Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Δίχως κάποια αξιόλογη καιρική μεταβολή θα κυλήσει ΚΑΙ το επόμενο 48ωρο, στα μέρη μας... Ωστόσο θα υπάρξουν ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΜΙΚΡΕΣ εναλλαγές από μέρα σε μέρα... ΑΛΛΑ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ όμως επίπεδο... Για τις οποίες θα σας μιλήσω αναλυτικά παρακάτω (ΟΧΙ κάτι το ιδιαίτερο, πάντως).

Καλησπέρα φίλες και φίλοι, καλή εβδομάδα να έχουμε! :)

Mετά λοιπόν από μια εβδομάδα καθημερινών λιακάδων , σήμερα Δευτέρα 19 του Φλεβάρη "μας έκανε την χάρη ΠΑΡΟΔΙΚΑ να συννεφιάσει" ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ στο τόπο μας, ενώ στα νοτιότερα άκρα του νομού μας (ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ σε ΚΑΠΟΙΕΣ περιοχές των Παξών) είχαμε ΛΙΓΕΣ ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ "βροχούλες" ή ψιχάλες (ΟΧΙ κάτι το αξιόλογο).

Τα προαναφερθέντα ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΚΑΙ φυσικά ΟΧΙ ΑΞΙΟΛΟΓΑ...ΣΥΝΤΟΜΑ φαινόμενα ήταν αναμενόμενα για σήμερα , και οφείλονται "καθαρά σε συνθήκες ατμοσφαιρικής αστάθειας", που συνήθως συναντάμε στην "καρδιά της Άνοιξης" ("γίνονται όλο και καλύτερα, τα... Χάλια μας")!  😞 

Να θυμίσουμε ότι πριν "αυτήν την τελευταία εβδομάδα των λιακάδων" απλά μεσολάβησαν περίπου 36 ώρες με άστατο καιρό, όπου "και κατάφερε" επιτέλους να βρέξει αξιόλογα ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ της Χώρας των Φαιάκων , ύστερα από έναν ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΜΗΝΑ ΔΙΧΩΣ πουθενά στα μέρη μας, βροχές!

Δηλαδή είχαμε ένα ολόκληρο μήνα άνομβρο / με καθημερινή Ανοιξιάτικη λιακάδα και φυσικά μόνιμα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες (όπως άλλωστε κύλησε και περίπου το 90 %  με 95 %  της διάρκειας "του φετινού ημερολογιακού Χειμώνα"), μετά έβρεξε ΤΟΠΙΚΑ αξιόλογα εντός 36 ωρών και στην συνέχεια ΞΑΝΑ ΛΙΑΚΑΔΕΣ για μια εβδομάδα, όπου και "φθάνουμε στην σημερινή πλέον ημέρα"... ;)

Γιατί σας τα γράφω όλα αυτά ; 

Διότι συνήθως οι περισσότεροι από εμάς ξεχνάμε τι έχει προηγηθεί και καλό είναι να υπάρχει που και που , μια ανασκόπηση της καιρικής κατάστασης που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες (Όπου βέβαια "πρακτικά" ο Χειμώνας ΔΕΝ ήρθε ΠΟΤΕ. Αναφέρομαι ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ στο "θερμοκρασιακό κομμάτι". Ταυτόχρονα σαφώς και υπάρχει ΜΕΓΑΛΟ "έλλειμα και στο κομμάτι των βροχοπτώσεων" , εάν αναλογιστούμε ποια είναι τα "φυσιολογικά κλιματολογικά στοιχεία, ως προς τις βροχοπτώσεις", σε έναν φυσιολογικό Χειμώνα για την περιοχής μας. Παρολ ' αυτά, εκείνο που εντυπωσιάζει ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ τον φετινό Χειμώνα, είναι πως ΚΑΙ για την γωνιά μας, τόσο ο Δεκέμβριος , όσο και ο Γενάρης , καθώς και ο Φλεβάρης λίγο παρακάτω, "μας αποχαιρετούν με θετικό πρόσημο". Δηλαδή με θερμοκρασιακές τιμές ΜΟΝΙΜΩΣ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ για την εποχή αυτή)!! ;)

Και τώρα , ύστερα από την... "Απαραίτητη" , θαρρώ, παραπάνω εισαγωγή, ώρα να περάσουμε στα του... Επόμενου διήμερου!! 

Τόσο λοιπόν αύριο Τρίτη 20/02/2024, όσο ΚΑΙ μεθαύριο Τετάρτη 21/02/2024 ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ όπως ήδη ανέφερα πιο πάνω...ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ αναμένεται κάποια "σπουδαία ή αξιόλογη" αλλαγή στο καιρικό μας σκηνικό... 

Θα "προκύψουν" ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΜΙΚΡΕΣ "καιρικές αναταράξεις" ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ. :)

Τι εννοώ;

Το επόμενο 48ωρο περιμένουμε ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ αρκετές συννεφιές που θα εναλλάσσονται όμως ΚΑΙ... ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ  διαστήματα ηλιοφάνειας (περισσότερο ηλιοφάνεια την Τετάρτη). Αλλού τα... Εν λόγω σύννεφα μέσα στο 24ωρο θα πυκνώνουν ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ  περισσότερο και αλλού θα είναι "πιο διάσπαρτα" με αποτέλεσμα ο ήλιος ΕΚΕΙ να κάνει "περισσότερο δυναμική εμφάνιση" σε σχέση με ΟΡΙΣΜΕΝΑ άλλα τμήματα που την ίδια ώρα , πάνω στον ίδιο πάντα όμως νομό "θα βλέπουν λιγότερο τον ήλιο".

Μάλιστα ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ (άρα ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΥ αλλά ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ πάνω στο νομό μας / σε ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ δηλαδή τμήματα) είναι ΠΙΘΑΝΟ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ (ΟΧΙ δηλαδή "για πολύ ώρα" και με ΚΑΠΟΙΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ να συμβεί αυτό, της τάξεως του 45 % με 50 % την Τρίτη και στο 15 % με 20 % την Τετάρτη) τα προαναφερθέντα σύννεφα "να καταφέρουν να αφήσουν" (όπως άλλωστε συνέβη ΚΑΙ σήμερα Δευτέρα) είτε κάποια ΤΟΠΙΚΗ ψιχάλα ή και ΜΙΚΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΟΠΙΚΗ "βροχούλα ή και μπόρα με ΛΙΓΑ ΠΙΘΑΝΑ αστραπόβροντα" (και πάλι στις περισσότερες των περιπτώσεων ΟΧΙ κάτι το ιδιαίτερο ή αξιόλογο... ΕΚΤΟΣ ΙΣΩΣ από ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΙΟ μεμονωμένες περιπτώσεις όπου δεν αποκλείεται τα φαινόμενα ΕΚΕΙ να είναι ΚΑΠΩΣ πιο αξιόλογα / εντονότερα, την Τρίτη).

Οι άνεμοι ΔΕΝ θα δημιουργήσουν ΟΥΤΕ ΚΑΙ τις ερχόμενες δυο ημέρες ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα σε θάλασσα και σε στεριά, μιας και θα πνέουν ΓΕΝΙΚΑ ΜΕ ΧΑΜΗΛΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ!

Έτσι περιμένουμε γενικά μεταβλητών διευθύνσεων ασθενείς ανέμους και ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα πνέει κατά περιόδους "ένα νοτίων ή και δυτικών διευθύνσεων ρεύμα" στα 3 με 4 μποφώρ... Με ΜΕΤΡΙΑ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΚΤΗ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΕ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ και για ορισμένες στιγμιαίες ριπές, στα 5 μποφώρ, ανά διαστήματα. 

Ο υδράργυρος στα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ μας θα κυμανθεί αργά το μεσημέρι μεταξύ 16 C. με 17 C. Και μόνο ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ή γενικά πάρα πάρα πολύ τοπικά στην υπόλοιπη πεδινή ζώνη , με "την βοήθεια" της ΤΟΠΙΚΑ περισσότερης συννεφιάς και της υψηλής υγρασίας ΙΣΩΣ "να μην καταφέρει να ξεπεράσει τους 15 C. Στον αντίποδα βέβαια και ΚΑΠΟΙΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΕΔΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ που ενδεχομένως ο ήλιος "να κάνει πιο δυναμική εμφάνιση", όπου εκεί δεν αποκλείεται "να φθάσουμε ΞΑΝΑ και τους 18 C. 

Όπως και να έχει, βλέπετε λοιπόν (για χιλιοστή φορά) ότι  ΔΕΝ "θέλει με τίποτα / μας σνομπάρει μονίμως φέτος η κανονικότητα  στην θερμοκρασία μας", αφού μήνες τώρα κυμαίνεται ΠΑΝΩ από τα "φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα" σχεδόν σε καθημερινή βάση!! 

Στην ορεινή και ημιορεινή μας ζώνη υπολογίστε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 13 C. με 14 C. και στα "πολύ ψηλά κατοικημένα τμήματα" έως και 11 C. με 12 C. την ίδια ώρα (και ΓΙΑ ΕΚΕΙ ΠΑΝΩ οι συγκεκριμένες ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές σαφώς και "παραμένουν αρκετά υψηλότερα του φυσιολογικού για την εποχή").

Τέλος να πούμε ότι τα πολύ υψηλά ποσοστά της σχετικής υγρασίας διατηρούνται ΚΑΙ το επόμενο 48ωρο στην ευρύτερη περιοχή του βορείου Ιονίου, με αποτέλεσμα η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ σχηματισμού ΚΑΠΟΙΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ομιχλών να είναι σχετικά αυξημένη. 

Καλό σας βράδυ!! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! ;) 


http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/






























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου