Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

 Αναλυτική πρόγνωση καιρού νομού Κέρκυρας για το επόμενο τριήμερο (δηλαδή από αύριο Τετάρτη 07/02/2024 έως και την Παρασκευή 09/02/2024. Ενώ στο τέλος της ανάρτησης ακολουθεί και "μια ματιά στην τάση / πιθανή εξέλιξη του καιρού" και για λίγο παραπέρα, όπου και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ αρχίζει μετά από πολύ καιρό, να παρουσιάζει ενδιαφέρον). 

Η ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΑΝΟΙΞΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ... ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΑΝΟΜΒΡΙΑ / ΞΗΡΑΣΙΑ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΛΕΟΝ ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΠΑΡΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΜΟΝΑ ΣΤΑΘΕΡΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ... ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ... ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ... ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΜΟ!!

ΩΣΤΟΣΟ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΗΣ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗΣ ΑΝΟΜΒΡΙΑΣ / ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΔΙΑΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΦΩΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΤΟΥΝΕΛ ... ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ! 😉

Καλησπέρα σε όλες και όλους!!

Όπως προφανώς ήδη καταλάβατε από τον παραπάνω "τίτλο" ΔΕΝ περιμένουμε ΚΑΤΙ ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ από πλευράς καιρού στα μέρη μας ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ...

Ωστόσο θα υπάρξουν ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ διαφοροποιήσεις από μέρα σε μέρα και από περιοχή σε περιοχή (δυστυχώς όμως ΟΧΙ ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ) για τις οποίες θα σας μιλήσω παρακάτω!

Για αύριο Τετάρτη 07/02/2024: Περιμένουμε ΚΑΙ ΠΑΛΙ μπόλικες ΤΟΠΙΚΕΣ ομίχλες ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του τόπου μας και ιδιαίτερα τις πρωινές και νυχτερινές ώρες (σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ορεινά / ημιορεινά σημεία βέβαια , θα "επιμείνουν" και μέσα στην ημέρα, ανά διαστήματα).

Κατά τα άλλα θα υπάρχουν και ΚΑΠΟΙΕΣ αραιές συννεφιές κατά περιόδους (ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ νέφη "μεγάλου ύψους" ) που ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ κάθε τόσο θα είναι ΚΑΠΩΣ περισσότερες... Ενώ ενδιάμεσα θα κάνει και ο ήλιος την εμφάνισή του (αλλού "πιο δυναμική εμφάνιση" και αλλού, στον ίδιο όμως πάντα νομό, λιγότερης διάρκειας ηλιοφάνεια ΣΥΝΟΛΙΚΑ).

Πάντως γενικότερα όσο θα βαδίζουμε προς / από το βράδυ και ακόμη περισσότερο  μετέπειτα, μέσα στη νύχτα προς την Πέμπτη τα προαναφερθέντα σύννεφα θα έχουν την ΤΑΣΗ "να καλύπτουν ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι του νομού μας".

Η θερμοκρασία ΚΑΙ ΠΑΛΙ θα βρίσκεται στα "γνωστά μας  καθαρά Ανοιξιάτικα / Απριλιάτικα επίπεδα" !!

Ενώ οι άνεμοι ΔΕΝ θα δημιουργήσουν ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ πουθενά , αφού θα πνέουν με γενικά ΧΑΜΗΛΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ...

ΚΥΡΙΩΣ από νότιες διευθύνσεις ΑΡΧΙΚΑ  στα 2 με 3 και ΤΟΠΙΚΑ έως και 4 μποφώρ... Που ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΕ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΟΜΩΣ ΠΛΑΙΣΙΑ είναι ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ στιγμιαίες ριπές τους, να προσεγγίσουν και τα 5 μποφώρ. 

Για μεθαύριο Πέμπτη 08/02/2024: Αραιές συννεφιές που παροδικά θα είναι κατά τόπους πυκνές (νέφη ΚΥΡΙΩΣ "χαμηλού ύψους") , χωρίς όμως να λείψουν και ΚΑΠΟΙΑ διαστήματα ηλιοφάνειας κατά διαστήματα μέχρι το τέλος της ημέρας (αλλού μεγαλύτερης διάρκειας και αλλού, στον ίδιο όμως πάντα νομό ΑΙΣΘΗΤΑ μικρότερης διάρκειας  ΣΥΝΟΛΙΚΑ).

Μάλιστα από τα χαράματα έως και τις πρωινές / προμεσημβρινές ώρες υπάρχει μια ΜΙΚΡΗ αλλά υπαρκτή πιθανότητα , τα εν λόγω σύννεφα "να καταφέρουν" ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ να αφήσουν είτε ένα ψιχάλισμα ή σύντομης διάρκειας ψιχάλα / ψιλόβροχο (ΤΙΠΟΤΑ ΜΑ ΤΙΠΟΤΑ το ιδιαίτερο και με ΜΙΚΡΗ την ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ να συμβεί... Αλλά όπως και να έχει, οφείλω να το αναφέρω).

Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για τα παραπάνω, αγγίζει το 25 %  με 30 % για ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ κατά μήκος ή γύρω από την  ορεινή / ημιορεινή ζώνη της βόρειας Κέρκυρας , όπως επίσης και για ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ στο κεντρικό και ιδιαίτερα στο νότιο και ΑΚΡΑ δυτικό κομμάτι του νομού μας και... Μόλις το 15 % με 20 % για τον υπόλοιπο νομό μας (είπαμε όμως , μιλάμε "για αστεία πράγματα").

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες έως κυρίως νοτιοανατολικές διευθύνσεις στα 3 με 4 μποφώρ και ΜΟΝΟ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ θα πρέπει να παρατηρηθούν και ΚΑΠΟΙΕΣ στιγμιαίες ριπές, στα 5 μποφώρ (ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΚΤΗ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για λίγες ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ ΣΕ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ).

Αρκετές ΤΟΠΙΚΕΣ ομίχλες θα σχηματίζονται ΞΑΝΑ κατά περιόδους ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ κατά μήκος διαφόρων υψωμάτων και γενικότερα της ορεινής / ημιορεινής μας ζώνης.

Η θερμοκρασία ΚΑΙ ΠΑΛΙ θα βρίσκεται στα "γνωστά μας  καθαρά Ανοιξιάτικα / Απριλιάτικα επίπεδα" !!

Τέλος για την Παρασκευή 09/02/2024: Αναμένονται παροδικές νεφώσεις (νέφη ΚΥΡΙΩΣ "χαμηλού ύψους") που όμως θα εναλλάσσονται με διαστήματα ηλιοφάνειας ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ.

Αυξημένη διαφαίνεται ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για τον σχηματισμό ΤΟΠΙΚΩΝ ομιχλών σε διάφορα τμήματα του τόπου μας ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ τις πρωινές και νυχτερινές ώρες.

Ο υδράργυρος σταθερά σε παρόμοια επίπεδα με όλες τις τελευταίες ημέρες (μάλιστα την Παρασκευή δεν αποκλείεται ΤΟΠΙΚΑ να "ανέβει" ακόμη λίγο)...

Οπότε "Απρίλης μήνας" ΚΑΙ την Παρασκευή με τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ αργά το μεσημέρι στα περισσότερα ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ μας να κυμαίνονται μεταξύ 16 C. με 17 C. και κατά τόπους έως και 18 C. Eνώ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΠΙΘΑΝΟΝ να δούμε και 19 C. 

Στα ορεινά και ημιορεινά μας υπολογίστε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ τρεις με τέσσερις βαθμούς χαμηλότερα τον υδράργυρο (μόνο στα "πολύ ψηλά" σημεία μέχρι και πέντε βαθμούς πιο χαμηλά).

Παράλληλα ΟΛΕΣ τις επόμενες ημέρες , ακόμη ΚΑΙ κατά την διάρκεια της νύχτας, τα θερμόμετρα ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ να δείχνουν ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ "υψηλότερες του κανονικού" για την εποχή που διανύουμε... 

Έτσι στα περισσότερα ΠΕΔΙΝΑ / ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ  μας  υπολογίστε εκείνη την ώρα 9 C. με 11 C. και κατά τόπους έως ακόμη και 12 C. με 13 C.  Mόνο στα "γνωστά" πιο ψυχρά ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΕΔΙΝΑ σημεία της Κέρκυρας, λόγω ανάγλυφου κτλ. θα πρέπει να "πιάσουμε" τους 6 C. με 8 C. ΙΣΩΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ παρατηρηθεί και κάποιο 5αρι C. (πάντα ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ όλα αυτά).

Στην ορεινή και ημιορεινή μας ζώνη υπολογίστε ανάλογες ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές, με τα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ "πιο ψυχρά πεδινά κομμάτια" του τόπου μας. 

Οι άνεμοι την Παρασκευή συνεχίζουν σταθερά να πνέουν από νότιες διευθύνσεις στα 3 με 4 και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και 5 μποφώρ... Με ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ και για ΚΑΠΟΙΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ, σε ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ και ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ.

Πάντως όπως προφανώς ήδη καταλάβατε, τα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΥΨΗΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη γωνιά της Χώρας των Φαιάκων ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ καθ ' όλη την διάρκεια κάθε 24ωρου!!

Πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα πρέπει να επισημάνω πως ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ μετά από ΕΝΑ ΜΗΝΑ δίχως κάποια αξιόλογη βροχή στο ΣΥΝΟΛΟ του νομού μας και ΠΑΝΩ από 20 ημέρες χωρίς σταγόνα βροχής ΠΟΥΘΕΝΑ στα μέρη μας ... 

Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις (πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της Τρίτης 6 του μήνα) για αλλαγή του σκηνικού προς το πιο... "Φθινοπωρινό" μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ όσο θα "ζυγώνουμε" ΠΡΟΣ την επόμενη Κυριακή και μετέπειτα , με αρκετές βροχές, που ΤΟΣΟ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΠΙΑ!!  

Ας ελπίσουμε βέβαια , τα στοιχεία να διατηρηθούν σταθερά για τότε ... Και το αμέσως επόμενο 48ωρο... Για να "μπορέσει επιτέλους να κλειδώσει" μια...Έστω "Φθινοπωρινή" αλλαγή, "ικανή" να μας φέρει τις "τόσο αναγκαίες / πολυπόθητες πλέον" βροχές στο νομό μας!!

Θα σας ενημερώσω έγκαιρα εννοείται και για τότε, όταν θα "πλησιάζει" εκείνη η ώρα!

Καλό βράδυ Τρίτης!! :)

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! ;) 

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου