Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού για το επόμενο τριήμερο (δηλαδή από αύριο Παρασκευή 23/02/2024 ΕΩΣ ΚΑΙ την Κυριακή 25/02/2024).

Σαν... Να "μπαίνει" το Φθινόπωρο.  😉 

Καλησπέρα Κέρκυρα, καλησπέρα βορειοδυτική Ελλάδα! 

Αφού λοιπόν Χειμώνα ΔΕΝ είδαμε και ΟΥΤΕ πρόκειται, ούτε ΚΑΙ φέτος , όπως άλλωστε και πέρυσι (αναφέρομαι αποκλειστικά  "στο θερμοκρασιακό κομμάτι" εντός αποκλειστικά των... "Ημερολογιακά Χειμωνιάτικων μηνών". Μιας και φέτος , ότι και να συμβεί παρακάτω, "θα ανήκει πια, στους Ανοιξιάτικους ημερολογιακά μήνες ξανά")...

 "Αυτά τα... ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΜΙΚΡΑ διαλείμματα Φθινοπώρου μέσα στην μόνιμη Άνοιξη που βιώνουμε",  είναι α μη τι άλλο καλοδεχούμενα, αφού ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ φέρνουν τις... Επίσης "απαραίτητες βροχοπτώσεις", οι οποίες μέχρι στιγμής βρίσκονται "και αυτές" σε επίπεδα ΑΡΚΕΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ του μέσου όρου για την εποχή, σύμφωνα πάντα με τα κλιματολογικά δεδομένα του τόπου μας.

Αναλυτικότερα λοιπόν, για να μην μακρηγορούμε και γίνομαι ΙΣΩΣ "λίγο κουραστικός". 😀 

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΘΑ ΚΥΛΗΣΕΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΑΣΤΑΤΟ ΚΑΙΡΟ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ... 

Τι σημαίνει αυτό; Εύλογα θα με ρωτήσετε τώρα... ΟΧΙ ΔΕΝ θα βρέχει και τις τρεις ημέρες ασταμάτητα! 

Ωστόσο κατά την διάρκεια ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ επόμενων 24ωρων άλλοτε περισσότερο μέσα στη νύχτα και άλλοτε περισσότερο εντός της ημέρας , σίγουρα ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ της Χώρας των Φαιάκων θα υπάρξουν ΚΑΠΟΙΕΣ βροχοπτώσεις... 

Δηλαδή ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ θα έχουμε την εκδήλωση βροχοπτώσεων ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ... Άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο θα βρέχει ανά διαστήματα ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ του νομού μας.

Έτσι η συννεφιά θα έχει το ΠΑΝΩ ΧΕΡΙ κατά την ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ του ερχόμενου τριημέρου ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας ("Φθινοπωρινό μοτίβο").

Μάλιστα ΔΕΝ θα μείνουμε μόνο στην συννεφιά, αφού οπωσδήποτε ,αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο θα βρέξει ΠΑΝΤΟΥ στα μέρη μας, εντός του τριημέρου! 

Επίσης τα φαινόμενα θα είναι ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΤΟΠΙΚΑ ΠΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΑ / ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΝΤΟΝΟΤΕΡΑ χωρίς όμως να διαφαίνεται κάτι το "τρομερό / ιδιαίτερο" που θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα γενικότερα.

Φθινοπωρινό λοιπόν το καιρικό μας σκηνικό, με αρκετές βροχές , μπόρες (πιθανόν και ορισμένες σποραδικές καταιγίδες) ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ... ΑΡΧΗ γενομένης από την αποψινή νύχτα βαδίζοντας ΠΡΟΣ την αλλαγή της ημέρας και μετέπειτα... 

Οπότε μιας και έχω δεχτεί αρκετά μηνύματα , από κόσμο που θέλει να πραγματοποιήσει είτε κάποιες εξωτερικές  εργασίες , δραστηριότητες , ή και εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους , οφείλω να σας πω, ότι ΟΛΟ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ τριήμερο ο καιρός δυστυχώς ΔΕΝ θα είναι "σύμμαχός σας"! 

Ναι μεν ΔΕΝ θα βρέχει όλη την ώρα, όπως είπαμε, αλλά η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ είναι ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΑΥΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ να υπάρξουν άλλοτε ένα πέρασμα / δηλαδή έστω και μια ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ βροχή / ή και ψιχάλα, ψιλόβροχο μέσα στην ημέρα και άλλοτε περισσότερα περάσματα βροχής / ψιλόβροχου ή και κάποιας μπόρας έως και σχετικά πιο σταθερής βροχής / πιο μεγάλης διάρκειας βροχόπτωσης. 

Σαφώς και ενδιάμεσα θα υπάρχουν και "καιρικά διαλείμματα / δηλαδή αρκετές ώρες της ημέρας που αν και θα συνεχίζει να διατηρείται ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ αρκετά μουντό το σκηνικό ΔΕΝ θα βρέχει" ή ΙΣΩΣ ΠΑΡΟΔΙΚΑ "καταφέρνει" να φαίνεται και λιγάκι ο ήλιος ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ.

Αυτό άλλωστε εννοούμε όταν λέμε : ΑΣΤΑΤΕΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ!  

Οι άνεμοι ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ θα πνέουν γενικά από νότιες διευθύνσεις (κατά την μεγαλύτερη διάρκεια του τριημέρου θα είναι στις περισσότερες περιοχές, πιο νοτιοανατολικής συνιστώσας) φθάνοντας ΑΡΧΙΚΑ (αύριο Παρασκευή) ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ τα 4 μποφώρ και σε ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ και τα 5 μποφώρ. Ενώ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ σχετικά γρήγορα θα αγγίζουν ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ και τα 6 μποφώρ.

Από το Σάββατο όμως και ύστερα θα ενισχυθούν περαιτέρω, φθάνοντας σε ΠΟΛΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ τα 4 με 5 μποφώρ... Σε ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ και τα 6 μποφώρ... Ενώ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ θα πρέπει ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ οι στιγμιαίες ριπές, να προσεγγίζουν και τα 7 μποφώρ. 

Τέλος την Κυριακή ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ θα φθάνουν πλέον τα 5 με 6 μποφώρ... ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ και τα 7 μποφώρ. Ενώ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ οι στιγμιαίες ριπές τους ανά διαστήματα, "θα φλερτάρουν ή  θα φθάνουν" και τα 8 μποφώρ. 

Ο υδράργυρος παρόλο τον άστατο καιρό ΔΕΝ θα παρουσιάσει κάποια ιδιαίτερη μεταβολή... Δηλαδή σταθερά θα παραμείνουμε... Που αλλού; Μα, κλασικά σε επίπεδα ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ (είναι απίστευτο πόσες φόρες το έχω πει / σας το έχω γράψει αυτό φέτος, από τις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη και συνεχίζουμε έτσι ακόμη).

Απλά εξαιτίας των... Κατά τόπους δυνατών ανέμων, των φαινομένων και της υψηλής υγρασίας η ΑΙΣΘΗΣΗ της ψύχρας θα είναι ΕΝΤΟΝΟΤΕΡΗ από εκείνες τις "πραγματικές τιμές" που θα δείχνουν τα θερμόμετρά μας την ίδια ώρα. 

Και... Μιλώντας για θερμοκρασίες, να πούμε ότι οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ αργά τα μεσημέρια ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ μας θα κυμαίνονται ΚΑΙ ΠΑΛΙ μεταξύ 16 C. με 17 C. και ΤΟΠΙΚΑ ακόμη και 18 C. ΜΟΝΟ την ώρα των φαινομένων ΣΕ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΙΘΑΝΟΝ "να καταφέρνει" να πέφτει ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ένα με δυο βαθμούς πιο κάτω ο υδράργυρος , πάντα ως προς τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές της ημέρας. 

"Πολύ μαλακός για την εποχή" θα διατηρηθεί ο καιρός μέσα στη νύχτα / τα χαράματα , όλες τις επόμενες τρεις ημέρες (με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση, μέσα στο Σαββατοκύριακο), με τις ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές κάθε 24ωρου "να μην πέφτουν" εκείνες τις ώρες ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ μας (ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ) κάτω από τους 10 C. με 12 C. και πιο τοπικά ακόμη και τους 13 C. με 14 C. 

Στην ορεινή και ημιορεινή μας ζώνη , υπολογίστε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ τρεις με τέσσερις βαθμούς χαμηλότερα τον υδράργυρο, μέσα στην ημέρα. Ενώ "στην πιο ορεινή κατοικημένη ζώνη" κατά πέντε και ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ ΙΣΩΣ έως και έξι βαθμούς πιο χαμηλά τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ πάντα τιμές.

Παράλληλα οι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές θα κυμαίνονται ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ τρεις με τέσσερις βαθμούς πιο χαμηλά, από την υπόλοιπη ΠΕΔΙΝΗ ζώνη. Άρα και ΕΚΕΙ ΠΑΝΩ θα έχουμε να κάνουμε με... "Ιδιαίτερα μαλακό για την εποχή καιρό μέσα στη νύχτα, παρόλο το μεγαλύτερο υψόμετρο".

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΥΨΗΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ από άκρη σε άκρη στο νομό μας ΚΑΙ τα τρία ερχόμενα 24ωρα , μέρα / νύχτα.

Μάλιστα σε διάφορα υψώματα, όπως και γενικότερα ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ της "κατοικημένης" ορεινής και ημιορεινής μας ζώνης, θα σχηματίζονται συχνά πυκνά ΤΟΠΙΚΕΣ ομίχλες, που ενδεχομένως ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ να είναι ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΡΚΕΤΑ ΠΥΚΝΕΣ περιορίζοντας  έτσι ΑΙΣΘΗΤΑ την ορατότητα!! 

Καλό βράδυ Πέμπτης σε όλες και όλους!! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR3amDDUGYuNUz_-vEt6OM9o3lYI0Rl_fN--8DOltU9tOT41qDen6lNT9wE







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου