Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

 ΒΟΡΕΙΟ ΙΟΝΙΟ - ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΧΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ...ΑΛΛΑ ΜΕ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΟΜΩΣ ΕΝΤΟΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ. 

Καλησπέρα φίλες και φίλοι!

Ακόμη μια... Aπόλυτα "Μαγιάτικη ημέρα" ήταν λοιπόν ΚΑΙ η χθεσινή (Τετάρτη 28/02/2024), αφού όπως αναμενόταν ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΔΙΝΕΣ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΕΣ περιοχές του νομού μας , ο υδράργυρος έφθασε ΚΑΙ ΠΑΛΙ τους 20 C. με 21 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ακόμη ΚΑΙ τους 22 C. 

Παρόμοιες ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ καταγραφούν ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Πέμπτη 29/02/2024 ΟΛΟΙ οι υπάρχοντες μετεωρολογικοί σταθμοί του νομού μας!

Έτσι ΚΑΙ ο Φεβρουάριος που μας αποχαιρετά σε λίγο, όπως άλλωστε ΚΑΙ ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι "μήνες του φετινού ημερολογιακού Χειμώνα" κύλησαν με... Σχεδόν ΜΟΝΙΜΕΣ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΕΣ θερμοκρασίες!! 

Οπότε , όπως μας ήρθε ο φετινός Χειμώνας, τον Δεκέμβρη με τα... 18αρια C. και τα 19 ,έτσι κύλησε κατά την μεγαλύτερη διάρκειά του... Δηλαδή άλλοτε με 16αρια C. και 17αρια C. και άλλοτε με θερμοκρασιακές τιμές που ΤΟΠΙΚΑ "πλησίαζαν ή και έφθαναν" τους 20 C.

Ενώ τις τελευταίες ημέρες , βαδίζοντας "προς το τέλος του ήρθε το κερασάκι στην τούρτα"  με τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές που ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΠΕΔΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του τόπου μας, να παραπέμπουν ακόμη και στα τέλη του Μάη (δηλαδή ΤΟΠΙΚΑ ακόμη και ΠΑΝΩ από τους 21 C.) !!

Κατά τα άλλα σε αυτές τις τελευταίες 90 ημέρες, ζήτημα είναι... Οι ημέρες με "φυσιολογικές ή έστω ΚΟΝΤΑ στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα θερμοκρασίες" να έφθασαν τις 10 με 15 στο ΣΥΝΟΛΟ του νομού μας.

Τώρα εύλογα θα μου πείτε... Ναι , μα... ΚΑΙ πέρυσι κάπως έτσι δεν κύλησε "ο ημερολογιακός Χειμώνας μας" ; 

Η απάντηση είναι ΣΩΣΤΑ... ΑΛΛΑ με την διαφορά όμως ότι πέρυσι ο Χειμώνας  "ήρθε λίγο παρακάτω... Μέσα στην ημερολογιακής μας Άνοιξη"... Προκαλώντας αρκετά προβλήματα καθώς και ζημιές στις καλλιέργειες... 

Βιώνοντας τον ΠΙΟ ΨΥΧΡΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΒΡΟΧΕΡΟ ΑΠΡΙΛΙΟ των τελευταίων 20 ετών για το νομό Κέρκυρας πέρυσι... Ενώ παράλληλα "κάποιο μερίδιο Χειμώνα" πήραν και οι υπόλοιποι δύο Ανοιξιάτικοι μήνες (με... Γενικά, θερμοκρασίες χαμηλότερες του μέσου όρου για την εποχή, βροχοπτώσεις υψηλότερες του μέσου όρου για την εποχή, αλλά και ΑΡΚΕΤΕΣ χαλαζοπτώσεις κατά διαστήματα, που μάλιστα σε ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ... Όπως στην αξέχαστη εκείνη τρομερή χαλαζόπτωση και χαλαζόστρωση στις 10/ 04/ 2023... Προκάλεσαν και καταστροφές σε καλλιέργειες και δέντρα. Επίσης, πέρυσι μετά από έναν επίσης άχιονο όπως και φέτος Χειμώνα για τα απέναντί μας Ηπειρωτικά βουνά... Πέρυσι στην συνέχεια , η Άνοιξη "έβαλε όσο χιόνι δεν είχε βάλει όλο τον ημερολογιακό Χειμώνα που προηγήθηκε").

Τι θα γίνει φέτος παρακάτω; Άγνωστο φυσικά ακόμη... 

Μπορεί και ΟΧΙ κάτι το ιδιαίτερο ή μπορεί και μια σχεδόν παρόμοια επανάληψη με πέρυσι. Είδομεν λοιπόν ! 😀 

Αρκετά όμως, με την παραπάνω "εισαγωγή"...

Ώρα να περάσουμε στα του... Παρόντος! 😉

ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ θα παρουσιάσει ο καιρός από άκρη σε άκρη στην Χώρα των Φαιάκων... ΑΡΧΗ γενομένης από τις απογευματινές αργά ώρες σήμερα Πέμπτη και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ βαδίζοντας ΠΡΟΣ / ΚΑΤΑ την διάρκεια των βραδινών / νυχτερινών ωρών.

Κύρια χαρακτηριστικά "αυτής" θα είναι η εκδήλωση βροχοπτώσεων, οι οποίες ώρα με την ώρα θα λαμβάνουν ΠΙΟ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ...

Ενώ παράλληλα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΡΓΑ μέσα στις βραδινές / νυχτερινές ώρες που θα ακολουθήσουν , οι βροχές ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα ΕΝΤΑΘΟΥΝ και τότε θα πρέπει να υπάρξει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΑ... ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΜΕΝ ΑΛΛΑ ΕΝΤΟΝΟ ΔΕ... ΠΕΡΑΣΜΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΩΝ.

Οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις στα 4 με  5 ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ έως και 6 μποφώρ ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ... ΩΣΤΟΣΟ ΑΡΓΟΤΕΡΑ σήμερα (προς / από απόγευμα και μετά) ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα φθάνουν ΚΑΙ τα 7 μποφώρ κατά περιόδους... Ενώ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ οι στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ τους ΑΠΟ ΑΡΓΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ θα προσεγγίζουν ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΙ τα 8 μποφώρ.

ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΠΡΟΣΟΧΗ θα πρέπει να δοθεί ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ την ερχόμενη νύχτα και έως περίπου ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ  χαράξει η Παρασκευή,  από εκείνες  / εκείνους που θα βρίσκονται ΕΞΩ εκείνες τις ώρες (ιδιαίτερα στους οδηγούς μας) αφού έστω και ΠΑΡΟΔΙΚΑ...

Τα φαινόμενα θα είναι ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΙΣΧΥΡΑ! Δηλαδή μέσα στη νύχτα θα υπάρξει / υπάρξουν ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΑ ή και περισσότερα ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ από ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΕΝΤΟΝΕΣ ΜΠΟΡΕΣ / ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ...

Φαινόμενα που θα συνοδεύονται ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΑΠΟ... ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΣΦΟΔΡΟΥΣ ΡΙΠΑΙΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ (δεν αποκλείεται ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ οι στιγμιαίες ριπές των ανέμων λίγο πριν ή και κατά την διάρκεια των πιο έντονων φαινομένων να ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΝ τα 8 μποφώρ)... ΜΠΟΛΙΚΟ ΝΕΡΟ ΣΕ ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΡΑΓΔΑΙΟΤΗΤΕΣ ΒΡΟΧΗΣ ΚΑΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΕΝΤΟΝΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΕΙΣ!!

Για αύριο Παρασκευή 01/03/2024: Το ΠΕΡΑΣΜΑ του ψυχρού μετώπου που θα δώσει έστω και για ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ στο νομό μας, θα έχει προηγηθεί / θα το έχουμε βιώσει τη νύχτα και έως περίπου ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ το χάραμα, που θα έχει περάσει (τώρα πόσοι από εσάς θα πάρετε χαμπάρι όλα αυτά, λόγω του προχωρημένου της ώρας, είναι μια άλλη ιστορία).  😀

Άρα λοιπόν η Παρασκευή μας θα κυλήσει με... ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟ ΠΙΑ ΚΑΙΡΟ.

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι κατά την διάρκεια της Παρασκευής θα δούμε ΚΑΙ αρκετό ήλιο ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ... Όπως και συννεφιές κατά περιόδους, που ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΠΙΚΑ θα περισσότερες, με ΚΑΠΟΙΑ / ΜΙΚΡΗ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΚΤΗ  ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΣΤΑ ή ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΑΣΘΕΝΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ... ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΦΥΣΙΚΑ  ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ!! ;)

Άρα λοιπόν κρατάμε τον ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟ καιρό ΜΕΣΑ στην Παρασκευή, με... ΑΠΛΑ ΚΑΠΟΙΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για ΛΙΓΟΣΤΕΣ (ή και ελάχιστες / ανάλογα την κάθε πλευρά, πάνω στο νομό μας) ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ "βροχούλες ή καλύτερα ψιχάλες" ("ΟΧΙ κάτι το αξιόλογο / απομεινάρια του περάσματος του ψυχρού μετώπου που θα έχει προηγηθεί").

Οι άνεμοι θα πνέουν ΑΡΧΙΚΑ από νοτιοανατολικές διευθύνσεις φθάνοντας τα χαράματα και νωρίς το πρωί τα 4 με 5 και ΤΟΠΙΚΑ έως και τα 6 μποφώρ... Αλλά με ΜΕΤΡΙΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ και για ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 7 μποφώρ ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ.

Πάντως αργότερα , θα στραφούν γενικά σε μεταβλητών διευθύνσεων και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ από δυτικές - βορειοδυτικές διευθύνσεις, παρουσιάζοντας ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΗ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ ΠΑΝΤΟΥ!!

Τέλος η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση της τάξεως των τεσσάρων με πέντε βαθμών ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ αύριο Παρασκευή, συγκριτικά πάντα με την Πέμπτη μας, τόσο ως προς τις μέγιστες, όσο και ως προς τις ελάχιστες τιμές της .

Μην φανταστείτε κάποιο κρύο (που τέτοια τύχη φέτος)...  :)   :)

Απλά από τους 20 C. με 22 C. της σημερινής ημέρας (όπως και τα μεσημέρια , των προηγούμενων τελευταίων ημερών) στα ΠΕΔΙΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΜΑΣ θα πάμε αύριο ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ στους 16 C. με 17 C. Και ΙΣΩΣ πολύ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ έως και 18 C. στα ίδια τμήματα (πάντα ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ όλα αυτά). 

Στην ορεινή και ημιορεινή μας ζώνη ως είθισται λόγω υψομέτρου, υπολογίστε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ τρεις με τέσσερις και στις "πολύ υψηλότερες κατοικημένες γωνιές της βόρειας Κέρκυρας", μέχρι και πέντε βαθμούς χαμηλότερα τον υδράργυρο εκείνες τις ώρες.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ αυξημένα θα είναι ποσοστά της σχετικής υγρασίας από απόψε το βράδυ και μετέπειτα.

Παράλληλα θα πρέπει να παρατηρηθούν και ΚΑΠΟΙΕΣ διάσπαρτες τοπικές ομίχλες κατά μήκος διαφόρων υψωμάτων και γενικότερα της ορεινής και ημιορεινής μας ζώνης... "Οι οποίες ειδικά μέσα στη νύχτα απόψε, τα χαράματα και ΠΙΘΑΝΟΝ τις πρωινές ώρες αύριο", να είναι ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ αρκετά πυκνές.

Καλό απομεσήμερο Πέμπτης, σε όλες και όλους!! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! ;) 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου