδή ΟΧΙ κάτι που θα χαλάσει την γενικότερη ΚΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ του καιρού).

Οι άνεμοι ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα γίνουν πλέον βορειοδυτικοί (μαίστρος) , φθάνοντας μέσα στην ημέρα αύριο Τρίτη τα 4 και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και τα 5 μποφώρ (ενώ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας, θα πρέπει να σημειωθούν και ΚΑΠΟΙΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ. ΜΙΚΡΗ αλλά υπαρκτή η πιθανότητα ακόμη και για λίγες πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 7 μποφώρ ΜΟΝΟ ΟΜΩΣ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ υψώματα καθώς και ΣΕ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ κατά μήκος της δυτικής και βορειοδυτικής θαλάσσιας / παραθαλάσσιας πλευράς). 

Μεθαύριο Τετάρτη 14/02/2024 μέσα στην ημέρα τα 4 με 5 μποφώρ ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ...  ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και τα 6 μποφώρ (ενώ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΣΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ είναι ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ να καταγραφούν και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 7 μποφώρ).

Τέλος την Πέμπτη οι άνεμοι θα είναι πιο εξασθενημένοι... Θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις ασθενείς και μέσα στην ημέρα ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ δυτικοί - βορειοδυτικοί στα 3 με 4 και ΙΣΩΣ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ έως και 5 μποφώρ. 

Η θερμοκρασία θα σημειώσει ΜΙΚΡΗ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΝΟΔΟ συγκριτικά με σήμερα Δευτέρα ως προς τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ της.

Έτσι θα μιλάμε για ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές της τάξεως των 16 C. ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ τμήματα (αναφέρομαι πάντοτε στα ΠΕΔΙΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ μας), ενώ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ εκεί που ο μαίστρος ΔΕΝ θα έχει "τόση άμεση επίδραση" ακόμη και 17 C. με  18 C. ή στον αντίποδα εκεί που το βορειοδυτικό ρεύμα "κάνει συνήθως καλύτερη δουλειά" μέχρι και 15 C. 

Άρα λοιπόν , αν και λίγο χαμηλότερη , από τις προηγούμενες λιακάδες (λόγω του βορειοδυτικού ρεύματος αυτή την φορά) , η θερμοκρασία θα παραμείνει ΠΑΝΩ από τα "κανονικά για την εποχή επίπεδα" (ΟΧΙ τόσο πολύ ψηλά, όσο τότε, αλλά και πάλι ΟΧΙ στα "φυσιολογικά πλαίσια" για την εποχή)... 

Με την διαφορά όμως ότι, αυτή την φορά, εξαιτίας του βορειοδυτικού ρεύματος η ΑΙΣΘΗΣΗ της ψύχρας (ή και του ΣΧΕΤΙΚΟΥ κρύου ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ) θα είναι ΤΟΠΙΚΑ πιο έντονη, "από εκείνες τις πραγματικές θερμοκρασίες", που θα δείχνουν τα θερμόμετρα, την ίδια στιγμή!  ;) 

Εκείνο που πραγματικά θα αλλάξει, θα είναι οι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές... Δηλαδή οι "χαμηλότερες θερμοκρασίες μέσα σε κάθε 24ωρο" που συνήθως σημειώνονται αργά μέσα στη νύχτα, το χάραμα και έως νωρίς το πρωί. 

"Αυτές" θα παρουσιάσουν ΚΑΠΟΙΑ ΠΤΩΣΗ σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες (ΟΧΙ κάτι το "συγκλονιστικό" , απλά "θα τσιμπάει" η ψύχρα ή το κρύο, τις νύχτες και νωρίς τα πρωινά μας, λίγο περισσότερο, από τις προηγούμενες ημέρες).

Αναμένουμε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ της τάξεως των 8 C. με 10 C. Ενώ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ θα παρατηρηθούν και 7 C. ή στον αντίποδα και 11 C.

ΩΣΤΟΣΟ ΣΕ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΕΔΙΝΑ σημεία ("κλειστές λεκάνες", λιβάδια, ρεματιές, παραποτάμιες ζώνες κτλ.) που είναι "πιο απάνεμα" θα πρέπει να δούμε και +4 C. με  +6 C. (ΙΣΩΣ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ και +3 C.).

Στα ορεινά και ημιορεινά μας υπολογίστε ως είθισται λόγω υψομέτρου, τρεις με τέσσερις βαθμούς χαμηλότερα τον υδράργυρο μέσα στην ημέρα (Στα πολύ ψηλά μέχρι και πέντε βαθμούς χαμηλότερα. Πάντα ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ όλα αυτά).

Παράλληλα όσο αφορά τις ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές, σε γενικές γραμμές ισχύει το ίδιο με ότι θα επικρατεί την ίδια ώρα, στα προαναφερθέντα συγκεκριμένα "πιο ψυχρά ΠΕΔΙΝΑ σημεία".

Πριν σας καληνυχτίσω, θαρρώ αξίζει να αναφερθώ, κυρίως σε εκείνους  / εκείνες που τους αρέσει η παρατήρηση, η φωτογράφιση κτλ. λέγοντάς τους, ότι, κοιτάζοντας ανατολικά μας, με το που "θα καθαρίσει ο ορίζοντας" θα αντικρύσουμε ύστερα από ένα μήνα (απουσίας χιονιού, μέσα στην... Κατά τα άλλα, "καρδιά του υποτιθέμενου Χειμώνα / για γέλια και για κλάματα μαζί") τα..

 Απέναντι ΨΗΛΑ Ηπειρωτικά βουνά, φρέσκο χιονισμένα (και πάλι βέβαια, σε μεγάλα υψόμετρα, μια εικόνα που συνήθως συναντάμε στο ΠΡΩΤΟ ΜΙΣΟ του Νοέμβρη).  :) 

Καλό σας βράδυ! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Η παρακάτω φωτογραφία με την "ανεμώδη παραλιακή της Γαρίτσας" στην Πόλη της Κέρκυρας είναι από την σελίδα "villa danai" εδώ στο FB. :) Ανάλογη εικόνα θα παρουσιάζει και αυτή, όπως και άλλες γωνιές του τόπου μας, το ερχόμενο 48ωρο!

Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR3amDDUGYuNUz_-vEt6OM9o3lYI0Rl_fN--8DOltU9tOT41qDen6lNT9wE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου